Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formy do sufletów
- blachę
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
Ratatouille
Bakłażany pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę ze skórką solimy, a następnie smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinie pokrojone w drobną kostkę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy papryki pokrojone w drobną kostkę, smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając. Czosnek siekamy, rozcieramy z odrobiną soli i również dodajemy na patelnię. Dodajemy wino i zioła prowansalskie. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszamy. Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone w talarki, posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.
Jajko cocotte
Do wysmarowanych masłem kokilek (naczyń do sufletów bądź innych naczyń żaroodpornych) wsypujemy niewielką ilość soli i pieprzu. Dno każdej z nich wykładamy połową łososia pokrojonego w wąskie paski, wbijamy po jajku (tak, by nie przebić żółtka) i dodajemy pozostałą część pokrojonego łososia (umieszczamy ją w części z białkiem).
W piekarniku umieszczamy blachę z wodą (2-3 cm płynu) i rozgrzewamy do 180°C. Kokilki umieszczamy w kąpieli wodnej i pieczemy jajka 5-6 minut. Dodajemy po łyżeczce śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pieczemy dodatkowe 5 minut.
Na talerz wykładamy ratatouille (możemy użyć pierścienia cukierniczego), dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z jajkiem cocotte w kokilce.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3533 dni temu
no po prostu kocham te Wasze przepisy, tak samo jak i zakupy w Lidlu ;) jak dla mnie jesteście supermarketem nr1 ;) szkoda tylko,że nie macie produktów od Develey;> moja córcia jest bezglutenowcem a oni mają bogatą ofertę w takie produkty właśnie.
odpowiedz