Musaka grecka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Bakłażany i cukinie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm solimy i smażymy z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.

Sos pomidorowy

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Sos beszamelowy

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (85)

Avatar
  • Nafsika Nafsika
    142 dni temu
    Zrobiłam według przepisu, dodałam więcej przypraw, ale tylko tych, które zostały w nim podane . Nie rozumię tej krytyki, tymbardziej, że w różnych regionach Grecji mieszkańcy robią tę mousakę w różny sposób. 30 lat pracowałam z Greczynkami i każda z nich robiła nieco inaczej. U każdej z nich różniła się smakowo. Ziemniaków, to już prawie nikt z nich nie dodawał. Ta smakowo wyszła pyszna. Nie odpowiada Wam nazwa, więc nazwijcie ją mousakowska zapiekanka i po problemie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1943 dni temu
    Przepis znakomity!!! Dla mnie coś wspaniałego! Zastanawiam się tylko nad tym winem. Do tej pory bałam się dawać to danie coreczce bo nie wiem czy aby na pewno alkohol wyparowal???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1941 dni temu
    Wino zawsze w przepisach można pominąć. Alkohol w trakcie długiego gotowania czy pieczenia w znacznym stopniu odparowuje :)
  • Felinia Felinia
    2096 dni temu
    Trochę ztiunigowałam przepis, doałam warstwę ziemniaczana, reszta prosta i super inspiracja, wyszło naprawdę pysznie.P.S. Wszystkie warzywa w plastrach zgrillowałam w piekarniku, przez to było szybciej prościej i z mniejszą ilością tłuszczu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2095 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Gość Gość
    2194 dni temu
    Przepis co najmniej na 6-8 osób. Pyszne danie. Polecam

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    2240 dni temu
    Kto pisał ten przepis nie ma chyba pojęcia o gotowaniu. Trochę wstyd dla Lidla. Naprawdę należy wziąć 120g masła i 100g mąki i 600 ml mleka na sos beszamelowy? Przy takiej proporcji otrzymujemy bardzoooo gęste ciasto a nie sos. Niestety zaufałem przepisowi Lidla i sprawdziłem na własnej skórze(chociaż było mi to podejrzane). Nawet po dodaniu litra mleka do tej ilości mąki i masła nadal mamy bardzo gęste ciasto a nie sos. Czy autorowi przepisu chodziło o stworzenie skorupy ciasta na mussace? Poza tym naprawdę taka ilość jedzenia na 4 procje? Wystarczy zliczyć ile to razem daje - ponad 3kg. I to biorąc pod uwagę małe bakłażany i małe cukinie.Trudno tę ilość zmieścić do przeciętnego dość dużego naczynia do zapiekania. I na koniec nie każdy będzie wiedział co to przecier pomidorowy - koncentrat, pulpa, przetarte pomidory surowe, z puszki? Same błędy i brak precyzji. Bardzio się zawiodłem droga kuchnio Lidla, bardzo...

    odpowiedz

  • Mateo Mateo
    1072 dni temu
    Dokładnie. Tóż to proporcje z kosmosu!
  • Gość Gość
    2290 dni temu
    gdzie jest cebula w spisie skladnikow ??????? podsmazyc cebule ???ale ile ....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2290 dni temu
    Drogi Gościu, cebula znajduje się na liście składników po lewej stronie. W tym przepisie używamy 2 dużych cebul.
  • Gość cube Gość cube
    2290 dni temu
    yyyy... musaka bez ziemniaków??? za to z cukiniami?!?!? i ser typu greckiego? czyli co właściwie? feta??? Komuś się chyba coś niecoś poprzestawiało. Powyżej to raczej przepis na wyrób musakopodobny. nie polecam. brakuje też listków laurowych i ziela angielskiego w mięsie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2290 dni temu
    Drogi Cube, w Kuchni Lidla oprócz oryginalnych przepisów na różne potrawy, pojawiają się również małe wariacje na ich temat :) Jeśli szukasz tradycyjnego przepisu na musakę, zapraszamy tutaj https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
  • Gość Kasia Gość Kasia
    2344 dni temu
    To nie grecka musaka. Cukinia ? Mięso wieprzowe? A dziś ziemniaki, baranina, ? Zamienniki zamiennikami ale to już nie jest musaka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2344 dni temu
    Droga Kasiu, w Kuchni Lidla, oprócz małych wariacji na temat tego dania, znajdziesz również klasyczny przepis na musakę :) Sprawdź tutaj https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
  • Ala Ala
    2402 dni temu
    Jakiego dokładnie sera użyć? Coś a'la feta?

    odpowiedz

  • MARGO MARGO
    2417 dni temu
    No i lipa, musaka to danie z jagnięciny... Przepis tak grecki jak polskie sajgonki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2415 dni temu
    Margo, całe szczęście w kuchni można łączyć wiele wpływów :) i korzystać ze składników, które mamy pod ręką :)

  • 2627 dni temu
    A co zamiast mięsa???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2627 dni temu
    Więcej warzyw! :)
  • Gość Gość
    2521 dni temu
    Tofu
  • Gość Gość
    2970 dni temu
    Bardzo dobry przepis, wyszła pycha, mała rada dajcie mniej mleka około 500 ml i już po wyjęciu z piekarnika niech odstoi z 10-20 minut aby stężała (inaczej nie pokroicie bo się rozpadnie) no i pieczcie bez przykrycia, aby odparowała woda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3170 dni temu
    Ja też zawsze jadam wersję z ziemniakami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3374 dni temu
    Byłam niedawno w Grecji i jadłam to danie w dwóch różnych restauracjach i za każdym razem na dnie zapiekanki były ziemniaki pokrojone w plasterki, oregano i chilli do smaku oraz odrobina cynamonu, pozostała część tak, jak w przepisie, z tym, że nie było w nim sera feta. Czasochłonne danie ale smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    Drogi Gościu, w Kuchni Lidla mamy również przepis prawdziwego Greka na jego musakę :) #
  • Profo Profo
    3431 dni temu
    Bardzo dobre danie. Osobiście użyłbym 50% więcej fety która nadaje pyszny słony smak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3494 dni temu
    Aneto, przepis na musakę Okrasy i Lefterisa znajdziesz tutaj: #

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3495 dni temu
    Wersja przepisu dostępna w ulotce w sklepie jest inna. Przepis dość długo się robi i jak zwykle porcja dla sporej grupy ludzi ale ta musaka jest bardzo smaczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3624 dni temu
    tak masz racje to tak jakby szukać nowych smaków w kluskach śląskich i roladzie, zmodyfikować je i podać inny przepis..... cieniutko

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3624 dni temu
    Drogi Gościu, to jest przepis na musakę według Pascala. W kuchni można stale poszukiwać nowych smaków i niezwykłych połączeń i w związku z tym nie trzeba się trzymać oryginalnych receptur - to cały urok gotowania! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3625 dni temu
    Lipa jakich mało. Beznadzieja ten cały przepis. nie ma nic wspólnego z oryginałem

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3626 dni temu
    Drogi Gościu, oliwa z oliwek jest poprawnym wyrażeniem, które jest dopuszczone do użytku przez słowniki. Prócz tego w szczegółowej klasyfikacji rodzajów oliwy wyróżnia się oliwę z oliwek oraz oliwę z wytłoczyn oliwek. Nawet profesor Ostatnimi czasy namnożyło się różnych rodzajów oliw i w związku z tym o oliwie z oliwek należy mówić "oliwa z oliwek" :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3626 dni temu
    "oliwa z oliwek" to pleonazm, czyli masło maslane, czyli bład językowy! Taka firma jak LIDL mogłaby trochę bardziej dbać o poprawność językową na swoich stronach internetowych. Dla wyjasnienia - w kuchni uzywamy róznych olejów - rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oraz olej z oliwek. Ten ostatni, olej z oliwek, nazwya się oliwą. A więc "oliwa z oliwek" to nic innego jak "olej z oliwek z oliwek". No chyba że LIDL oferuje oliwę (oczywiście mówimy o oliwe do konsumpcji", która jest z czegoś innego, niż oliwki :D pozdrawiam M.

    odpowiedz

  • GosiaSamosia GosiaSamosia
    3676 dni temu
    właśnie robie pierwszy raz musake mam nadzieje ze wyjdzie w smaku tak samo dobrze jak wygląda chociaż musze przyznać że doprawiłam ją odrobine mocniej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3730 dni temu
    i Grecji wyczułem kmin rzymski w musace

    odpowiedz

  • Zoi Gość Zoi Gość
    3767 dni temu
    Mieszkałam w Grecji i szczerze mówiąc nie widziałam, żeby Grecy dolewali wina....Ja robię bez - przepis jest super, ale do takiej prawdziwej musaki Grecy dodają pod bakłażany plasterki ziemniaków. Pokrojone i przysmażone na patelni tak samo jak bakłażany. Spróbujcie, jest supe-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3806 dni temu
    Jak ktoś lubi chleb z mięsem i warzywami to polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3833 dni temu
    czy oliwa jest z czegoś innego niż oliwki? masło maślane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3836 dni temu
    Znakomita, wszyscy zachwyceni!

    odpowiedz

  • d. d.
    3862 dni temu
    Również nie wiem, jak powinna smakować oryginalna, ale ta była pyszna! Następnym razem upiekę bakłażana i cukinię w piekarniku, bo wchłonęły mi dużo oleju i było nieco zbyt tłuste, choć od dobrej jakości olejów nie stronimy. To danie będzie częste w mojej kuchni :)

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3882 dni temu
    Musaka przepyszna, dużo pracy, ale za to efekt końcowy genialny :)

    odpowiedz

  • Gość monika Gość monika
    3903 dni temu
    mi niestety musaka nie wyszła..coś puściło baaardzo dużo wody..cała musaka pływała...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3938 dni temu
    Witam, ja to danie jadłam w Gecji i zdecydowanie różniło się, niż polecana propozycja PASCALA a mianowicie na spodzie zawitały ziemniaki a mieso było pozbawione sosu pomidorowego/koncentratu a smak był zazebiony przez pokrojone pomidory w plastrach.powracajac do wypowiedzi z komentarzy, ja osobiscie mięso przyprawiam duża ilościa ziół, oraz specjalna kompozycja [rzypraw zakupiona w grecji na bazie cynamonu, pychaaaa...

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3954 dni temu
    Przysmak mojego męża, jest wyśmienita, trochę się trzeba na grillować tych warzyw ale smakuje wyśmienicie:) Szkoda, ze jest tak trudna w krojeniu i na talerzu wygląda mało estetycznie. Może macie jakąś radę co zrobić aby kroiła się jak lazania, chętnie skorzystam. Moja wskazówka, dłużej dusić mięso z winem aby wyparowało wtedy konsystencja jest inna. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    Ja zrobiłam z przepisu, który jest w książce i brak informacji takiej jak w jakim żaroodpornym naczyniu czyli wielkość, nie ma też że ma być cukinia i bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry. I tak jak niżej komentarze wyszła zupa.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3973 dni temu
    Musaka przepyszna. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie. Mój mąż był zachwycony, dodam iż na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej.

    odpowiedz

  • MARCIN MARCIN
    3979 dni temu
    Musaka bardzo dobra ale koniecznie trzeba naczynie do piekarnika włożyć BEZ PRZYKRYCIA. a o tym nie ma w przepisie. Danie ciężkie i syte.

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3993 dni temu
    Po pierwsze to PYSZNA! Ale kg mięsa z dodatkami to raczej dla 4 żołnierzy wracających z pola walki po 3 dniach a nie 4 normalnie jedzących osób. Jak dla mnie to 6 dużych porcji.

    odpowiedz

  • agata69 agata69
    4000 dni temu
    Zrobiłam z połowy składników - na spokojnie porcja wystarczyła dla 3 głodnych osób. Nie znam oryginalnej musaki, ale ta jest bardzo dobra, następnym razem dam mniej beszamelu, wg przepisu (mimo połowy składników) wychodzi moim zdaniem trochę za gruba warstwa, ale to chyba jak kto lubi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4034 dni temu
    Wspaniale, że danie Pascala Wam smakuje. Fanów cukinii odsyłamy do przepisu na faszerowaną cukinię https://kuchnialidla.pl/Cukinia-z-pikantnym-farszem-wolowym

    odpowiedz

  • Beata Beata
    4034 dni temu
    Bardzo smaczne danie. ale czasochłonne :). Pięknie się prezentuje w naczyniu żaroodpornym.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4062 dni temu
    Musaka Pascala to jeden z najlepszych przepisów Kuchni Lidla. Jest przepyszna! Porcja duża, starcza nam na dwa naczynia żaroodporne. 6 lub więcej porcji!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4076 dni temu
    Przepyszne! Ale porcja ogromna, spokojnie można zrobić z połowy składników! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4088 dni temu
    Pyszne!!! Pamiętać tylko jednak trzeba o głębszym naczyniu żaroodpornym.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4132 dni temu
    Jak dla mnie trochę za dużo bakłażana i cukinii. Następnym razem zrobiłabym tylko z cukinią, bo z bakłażana i tak zrobiła się ciapka ;) Natomiast mięso, sos i ser pycha :)

    odpowiedz

  • Tiko Tiko
    4142 dni temu
    Dziękuję za pytanie i przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem. Cukinii nie odsączyłam i może to był błąd... Zaś z bakłażanem zrobiłam tak, że najpierw, przed smażeniem posypałam solą, poczekałam 20 min., po czym odsączyłam z goryczki papierem. Może to spowodowało, że wyszło zbyt wodniste. Ale mimo wszystko było smaczne. Pozdrawiam serdecznie!

    odpowiedz

  • Andzia Andzia
    4150 dni temu
    seksownie wyglądasz w niebieskich koszulach Pascal ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4153 dni temu
    tiko, a czy odsączyłaś kawałki bakłażana i cukinii po usmażeniu?

    odpowiedz

  • tiko tiko
    4153 dni temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu. Wyszło zdecydownie za rzadkie, bardzo wodniste. Taka pulpa. Jak gęsty kapuśniak. Wprawdzie nieco okrzepło po ostudzeniu, ale tylko nieco, no i na zimno już nie każdemu smakuje... Taka ilość płynów (wino, sok z warzyw), to chyba stanowczo za dużo. Może zrezygnować z cukinii? I tak dałam tylko 2, a nie 3. Mięso dość długo wysmażałam, odparował przecier i wino, a mimo wszystko było za wodniste. Byłam trochę rozczarowana. W smaku owszem, dobre. W każdym razie nie smakowało "po polsku" :-) tylko tak środziemnomorsko i o to chodziło.

    odpowiedz

  • GośćBecia GośćBecia
    4155 dni temu
    Jestesmy po konsumpcji:) Jest przepyszna:) Dziekuje za przepis:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4167 dni temu
    Mi też wyszło. Można się pokusić i zrobić to warstwami i przeplec bakłażana mięsem i po tym dać cukinie. jajka w beszamelu dały pyszną i puszystą pierzynkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4167 dni temu
    zrobilam w weekend. Po wyjeciu z piekarnika niezbyt dobrze samkowało ale na drugi dzień po ostygnięciu i spedzeniu nocy w lodówce bylo pyszne, na pewno zrobie jeszcze raz. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4168 dni temu
    Przepis poprawny ale danie bez smaku, jak nie doprawicie po swojemu, to lepiej gościom nie serwować.

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4168 dni temu
    Strasznie dużo hejterów! Przecież wiadomo, że przepis Pascala, to wariacja na temat. Sposób przyprawienia też jest wystarczający. Wytrawne wino i cynamon dodane w odpowiedniej ilości bardzo charakterystycznie zmieniają zwykły sos pomidorowy z mięsem mielonym. Ja dodałem jeszcze trochę ziemniaków, żeby było bardziej sycące - nie przeszkadzają. Wyszło doskonałe! Jeśli komuś nie smakowało, to polecam przygotować jeszcze raz, uwzględniając własne preferencje.

    odpowiedz

  • Dominik Dominik
    4168 dni temu
    Wyszło pyszne!!!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4168 dni temu
    niestety zbyt małe naczynie żaroodporne wzięłam i połowa beszamelu została:( jak na dwie osoby to stanowczo za duża porcja, niestety mi przygotowanie zajęło prawie 1h, teraz czekam na efekty smakowe:)

    odpowiedz

  • Dominik Dominik
    4168 dni temu
    Pomocne byłoby podanie dla ilu osób jest to porcja. Wtedy czas przygotowania dla dwóch wynosiłby mniej niż i tak nieosiągnięte 35 minut przy dwóch gotujących. Czekam na rezultaty smakowe.

    odpowiedz

  • Xau Xau
    4170 dni temu
    Robiłem z innego przepisu i szczerze żałuję, że Pascal nie zrobił Pasticcio tylko Mussakę. Następnym razem zaproponujcie Pasticcio - nieco mniej ekstrawagancko i zdaniem jeszcze kilku osób dużo smaczniejsze. Dużo mniej tłuszczu, składniki łatwiejsze do zdobycia (bakłażana i cukinii nie widziałem w LIDLu). Robiłem obie zapiekanki greckie i zdecydowanie następny raz postawię na Pasticcio.

