Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wody wlewamy tylko tyle, by zakryła kapustę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KACZE UDA
Uda kacze trybujemy – mięso oddzielamy od kości i marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni na brązowy kolor, najpierw od strony skóry. Obsmażanie zaczynamy na zimnej patelni. Cebule i boczek kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do mięsa i wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż prawie w całości odparuje.
KROK 3: DUSIMY MIĘSO
Mięso zalewamy wodą, zakrywając je całkowicie, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jabłka kroimy w kostkę, kapustę kroimy drobno.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIGOS
Do mięsa dodajemy pokrojoną słodką kapustę oraz pokrojone jabłko i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Śliwki wędzone kroimy drobno. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i wszystko razem dusimy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
RADA
Bigos jest najlepszy po odgrzaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!
Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
- Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Bigos rybny
- Placek ze śliwkami
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Milopitakia
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- BIGOS W 25 MINUT
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Faszerowane liście winogron
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Spaghetti z mulami
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Burgery na sałacie
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Proste kimchi
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Chlebek mango
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Królik w sosie śliwkowym
- Surówka z pora
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)