Limonka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Smoothie cytrusowo-jabłkowe
Orzeźwiające, lekko kwaskowe i pełne aromatycznych przypraw! Właśnie takie jest cytrusowo-jabłkowe smoothie wg tego przepisu Darii Ładochy.

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!


Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Co to jest limonka?
Limonka, zwana też limetą, kojarzy nam się raczej z cytryną, być może ze względu na swój kwaśny smak czy wielkość, gdyż jest stosunkowo mała. Jest ona jednak rodzajem pomarańczy. I co ciekawe, prawdopodobnie cytryna powstała przez skrzyżowanie limonki z innym cytrusem, a nie na odwrót.
Skąd pochodzi limonka?
Rejony tropikalne i subtropikalne to miejsca, w których limonka czuje się najlepiej. Pochodzi z Chin, ale dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach.
Jak wygląda limonka?
Owoc ten ma dość charakterystyczny wygląd. Limonka jest mniejsza niż cytryna i bardziej okrągła. Ma zielony, zdecydowany kolor i cienką skórkę. Jej średnica osiąga ok. 4 cm.
Czy limonka to cytryna?
Limonka, zwana też limetką, podobnie jak cytryna należy do rodziny rutowatych. Nie jest jednak cytryną, mimo że ma z nią trochę wspólnego, np. kwaśny smak.
Co jest lepsze: limonka czy cytryna?
Biorąc pod uwagę podobny smak limonki i cytryny, można używać ich wymiennie. Trudno stwierdzić jednoznacznie, który z owoców jest lepszy. Limonka wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, cytryna z kolei świetnie sprawdza się w rozgrzewających napojach!
Jakie witaminy zawiera limonka?
Mówisz limonka – myślisz witamina C. Owoc ten ma jej rzeczywiście bardzo dużo. Sok z limetki ma więc właściwości podobne do soku z cytryny.
Ile cukru zawiera limonka?
Limonka należy do owoców bardzo kwaśnych. Nie zdziwi Cię więc pewnie fakt, że ma bardzo mało cukru. W 100 g jest go zaledwie 1,7 g.
Jak jeść limonkę?
Owoc ten idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Będzie świetny do pad-thaia czy zupy pho. Coraz większą popularność zdobywa jako składnik wszelkiego rodzaju drinków, a zwłaszcza mohito, i napojów orzeźwiających.
Jak obrać limonkę?
Limonka jest owocem, którego raczej się nie obiera. Kroimy ją na cząstki i w takiej postaci dodajemy do potraw czy drinków lub po prostu wyciskamy z niej sok.
Jak podawać limonkę?
Dania przystrajamy limonką pokrojoną w cząstki razem ze skórką. Podobnie podajemy ją w drinkach.
Czy limonka nadaje się do herbaty?
Podobieństwo cytryny i limonki sprawia, że można je czasem stosować zamiennie. Herbata z limetką będzie równie smaczna.