Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok lub głęboką patelnię
Przygotowanie
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.
Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.
Jak podawać
Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (55)
2661 dni temu
Elegancko!
odpowiedz
2959 dni temu
Fajne
odpowiedz
3291 dni temu
Danie wychodzi świetne, ale wydaje mi się, że pieprzu cayenne to powinna być łyżeczka, a nie łyżka. Również dwie ostre papryczki z pestkami to przesada i dając jedną i tak uzyskamy naprawdę ostry sos. Robiąc według przepisu trzeba przygotować podniebienie na istne piekło :)
odpowiedz
3450 dni temu
super, najlepszą rekomendacją dla mnie było zdanie męża: możesz to włączyć na stałe do naszego menu:) przyznaję, że do sosu dałam tylko jedną papryczkę z połową pestek, i taka ostrość dla nas była wystarczająca. Będę wracać do tego przepisu! polecam
odpowiedz
3718 dni temu
Gregory, mamy nadzieję, ze do swojego repertuaru włączysz również inne przepisy z Kuchni Lidla :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3719 dni temu
To danie sprawiło, że gotowanie stało się moim nowym hobby. Zapach imbiru, bazylii, smak mleczka kokosowego, który łagodzi ostrość papryczki, to wszystko sprawia, że ta potrawa musi smakować nawet niejadkom. Przetestowane wielokrotnie na gościach :) A skoro pytają kiedy znowu ich zaproszę na pulpeciki, to chyba lepszej rekomendacji być nie może. Niebo w gębie :))
odpowiedz
3771 dni temu
Próbowałam, ale zmodyfikowałam dając papryczkę bez pestek, żeby było mniej ostre. Wyszło PYSZNE i mężowi też bardzo smakowało - odkrywamy nowe smaki;)
odpowiedz
3947 dni temu
Super danie, smakowało całej rodzinkce nawet mój syn pałaszował jak szalony. Super alternatywa dla nudnego już kurczaka w sosie curry. :-) Dzięki Pascal
odpowiedz
3953 dni temu
Baaardzo smaczne! I proste :)
odpowiedz
3961 dni temu
działa, trzeba chwilkę poczekać przepis super - dzięki
odpowiedz
3986 dni temu
Wideło nie działa
odpowiedz
4038 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa. Jeśli szukasz potraw, które nie wymagają czasu, może następnym razem zrobisz pieczone polędwiczki? https://kuchnialidla.pl/pieczone-poledwiczki-w-papryce-z-guacamole-i-z-warzywami-w-kolendrze
odpowiedz
4039 dni temu
To nie jest danie dla mięczaków, tylko dla odważnych.Dla mnie bomba wspaniale rozgrzewa i najważniejsze szybko się robi.Pascal pokazałeś pazura......
odpowiedz
4276 dni temu
Pycha! Szybko i prosto :)
odpowiedz
4280 dni temu
bardzo łatwo się robi i sa przepyszne...polecam osoba ktore lubia ostre potrawy.
odpowiedz
4282 dni temu
Świetny przepis i świetny chłopak! Brawo za pomysł. Przepisy bardzo ciekawe, będę tu wracać.
odpowiedz
4285 dni temu
Witam To był mój debiut w kuchni lidla, i wyszło całkiem nieźle, zmieniłem tylko tyle że pulpeciki były bardziej wołowe, bardzo mi się spodobał sposób wyrabiania pulpecików przez Pascala niby szczegół a były bardziej okrągłe. muggia
odpowiedz
4301 dni temu
Bardzo dobre danie. W przepisie podwoiłam ilość ostrej papryczki i wyszło rewelayjnie:-)
odpowiedz
4310 dni temu
Super przepis na pulpeciki, które raczej kojarzą się z nudnym sosem koperkowym albo szpitalnym menu. Tylko litości nie zamieniajcie kolendry na pietruszkę ! To kompletnie inna bajka ! Co do ilości ostrej papryczki to się zgadzam : tylko dla zaprawionych w bojach (ciemna karnacja,skośne oczy).
odpowiedz
4312 dni temu
pyszne danie, ale zmodyfikowałam nieco.. przede wszystkim dałam 1 a nie 2 papryczki do sosu, myślę, że 2 (w dodatku z pestkami)to zdecydowanie dla osób baardzo lubiących pikantne dania, dałam też pietruszkę zamiast kolendry. Sosu wyszło bardzo dużo i następnego dnia zamiast pulpetów były do niego podsmażone piersi z kurczaka. Pyszne!
odpowiedz
4313 dni temu
prze-py-szne!!! tylko ostre jak..... !!! niestety dziecię moje nie dało rady (a do sosu dodalam tylko 1 chili i to bez pestek, więc nawet nie wyobrażam sobie oryginalu). Tak czy inaczej zapach przecudny i dla mnei smak również! PO-LE-CAM!
odpowiedz
4313 dni temu
Idealnie pikantne! Nie za bardzo i nie za mało. Rewelka.
