
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wody wlewamy tylko tyle, by zakryła kapustę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KACZE UDA
Uda kacze trybujemy – mięso oddzielamy od kości i marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni na brązowy kolor, najpierw od strony skóry. Obsmażanie zaczynamy na zimnej patelni. Cebule i boczek kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do mięsa i wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż prawie w całości odparuje.
KROK 3: DUSIMY MIĘSO
Mięso zalewamy wodą, zakrywając je całkowicie, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jabłka kroimy w kostkę, kapustę kroimy drobno.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIGOS
Do mięsa dodajemy pokrojoną słodką kapustę oraz pokrojone jabłko i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Śliwki wędzone kroimy drobno. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i wszystko razem dusimy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
RADA
Bigos jest najlepszy po odgrzaniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)