Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wok lub głęboką patelnię

Przygotowanie

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa.

Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.

Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.

Jak podawać

Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (55)

Avatar
  • Gość Gość
    361 dni temu
    Elegancko!

    odpowiedz

  • Tomcio Miesny Tomcio Miesny
    659 dni temu
    Fajne

    odpowiedz

  • Wojtek Kos Wojtek Kos
    991 dni temu
    Danie wychodzi świetne, ale wydaje mi się, że pieprzu cayenne to powinna być łyżeczka, a nie łyżka. Również dwie ostre papryczki z pestkami to przesada i dając jedną i tak uzyskamy naprawdę ostry sos. Robiąc według przepisu trzeba przygotować podniebienie na istne piekło :)

    odpowiedz

  • iwona z naginamyprzepisy.pl iwona z naginamyprzepisy.pl
    1150 dni temu
    super, najlepszą rekomendacją dla mnie było zdanie męża: możesz to włączyć na stałe do naszego menu:) przyznaję, że do sosu dałam tylko jedną papryczkę z połową pestek, i taka ostrość dla nas była wystarczająca. Będę wracać do tego przepisu! polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1417 dni temu
    Gregory, mamy nadzieję, ze do swojego repertuaru włączysz również inne przepisy z Kuchni Lidla :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gregory Gregory
    1419 dni temu
    To danie sprawiło, że gotowanie stało się moim nowym hobby. Zapach imbiru, bazylii, smak mleczka kokosowego, który łagodzi ostrość papryczki, to wszystko sprawia, że ta potrawa musi smakować nawet niejadkom. Przetestowane wielokrotnie na gościach :) A skoro pytają kiedy znowu ich zaproszę na pulpeciki, to chyba lepszej rekomendacji być nie może. Niebo w gębie :))

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    1471 dni temu
    Próbowałam, ale zmodyfikowałam dając papryczkę bez pestek, żeby było mniej ostre. Wyszło PYSZNE i mężowi też bardzo smakowało - odkrywamy nowe smaki;)

    odpowiedz

  • ewa ewa
    1647 dni temu
    Super danie, smakowało całej rodzinkce nawet mój syn pałaszował jak szalony. Super alternatywa dla nudnego już kurczaka w sosie curry. :-) Dzięki Pascal

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1652 dni temu
    Baaardzo smaczne! I proste :)

    odpowiedz

  • Edi Edi
    1661 dni temu
    działa, trzeba chwilkę poczekać przepis super - dzięki

    odpowiedz

  • Greg Barlas Greg Barlas
    1686 dni temu
    Wideło nie działa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1738 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa. Jeśli szukasz potraw, które nie wymagają czasu, może następnym razem zrobisz pieczone polędwiczki? https://kuchnialidla.pl/product/pieczone-poledwiczki-w-papryce-z-guacamole-i-z-warzywami-w-kolendrze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1738 dni temu
    To nie jest danie dla mięczaków, tylko dla odważnych.Dla mnie bomba wspaniale rozgrzewa i najważniejsze szybko się robi.Pascal pokazałeś pazura......

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1976 dni temu
    Pycha! Szybko i prosto :)

    odpowiedz

  • gia_wwy gia_wwy
    1979 dni temu
    bardzo łatwo się robi i sa przepyszne...polecam osoba ktore lubia ostre potrawy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1981 dni temu
    Świetny przepis i świetny chłopak! Brawo za pomysł. Przepisy bardzo ciekawe, będę tu wracać.

    odpowiedz

  • muggia muggia
    1984 dni temu
    Witam To był mój debiut w kuchni lidla, i wyszło całkiem nieźle, zmieniłem tylko tyle że pulpeciki były bardziej wołowe, bardzo mi się spodobał sposób wyrabiania pulpecików przez Pascala niby szczegół a były bardziej okrągłe. muggia

    odpowiedz

  • Nadina Nadina
    2000 dni temu
    Bardzo dobre danie. W przepisie podwoiłam ilość ostrej papryczki i wyszło rewelayjnie:-)

    odpowiedz

  • Wieslawa Wieslawa
    2010 dni temu
    Super przepis na pulpeciki, które raczej kojarzą się z nudnym sosem koperkowym albo szpitalnym menu. Tylko litości nie zamieniajcie kolendry na pietruszkę ! To kompletnie inna bajka ! Co do ilości ostrej papryczki to się zgadzam : tylko dla zaprawionych w bojach (ciemna karnacja,skośne oczy).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    pyszne danie, ale zmodyfikowałam nieco.. przede wszystkim dałam 1 a nie 2 papryczki do sosu, myślę, że 2 (w dodatku z pestkami)to zdecydowanie dla osób baardzo lubiących pikantne dania, dałam też pietruszkę zamiast kolendry. Sosu wyszło bardzo dużo i następnego dnia zamiast pulpetów były do niego podsmażone piersi z kurczaka. Pyszne!

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    2012 dni temu
    prze-py-szne!!! tylko ostre jak..... !!! niestety dziecię moje nie dało rady (a do sosu dodalam tylko 1 chili i to bez pestek, więc nawet nie wyobrażam sobie oryginalu). Tak czy inaczej zapach przecudny i dla mnei smak również! PO-LE-CAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2012 dni temu
    Idealnie pikantne! Nie za bardzo i nie za mało. Rewelka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    próbowałam, danie bardzo mi smakowało, aczkolwiek nie da się ukryć że jest dość ostre. Akurat lubie ostre dania, więc byłam zadowolona., Smacznie, prosto i zawsze coś nowego. Zdecydowanie polecam ;)) Fajne są te przepisy Pascala i Okrasy ;) Naprawde polecam. Pozdriaiam wszystkich próbujących przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    no włąsnie, gdzie są poprzednie przepisy?/???????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    a gdzie znajdę poprzednie przepisy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    Dzialalo fajnie, to musiliescie pozmieniac. Przeciez teraz nie da sie tego ogladac !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2014 dni temu
    Mierz, takie pieprzniczke i solmiczke widziałem jakis czas temu na westwing. A wok widzę tam dzisiaj od green pana. Już wiem jak go wykorzystać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2014 dni temu
    Ok Paskal

    odpowiedz

  • mn mn
    2014 dni temu
    tak się zastanawiałam czy nie zrobić tego sosu z kotletami sojowymi :) może ktoś lepiej się zna na kuchni ode mnie i mógłby doradzić :)

    odpowiedz

  • Gość AGNIESZKA Gość AGNIESZKA
    2015 dni temu
    dokładnie połowę papryczki i zero mleczka kokosowego taka wersję lobie najbardziej

    odpowiedz

  • MM MM
    2015 dni temu
    Danie bardzo smaczne i proste. Radzę zmniejszyć ilość chilli co najmniej o połowe bo jest BARDZO ostre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    smakuje jak guma z odzysku

    odpowiedz

  • marta marta
    2016 dni temu
    mi smakuje bardzo, zobaczymy co rodzinka powie. tylko ja zrobiłam łagodną wersję sosu, ze względu na dzieci.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2016 dni temu
    Wczoraj zrobiłem pulpeciki cynamonu prawie nie czuć ostry sos i pulpeciki tak samo pychota!!!

    odpowiedz

  • Marta Kostrubiec Marta Kostrubiec
    2017 dni temu
    Pulpeciki smaczne ale sos ...taki sobie! Mojemu mężowi bardzo smakowało:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2017 dni temu
    Danie wyszło super ! Bardzo polecam je fanom kuchni orientalnej .Sam sposób przygotowania oceniam na łatwy szybki

    odpowiedz

  • Kuchcik Kuchcik
    2017 dni temu
    Danie zonie smakowalo tzn sos z ryzem bo pulpeciki niet. Mi niestety calosc smakowala srednio, da sie zjesc, ale szalu nie ma. Pozatym faktycznie danie ciezkie nie polecam na obiad po godzinie 18

    odpowiedz

  • Mierz Mierz
    2017 dni temu
    Ja, przepraszam, ale gdzie mogę kupić taką solniczkę i pieprzniczkę jak tu jest używana??? :)

    odpowiedz

  • j62 j62
    2017 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj. Super danie, ciekawy smak. Zmieniłem jednak papryczki chili na zwykłą paprykę i cayenne do pulpecików dałem dużo mniej. Bałem się, że będzie za ostre. Polecam spróbować

    odpowiedz

  • Monia Monia
    2017 dni temu
    Właśnie wypróbowałam. Rewelacja. Troszkę pozmieniałam proporcje a i tak wyszło super:)

    odpowiedz

  • Tomek86 Tomek86
    2017 dni temu
    Danie naprawdę dobre. Wszystkim smakowało.

    odpowiedz

  • Dyśka Dyśka
    2017 dni temu
    Super danie. Mega smaczne

    odpowiedz

  • GośćAnia GośćAnia
    2018 dni temu
    Mniam,palce lizac.Maz jest zachwycony.

    odpowiedz

  • zuzia zuzia
    2018 dni temu
    potrawa jest bardzo smaczna ale za ciężka

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2018 dni temu
    Potrawa jest smaczna ale dość ciężka i tłusta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2018 dni temu
    wewewewe

    odpowiedz

  • magda magda
    2018 dni temu
    uwielbiam przepisy Pascala są rewelacyjnie proste i smaczne:)

    odpowiedz

  • JUSTYNA JUSTYNA
    2019 dni temu
    wszystkie przepisy są rewelacyjne pozdrowienia dla p.Pascala i p.Okrasy

    odpowiedz

  • Agata Agata
    2019 dni temu
    le morgan jak dodasz szczyptę to wzbogaci tylko smak mięsa,nie jest wyczuwalne jak np. w szarlotce. ostrość równoważy się ze słodyczą mleczka kokosowego i kwaskiem od pomidorów,wielkość papryczek też bywa różna. Dodaj mniej i sam ocenisz

    odpowiedz

  • Agata Agata
    2019 dni temu
    przepyszne, smaki świetnie się uzupełniają i łączą. Dziękuję za umilenie wieczoru doskonałym jedzeniem :)

    odpowiedz

  • kupmikawe kupmikawe
    2019 dni temu
    pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    Właśnie zrobiłam pulpeciki ..cud malina .. Pascal jesteś wielki . polecam wszystkim super smak .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    Właśnie zrobiłam pulpeciki ..cud malina .. Pascal jesteś wielki . polecam wszystkim super smak .

    odpowiedz

  • LeMorgan LeMorgan
    2020 dni temu
    Czy to danie nie jest czasem za ostre? Nie dość, że tyle papryczek i pieprzu do mięsa, to jeszcze dodatkowo papryczki chilli i pieprz do sosu. Trochę się boję jak smakuje ten cynamon, czy go czuć w tej potrawie? Nie przepadam za jego smakiem.

    odpowiedz

  • gosia gosia
    2020 dni temu
    znakomite danie , gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram