Dania główne - Leczo - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!
Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!
Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
Leczo
Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!
Leczo z cukinią – sprawdź nasze przepisy
W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie leczo, które mogłoby się obyć bez tego zielonego warzywa. I choć oryginalny węgierski przepis niekoniecznie zakłada przygotowanie leczo z cukinią, to nad Wisłą chętnie po nią sięgamy. Leczo z cukinii lubi ponadto towarzystwo innych sezonowych warzyw, takich jak pomidory czy papryka. Jeśli macie w planach przyrządzenie najprostszego leczo z cukinii, pomidorów i papryki właśnie, to Kuchnia Lidla ma dla was znakomity przepis. Sprawdźcie koniecznie, jakich składników potrzebujecie i czym powinniście doprawić leczo z cukinii, aby zachwycić swoją rodzinę i gości. A osobom, które mają nieco więcej czasu i pragną go przeznaczyć na krojenie kolejnych dodatków, Kuchnia Lidla poleca wypróbować leczo z cukinią i kiełbasą żywiecką oraz śląską albo pikantne leczo ze schabem i cukinią. Taki przepis można też wzbogacić o grzybowe akcenty, przyrządzając np. leczo z cukinii i pieczarek. Ile gustów kulinarnych, tyle przepisów na leczo!
Przepis na warzywne leczo
Decydując się tylko i wyłącznie na leczo warzywne, postawcie na aromatyczne przyprawy, które w wyniku połączenia z warzywami w procesie długotrwałego gotowania nadadzą wspaniały smak całej potrawie. I tak np. leczo z papryki z kabaczkiem czy z bakłażanem warto doprawić ostrą papryką i pieprzem, a leczo z pieczarkami nie pogardzi ząbkami czosnku.
Pyszne przepisy na leczo z mięsem
Większość z was wybiera jednak i tak zazwyczaj leczo z mięsem, uznając je często za pełnowartościowe i sycące danie główne. Najpopularniejszą jego odmianą jest leczo z kiełbasą, polecane również przez Kuchnię Lidla. Wszyscy, którzy zastanawiają się, jaką kiełbasę najlepiej dodać do leczo, niech zatem sprawdzą listę składników na leczo z cukinią i kiełbasą z przepisu Kuchni Lidla. Warto też spróbować pikantnego leczo ze schabem i cukinią, które łączy kuchnię polską, niemiecką i węgierską. Wiadomo, że tradycyjne węgierskie leczo robi się na smalcu i że zawiera ono kawałki słoniny oraz paski podłużnej białej papryki, jednak wariacji na jego temat jest bardzo wiele. Kilka propozycji znajdziecie też w Kuchni Lidla!