Dania główne - Gulasz - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!
![Gulasz z indyka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74f07d0f87ee-a4bde654f58d-kuchnia-lidla-gulasz-z-indyka.webp)
Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!
![Gulasz z chorizo i krewetkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/91fd52d1bcd2-3e985aa9747f-gulasz-z-chorizo-i-krewetkami-kuchnia-lidl-kinga-paruzel.webp)
Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.
![Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5356e9b4e4c-f37eb1f311c3-KW05_2022_KINGA_PARUZEL_GULASZ_Z_WARZYW_KORZENIOWYCH.webp)
Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
![Wegański gulasz z ciecierzycą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/17fbadc36121-a95cc4b03b79-kw44-kinga-paruzel-weganski-gulasz-z-ciecierzyca-1250x700.webp)
Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!
![Gulasz z pulpetami jagnięcymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7ec5bab25498-f403411331a8-kw23-2021-karol-okrasa-gulasz-z-pulpetami-jagniecymi_1250x700.webp)
Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!
![Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fb3b424c0d3b-96b158a90da0-Gulasz_ekstra_z_jelenia_w_czerwonym_winie_lidl.webp)
Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!
![Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fdf597d9a700-424c9e0fbae5-Gulasz_ekstra_z_dzika_w_gęstym_sosie_z_ziemniakami_lidl.webp)
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów
![Gulasz z sarny na winie z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1178bbebd720-d40ab4212e5b-Gulasz_z_sarny_na_winie_z_pieczarkami_lidl.webp)
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
![Gęsty, domowy gulasz wołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/58c8e1196b04-129c57d931d6-Gesty_domowy_gulasz_wolowy_1250x700.webp)
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
![Bogracz z pieczoną papryką i fasolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c78648263fe-a606829dc669-KW45-2020-bogracz-z-pieczona-papryka-i-fasola-karol-okrasa-1250x700.webp)
Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
![Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/882f25f820df-9f52ffb433e9-KW11_KAROL_GULASZ_SOCZEWICA_32570_270220_MS_86293_RGB_OK_1250x700.webp)
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
![Gulasz z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9476315e6426-4f87d387f920-gularz_bataty_1250x700.webp)
Przepis na gulasz
W zasadzie przepisy na gulasz niewiele różnią się od siebie. Do jego przygotowania potrzeba niewielu naczyń – zazwyczaj wystarczy garnek lub patelnia. Podstawą każdego gulaszu może być jednak inny rodzaj mięsa, dlatego przepis przepisowi nie jest równy. Najpopularniejszym rodzajem gulaszu w polskich domach jest oczywiście gulasz wieprzowy z łopatki albo z karkówki lub też z innej części wieprzowiny. Zdecydowanie rzadziej decydujemy się na przyrządzenie gulaszu wołowego czy drobiowego, nie wspominając już o gulaszu z tzw. podrobów, czyli np. z żołądków czy z serc drobiowych. Póki co Polacy mają więc jednoznaczne skojarzenia z gulaszem – danie to łączą z wieprzowiną. O wiele rzadziej propozycją obiadową jest np. gulasz z indyka, a to wielka szkoda! Przekonajcie się z Kuchnią Lidla, że bazą do przygotowania gulaszu mogą być rozmaite gatunki mięsa, w tym nawet dziczyzna.
Przepisy na gulasze:
- gulasz z łopatki wieprzowej: gulasz wieprzowy z łopatki
- gulasz z szynki: hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- gulasz ze schabu: gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- gulasz z wołowiny: gulasz po węgiersku
- gulasz węgierski: gulasz po węgiersku
- gulasz z kurczaka: zielone curry z groszkiem cukrowym
- gulasz z żołądków drobiowych: gulasz z kaczych żołądków
- gulasz cielęcy: gulasz cielęcy po azjatycku
- gulasz z jelenia: gulasz z jelenia lub gulasz z jelenia w warzywach
- gulasz z dzika: gulasz z dzika z grzybami
Pamiętajcie jednak, że gulasz to nie tylko mięso. Owszem, stanowi jego ważny składnik, ale nie jedyny. Zresztą, sprawdźcie sami:
- gulasz z pieczarkami: gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- gulasz z warzywami: gulasz niemiecki
A jeśli jesteście wegetarianami, to z pewnością zainteresuje Was etiopski gulasz z kapusty, czyli gulasz warzywny z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin rzymski i kurkuma. Smacznego!