Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK Z INNYMI SKŁADNIKAMI
Do pojemnika miksującego dodajemy jajka, szpinak, olej, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość blendujemy na gładką masę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ DO CIASTA
Po zblendowaniu szpinaku z innymi składnikami z urządzenia zdejmujemy pokrywę i do pojemnika miksującego przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy – wybieramy gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto studzimy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy 200 ml wody i podgrzewamy ją – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Po upływie ok. 3 minut do podgrzewającej się wody przez otwór po miarce wsypujemy galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę przelewamy do innego naczynia i delikatnie studzimy.
KROK 5: MIESZAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka). Następnie dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ucieramy na gładką masę – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3.
KROK 6: DODAJEMY GALARETKĘ DO MASY SEROWEJ
Po wymieszaniu bazy masy serowej wyjmujemy nasadkę do mieszania i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie wlewamy tężejącą galaretkę.
KROK 7: CHŁODZIMY CIASTO Z MASĄ SEROWĄ
Masę serową przelewamy na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy ją i układamy na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
KROK 8: POLEWAMY CIASTO GALARETKĄ
W czasie tężenia masy serowej przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 800 ml gorącej wody, studzimy i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylewamy na schłodzone ciasto.
KROK 9: CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO
Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aż galaretka stężeje, i podajemy pokrojone na kawałki tak, aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Jajko pieczone w awokado
Pyszny sposób na udane śniadanie w zdrowym i efektownym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem i posypane boczkiem.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)