zobacz film Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • kawałek folii aluminiowej
  • moździerz
  • tarkę lub zester
  • blender lub malakser
  • naczynie żeliwne
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C

Pieczone warzywa

Kalarepę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na grube kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 35-45 minut w 180°C.

Grillowane pieczarki

Pieczarki pokrojone w ćiartki smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz.

Sos curry z warzywami

Drobno pokrjojony, obrany imbir, ziarna kolendry roztarte w moździerzu, drobno posiekaną papryczkę, czosnek pokrojone w plasterki, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, curry, oliwę, skórkę z limonki i łyżkę świeżej, posiekanej kolendry miksujemy na gładką pastę. Do naczynia żeliwnego dodajemy niewielką ilość oleju i pastę curry. Podgrzewamy, zalewamy mleczkiem kokosowym z niewielką ilością wody. Gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu.

Do zredukowanego sosu przekładamy upieczone warzywa, dusimy około 3 minuty. Dodajemy niewielką ilość skórki z limonki. Zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy 2 łyżki jogurtu, pieczarki, rzodkiewki, pistacje oraz kolendrę (niewielką ilość składników odkładamy do dekoracji).

Warzywa przekładamy na talerz, dekorujemy pieczarkami, rzodkiewkami pokrojonymi w połówki, posiekanymi pistacjami i świeżą kolendrą. Zdobimy wierzch niewielką ilość jogurtu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Aurelia Aurelia
    3509 dni temu
    Przepyszne danie. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Droga Ewo, na ten moment nie współpracujemy z dietetykiem. Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3512 dni temu
    przyprawa curry zamiast pasty...

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3512 dni temu
    Droga Kuchnio Lidla... wszystkie przepisy są super. Brakuje jednak podania wartości odżywczych i kaloryczności.... przecież macie dietetyka.... niby nic wielkiego a dla wielu ludzi robi wielką różnicę...

    odpowiedz

  • Kasiaaa Kasiaaa
    3514 dni temu
    Danie wyszło bardzo dobre :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3515 dni temu
    Jakosść słaba.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!