Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy ok. 25 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop i przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia. Składniki na masę serową wyjmij z lodówki min. 30 minut przy użyciem, aby się ogrzały.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD
W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.
KROK 3: PIECZEMY SPÓD
Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.
KROK 4: MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI
Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następnie gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.
KROK 5: ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI
Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy na chwilę zwiększyć prędkość mieszania do 5.
Po dodaniu wszystkich jajek do pojemnika miksującego dodajemy śmietankę i całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / prędkość 4.
KROK 6: PIECZEMY SERNIK
Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.
WSKAZÓWKA! Sernik świeżo po upieczeniu jest bardzo płynny. Musimy go ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
KROK 7: DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.
WSKAZÓWKA! Najlepiej sprawdzi się tu krem pistacjowy według przepisu Pawła.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- Flaki po włosku
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Banana split
- Risotto z warzywami
- Gnocchi z kurczakiem
- Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
- Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
- Musaka z fasolą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
149 dni temu
Czy pieczemy spod osobno, a później drugi raz razem z całym sernikiem?
odpowiedz
147 dni temu
Właśnie tak. Spód najpierw podpiekamy, a następnie pieczemy do końca z całym sernikiem.
216 dni temu
Jak uniknąć przypalenia wierzchu sernika? Temperatura pieczenia jest dość wysoka. Czy można go przykryć?
odpowiedz
213 dni temu
Jedną z cech charakterystycznych sernika baskijskiego jest mocno skarmelizowany, wręcz lekko przypalony wierzch. Jeśli chcesz tego uniknąć, spróbuj przygotować sernik nowojorski (https://kuchnialidla.pl/cheesecake-new-york-z-orzechami-pekan) lub babciny sernik z rodzynkami (https://kuchnialidla.pl/babciny-sernik-z-rodzynkami-na-spodzie-z-ciastek-korzennych).
226 dni temu
Jaki serek śmietankowy? Mielony na sernik w wiaderku?
odpowiedz
226 dni temu
Paweł używał aksamitnego serka śmietankowego marki Pilos :)
223 dni temu
Tak Buniu, chodzi o taki w wiaderku 🙂
118 dni temu
Tak jak czytając przepis, nie oglądając kupiłam zwykły do smarowania serek śmietankowy ah….