Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formy do sufletów
- blachę
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
Ratatouille
Bakłażany pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę ze skórką solimy, a następnie smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinie pokrojone w drobną kostkę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy papryki pokrojone w drobną kostkę, smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając. Czosnek siekamy, rozcieramy z odrobiną soli i również dodajemy na patelnię. Dodajemy wino i zioła prowansalskie. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszamy. Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone w talarki, posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.
Jajko cocotte
Do wysmarowanych masłem kokilek (naczyń do sufletów bądź innych naczyń żaroodpornych) wsypujemy niewielką ilość soli i pieprzu. Dno każdej z nich wykładamy połową łososia pokrojonego w wąskie paski, wbijamy po jajku (tak, by nie przebić żółtka) i dodajemy pozostałą część pokrojonego łososia (umieszczamy ją w części z białkiem).
W piekarniku umieszczamy blachę z wodą (2-3 cm płynu) i rozgrzewamy do 180°C. Kokilki umieszczamy w kąpieli wodnej i pieczemy jajka 5-6 minut. Dodajemy po łyżeczce śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pieczemy dodatkowe 5 minut.
Na talerz wykładamy ratatouille (możemy użyć pierścienia cukierniczego), dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z jajkiem cocotte w kokilce.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
- Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Grillowana kukurydza
- Krem z dyni
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Tarta z burakiem
- Babka z herbatą matcha
- Dorsz czarny na szpinaku
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Burek ze szpinakiem
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Śledź świeży pieczony
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
- Twaróg z imbirem i owocami
- Meze – grecki talerz przystawek
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Keks królewski
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3510 dni temu
no po prostu kocham te Wasze przepisy, tak samo jak i zakupy w Lidlu ;) jak dla mnie jesteście supermarketem nr1 ;) szkoda tylko,że nie macie produktów od Develey;> moja córcia jest bezglutenowcem a oni mają bogatą ofertę w takie produkty właśnie.
odpowiedz