Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formy do sufletów
  • blachę
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C

Ratatouille

Solimy bakłażany i smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek, wino, zioła prowansalskie i curry. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszamy. Dodajemy pomidory, oliwki, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.

Jajko cocotte

Do wysmarowanych masłem kokilek (naczyń do sufletów bądź innych naczyń żaroodpornych) wsypujemy niewielką ilość soli i pieprzu. Dno każdej z nich wykładamy kilkoma paskami łososia, wbijamy po jajku (tak, by nie przebić żółtka) i dodajemy pozostałą rybę (umieszczamy ją w części z białkiem).

W piekarniku umieszczamy blachę z wodą (2-3 cm płynu) i rozgrzewamy do 180°C. Kokilki umieszczamy w kąpieli wodnej i pieczemy jajka 5-6 minut. Dodajemy po łyżeczce śmietany, posypujemy szczypiorkiem i pieczemy dodatkowe 5 minut.

Na talerz wykładamy ratatouille (możemy użyć pierścienia cukierniczego), dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z jajkiem cocotte w kokilce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Fela Fela
    1102 dni temu
    no po prostu kocham te Wasze przepisy, tak samo jak i zakupy w Lidlu ;) jak dla mnie jesteście supermarketem nr1 ;) szkoda tylko,że nie macie produktów od Develey;> moja córcia jest bezglutenowcem a oni mają bogatą ofertę w takie produkty właśnie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram