zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Grubo siekaną sałatę łączymy w misce z pokrojonymi w ósemki pomidorami bez skórki. Dodajemy oliwki, cebulę pokrojoną w piórka, ogórek pokrojony w półkrążki, rukolę i pokrojony w kostkę ser feta.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W osobnej misce łączymy i mieszamy wszystkie składniki sosu.

Krok 3: MIESZAMY SKŁADNIKI

Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    39 dni temu
    PRAWDZIWA horiatiki jest prosta jak budowa cepa: pomidory, ogórki, zielona papryka, czerwona cebula i czarne oliwki - wszystko myjemy, kroimy w duże kawałki, na wierzch wrzucamy plaster fety, polewamy oliwa i octem balsamicznym i gotowe. Grecy korzystają z własnych warzyw ( ogródka swojego bądź sąsiada) dlatego nikt nie bawi się w obieranie pomidorów i ogórków. Oni są pewni swoich produktów. Ale u nas raczej bym tego nie praktykowała ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    78 dni temu
    do przedmówców dodam, że oliwki kalamata a nie zielone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    80 dni temu
    W Grecji jest bez sałaty, za to z czarnymi oliwkami... Sporo kolorowej papryki, żadnej rukoli... Zioła, oliwa, feta, pomidory, trochę świeżego ogórka w grubych plasterkach i czerwona cebula. A na dnie grzanki - wtedy nie podchodzi wodą...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    81 dni temu
    Według Greków ( moim zdaniem także ) dodanie jakiejkolwiek sałaty do Greek salad to profanacja...no ale cóż Pani Daria wie lepiej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    81 dni temu
    w klasycznej greckiej nie ma sałaty ani rukoli

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram