zobacz film Pistacjowy sernik baskijski

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 25 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop i przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia. Składniki na masę serową wyjmij z lodówki min. 30 minut przy użyciem, aby się ogrzały.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD

W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.

KROK 3: PIECZEMY SPÓD

Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.

KROK 4: MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI

Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następnie gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.

KROK 5: ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI

Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy na chwilę zwiększyć prędkość mieszania do 5.

Po dodaniu wszystkich jajek do pojemnika miksującego dodajemy śmietankę i całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / prędkość 4.

KROK 6: PIECZEMY SERNIK

Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.

WSKAZÓWKA! Sernik świeżo po upieczeniu jest bardzo płynny. Musimy go ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.

KROK 7: DEKORUJEMY SERNIK

Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.

WSKAZÓWKA! Najlepiej sprawdzi się tu krem pistacjowy według przepisu Pawła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • makowiec makowiec
    20 dni temu
    Jak uniknąć przypalenia wierzchu sernika? Temperatura pieczenia jest dość wysoka. Czy można go przykryć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    18 dni temu
    Jedną z cech charakterystycznych sernika baskijskiego jest mocno skarmelizowany, wręcz lekko przypalony wierzch. Jeśli chcesz tego uniknąć, spróbuj przygotować sernik nowojorski (https://kuchnialidla.pl/cheesecake-new-york-z-orzechami-pekan) lub babciny sernik z rodzynkami (https://kuchnialidla.pl/babciny-sernik-z-rodzynkami-na-spodzie-z-ciastek-korzennych).
  • Bunia Bunia
    31 dni temu
    Jaki serek śmietankowy? Mielony na sernik w wiaderku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    31 dni temu
    Paweł używał aksamitnego serka śmietankowego marki Pilos :)
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Tak Buniu, chodzi o taki w wiaderku 🙂

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!