zobacz film Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • naczynie żaroodporne
  • blachę i papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg)

Przygotowanie

Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól. Mieszamy przyprawy.

Polędwiczki obtaczamy dokładnie w przyprawach. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Smażymy z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

2 cukinie kroimy na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).

Bakłażan kroimy na mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.

Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut. Po 4-5 minutach wyciągamy polędwiczki z piekarnika. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.

Warzywa wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Mieszamy.

Guacamole

Z awokado hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski. Awokado ucieramy za pomocą widelca.

1 ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy do awokado wraz z 1 łyżeczką posiekanej papryczki jalapeno, sokiem z 1 limonki – całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.

Z pomidora wykrawamy szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Sam miąższ razem ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa. Polędwiczki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Dekorujemy listkami kolendry. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    646 dni temu
    Witam. Gdzie można dostać oliwę chipotle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    646 dni temu
    Drogi Gościu, wcześniej taka oliwa pojawiała się w naszych akcjach tematycznych.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    Michale, dziękujemy pięknie za rekomendację! :) Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy Kuchni Lidla!

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1190 dni temu
    Bajka! Polecam wszystkim:) Dzięki Kuchnio Lidla:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1529 dni temu
    Anno, mamy nadzieję, że obiad się udał :)

    odpowiedz

  • Anna Rydzikowska Anna Rydzikowska
    1531 dni temu
    To danie jest super :) również dodałam czerwoną paprykę do warzyw pieczonych. Jutro podaję to na obiedzie rodzinnym. Mam nadzieję że się uda po raz kolejny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1574 dni temu
    Aleksandro bardzo się cieszymy, że danie smakowało! Dodatek pieczonej papryki brzmi doskonale - z pewnością było pysznie :)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1576 dni temu
    Właśnie zrobiłam na świąteczny obiad - rewelacja. Olej Chipotle do dania super. :) Ja jeszcze polędwiczki natarłam utłuczoną w moździerzu kolendrą - bo lubię. A do dania nie podałam bakłażanów i cukinii, bo droga teraz - tylko pieczoną paprykę z nadzieniem z ryżu, suszonych pomidorów, kaparów i serka ricotta. Smakowało super :) Jak zwykle Pan Okrasa okrasił mój świąteczny stół na 6 z plusem. Zdrowych i wesołych Świąt dla Kuchni Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1675 dni temu
    Danie rewelacyjne.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1684 dni temu
    Danie przepyszne !!! Dziękuję :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1690 dni temu
    Polędwiczki wyszły super, jednak ta oliwa chipotle jest tragiczna (bez niej danie byłoby o niebo lepsze).

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram