zobacz film Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Bakłażany umyj,  pokrój w grube, podłużne plastry i zanurz w zimnej wodzie wymieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny. Cukinię pokrój w grube plastry i postępuj z nią tak samo, jak z pokrojonym bakłażanem. Mleko podgrzej w rondelku i lekko przestudź, by nie było gorące. 

Przygotuj

  • głeboką blaszkę
  • tarkę o drobnych oczkach

Musaka

Odsączamy bakłażany z wody, suszymy i grillujemy z obu stron na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku. Czynność powtarzamy z cukinią. Zgrillowane warzywa odkładamy na bok.

Ziemniaki kroimy w plastry, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przysmażone plastry ziemniaków pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcja grillowania, pieczemy do miękkości (około 15-20 minut).

W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, do podgrzanej oliwy dodajemy grubo pokrojona cebule, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, smażymy, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, w dalszym ciągu mieszamy. Doprawiamy pieprzem, sola, cynamonem, zielem angielskim oraz miodem. Dodajemy całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i odparuje cześć płynu (gotujemy około 40 minut). Kiedy wszystkie składniki się zagotują, dolewamy bulion warzywny (ilość bulionu zależy od ilości soków, które puściły pomidory; dodajemy taka ilość bulionu, żeby sos miał gęsta konsystencje). Do sosu dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Następnie sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano i żółtka jajek. Mieszamy. Z sosu wyjmujemy ziele angielskie, czosnek i laski cynamonu.

Na głębokiej blasze układamy ciasno upieczone ziemniaki (tak aby nie było przerw miedzy nimi). Na ziemniakach rozprowadzamy warstwę sosu, na sosie układamy plastry grillowanej cukinii. Cukinie układamy ciasno, podobnie jak ziemniaki. Na cukinii rozprowadzamy kolejna warstwę sosu mięsnego, na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

Beszamel

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy niewielka ilość mąki, ciągle mieszając, stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Kontynuujemy mieszanie aż do momentu zagotowania sosu, następnie gęsty sos zdejmujemy z ognia. W dalszym ciągu mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, starty na niej ser i żółtka. Bakłażany ułożone na blaszce polewamy gotowym beszamelem, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez 45 minut. Pod koniec pieczenia włączamy w piekarniku funkcje grillowania, tak żeby beszamel nabrał złotego koloru. Upieczona musakę odstawiamy do przestygnięcia.

Sałatka

Do miski przekładamy obrane pomidory pokrojone w grube plastry, ogórek pozbawiony gniazd naziennych i pokrojony w półtalarki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski, doprawiamy solą i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Dodajemy czarne oliwki, kapary, ser feta pokrojony w dużą kostkę oraz niewielka ilość suszonego oregano. Na końcu polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dekorujemy świeżym oregano. Musakę podajemy z sałatką grecką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Piotr Piotr
    2447 dni temu
    Danie nie dla każdego, tłuste przez co bardzo ciężko strawne. Ilość składników jak dla półku wojska. To danie trzeba by liczyć na 12 osób. Czas przygotowania to nie 2 godziny a 4. Ogólnie bez rewelacji, daje 6 na 10 punktów. Ps. Po tym obiedzie o godzinie powiedzmy 14, już i tak nie zjecie kolacji wieczorem (trawienie Musaki to leżenie)

    odpowiedz

  • Diana Diana
    2420 dni temu
    Zawsze można mniej zjeść ;) Musaka jest przepyszna! i ta w Grecji, i ta Karola :)
  • pułkownik pułkownik
    2260 dni temu
    Pułku a nie półku.
  • Lucy Lucy
    2679 dni temu
    Chcialabym przyrządzić to danie na przybycie gości, ale nie mam możliwości zrobienia go tuż przed podaniem. Co będzie lepszym wyborem: przygotowanie zapiekanki dzień wcześniej i następnego dnia zalanie beszamelem+pieczenie czy zrobienie całości, a następnego dnia odgrzanie? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2677 dni temu
    Lucy, polecamy aby zapiekankę przygotować wcześniej, a przed podaniem zalać beszamelem i podpiec. Będzie wtedy smakować najlepiej :)
  • Gość Gość
    2936 dni temu
    Mi niestety zajęło to więcej niż 2 h ale było warto! Rewelacja! Goście byli zachwyceni!

    odpowiedz

  • karolina karolina
    3059 dni temu
    Pyszne ! Przepis świetny ! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3137 dni temu
    Zrobiłam :) Super sprawa. Porcja na 6 osób .. ok ale my jeszcze dojadaliśmy na drugi dzień ... na solidny obiad wystarczyło dla 2,5 osoby ;) Jedyne co, to bardzo długi czas smażenia farszu a smak... hmm smaczne aczkolwiek następnym razem zrobię farsz z przepisu Pascala. Szybszy i bardziej wyrazisty niż ten. No i jak dla mnie zamienię zieloną paprykę na czerwoną (słodszą), w sałatce greckiej, bo ta jakoś nie powalał smakiem... choć zjedzona została do cna :) Uwielbiam grecką kuchnię :)

    odpowiedz

  • Malmel  ;) Malmel ;)
    3341 dni temu
    Przepyszne! Dziękuję za wspaniały przepis. Jedyny minus tej potrawy to długi czas przygotowywania ale na prawdę warto ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3469 dni temu
    1kg ziemniakow 1kg cukini 1kg baklazana 1,5kg miesa i z kilo innych składników- porcji 6 :) 16 chyba

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3346 dni temu
    5kilogramowy obiad :D Grecy cala wioske jedna potrawa katmia?! :D Czy jedza troche a reszte wyrzucaja? Moze to jest wyjasnienie kryzysu ;p
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3470 dni temu
    Drogi Gościu, Okrasa używa dużej blachy do pieczenia ciast. Równie dobrze sprawdzi się dużej pojemności naczynie żaroodporne z wysoką krawędzią.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3470 dni temu
    jakiej wielkości ma być blacha bo to ważne???

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    3470 dni temu
    Wczoraj razem z moją Panią robiliśmy musakę. Super przepis i super smak :) Nasza młodzież też wniebowzięta ;)

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3474 dni temu
    Mniam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3475 dni temu
    Bardzo smaczne danie, ale zwykły człowiek robi je min. 2h, najlepiej jak się robi we dwoje, jest szybciej.

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3477 dni temu
    Wspaniałe danie!!! Mam nadzieje na więcej tradycyjnych przepisów z różnych krajów:) już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuje!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!