Dania główne - Bigos - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!
![Bigos staropolski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/71cdaf2f1692-2442debe9b5f-kuchnia-lidla-bigos-staropolski.webp)
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
![Pieczony bigos z kurczakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5d6e2a3eadbb-3847a5d0061b-kw48-2022-kinga-paruzel-pieczony-bigos-z-kurczakiem-kuchnialidla.webp)
EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!
![EKSPRESOWY BIGOS](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bfffc0d9435e-36917dbccce6-EKSPRESOWY_BIGOS_W_25_MINUT_I_NA_2_SPOSOBY_1250x700_2.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!
![BIGOS W 25 MINUT](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d46ab76d4a2f-3843d516e2b4-EKSPRESOWY_BIGOS_W_25_MINUT_I_NA_2_SPOSOBY_1250x700_1.webp)
Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.
![Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9789741f6a42-ada53084d3a4-35470_BS_KUCHNIA_LIDLA_040620_FOT_110381_KAROL_KW51_Ekspresowy_bigos_RGB_OK_1250x700.webp)
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
![Wegański bigos z boczniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/82b7b1ce2457-70657da56f6b-kw51-wegebigos-z-boczniakow-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
![Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e68aba83085a-c8ad8265e5f4-KAROL_KW21_25944_MLODY_BIGOS_180510_MA_5095_rgb_ok.webp)
Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.
![Lekki bigos z suszonymi morelami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3edae8c8c8e7-211fd1023793-44_Lekki_bigos_z_suszonymi_morelami_185_FIT_D_1250x700.webp)
Bigos świąteczny na gęsiej piersi
Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!
![Bigos świąteczny na gęsiej piersi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/271999dd6484-f81bb29d7c3c-Bigos_swiateczny_na_gesiej_piersi_1250x700.webp)
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
![Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29894042d4cf-6116a8ca05ac-KW45_Daria_Weganski-bigos_158009_OK_1250x700.webp)
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
![Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bab88fdc0bc-496ee95c0ac3-4 KAPUSTA_bigos_na_kaczce_1250x700.webp)
Bigos – jak zrobić?
Bigos domowy kojarzy się z przepisem przekazywanym z ust do ust przez kolejne pokolenia. Pewnie dlatego każdy z nas bardzo dobrze zna smak bigosu i wie, przynajmniej teoretycznie, jak go zrobić. W praktyce okazuje się jednak często, że aby przyrządzić pyszny bigos, potrzebujemy szczegółowych wskazówek i porad. Powszechnie wiadomo, że bigos to potrawa z mięsa i z kapusty, zarówno świeżej, jak i kiszonej, natomiast pozostałe jego składniki mogą być różne – często ich dobór zależy od tradycji kulinarnych danego regionu. Co ważne, ich rodzaj oraz ilość wpływają na to, ile kalorii ma ostatecznie bigos. Jeśli więc planujecie ugotować bigos w najbliższym czasie, to pamiętajcie, że jego 100-gramowa porcja liczy ok. 112 kalorii. Czym jest jednak kaloryczność bigosu w stosunku do niepowtarzalnego zapachu unoszącego się w całej kuchni?
Bigos – przepisy
Bigos tradycyjny to bigos przyrządzany z kapusty, także z kapusty kiszonej. Taka wersja bigosu, zwanego również staropolskim, jest najpopularniejszą postacią tego dania, podawanego głównie z dodatkiem różnych gatunków mięs. Kuchnia Lidla proponuje na przykład bigos na kaczce z suszonymi śliwkami. Bywa jednak, że bigos przybiera charakter postny, np. wigilijny, i wtedy zamiast mięsa dodaje się inne składniki, które nadają smak całej potrawie. Tym sposobem powstaje bigos z grzybami i suszonymi bądź wędzonymi śliwkami. Tak naprawdę każda okazja jest dobra, żeby nieco zmodyfikować typowy przepis na bigos, o czym przekonuje również Kuchnia Lidla, w której znajdziecie m.in. propozycję bigosu świątecznego na gęsiej piersi. Spróbujcie koniecznie!
Coraz częściej pojawiają się przepisy na dania, które mogą zastąpić bigos, a do ich przygotowania wystarczy wyłącznie słodka kapusta. W ostatnim czasie wzrasta popularność bigosu cygańskiego, który składa się z klopsów, papryki i pieczarek. Spotkacie się też z przepisami na bigos myśliwski z kawałkami dziczyzny albo bigos z cukinii czy z kabaczka.
Bigos bez mięsa
Bigosu mogą więc spróbować również wegetarianie, dla których przewidziano wersję bezmięsną tej potrawy. Najbardziej znaną postacią bigosu jarskiego jest bigos z cukinii – przepis pomija dodatek mięsny. Jeszcze lepszą opcją bigosu bez mięsa jest bigos wegański. Propozycję jego przyrządzenia znajdziecie w Kuchni Lidla: