zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • młynek do kawy Silvercrest
  • sitko
  • sztywną łopatkę
  • robot wielofunkcyjny
  • garnek o średnicy nie większej niż 20 cm
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką
  • ręcznik papierowy

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ

Orzechy mielemy na gładką, jednolitą masę za pomocą młynka do kawy, a następnie przesiewamy przez sitko do większego rondelka, by oddzielić niezmielone orzechy od pasty.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

Do pasty orzechowej dodajemy mleko i masło. Zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier puder. Mieszamy.

Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i energicznie mieszamy za pomocą sztywnej łopatki przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki się połączą. Parzone ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 3: MIKSUJEMY CIASTO

Przestudzone ciasto przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego i miksujemy na niskich obrotach, stopniowo dodając jajka. Jeśli po dodaniu 3 jajek ciasto wciąż jest zbite, dodajemy czwarte jajko.

Ciasto miksujemy aż do momentu, w którym uzyskamy aksamitną, jednolitą masę.

Krok 4: SZPRYCUJEMY WIANUSZKI Z CIASTA

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycujemy na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia (10 x 10 cm), tak by powstały wianuszki.

Krok 5: SMAŻYMY GNIAZDKA

Olej przelewamy do garnka, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości i podgrzewamy do temperatury około 160-180°C. Tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany – 1 gniazdko smażymy na próbę, by sprawdzić temperaturę oleju. Gdy próbne gniazdko nabierze złotego koloru, smażymy kolejne.

Gniazdka umieszczamy w rozgrzanym oleju papierem do góry. Gdy papier odklei się od gniazdek, wyjmujemy go z garnka. Gniazdka smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6: DEKORUJEMY GNIAZDKA

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Ostrą końcówkę kornetu odcinamy nożem.

Czekoladę szprycujemy na wystudzone gniazdka. Z wierzchu posypujemy je orzechami laskowymi posiekanymi na grubsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram