Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Plastry schabu kroimy na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Mięso przekładamy do żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo. Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
Ogórek i cebulę kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry. Na jednej patelni (nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz. Smażymy chwilę ogórki kiszone i w całości przekładamy je do mięsa. Następnie smażymy paprykę. 2/3 przekładamy do naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią. Na tej samej patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wsypujemy ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę cukru, redukujemy. Mięso i warzywa w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz utaertą w moździerzu kolendrę. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe leczo przekładamy do miseczki lub na talerz. Na wierzch każdej porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Zupa rybna z karpia
- Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Szybkie lasagne
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Ciasto z orzechami pekan
- Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Parzybroda
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Talerz przystawek
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Różowe cynamonki
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Faszerowane pieczarki portobello
- Pesto z pietruszki
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Pesto z jarmużu
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
865 dni temu
A zamiast wina może być wóda?
odpowiedz
850 dni temu
No a co ty sobie myślisz. Oczywiście że tak. Pozdrawiam
2468 dni temu
Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo smaczne. Lubię dodać kaszę :) Polecam!
odpowiedz
3010 dni temu
Zrobiłam pikantne LECZO wyszło przepyszne ,no i chciałabym je zapasteryzować ,ale czytam wszędzie że pasteryzuje się bez mięsa i kiełbasy ,przeciez nie wyciagnę teraz tego mięsa!!!!
odpowiedz
3010 dni temu
Leczo możesz zamrozić :)
2667 dni temu
Robiłam leczo z parówkami (też mieso) zapasteryzowałam i nic się nie działo do ponownego użycia.
3034 dni temu
Czy białe wino jest konieczne w tym przepisie? i czy pomidory pelati można zastąpić zwykłymi pomidorami z puszki? Pozdrawiam
odpowiedz
3034 dni temu
Edyto, wino możesz zastąpić np. bulionem. A pomidory pelati można zamienić na te z puszki :)
3208 dni temu
super przepis, wszystkie składniki do siebie pasowały, a schab nie był banalny i suchy
odpowiedz
3347 dni temu
Witam! Przepis bardzo ciekawy. W ogóle dużo tu świetnych i ciekawych przepisów. Zastanawiam się czy można by uruchomic dział z przepisami dla osób które nie chcą jeść mięsa lub chcieli by jeść dania dietetyczne. Niech mistrzowie kuchni pokażą jak ciekawie i z czego przyrządzić takie potrawy, jak wykorzystywać produkty ekologiczne, np. ziarenka chia, amarantus, różne kasze, ostropest itd.
odpowiedz
3347 dni temu
Marianie, w naszej wyszukiwarce można zaznaczyć opcję wyszukania przepisów wegetariańskich - https://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&search=filtruj oraz przepisów fit - https://kuchnialidla.pl/przepisy?SearchQuery=&Vege=true&category=fit&search=filtruj
3460 dni temu
Mariuszu, jeśli masz zastrzeżenia do produktu, prosimy zgłosić uwagi do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem- https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Zachęcamy również do przygotowania własnego leczo według przepisu Karola Okrasy. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3460 dni temu
Panie Karolu !!! Proszę spróbować leczo Chira ze sklepu której jest Pan twarzą. Tylko proszę nie mówić, że nie ostrzegałem.....
odpowiedz
3546 dni temu
Leczo pycha :) nie jestem zwolenniczką ogórków kiszonych, więc zastąpiłam konserwowymi, moje dziecko i mąż zachwyceni. Polecam!
odpowiedz
3546 dni temu
Nigdy nie byłam fanką dań tego typu, ale to leczo wyszło wspaniale. Pomimo, że wymagało dużo czasu, z pewnością było tego warte.
odpowiedz
3547 dni temu
Rewelacja, pychota. Bardzo dziękuję Panie Karolu.
odpowiedz
3550 dni temu
Przepyszne danie, warte poświęconego czasu :D
odpowiedz
3550 dni temu
JakGość, cukinię możesz zastąpić bakłażanem, żółtą papryką, czerwoną fasolą lub kukurydzą z puszki. Wybierz swój ulubiony składnik. Możesz też ją pominąć i zwiększyć ilość pozostałych warzyw w leczo.
odpowiedz
3550 dni temu
Cukinia zimą, cena kosmos....nie można jakoś bardziej sezonowo?
odpowiedz
3551 dni temu
Zrobiłam, bardzo smaczne. Przygotowanie wszystkich produktów wymaga na pewno więcej czasu, ale warto... Mój syn niejadek był zachwycony, mąż rownież. Polecam!
odpowiedz
zobacz wszystkie