zobacz film Pistacjowy sernik baskijski

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 25 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop i przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia. Składniki na masę serową wyjmij z lodówki min. 30 minut przy użyciem, aby się ogrzały.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD

W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.

KROK 3: PIECZEMY SPÓD

Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.

KROK 4: MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI

Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następnie gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.

KROK 5: ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI

Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy na chwilę zwiększyć prędkość mieszania do 5.

Po dodaniu wszystkich jajek do pojemnika miksującego dodajemy śmietankę i całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / prędkość 4.

KROK 6: PIECZEMY SERNIK

Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.

WSKAZÓWKA! Sernik świeżo po upieczeniu jest bardzo płynny. Musimy go ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.

KROK 7: DEKORUJEMY SERNIK

Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.

WSKAZÓWKA! Najlepiej sprawdzi się tu krem pistacjowy według przepisu Pawła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    185 dni temu
    Czy pieczemy spod osobno, a później drugi raz razem z całym sernikiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    183 dni temu
    Właśnie tak. Spód najpierw podpiekamy, a następnie pieczemy do końca z całym sernikiem.
  • makowiec makowiec
    253 dni temu
    Jak uniknąć przypalenia wierzchu sernika? Temperatura pieczenia jest dość wysoka. Czy można go przykryć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    250 dni temu
    Jedną z cech charakterystycznych sernika baskijskiego jest mocno skarmelizowany, wręcz lekko przypalony wierzch. Jeśli chcesz tego uniknąć, spróbuj przygotować sernik nowojorski (https://kuchnialidla.pl/cheesecake-new-york-z-orzechami-pekan) lub babciny sernik z rodzynkami (https://kuchnialidla.pl/babciny-sernik-z-rodzynkami-na-spodzie-z-ciastek-korzennych).
  • Bunia Bunia
    263 dni temu
    Jaki serek śmietankowy? Mielony na sernik w wiaderku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    263 dni temu
    Paweł używał aksamitnego serka śmietankowego marki Pilos :)
  • Gość Gość
    260 dni temu
    Tak Buniu, chodzi o taki w wiaderku 🙂
  • Gość Gość
    154 dni temu
    Tak jak czytając przepis, nie oglądając kupiłam zwykły do smarowania serek śmietankowy ah….

Sernik baskijski z pistacjami  

Jeśli mowa o ciastach darzonych w Polsce największą miłością, koniecznie należy wspomnieć o serniku. Towarzyszy on nie tylko najważniejszym świętom, Bożemu Narodzeniu, Wielkanocy czy urodzinom, ale też weekendowym spotkaniom w gronie najbliższych czy wypadom do ulubionej kawiarni. Spożywany bywa na ciepło i na zimno, przez najmłodszych i zupełnie dorosłych. Najpopularniejsze jego rodzaje to m.in. sernik krakowski, sernik wiedeński czy sernik nowojorski. Do tego zaszczytnego grona należy również sernik baskijski, przypiekany sernik o przepysznym wnętrzu, który przywędrował do Polski aż z Półwyspu Iberyjskiego. To ciasto o wyrazistym, deserowym smaku znane też jest powszechnie jako basque cheesecake.

Sernik baskijski Kuchni Lidla to przepyszne ciasto, w którym wanilia rywalizuje o względy smakosza z pistacjami. Przepis zaliczamy do tych o umiarkowanym poziomie trudności, a więc przystępnych dla wszystkich śmiałych odkrywców nowych horyzontów kulinarnych. Jesteśmy ponadto pewni, że z przepisem na sernik baskijski Kuchni Lidla poradzi sobie nawet amatorka czy amator w dziedzinie pieczenia ciasta, który będzie kurczowo trzymał się naszych wskazówek. Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu na sernik baskijski, powiedzmy trochę o tym, dlaczego to ciasto jest tak wyjątkowe!

Historia sernika sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. W Polsce to ciasto – występujące w wielu różnych wariantach – zaczęło być popularne w wieku XVIII. Interesująca nas wersja sernika, czyli sernik baskijski, to jednak ciasto współczesne – narodziło się dopiero w 90. latach XX wieku w San Sebastian w Kraju Basków (w Hiszpanii), w restauracji La Vina prowadzonej przez mistrza kuchni Santiago Rivera. Sernik baskijski wyróżnia to, co w odniesieniu do innych serników może być traktowane w charakterze defektu – przypieczona, ciemna skórka. Ta powstaje podczas obróbki termicznej sernika w o wiele wyższej niż zazwyczaj temperaturze. To w przypieczonej skórce basque cheesecake drzemie sekret smaku wypieku! Nie myśl jednak, że przypieczona skóra decyduje o suchości ciasta. O nie! W środku ciasto pozostaje puszyste i wilgotne!

Popularność sernika baskijskiego w bardzo szybkim czasie przerosła San Sebastian, a nawet Kraj Basków i całą Hiszpanię. Przepis na sernik baskijski dotarł do smakoszy w całej Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Możesz zamówić go w każdej modnej kawiarni w każdym modnym mieście na świecie! Światowa sława baskijskiego sernika wzrosła dodatkowo w XXI wieku wraz z rozwojem mediów społecznościowych, które zachęcały swoich użytkowników do dalszych poszukiwań i eksperymentów cukierniczych.

Myślimy, że to czas, aby przekonać się, jak powstaje sernik baskijski Kuchni Lidla. Czytaj dalej!

Oryginalny przepis na sernik baskijski Kuchni Lidla

Do przygotowania naszego sernika baskijskiego wykorzystasz uniwersalny robot kuchenny MC Smart, tortownicę, papier do pieczenia i oczywiście piekarnik. Od czego zacząć realizację przepisu na sernik baskijski? Od wyłożenia papierem tortownicy, roztopienia masła oraz nadania składnikom masy serowej temperatury pokojowej. Teraz sięgnij po przywołany już uniwersalny termorobot.

Stosując opisane ustawienia, rozrób ciastka maślane, później do pojemnika dodaj pistacje i zmiksuj je w opisany sposób. Następnie połącz oba składniki z masłem i białkiem, ponownie mieszając w termorobocie MC Smart według opisanych wytycznych. W ten sposób przygotowaną w urządzeniu masę teraz umieść w tortownicy. Za chwilę czeka ją pieczenie, pamiętaj jednak, że zgodnie z przepisem na sernik baskijski wcześniej musisz dokładnie wyrównać jej powierzchnię. Gotowe? Świetnie. Ile piec spód? Jak możesz przeczytać powyżej – około 7 minut w temperaturze 180°C. Spód na sernik baskijski z naszego przepisu wyciągnij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Jak zrobić puszysty sernik baskijski z serka śmietankowego?   

Skoro realizujesz przepis na puszysty sernik baskijski, pewnie zastanawiasz się, jak wyrobić masę. Nic prostszego – wymienione składniki, czyli serek mascarpone oraz śmietankowy, cukier, wanilię i resztę umieść w pojemniku mieszającym. Wszystko dokładnie zmiksuj, korzystając z opisanego programu. Co dalej w związku z sernikiem z serka śmietankowego? Pora na kolejne nieodzowne w tym przypadku składniki – jajka żółtko z kurzego jajka. Zmiksuj wszystko raz jeszcze. Po dodaniu wszystkich jajek pamiętaj o śmietance i… ponownym miksowaniu według opisanego programu.

Jaki jest kolejny etap przygotowania sernika z serka śmietankowego? Oczywiście pieczenie całego ciasta. Powinno trwać ono około pół godziny (i przebiegać w 225°C). Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź, a potem umieść na 8 godzien w lodówce. Tylko w ten sposób uzyskasz zwartą konsystencję ciasta!

Pozostał Ci już tylko ostatni etap realizacji przepisu na sernik po baskijskiego – dekoracja ciasta. Zgodnie z naszymi podpowiedziami do tego celu musisz wykorzystać krem pistacjowy i prażone pistacje. Przypominamy, że tu znajdziesz przepis na pastę pistacjową z białą czekoladą! Jeśli lubisz eksperymentować, podsuwamy Ci kilka sprawdzony podpowiedzi w temacie dekoracji dla sernika – jeżyny, maliny, truskawki czy borówki to strzał w dziesiątkę! Sos pistacjowy możesz też zastąpić sosem czekoladowym lub karmelowym. Na wierzchu sernika zawsze sprawdzi się również nieśmiertelny cukier puder.

Doskonale wiesz już, dlaczego warto i jak zrobić sernik baskijski. Może poszukujesz teraz dodatkowych inspiracji cukierniczych? Jeśli tak, weź na tapet przepis na sernik ombre na zimno – czyli coś dla tych, którzy preferują to ciasto w wersji schłodzonej – albo babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych. Nie wypada też przeoczyć naszego przepisu na świąteczny seromakowiec, czyli brawurowe połączenie sernika oraz makowca! Już nie musisz wybierać, które z tych ciast przygotować w tym roku!

Poznaj przepis na sernik baskijski i przekonaj się, dlaczego basque cheesecake zrobił oszałamiającą karierę na całym świecie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!