    odpowiedz

  • Głuszyca Głuszyca
    4170 dni temu
    Wygląda przepysznie zrobię na weekend

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    Edyta i tak wiem ze kochasz pascala i nie udawaj ze tego nie ogladasz xD

    odpowiedz

  • Gość123 Gość123
    4171 dni temu
    Najpierw obejrzyj film, a nie głupie komentarze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    A od kiedy musaka jest z mięsem wołowo wieprzowym. Wstyd Pascal.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    Robiłam, wyszła pyszna

    odpowiedz

  • Marta i Dawid Marta i Dawid
    4172 dni temu
    Ważne jeśli ktoś zajmuje się gotowaniem i ma o tym pojęcie koniecznie powinien doprawić według swojego smaku ..........musaka Paskala super

    odpowiedz

  • Marta i Dawid Marta i Dawid
    4172 dni temu
    super ......właśnie skończyliśmy jeść, pyszna , prosta ...polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4172 dni temu
    zrobiła wszytsko zgodnie z przepisem tylko blenderem zmiksowałam trochę mięso i dłużej musiałam gorować, ale danie super, mąż poprosił o dokładkę a dzieciaki wylizały talerze :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4173 dni temu
    Właśnie zrobiłam musakę wg.tego przepisu,wyszła pyszna i niedroga :) do mięsa nie dodawałam wina tylko troszkę bulionu,jeszcze nie raz ją przygotuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    Przygotowanie zajęło mi wiecej czasu niż 35 minut, ale warto było :) pycha:)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4173 dni temu
    Danie w piekarniku....czekam :-) wygląda bardzo apetycznie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    MUSAKA UWIELBIAM !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4173 dni temu
    Tak, wino powinno być wytrawne. Natomiast stopień przyprawienia to oczywiście kwestia własnych preferencji, tak jak to było podane w przepisie: "do smaku".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    Bez rewelacji. Jak dla mnie z tym zestawem przypraw danie wyszło bez totalnie bez smaku. Miałam ochotę podczas przygotowywania trochę je doprawić, ale postanowiłam sie jednak trzymać przepisu i żałuje tego:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    wino wytrawne?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    właśnie w piekarniku dochodzi mi to danie wygląda pysznie,!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    Do Gość, Pascal wyraźnie powiedział, że "spolszczył" przepis i dodaje zwykły sos pomidorowy...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    Sos pomidorowy bez pomidorów - dosyć dziwne - Grecy nie użyli by tutaj przecieru pomidorowego.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Musaka, czyli znane na całym świecie greckie danie

Każdy miłośnik kuchni greckiej wie, co to jest musaka (moussaka). Według wielu głosów to najbardziej znane danie pochodzące z Grecji! W rzeczywistości skosztujesz go również w innych krajach, w tym w Turcji, Serbii, Bośni, Hercegowinie, Egipcie, Bułgarii czy Rumunii. Klasyczna musaka grecka składa się z mielonego mięsa i bakłażana, choć można dodać do niej też ziemniaki, cukinię czy inne, właściwie dowolne warzywa. Jej sekret tkwi w świeżych, łatwo dostępnych składnikach i mięsie. Co ważne, warstwy zapiekanki skąpane są w sosie beszamelowym. Jednak aż do 1900 roku przepis na musakę wyglądał nieco inaczej niż ten przywołany powyżej. Do tego czasu była ona prostym daniem, w którego skład wchodziły wyłącznie warzywa oraz mielone mięso. Dopiero grecki kucharz Nikos Tselementes po odbyciu szkolenia we Francji wpadł na pomysł dodania do greckiej musaki sosu beszamelowego. Jak widać, taki sposób przygotowania dania przyjął się i mocno trzyma się do dziś. Trudno wyobrazić sobie zapiekankę musakę bez tego dodatku.

Zastanawiasz się, czy podołasz przepisowi na moussakę? To receptura na średnim poziomie trudności, nieco pracochłonna, ale na pewno warta wypróbowania! Zarezerwuj zatem 1 godzinę i 30 minut, aby przygotować ten skarb greckiej kuchni!

Musaka z sosem beszamelowym i bakłażanem

Smak musaki w dużym stopniu zależy od sosu beszamelowego. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz warto pamiętać o kilku szczegółach. O czym mowa? Przede wszystkim trzymaj się proporcji podanych w przepisie. Masło roztapiaj na średnim ogniu, aby nie dopuścić do jego przypalenia – powinno całkowicie się roztopić, ale nie spalić ani zbrązowić. Z kolei podczas dodawania mąki nie zapominaj o stałym mieszaniu! Uważaj też przy mleku, wlewaj je ostrożnie i powoli. Gotuj sos na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje oraz osiągnie pożądaną konsystencję. Ma stać się gładki, bez żadnych grudek. Ważne, aby nie zdejmować go z ognia zbyt szybko, ponieważ grozi to powstaniem mącznego smaku sosu. Bacznie przyglądaj się konsystencji beszamelu, a jeśli uznasz, że stał się zbyt gęsty, dodaj do niego nieco mleka.

Musaka z bakłażanem to klasyk. To dorodne warzywo bywa jednak kapryśne – na szczęście istnieją sposoby, aby je ujarzmić. Zacznij od wyboru świeżego bakłażana o gładkiej skórce, dość ciężkiego i bez oznak gnicia. Następnie pokrojone plastry posyp solą, aby pozbyć się goryczy. Dzięki temu Twoja musaka z oryginalnego przepisu Kuchni Lidla zachwyci smakiem dopracowanym w najdrobniejszych szczegółach.

Wspomnieliśmy, że musaka z cukinią i bakłażanem występuje w wielu wersjach różniących się nie tylko w zależności od kraju, ale też upodobań osoby, która ją przygotowuje. Przykładowo wegetarianie mogą nieco zmodyfikować przepis na musakę poprzez usunięcie z niej mięsa mielonego. Czym je zatem zastąpić? Możesz sięgnąć po prostu po ziemniaki. Wcześniej radzimy je lekko podgotować i pokroić w plasterki. Inna opcja to zielona lub czerwona soczewica. Ją również należy wcześniej ugotować. Jeśli lubisz mocno przyprawione dania, dodaj do niej nieco ostrej papryki. Zapewniamy, że w obu wersjach musaka smakuje znakomicie!

Przepis na musakę z czerwonym winem – jaki trunek wybrać?

W podanym przepisie na musakę grecką znajdziesz czerwone wino. Przy czym zdajemy sobie sprawę, że istnieją przypadki, w których nie ma mowy o dodatku wina. Zrezygnuj z niego, gdy planujesz serwować nasze danie kobiecie w ciąży czy dzieciom. Ewentualnie zastąp je np. octem balsamicznym. Nie masz nic przeciwko niewielkiej zawartości wina w musace? Zachęcamy Cię więc do zajrzenia do Winnicy Lidla, gdzie znajdziesz odpowiednie czerwone wino.

Pamiętaj, że ostateczny wybór trunku zależy od Twoich osobistych preferencji smakowych. Postaw na wino, które później wykorzystasz do innych dań lub wypijesz solo.

Ta warstwowa zapiekanka jest niezwykle sycąca. Nic dziwnego, każdy kawałek zawiera sporą ilość mięsa mielonego, warzyw oraz sera. Wszystko to sprawia, że porcja zawiera około 855,7 kcal – zapewniamy jednak, że od czasu do czasu warto pozwolić sobie na tę niewątpliwą przyjemność. Zwykle jada się ją solo w porze obiadowej. W przypadku dużego głodu możesz zagryźć ją chlebkiem pita lub sałatką grecką. Musaka najlepiej smakuje podana na stół wprost z piekarnika, jeszcze gorąca – choć w niektórych krajach dopuszczalne jest także podawanie zapiekanki na zimno. Fani ciepłej wersji powinni wiedzieć, jak podgrzać danie, gdyby część potrawy pozostała niezjedzona. Otóż ta pyszna potrawa dobrze smakuje podgrzana zarówno w mikrofalówce, jak i w piekarniku. Wybierz więc wygodniejszą dla siebie opcję.

Musaka to danie greckie, które wspaniale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny czy to na co dzień, czy na specjalną okazję. Możesz ją również przygotować na imprezę z przyjaciółmi. Zapewniamy, że będą zachwyceni i mało kto oprze się chęci sięgnięcia po dokładkę. Zapisz wiec ten sprawdzony przepis na grecką musakę i jak najszybciej wypróbuj go w swojej kuchni. Ponadto zapoznaj się z innymi pomysłami Kuchni Lidla. Wśród nich pojawiły się m.in. wyśmienite keftedes, czyli pulpeciki po grecku czy lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a także mnóstwo innych przepisów z różnych stron świata!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!