
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- naczynie żaroodporne
- blachę i papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg)
Przygotowanie
Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól. Mieszamy przyprawy.
Polędwiczki myjemy i osuszamy, obtaczamy dokładnie w przyprawach. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Smażymy z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2 cukinie kroimy na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).
Bakłażan kroimy na mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.
Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut. Po 4-5 minutach wyciągamy polędwiczki z piekarnika. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.
Warzywa wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Mieszamy.
Guacamole
Z awokado hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski. Awokado ucieramy za pomocą widelca.
Ostatni ząbek czosnku i pół papryczki jalapeno siekamy, dodajemy do awokado wraz z sokiem z 1 limonki. Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.
Z pomidora wykrawamy szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Sam miąższ razem ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa. Polędwiczki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Dekorujemy listkami kolendry. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Krewetki w tempurze
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Arancini – kulki ryżowe
- Ramen
- Pulpety w sosie koperkowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Sałatka gyros
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
2074 dni temu
Danie jest jednym z moich ulubionych od czasu kiedy przepis pierwszy raz pojawił się w Lidlu jescze w formie papierowej. Ja akurat nie ddawałam oliwy chipotle, bo nigdy nie udało mi się jej dostać, bez niej też super. Zdecydowanie polecam :)
Odpowiedz
3353 dni temu
Witam. Gdzie można dostać oliwę chipotle?
Odpowiedz
3353 dni temu
Drogi Gościu, wcześniej taka oliwa pojawiała się w naszych akcjach tematycznych.
2559 dni temu
Jak dotychczas nigdzie nie rozdają. Niestety trzeba kupić.
3897 dni temu
Michale, dziękujemy pięknie za rekomendację! :) Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy Kuchni Lidla!
Odpowiedz
3898 dni temu
Bajka! Polecam wszystkim:) Dzięki Kuchnio Lidla:)
Odpowiedz
4236 dni temu
Anno, mamy nadzieję, że obiad się udał :)
Odpowiedz
4238 dni temu
To danie jest super :) również dodałam czerwoną paprykę do warzyw pieczonych. Jutro podaję to na obiedzie rodzinnym. Mam nadzieję że się uda po raz kolejny.
Odpowiedz
4281 dni temu
Aleksandro bardzo się cieszymy, że danie smakowało! Dodatek pieczonej papryki brzmi doskonale - z pewnością było pysznie :)
Odpowiedz
4283 dni temu
Właśnie zrobiłam na świąteczny obiad - rewelacja. Olej Chipotle do dania super. :) Ja jeszcze polędwiczki natarłam utłuczoną w moździerzu kolendrą - bo lubię. A do dania nie podałam bakłażanów i cukinii, bo droga teraz - tylko pieczoną paprykę z nadzieniem z ryżu, suszonych pomidorów, kaparów i serka ricotta. Smakowało super :) Jak zwykle Pan Okrasa okrasił mój świąteczny stół na 6 z plusem. Zdrowych i wesołych Świąt dla Kuchni Lidla :)
Odpowiedz
4382 dni temu
Danie rewelacyjne.
Odpowiedz
4391 dni temu
Danie przepyszne !!! Dziękuję :)
Odpowiedz
4397 dni temu
Polędwiczki wyszły super, jednak ta oliwa chipotle jest tragiczna (bez niej danie byłoby o niebo lepsze).
Odpowiedz
zobacz wszystkie