 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK Z INNYMI SKŁADNIKAMI
Do pojemnika miksującego dodajemy jajka, szpinak, olej, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość blendujemy na gładką masę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ DO CIASTA
Po zblendowaniu szpinaku z innymi składnikami z urządzenia zdejmujemy pokrywę i do pojemnika miksującego przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy – wybieramy gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto studzimy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy 200 ml wody i podgrzewamy ją – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Po upływie ok. 3 minut do podgrzewającej się wody przez otwór po miarce wsypujemy galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę przelewamy do innego naczynia i delikatnie studzimy.
KROK 5: MIESZAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka). Następnie dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ucieramy na gładką masę – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3.
KROK 6: DODAJEMY GALARETKĘ DO MASY SEROWEJ
Po wymieszaniu bazy masy serowej wyjmujemy nasadkę do mieszania i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / obroty 3. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie wlewamy tężejącą galaretkę.
KROK 7: CHŁODZIMY CIASTO Z MASĄ SEROWĄ
Masę serową przelewamy na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy ją i układamy na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
KROK 8: POLEWAMY CIASTO GALARETKĄ
W czasie tężenia masy serowej przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 800 ml gorącej wody, studzimy i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylewamy na schłodzone ciasto.
KROK 9: CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO
Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aż galaretka stężeje, i podajemy pokrojone na kawałki tak, aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
  
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (2)
217 dni temu
Jasne każdy ma w domu termomixa
Odpowiedz
199 dni temu
Nikt nie broni użyć zwykłego miksera 🙈