zobacz film Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Plastry schabu kroimy na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Mięso przekładamy do żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo. Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.

Na jednej patelni (nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz. Smażymy chwilę ogórki kiszone i w całości przekładamy je do mięsa. Następnie smażymy paprykę. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią. Na tej samej patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wsypujemy ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę cukru, redukujemy. Mięso i warzywa w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz kolendrę. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy natką pietruszki.

Gotowe leczo przekładamy do miseczki lub na talerz. Na wierzch każdej porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    296 dni temu
    Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo smaczne. Lubię dodać kaszę :) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość dana Gość dana
    838 dni temu
    Zrobiłam pikantne LECZO wyszło przepyszne ,no i chciałabym je zapasteryzować ,ale czytam wszędzie że pasteryzuje się bez mięsa i kiełbasy ,przeciez nie wyciagnę teraz tego mięsa!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    838 dni temu
    Leczo możesz zamrozić :)
  • Gość Gość
    495 dni temu
    Robiłam leczo z parówkami (też mieso) zapasteryzowałam i nic się nie działo do ponownego użycia.
  • Edyta Edyta
    862 dni temu
    Czy białe wino jest konieczne w tym przepisie? i czy pomidory pelati można zastąpić zwykłymi pomidorami z puszki? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    861 dni temu
    Edyto, wino możesz zastąpić np. bulionem. A pomidory pelati można zamienić na te z puszki :)
  • Hans Hans
    1036 dni temu
    super przepis, wszystkie składniki do siebie pasowały, a schab nie był banalny i suchy

    odpowiedz

  • marian marian
    1175 dni temu
    Witam! Przepis bardzo ciekawy. W ogóle dużo tu świetnych i ciekawych przepisów. Zastanawiam się czy można by uruchomic dział z przepisami dla osób które nie chcą jeść mięsa lub chcieli by jeść dania dietetyczne. Niech mistrzowie kuchni pokażą jak ciekawie i z czego przyrządzić takie potrawy, jak wykorzystywać produkty ekologiczne, np. ziarenka chia, amarantus, różne kasze, ostropest itd.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1175 dni temu
    Marianie, w naszej wyszukiwarce można zaznaczyć opcję wyszukania przepisów wegetariańskich - http://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&search=filtruj oraz przepisów fit - http://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&category=fit&search=filtruj
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1288 dni temu
    Mariuszu, jeśli masz zastrzeżenia do produktu, prosimy zgłosić uwagi do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem- https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Zachęcamy również do przygotowania własnego leczo według przepisu Karola Okrasy. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • mariusz mariusz
    1288 dni temu
    Panie Karolu !!! Proszę spróbować leczo Chira ze sklepu której jest Pan twarzą. Tylko proszę nie mówić, że nie ostrzegałem.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1374 dni temu
    Leczo pycha :) nie jestem zwolenniczką ogórków kiszonych, więc zastąpiłam konserwowymi, moje dziecko i mąż zachwyceni. Polecam!

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    1374 dni temu
    Nigdy nie byłam fanką dań tego typu, ale to leczo wyszło wspaniale. Pomimo, że wymagało dużo czasu, z pewnością było tego warte.

    odpowiedz

  • Anita Anita
    1375 dni temu
    Rewelacja, pychota. Bardzo dziękuję Panie Karolu.

    odpowiedz

  • Krystyna Fletcher Krystyna Fletcher
    1378 dni temu
    Przepyszne danie, warte poświęconego czasu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    JakGość, cukinię możesz zastąpić bakłażanem, żółtą papryką, czerwoną fasolą lub kukurydzą z puszki. Wybierz swój ulubiony składnik. Możesz też ją pominąć i zwiększyć ilość pozostałych warzyw w leczo.

    odpowiedz

  • JakGość JakGość
    1378 dni temu
    Cukinia zimą, cena kosmos....nie można jakoś bardziej sezonowo?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1379 dni temu
    Zrobiłam, bardzo smaczne. Przygotowanie wszystkich produktów wymaga na pewno więcej czasu, ale warto... Mój syn niejadek był zachwycony, mąż rownież. Polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram