Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Bakłażany i cukinie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm solimy i smażymy z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
Sos pomidorowy
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
Sos beszamelowy
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Zobacz podobne
przepisy
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Musaka, czyli znane na całym świecie greckie danie
Każdy miłośnik kuchni greckiej wie, co to jest musaka (moussaka). Według wielu głosów to najbardziej znane danie pochodzące z Grecji! W rzeczywistości skosztujesz go również w innych krajach, w tym w Turcji, Serbii, Bośni, Hercegowinie, Egipcie, Bułgarii czy Rumunii. Klasyczna musaka grecka składa się z mielonego mięsa i bakłażana, choć można dodać do niej też ziemniaki, cukinię czy inne, właściwie dowolne warzywa. Jej sekret tkwi w świeżych, łatwo dostępnych składnikach i mięsie. Co ważne, warstwy zapiekanki skąpane są w sosie beszamelowym. Jednak aż do 1900 roku przepis na musakę wyglądał nieco inaczej niż ten przywołany powyżej. Do tego czasu była ona prostym daniem, w którego skład wchodziły wyłącznie warzywa oraz mielone mięso. Dopiero grecki kucharz Nikos Tselementes po odbyciu szkolenia we Francji wpadł na pomysł dodania do greckiej musaki sosu beszamelowego. Jak widać, taki sposób przygotowania dania przyjął się i mocno trzyma się do dziś. Trudno wyobrazić sobie zapiekankę musakę bez tego dodatku.
Zastanawiasz się, czy podołasz przepisowi na moussakę? To receptura na średnim poziomie trudności, nieco pracochłonna, ale na pewno warta wypróbowania! Zarezerwuj zatem 1 godzinę i 30 minut, aby przygotować ten skarb greckiej kuchni!
Musaka z sosem beszamelowym i bakłażanem
Smak musaki w dużym stopniu zależy od sosu beszamelowego. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz warto pamiętać o kilku szczegółach. O czym mowa? Przede wszystkim trzymaj się proporcji podanych w przepisie. Masło roztapiaj na średnim ogniu, aby nie dopuścić do jego przypalenia – powinno całkowicie się roztopić, ale nie spalić ani zbrązowić. Z kolei podczas dodawania mąki nie zapominaj o stałym mieszaniu! Uważaj też przy mleku, wlewaj je ostrożnie i powoli. Gotuj sos na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje oraz osiągnie pożądaną konsystencję. Ma stać się gładki, bez żadnych grudek. Ważne, aby nie zdejmować go z ognia zbyt szybko, ponieważ grozi to powstaniem mącznego smaku sosu. Bacznie przyglądaj się konsystencji beszamelu, a jeśli uznasz, że stał się zbyt gęsty, dodaj do niego nieco mleka.
Musaka z bakłażanem to klasyk. To dorodne warzywo bywa jednak kapryśne – na szczęście istnieją sposoby, aby je ujarzmić. Zacznij od wyboru świeżego bakłażana o gładkiej skórce, dość ciężkiego i bez oznak gnicia. Następnie pokrojone plastry posyp solą, aby pozbyć się goryczy. Dzięki temu Twoja musaka z oryginalnego przepisu Kuchni Lidla zachwyci smakiem dopracowanym w najdrobniejszych szczegółach.
Wspomnieliśmy, że musaka z cukinią i bakłażanem występuje w wielu wersjach różniących się nie tylko w zależności od kraju, ale też upodobań osoby, która ją przygotowuje. Przykładowo wegetarianie mogą nieco zmodyfikować przepis na musakę poprzez usunięcie z niej mięsa mielonego. Czym je zatem zastąpić? Możesz sięgnąć po prostu po ziemniaki. Wcześniej radzimy je lekko podgotować i pokroić w plasterki. Inna opcja to zielona lub czerwona soczewica. Ją również należy wcześniej ugotować. Jeśli lubisz mocno przyprawione dania, dodaj do niej nieco ostrej papryki. Zapewniamy, że w obu wersjach musaka smakuje znakomicie!
Przepis na musakę z czerwonym winem – jaki trunek wybrać?
W podanym przepisie na musakę grecką znajdziesz czerwone wino. Przy czym zdajemy sobie sprawę, że istnieją przypadki, w których nie ma mowy o dodatku wina. Zrezygnuj z niego, gdy planujesz serwować nasze danie kobiecie w ciąży czy dzieciom. Ewentualnie zastąp je np. octem balsamicznym. Nie masz nic przeciwko niewielkiej zawartości wina w musace? Zachęcamy Cię więc do zajrzenia do Winnicy Lidla, gdzie znajdziesz odpowiednie czerwone wino.
Pamiętaj, że ostateczny wybór trunku zależy od Twoich osobistych preferencji smakowych. Postaw na wino, które później wykorzystasz do innych dań lub wypijesz solo.
Ta warstwowa zapiekanka jest niezwykle sycąca. Nic dziwnego, każdy kawałek zawiera sporą ilość mięsa mielonego, warzyw oraz sera. Wszystko to sprawia, że porcja zawiera około 855,7 kcal – zapewniamy jednak, że od czasu do czasu warto pozwolić sobie na tę niewątpliwą przyjemność. Zwykle jada się ją solo w porze obiadowej. W przypadku dużego głodu możesz zagryźć ją chlebkiem pita lub sałatką grecką. Musaka najlepiej smakuje podana na stół wprost z piekarnika, jeszcze gorąca – choć w niektórych krajach dopuszczalne jest także podawanie zapiekanki na zimno. Fani ciepłej wersji powinni wiedzieć, jak podgrzać danie, gdyby część potrawy pozostała niezjedzona. Otóż ta pyszna potrawa dobrze smakuje podgrzana zarówno w mikrofalówce, jak i w piekarniku. Wybierz więc wygodniejszą dla siebie opcję.
Musaka to danie greckie, które wspaniale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny czy to na co dzień, czy na specjalną okazję. Możesz ją również przygotować na imprezę z przyjaciółmi. Zapewniamy, że będą zachwyceni i mało kto oprze się chęci sięgnięcia po dokładkę. Zapisz wiec ten sprawdzony przepis na grecką musakę i jak najszybciej wypróbuj go w swojej kuchni. Ponadto zapoznaj się z innymi pomysłami Kuchni Lidla. Wśród nich pojawiły się m.in. wyśmienite keftedes, czyli pulpeciki po grecku czy lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a także mnóstwo innych przepisów z różnych stron świata!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
- Dal z soczewicy
- Herbata myśliwska
- Pikantne smoothie z kaki
- Kawa z imbirem
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Bigos rybny
- Kotleciki jagnięce
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Makaron chow mein z wołowiną
- DESER SZAMPAŃSKI
- Makaron z kurkami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Palia w cytrynach
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (85)
73 dni temu
Zrobiłam według przepisu, dodałam więcej przypraw, ale tylko tych, które zostały w nim podane . Nie rozumię tej krytyki, tymbardziej, że w różnych regionach Grecji mieszkańcy robią tę mousakę w różny sposób. 30 lat pracowałam z Greczynkami i każda z nich robiła nieco inaczej. U każdej z nich różniła się smakowo. Ziemniaków, to już prawie nikt z nich nie dodawał. Ta smakowo wyszła pyszna. Nie odpowiada Wam nazwa, więc nazwijcie ją mousakowska zapiekanka i po problemie.
odpowiedz
1874 dni temu
Przepis znakomity!!! Dla mnie coś wspaniałego! Zastanawiam się tylko nad tym winem. Do tej pory bałam się dawać to danie coreczce bo nie wiem czy aby na pewno alkohol wyparowal???
odpowiedz
1872 dni temu
Wino zawsze w przepisach można pominąć. Alkohol w trakcie długiego gotowania czy pieczenia w znacznym stopniu odparowuje :)
2027 dni temu
Trochę ztiunigowałam przepis, doałam warstwę ziemniaczana, reszta prosta i super inspiracja, wyszło naprawdę pysznie.P.S. Wszystkie warzywa w plastrach zgrillowałam w piekarniku, przez to było szybciej prościej i z mniejszą ilością tłuszczu.
odpowiedz
2026 dni temu
Brzmi pysznie! :)
2125 dni temu
Przepis co najmniej na 6-8 osób. Pyszne danie. Polecam
odpowiedz
2171 dni temu
Kto pisał ten przepis nie ma chyba pojęcia o gotowaniu. Trochę wstyd dla Lidla. Naprawdę należy wziąć 120g masła i 100g mąki i 600 ml mleka na sos beszamelowy? Przy takiej proporcji otrzymujemy bardzoooo gęste ciasto a nie sos. Niestety zaufałem przepisowi Lidla i sprawdziłem na własnej skórze(chociaż było mi to podejrzane). Nawet po dodaniu litra mleka do tej ilości mąki i masła nadal mamy bardzo gęste ciasto a nie sos. Czy autorowi przepisu chodziło o stworzenie skorupy ciasta na mussace? Poza tym naprawdę taka ilość jedzenia na 4 procje? Wystarczy zliczyć ile to razem daje - ponad 3kg. I to biorąc pod uwagę małe bakłażany i małe cukinie.Trudno tę ilość zmieścić do przeciętnego dość dużego naczynia do zapiekania. I na koniec nie każdy będzie wiedział co to przecier pomidorowy - koncentrat, pulpa, przetarte pomidory surowe, z puszki? Same błędy i brak precyzji. Bardzio się zawiodłem droga kuchnio Lidla, bardzo...
odpowiedz
1003 dni temu
Dokładnie. Tóż to proporcje z kosmosu!
2221 dni temu
gdzie jest cebula w spisie skladnikow ??????? podsmazyc cebule ???ale ile ....
odpowiedz
2221 dni temu
Drogi Gościu, cebula znajduje się na liście składników po lewej stronie. W tym przepisie używamy 2 dużych cebul.
2221 dni temu
yyyy... musaka bez ziemniaków??? za to z cukiniami?!?!? i ser typu greckiego? czyli co właściwie? feta??? Komuś się chyba coś niecoś poprzestawiało. Powyżej to raczej przepis na wyrób musakopodobny. nie polecam. brakuje też listków laurowych i ziela angielskiego w mięsie...
odpowiedz
2221 dni temu
Drogi Cube, w Kuchni Lidla oprócz oryginalnych przepisów na różne potrawy, pojawiają się również małe wariacje na ich temat :) Jeśli szukasz tradycyjnego przepisu na musakę, zapraszamy tutaj https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
2276 dni temu
To nie grecka musaka. Cukinia ? Mięso wieprzowe? A dziś ziemniaki, baranina, ? Zamienniki zamiennikami ale to już nie jest musaka!
odpowiedz
2275 dni temu
Droga Kasiu, w Kuchni Lidla, oprócz małych wariacji na temat tego dania, znajdziesz również klasyczny przepis na musakę :) Sprawdź tutaj https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
2333 dni temu
Jakiego dokładnie sera użyć? Coś a'la feta?
odpowiedz
2348 dni temu
No i lipa, musaka to danie z jagnięciny... Przepis tak grecki jak polskie sajgonki
odpowiedz
2346 dni temu
Margo, całe szczęście w kuchni można łączyć wiele wpływów :) i korzystać ze składników, które mamy pod ręką :)
2558 dni temu
A co zamiast mięsa???
odpowiedz
2558 dni temu
Więcej warzyw! :)
2452 dni temu
Tofu
2901 dni temu
Bardzo dobry przepis, wyszła pycha, mała rada dajcie mniej mleka około 500 ml i już po wyjęciu z piekarnika niech odstoi z 10-20 minut aby stężała (inaczej nie pokroicie bo się rozpadnie) no i pieczcie bez przykrycia, aby odparowała woda.
odpowiedz
3101 dni temu
Ja też zawsze jadam wersję z ziemniakami
odpowiedz
3305 dni temu
Byłam niedawno w Grecji i jadłam to danie w dwóch różnych restauracjach i za każdym razem na dnie zapiekanki były ziemniaki pokrojone w plasterki, oregano i chilli do smaku oraz odrobina cynamonu, pozostała część tak, jak w przepisie, z tym, że nie było w nim sera feta. Czasochłonne danie ale smaczne.
odpowiedz
3304 dni temu
Drogi Gościu, w Kuchni Lidla mamy również przepis prawdziwego Greka na jego musakę :) https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-okrasy
3363 dni temu
Bardzo dobre danie. Osobiście użyłbym 50% więcej fety która nadaje pyszny słony smak.
odpowiedz
3425 dni temu
Aneto, przepis na musakę Okrasy i Lefterisa znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-okrasy
odpowiedz
3426 dni temu
Wersja przepisu dostępna w ulotce w sklepie jest inna. Przepis dość długo się robi i jak zwykle porcja dla sporej grupy ludzi ale ta musaka jest bardzo smaczna.
odpowiedz
3555 dni temu
tak masz racje to tak jakby szukać nowych smaków w kluskach śląskich i roladzie, zmodyfikować je i podać inny przepis..... cieniutko
odpowiedz
3555 dni temu
Drogi Gościu, to jest przepis na musakę według Pascala. W kuchni można stale poszukiwać nowych smaków i niezwykłych połączeń i w związku z tym nie trzeba się trzymać oryginalnych receptur - to cały urok gotowania! :)
odpowiedz
3556 dni temu
Lipa jakich mało. Beznadzieja ten cały przepis. nie ma nic wspólnego z oryginałem
odpowiedz
3557 dni temu
Drogi Gościu, oliwa z oliwek jest poprawnym wyrażeniem, które jest dopuszczone do użytku przez słowniki. Prócz tego w szczegółowej klasyfikacji rodzajów oliwy wyróżnia się oliwę z oliwek oraz oliwę z wytłoczyn oliwek. Nawet profesor Ostatnimi czasy namnożyło się różnych rodzajów oliw i w związku z tym o oliwie z oliwek należy mówić "oliwa z oliwek" :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3558 dni temu
"oliwa z oliwek" to pleonazm, czyli masło maslane, czyli bład językowy! Taka firma jak LIDL mogłaby trochę bardziej dbać o poprawność językową na swoich stronach internetowych. Dla wyjasnienia - w kuchni uzywamy róznych olejów - rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oraz olej z oliwek. Ten ostatni, olej z oliwek, nazwya się oliwą. A więc "oliwa z oliwek" to nic innego jak "olej z oliwek z oliwek". No chyba że LIDL oferuje oliwę (oczywiście mówimy o oliwe do konsumpcji", która jest z czegoś innego, niż oliwki :D pozdrawiam M.
odpowiedz
3607 dni temu
właśnie robie pierwszy raz musake mam nadzieje ze wyjdzie w smaku tak samo dobrze jak wygląda chociaż musze przyznać że doprawiłam ją odrobine mocniej.
odpowiedz
3661 dni temu
i Grecji wyczułem kmin rzymski w musace
odpowiedz
3698 dni temu
Mieszkałam w Grecji i szczerze mówiąc nie widziałam, żeby Grecy dolewali wina....Ja robię bez - przepis jest super, ale do takiej prawdziwej musaki Grecy dodają pod bakłażany plasterki ziemniaków. Pokrojone i przysmażone na patelni tak samo jak bakłażany. Spróbujcie, jest supe-)
odpowiedz
3737 dni temu
Jak ktoś lubi chleb z mięsem i warzywami to polecam.
odpowiedz
3764 dni temu
czy oliwa jest z czegoś innego niż oliwki? masło maślane
odpowiedz
3767 dni temu
Znakomita, wszyscy zachwyceni!
odpowiedz
3793 dni temu
Również nie wiem, jak powinna smakować oryginalna, ale ta była pyszna! Następnym razem upiekę bakłażana i cukinię w piekarniku, bo wchłonęły mi dużo oleju i było nieco zbyt tłuste, choć od dobrej jakości olejów nie stronimy. To danie będzie częste w mojej kuchni :)
odpowiedz
3813 dni temu
Musaka przepyszna, dużo pracy, ale za to efekt końcowy genialny :)
odpowiedz
3834 dni temu
mi niestety musaka nie wyszła..coś puściło baaardzo dużo wody..cała musaka pływała...
odpowiedz
3869 dni temu
Witam, ja to danie jadłam w Gecji i zdecydowanie różniło się, niż polecana propozycja PASCALA a mianowicie na spodzie zawitały ziemniaki a mieso było pozbawione sosu pomidorowego/koncentratu a smak był zazebiony przez pokrojone pomidory w plastrach.powracajac do wypowiedzi z komentarzy, ja osobiscie mięso przyprawiam duża ilościa ziół, oraz specjalna kompozycja [rzypraw zakupiona w grecji na bazie cynamonu, pychaaaa...
odpowiedz
3885 dni temu
Przysmak mojego męża, jest wyśmienita, trochę się trzeba na grillować tych warzyw ale smakuje wyśmienicie:) Szkoda, ze jest tak trudna w krojeniu i na talerzu wygląda mało estetycznie. Może macie jakąś radę co zrobić aby kroiła się jak lazania, chętnie skorzystam. Moja wskazówka, dłużej dusić mięso z winem aby wyparowało wtedy konsystencja jest inna. Pozdrawiam
odpowiedz
3901 dni temu
Ja zrobiłam z przepisu, który jest w książce i brak informacji takiej jak w jakim żaroodpornym naczyniu czyli wielkość, nie ma też że ma być cukinia i bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry. I tak jak niżej komentarze wyszła zupa.
odpowiedz
3904 dni temu
Musaka przepyszna. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie. Mój mąż był zachwycony, dodam iż na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej.
odpowiedz
3910 dni temu
Musaka bardzo dobra ale koniecznie trzeba naczynie do piekarnika włożyć BEZ PRZYKRYCIA. a o tym nie ma w przepisie. Danie ciężkie i syte.
odpowiedz
3925 dni temu
Po pierwsze to PYSZNA! Ale kg mięsa z dodatkami to raczej dla 4 żołnierzy wracających z pola walki po 3 dniach a nie 4 normalnie jedzących osób. Jak dla mnie to 6 dużych porcji.
odpowiedz
3931 dni temu
Zrobiłam z połowy składników - na spokojnie porcja wystarczyła dla 3 głodnych osób. Nie znam oryginalnej musaki, ale ta jest bardzo dobra, następnym razem dam mniej beszamelu, wg przepisu (mimo połowy składników) wychodzi moim zdaniem trochę za gruba warstwa, ale to chyba jak kto lubi.
odpowiedz
3965 dni temu
Wspaniale, że danie Pascala Wam smakuje. Fanów cukinii odsyłamy do przepisu na faszerowaną cukinię https://kuchnialidla.pl/Cukinia-z-pikantnym-farszem-wolowym
odpowiedz
3965 dni temu
Bardzo smaczne danie. ale czasochłonne :). Pięknie się prezentuje w naczyniu żaroodpornym.
odpowiedz
3993 dni temu
Musaka Pascala to jeden z najlepszych przepisów Kuchni Lidla. Jest przepyszna! Porcja duża, starcza nam na dwa naczynia żaroodporne. 6 lub więcej porcji!
odpowiedz
4007 dni temu
Przepyszne! Ale porcja ogromna, spokojnie można zrobić z połowy składników! ;)
odpowiedz
4019 dni temu
Pyszne!!! Pamiętać tylko jednak trzeba o głębszym naczyniu żaroodpornym.
odpowiedz
4064 dni temu
Jak dla mnie trochę za dużo bakłażana i cukinii. Następnym razem zrobiłabym tylko z cukinią, bo z bakłażana i tak zrobiła się ciapka ;) Natomiast mięso, sos i ser pycha :)
odpowiedz
4073 dni temu
Dziękuję za pytanie i przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem. Cukinii nie odsączyłam i może to był błąd... Zaś z bakłażanem zrobiłam tak, że najpierw, przed smażeniem posypałam solą, poczekałam 20 min., po czym odsączyłam z goryczki papierem. Może to spowodowało, że wyszło zbyt wodniste. Ale mimo wszystko było smaczne. Pozdrawiam serdecznie!
odpowiedz
4082 dni temu
seksownie wyglądasz w niebieskich koszulach Pascal ;)
odpowiedz
4084 dni temu
tiko, a czy odsączyłaś kawałki bakłażana i cukinii po usmażeniu?
odpowiedz
4084 dni temu
Zrobiłam wszystko według przepisu. Wyszło zdecydownie za rzadkie, bardzo wodniste. Taka pulpa. Jak gęsty kapuśniak. Wprawdzie nieco okrzepło po ostudzeniu, ale tylko nieco, no i na zimno już nie każdemu smakuje... Taka ilość płynów (wino, sok z warzyw), to chyba stanowczo za dużo. Może zrezygnować z cukinii? I tak dałam tylko 2, a nie 3. Mięso dość długo wysmażałam, odparował przecier i wino, a mimo wszystko było za wodniste. Byłam trochę rozczarowana. W smaku owszem, dobre. W każdym razie nie smakowało "po polsku" :-) tylko tak środziemnomorsko i o to chodziło.
odpowiedz
4086 dni temu
Jestesmy po konsumpcji:) Jest przepyszna:) Dziekuje za przepis:)
odpowiedz
4098 dni temu
Mi też wyszło. Można się pokusić i zrobić to warstwami i przeplec bakłażana mięsem i po tym dać cukinie. jajka w beszamelu dały pyszną i puszystą pierzynkę.
odpowiedz
4099 dni temu
zrobilam w weekend. Po wyjeciu z piekarnika niezbyt dobrze samkowało ale na drugi dzień po ostygnięciu i spedzeniu nocy w lodówce bylo pyszne, na pewno zrobie jeszcze raz. Polecam.
odpowiedz
4099 dni temu
Przepis poprawny ale danie bez smaku, jak nie doprawicie po swojemu, to lepiej gościom nie serwować.
odpowiedz
4099 dni temu
Strasznie dużo hejterów! Przecież wiadomo, że przepis Pascala, to wariacja na temat. Sposób przyprawienia też jest wystarczający. Wytrawne wino i cynamon dodane w odpowiedniej ilości bardzo charakterystycznie zmieniają zwykły sos pomidorowy z mięsem mielonym. Ja dodałem jeszcze trochę ziemniaków, żeby było bardziej sycące - nie przeszkadzają. Wyszło doskonałe! Jeśli komuś nie smakowało, to polecam przygotować jeszcze raz, uwzględniając własne preferencje.
odpowiedz
4099 dni temu
Wyszło pyszne!!!
odpowiedz
4099 dni temu
niestety zbyt małe naczynie żaroodporne wzięłam i połowa beszamelu została:( jak na dwie osoby to stanowczo za duża porcja, niestety mi przygotowanie zajęło prawie 1h, teraz czekam na efekty smakowe:)
odpowiedz
4099 dni temu
Pomocne byłoby podanie dla ilu osób jest to porcja. Wtedy czas przygotowania dla dwóch wynosiłby mniej niż i tak nieosiągnięte 35 minut przy dwóch gotujących. Czekam na rezultaty smakowe.
odpowiedz
4101 dni temu
Robiłem z innego przepisu i szczerze żałuję, że Pascal nie zrobił Pasticcio tylko Mussakę. Następnym razem zaproponujcie Pasticcio - nieco mniej ekstrawagancko i zdaniem jeszcze kilku osób dużo smaczniejsze. Dużo mniej tłuszczu, składniki łatwiejsze do zdobycia (bakłażana i cukinii nie widziałem w LIDLu). Robiłem obie zapiekanki greckie i zdecydowanie następny raz postawię na Pasticcio.
odpowiedz
4101 dni temu
Wygląda przepysznie zrobię na weekend
odpowiedz
4102 dni temu
Edyta i tak wiem ze kochasz pascala i nie udawaj ze tego nie ogladasz xD
odpowiedz
4102 dni temu
Najpierw obejrzyj film, a nie głupie komentarze
odpowiedz
4102 dni temu
A od kiedy musaka jest z mięsem wołowo wieprzowym. Wstyd Pascal.
odpowiedz
4102 dni temu
Robiłam, wyszła pyszna
odpowiedz
4103 dni temu
Ważne jeśli ktoś zajmuje się gotowaniem i ma o tym pojęcie koniecznie powinien doprawić według swojego smaku ..........musaka Paskala super
odpowiedz
4103 dni temu
super ......właśnie skończyliśmy jeść, pyszna , prosta ...polecam
odpowiedz
4103 dni temu
zrobiła wszytsko zgodnie z przepisem tylko blenderem zmiksowałam trochę mięso i dłużej musiałam gorować, ale danie super, mąż poprosił o dokładkę a dzieciaki wylizały talerze :)
odpowiedz
4104 dni temu
Właśnie zrobiłam musakę wg.tego przepisu,wyszła pyszna i niedroga :) do mięsa nie dodawałam wina tylko troszkę bulionu,jeszcze nie raz ją przygotuję.
odpowiedz
4104 dni temu
Przygotowanie zajęło mi wiecej czasu niż 35 minut, ale warto było :) pycha:)
odpowiedz
4104 dni temu
Danie w piekarniku....czekam :-) wygląda bardzo apetycznie...
odpowiedz
4104 dni temu
MUSAKA UWIELBIAM !!!
odpowiedz
4104 dni temu
Tak, wino powinno być wytrawne. Natomiast stopień przyprawienia to oczywiście kwestia własnych preferencji, tak jak to było podane w przepisie: "do smaku".
odpowiedz
4105 dni temu
Bez rewelacji. Jak dla mnie z tym zestawem przypraw danie wyszło bez totalnie bez smaku. Miałam ochotę podczas przygotowywania trochę je doprawić, ale postanowiłam sie jednak trzymać przepisu i żałuje tego:)
odpowiedz
4105 dni temu
wino wytrawne?
odpowiedz
4105 dni temu
właśnie w piekarniku dochodzi mi to danie wygląda pysznie,!!!!!
odpowiedz
4105 dni temu
Do Gość, Pascal wyraźnie powiedział, że "spolszczył" przepis i dodaje zwykły sos pomidorowy...
odpowiedz
4105 dni temu
Sos pomidorowy bez pomidorów - dosyć dziwne - Grecy nie użyli by tutaj przecieru pomidorowego.
odpowiedz
zobacz wszystkie