Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK Z INNYMI SKŁADNIKAMI

Do pojemnika miksującego dodajemy jajka, szpinak, olej, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość blendujemy na gładką masę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ DO CIASTA

Po zblendowaniu szpinaku z innymi składnikami z urządzenia zdejmujemy pokrywę i do pojemnika miksującego przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy – wybieramy gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto studzimy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy 200 ml wody i podgrzewamy ją – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Po upływie ok. 3 minut do podgrzewającej się wody przez otwór po miarce wsypujemy galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę przelewamy do innego naczynia i delikatnie studzimy.

KROK 5: MIESZAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka). Następnie dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ucieramy na gładką masę – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3.

KROK 6: DODAJEMY GALARETKĘ DO MASY SEROWEJ

Po wymieszaniu bazy masy serowej wyjmujemy nasadkę do mieszania i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie wlewamy tężejącą galaretkę.

KROK 7: CHŁODZIMY CIASTO Z MASĄ SEROWĄ

Masę serową przelewamy na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy ją i układamy na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, aż masa zacznie tężeć.

KROK 8: POLEWAMY CIASTO GALARETKĄ

W czasie tężenia masy serowej przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 800 ml gorącej wody, studzimy i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylewamy na schłodzone ciasto.

KROK 9: CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO

Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aż galaretka stężeje, i podajemy pokrojone na kawałki tak, aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!