odpowiedz
4314 dni temu
próbowałam, danie bardzo mi smakowało, aczkolwiek nie da się ukryć że jest dość ostre. Akurat lubie ostre dania, więc byłam zadowolona., Smacznie, prosto i zawsze coś nowego. Zdecydowanie polecam ;)) Fajne są te przepisy Pascala i Okrasy ;) Naprawde polecam. Pozdriaiam wszystkich próbujących przepisy :)
odpowiedz
4314 dni temu
no włąsnie, gdzie są poprzednie przepisy?/???????????
odpowiedz
4314 dni temu
a gdzie znajdę poprzednie przepisy?
odpowiedz
4314 dni temu
Dzialalo fajnie, to musiliescie pozmieniac. Przeciez teraz nie da sie tego ogladac !!!
odpowiedz
4314 dni temu
Mierz, takie pieprzniczke i solmiczke widziałem jakis czas temu na westwing. A wok widzę tam dzisiaj od green pana. Już wiem jak go wykorzystać :)
odpowiedz
4314 dni temu
Ok Paskal
odpowiedz
4315 dni temu
tak się zastanawiałam czy nie zrobić tego sosu z kotletami sojowymi :) może ktoś lepiej się zna na kuchni ode mnie i mógłby doradzić :)
odpowiedz
4315 dni temu
dokładnie połowę papryczki i zero mleczka kokosowego taka wersję lobie najbardziej
odpowiedz
4316 dni temu
Danie bardzo smaczne i proste. Radzę zmniejszyć ilość chilli co najmniej o połowe bo jest BARDZO ostre!
odpowiedz
4316 dni temu
smakuje jak guma z odzysku
odpowiedz
4317 dni temu
mi smakuje bardzo, zobaczymy co rodzinka powie. tylko ja zrobiłam łagodną wersję sosu, ze względu na dzieci.
odpowiedz
4317 dni temu
Wczoraj zrobiłem pulpeciki cynamonu prawie nie czuć ostry sos i pulpeciki tak samo pychota!!!
odpowiedz
4317 dni temu
Pulpeciki smaczne ale sos ...taki sobie! Mojemu mężowi bardzo smakowało:)
odpowiedz
4317 dni temu
Danie wyszło super ! Bardzo polecam je fanom kuchni orientalnej .Sam sposób przygotowania oceniam na łatwy szybki
odpowiedz
4317 dni temu
Danie zonie smakowalo tzn sos z ryzem bo pulpeciki niet. Mi niestety calosc smakowala srednio, da sie zjesc, ale szalu nie ma. Pozatym faktycznie danie ciezkie nie polecam na obiad po godzinie 18
odpowiedz
4317 dni temu
Ja, przepraszam, ale gdzie mogę kupić taką solniczkę i pieprzniczkę jak tu jest używana??? :)
odpowiedz
4317 dni temu
Zrobiłem dzisiaj. Super danie, ciekawy smak. Zmieniłem jednak papryczki chili na zwykłą paprykę i cayenne do pulpecików dałem dużo mniej. Bałem się, że będzie za ostre. Polecam spróbować
odpowiedz
4317 dni temu
Właśnie wypróbowałam. Rewelacja. Troszkę pozmieniałam proporcje a i tak wyszło super:)
odpowiedz
4317 dni temu
Danie naprawdę dobre. Wszystkim smakowało.
odpowiedz
4318 dni temu
Super danie. Mega smaczne
odpowiedz
4318 dni temu
Mniam,palce lizac.Maz jest zachwycony.
odpowiedz
4318 dni temu
potrawa jest bardzo smaczna ale za ciężka
odpowiedz
4319 dni temu
Potrawa jest smaczna ale dość ciężka i tłusta.
odpowiedz
4319 dni temu
wewewewe
odpowiedz
4319 dni temu
uwielbiam przepisy Pascala są rewelacyjnie proste i smaczne:)
odpowiedz
4319 dni temu
wszystkie przepisy są rewelacyjne pozdrowienia dla p.Pascala i p.Okrasy
odpowiedz
4319 dni temu
le morgan jak dodasz szczyptę to wzbogaci tylko smak mięsa,nie jest wyczuwalne jak np. w szarlotce. ostrość równoważy się ze słodyczą mleczka kokosowego i kwaskiem od pomidorów,wielkość papryczek też bywa różna. Dodaj mniej i sam ocenisz
odpowiedz
4319 dni temu
przepyszne, smaki świetnie się uzupełniają i łączą. Dziękuję za umilenie wieczoru doskonałym jedzeniem :)
odpowiedz
4320 dni temu
pyszne!
odpowiedz
4320 dni temu
Właśnie zrobiłam pulpeciki ..cud malina .. Pascal jesteś wielki . polecam wszystkim super smak .
odpowiedz
4320 dni temu
Właśnie zrobiłam pulpeciki ..cud malina .. Pascal jesteś wielki . polecam wszystkim super smak .
odpowiedz
4320 dni temu
Czy to danie nie jest czasem za ostre? Nie dość, że tyle papryczek i pieprzu do mięsa, to jeszcze dodatkowo papryczki chilli i pieprz do sosu. Trochę się boję jak smakuje ten cynamon, czy go czuć w tej potrawie? Nie przepadam za jego smakiem.
odpowiedz
4321 dni temu
znakomite danie , gorąco polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie