Limonka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Khao soi - tajska zupa curry
Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!
.webp)
Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!


Guacahummus
Wypróbuj prosty przepis na hummus z ciecierzycy i awokado, czyli połączenie kremowej konsystencji i wyrazistych smaków, które zadowoli Twoje podniebienie! Ten zdrowy dip dodaje energii i jest idealny na każdą okazję.


Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Co to jest limonka?
Limonka, zwana też limetą, kojarzy nam się raczej z cytryną, być może ze względu na swój kwaśny smak czy wielkość, gdyż jest stosunkowo mała. Jest ona jednak rodzajem pomarańczy. I co ciekawe, prawdopodobnie cytryna powstała przez skrzyżowanie limonki z innym cytrusem, a nie na odwrót.
Skąd pochodzi limonka?
Rejony tropikalne i subtropikalne to miejsca, w których limonka czuje się najlepiej. Pochodzi z Chin, ale dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach.
Jak wygląda limonka?
Owoc ten ma dość charakterystyczny wygląd. Limonka jest mniejsza niż cytryna i bardziej okrągła. Ma zielony, zdecydowany kolor i cienką skórkę. Jej średnica osiąga ok. 4 cm.
Czy limonka to cytryna?
Limonka, zwana też limetką, podobnie jak cytryna należy do rodziny rutowatych. Nie jest jednak cytryną, mimo że ma z nią trochę wspólnego, np. kwaśny smak.
Co jest lepsze: limonka czy cytryna?
Biorąc pod uwagę podobny smak limonki i cytryny, można używać ich wymiennie. Trudno stwierdzić jednoznacznie, który z owoców jest lepszy. Limonka wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, cytryna z kolei świetnie sprawdza się w rozgrzewających napojach!
Jakie witaminy zawiera limonka?
Mówisz limonka – myślisz witamina C. Owoc ten ma jej rzeczywiście bardzo dużo. Sok z limetki ma więc właściwości podobne do soku z cytryny.
Ile cukru zawiera limonka?
Limonka należy do owoców bardzo kwaśnych. Nie zdziwi Cię więc pewnie fakt, że ma bardzo mało cukru. W 100 g jest go zaledwie 1,7 g.
Jak jeść limonkę?
Owoc ten idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Będzie świetny do pad-thaia czy zupy pho. Coraz większą popularność zdobywa jako składnik wszelkiego rodzaju drinków, a zwłaszcza mohito, i napojów orzeźwiających.
Jak obrać limonkę?
Limonka jest owocem, którego raczej się nie obiera. Kroimy ją na cząstki i w takiej postaci dodajemy do potraw czy drinków lub po prostu wyciskamy z niej sok.
Jak podawać limonkę?
Dania przystrajamy limonką pokrojoną w cząstki razem ze skórką. Podobnie podajemy ją w drinkach.
Czy limonka nadaje się do herbaty?
Podobieństwo cytryny i limonki sprawia, że można je czasem stosować zamiennie. Herbata z limetką będzie równie smaczna.