Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Bakłażany umyj, pokrój w grube, podłużne plastry i zanurz w zimnej wodzie wymieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny. Cukinię pokrój w grube plastry i postępuj z nią tak samo, jak z pokrojonym bakłażanem. Mleko podgrzej w rondelku i lekko przestudź, by nie było gorące.
Przygotuj
- głeboką blaszkę
- tarkę o drobnych oczkach
Musaka
Odsączamy bakłażany z wody, suszymy i grillujemy z obu stron na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku. Czynność powtarzamy z cukinią. Zgrillowane warzywa odkładamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plastry, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przysmażone plastry ziemniaków pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcja grillowania, pieczemy do miękkości (około 15-20 minut).
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, do podgrzanej oliwy dodajemy grubo pokrojona cebule, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, smażymy, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, w dalszym ciągu mieszamy. Doprawiamy pieprzem, sola, cynamonem, zielem angielskim oraz miodem. Dodajemy całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i odparuje cześć płynu (gotujemy około 40 minut). Kiedy wszystkie składniki się zagotują, dolewamy bulion warzywny (ilość bulionu zależy od ilości soków, które puściły pomidory; dodajemy taka ilość bulionu, żeby sos miał gęsta konsystencje). Do sosu dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Następnie sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano i żółtka jajek. Mieszamy. Z sosu wyjmujemy ziele angielskie, czosnek i laski cynamonu.
Na głębokiej blasze układamy ciasno upieczone ziemniaki (tak aby nie było przerw miedzy nimi). Na ziemniakach rozprowadzamy warstwę sosu, na sosie układamy plastry grillowanej cukinii. Cukinie układamy ciasno, podobnie jak ziemniaki. Na cukinii rozprowadzamy kolejna warstwę sosu mięsnego, na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
Beszamel
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy niewielka ilość mąki, ciągle mieszając, stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Kontynuujemy mieszanie aż do momentu zagotowania sosu, następnie gęsty sos zdejmujemy z ognia. W dalszym ciągu mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, starty na niej ser i żółtka. Bakłażany ułożone na blaszce polewamy gotowym beszamelem, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez 45 minut. Pod koniec pieczenia włączamy w piekarniku funkcje grillowania, tak żeby beszamel nabrał złotego koloru. Upieczona musakę odstawiamy do przestygnięcia.
Sałatka
Do miski przekładamy obrane pomidory pokrojone w grube plastry, ogórek pozbawiony gniazd naziennych i pokrojony w półtalarki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski, doprawiamy solą i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Dodajemy czarne oliwki, kapary, ser feta pokrojony w dużą kostkę oraz niewielka ilość suszonego oregano. Na końcu polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dekorujemy świeżym oregano. Musakę podajemy z sałatką grecką.
Zobacz podobne
przepisy
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.
Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana kukurydza
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Bifteki z fetą
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Tort sushi
- Babka marmurkowa
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Wrap z łososiem i warzywami
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Smoothie z żółtych owoców
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Dip z ciecierzycy
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Lizaki bezowe
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Babka z niespodzianką
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
2447 dni temu
Danie nie dla każdego, tłuste przez co bardzo ciężko strawne. Ilość składników jak dla półku wojska. To danie trzeba by liczyć na 12 osób. Czas przygotowania to nie 2 godziny a 4. Ogólnie bez rewelacji, daje 6 na 10 punktów. Ps. Po tym obiedzie o godzinie powiedzmy 14, już i tak nie zjecie kolacji wieczorem (trawienie Musaki to leżenie)
odpowiedz
2420 dni temu
Zawsze można mniej zjeść ;) Musaka jest przepyszna! i ta w Grecji, i ta Karola :)
2260 dni temu
Pułku a nie półku.
2679 dni temu
Chcialabym przyrządzić to danie na przybycie gości, ale nie mam możliwości zrobienia go tuż przed podaniem. Co będzie lepszym wyborem: przygotowanie zapiekanki dzień wcześniej i następnego dnia zalanie beszamelem+pieczenie czy zrobienie całości, a następnego dnia odgrzanie? Pozdrawiam!
odpowiedz
2677 dni temu
Lucy, polecamy aby zapiekankę przygotować wcześniej, a przed podaniem zalać beszamelem i podpiec. Będzie wtedy smakować najlepiej :)
2936 dni temu
Mi niestety zajęło to więcej niż 2 h ale było warto! Rewelacja! Goście byli zachwyceni!
odpowiedz
3059 dni temu
Pyszne ! Przepis świetny ! Polecam!
odpowiedz
3137 dni temu
Zrobiłam :) Super sprawa. Porcja na 6 osób .. ok ale my jeszcze dojadaliśmy na drugi dzień ... na solidny obiad wystarczyło dla 2,5 osoby ;) Jedyne co, to bardzo długi czas smażenia farszu a smak... hmm smaczne aczkolwiek następnym razem zrobię farsz z przepisu Pascala. Szybszy i bardziej wyrazisty niż ten. No i jak dla mnie zamienię zieloną paprykę na czerwoną (słodszą), w sałatce greckiej, bo ta jakoś nie powalał smakiem... choć zjedzona została do cna :) Uwielbiam grecką kuchnię :)
odpowiedz
3341 dni temu
Przepyszne! Dziękuję za wspaniały przepis. Jedyny minus tej potrawy to długi czas przygotowywania ale na prawdę warto ;)
odpowiedz
3469 dni temu
1kg ziemniakow 1kg cukini 1kg baklazana 1,5kg miesa i z kilo innych składników- porcji 6 :) 16 chyba
odpowiedz
3346 dni temu
5kilogramowy obiad :D Grecy cala wioske jedna potrawa katmia?! :D Czy jedza troche a reszte wyrzucaja? Moze to jest wyjasnienie kryzysu ;p
3470 dni temu
Drogi Gościu, Okrasa używa dużej blachy do pieczenia ciast. Równie dobrze sprawdzi się dużej pojemności naczynie żaroodporne z wysoką krawędzią.
odpowiedz
3470 dni temu
jakiej wielkości ma być blacha bo to ważne???
odpowiedz
3470 dni temu
Wczoraj razem z moją Panią robiliśmy musakę. Super przepis i super smak :) Nasza młodzież też wniebowzięta ;)
odpowiedz
3474 dni temu
Mniam :)
odpowiedz
3475 dni temu
Bardzo smaczne danie, ale zwykły człowiek robi je min. 2h, najlepiej jak się robi we dwoje, jest szybciej.
odpowiedz
3477 dni temu
Wspaniałe danie!!! Mam nadzieje na więcej tradycyjnych przepisów z różnych krajów:) już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuje!
odpowiedz
zobacz wszystkie