zobacz film Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Plastry schabu kroimy na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Mięso przekładamy do żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo. Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.

Ogórek i cebulę kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry. Na jednej patelni (nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz. Smażymy chwilę ogórki kiszone i w całości przekładamy je do mięsa. Następnie smażymy paprykę. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią. Na tej samej patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wsypujemy ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę cukru, redukujemy. Mięso i warzywa w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz utaertą w moździerzu kolendrę. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gotowe leczo przekładamy do miseczki lub na talerz. Na wierzch każdej porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    878 dni temu
    A zamiast wina może być wóda?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    864 dni temu
    No a co ty sobie myślisz. Oczywiście że tak. Pozdrawiam
  • Gość Gość
    2482 dni temu
    Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo smaczne. Lubię dodać kaszę :) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość dana Gość dana
    3024 dni temu
    Zrobiłam pikantne LECZO wyszło przepyszne ,no i chciałabym je zapasteryzować ,ale czytam wszędzie że pasteryzuje się bez mięsa i kiełbasy ,przeciez nie wyciagnę teraz tego mięsa!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3024 dni temu
    Leczo możesz zamrozić :)
  • Gość Gość
    2681 dni temu
    Robiłam leczo z parówkami (też mieso) zapasteryzowałam i nic się nie działo do ponownego użycia.
  • Edyta Edyta
    3048 dni temu
    Czy białe wino jest konieczne w tym przepisie? i czy pomidory pelati można zastąpić zwykłymi pomidorami z puszki? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3047 dni temu
    Edyto, wino możesz zastąpić np. bulionem. A pomidory pelati można zamienić na te z puszki :)
  • Hans Hans
    3222 dni temu
    super przepis, wszystkie składniki do siebie pasowały, a schab nie był banalny i suchy

    odpowiedz

  • marian marian
    3361 dni temu
    Witam! Przepis bardzo ciekawy. W ogóle dużo tu świetnych i ciekawych przepisów. Zastanawiam się czy można by uruchomic dział z przepisami dla osób które nie chcą jeść mięsa lub chcieli by jeść dania dietetyczne. Niech mistrzowie kuchni pokażą jak ciekawie i z czego przyrządzić takie potrawy, jak wykorzystywać produkty ekologiczne, np. ziarenka chia, amarantus, różne kasze, ostropest itd.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3361 dni temu
    Marianie, w naszej wyszukiwarce można zaznaczyć opcję wyszukania przepisów wegetariańskich - https://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&search=filtruj oraz przepisów fit - https://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&category=fit&search=filtruj
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3474 dni temu
    Mariuszu, jeśli masz zastrzeżenia do produktu, prosimy zgłosić uwagi do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem- https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Zachęcamy również do przygotowania własnego leczo według przepisu Karola Okrasy. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • mariusz mariusz
    3474 dni temu
    Panie Karolu !!! Proszę spróbować leczo Chira ze sklepu której jest Pan twarzą. Tylko proszę nie mówić, że nie ostrzegałem.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3559 dni temu
    Leczo pycha :) nie jestem zwolenniczką ogórków kiszonych, więc zastąpiłam konserwowymi, moje dziecko i mąż zachwyceni. Polecam!

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    3560 dni temu
    Nigdy nie byłam fanką dań tego typu, ale to leczo wyszło wspaniale. Pomimo, że wymagało dużo czasu, z pewnością było tego warte.

    odpowiedz

  • Anita Anita
    3561 dni temu
    Rewelacja, pychota. Bardzo dziękuję Panie Karolu.

    odpowiedz

  • Krystyna Fletcher Krystyna Fletcher
    3564 dni temu
    Przepyszne danie, warte poświęconego czasu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3564 dni temu
    JakGość, cukinię możesz zastąpić bakłażanem, żółtą papryką, czerwoną fasolą lub kukurydzą z puszki. Wybierz swój ulubiony składnik. Możesz też ją pominąć i zwiększyć ilość pozostałych warzyw w leczo.

    odpowiedz

  • JakGość JakGość
    3564 dni temu
    Cukinia zimą, cena kosmos....nie można jakoś bardziej sezonowo?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3565 dni temu
    Zrobiłam, bardzo smaczne. Przygotowanie wszystkich produktów wymaga na pewno więcej czasu, ale warto... Mój syn niejadek był zachwycony, mąż rownież. Polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!