
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wody wlewamy tylko tyle, by zakryła kapustę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KACZE UDA
Uda kacze trybujemy – mięso oddzielamy od kości i marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni na brązowy kolor, najpierw od strony skóry. Obsmażanie zaczynamy na zimnej patelni. Cebule i boczek kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do mięsa i wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż prawie w całości odparuje.
KROK 3: DUSIMY MIĘSO
Mięso zalewamy wodą, zakrywając je całkowicie, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jabłka kroimy w kostkę, kapustę kroimy drobno.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIGOS
Do mięsa dodajemy pokrojoną słodką kapustę oraz pokrojone jabłko i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Śliwki wędzone kroimy drobno. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i wszystko razem dusimy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
RADA
Bigos jest najlepszy po odgrzaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Zobacz przepisy
na święta
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)