zobacz film Zupa pho z wołowiną

Karol Okrasa i Emce☐

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Gotujemy wywar

Kości wołowe pieczemy razem z warzywami (cebulą, pietruszką i marchewką) w 180°C przez ok. 1 godzinę. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, anyż i laskę cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.

KROK 2: Przygotowujemy warzywa

Limonkę kroimy na cząstki. Chili, dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy. Rwiemy na kawałki kilka listków sałaty. Przygotowujemy kiełki.

KROK 3: Kroimy polędwicę

Polędwicę wołową kroimy w bardzo cienkie plastry. Posypujemy posiekanym chili i czosnkiem, polewamy sosem rybnym.

 

Wywar doprawiamy plastrami świeżego imbiru i dwoma łyżkami sosu rybnego. Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Przekładamy makaron do miski. Siekamy kolendrę i wraz z dymką ze szczypiorkiem dodajemy do makaronu. Dodajemy plastry polędwicy wołowej. Zalewamy odcedzonym bulionem. Dodajemy kiełki fasoli mung, chili, kilka listków tajskiej bazylii. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość2 Gość2
    144 dni temu
    Tylko mnie zastanawia ile tej wody 🤨

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    144 dni temu
    Drogi Gościu, wlewamy tyle wody, aby zakryła warzywa i kości.
  • Gość Gość
    184 dni temu
    no nie wiem czy 2 papryczki chilli tyle do zupy ? :P dla mnie 1 g świeżej chili w zupie jest już ostre, to jakiś 1 cm tej papryczki ! do zjedzenia, 3 g to dla mnie za pikantna zupa, nie mogłam zjeść, ale dla kogoś 3 g chilli może nie być bardzo ostre, kwestia indywidualnego wyczulenia na ostrość. Mnie wystarczy odrobina, uważajcie na te papryczki chilli dodawane do zupy bo daje niezłego kopa w zupie. Z dwoma papryczkami w zupie chyba nie dałoby się rady jej zjeść xD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    184 dni temu
    przyrządzałam tą zupę w wersji phở gà – czyli w wersji z kurczakiem, też na kościach i na skórze gotowałam, do tej zupy wogóle nie dodaje marchwi, pietruszki ani ziela angielskiego a cebulę zastępuje cebulą dymką. Z anyżem trzeba uważać... bezpieczna dawka to 1 szt. na 1 litr wody. Z sosem rybnym też trzeba uważać, zawiera dużo soli, trzeba przeliczyć ile ml sosu rybnego dodać na ilość wody, zastępuje sól w zupie po prostu, to kluczowy składnik tej zupy :) nadaje charakterystycznego smaku.

    odpowiedz

  • Stańczyk Stańczyk
    262 dni temu
    Mam świadomość, że to nie tylko nieortodoksyjne, a wręcz szokujące, ale przez zupełny przypadek niechcący odkryłem, że dla koneserów o europejskich gustach dodatek soku z cytryny znacząco poprawia smak zupy pho.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    725 dni temu
    udka z psa jeszcze brakuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    557 dni temu
    xd
  • Gość Gość
    1105 dni temu
    witam serdecznie a ja odnośnie kanału tej Pani ,można prosić linka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1105 dni temu
    Proszę: https://www.youtube.com/channel/UCZgxE8WOvOmHNfMpv1otPxQ :)
  • Gość Gość
    1369 dni temu
    czy można zrobić pho w szybkowarze? jak tak to jaki sposób i czas gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1369 dni temu
    Niestety nie dysponujemy przepisem na zupę pho z szybkowaru :)
  • Gość Gość
    1673 dni temu
    Bez soli ma być ten bulion???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1672 dni temu
    Bez :)
  • Gość Gość
    1777 dni temu
    a co z tą wołowiną zrobić bo nie jest wspomniane, gotować , smażyć?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1777 dni temu
    Drogi Gościu, surowe cienkie plastry polędwicy wołowej zalewamy bulionem - pod wpływem temperatury wywaru, mięso będzie gotowe do jedzenia.
  • Wercia Wercia
    1755 dni temu
    Ja polecam podgotować we wywarze wołowinę ;) w sumie ja na wołowinie robię wywar cały i po kolei dodaje przyprawy i warzywa.
  • Nemo Nemo
    1753 dni temu
    Nic. Zalana bardzo gorącym bulionem sama się przygotuje.
  • Gość Gość
    1721 dni temu
    wołowina musi być surowa i bardzo cienko pokrojona - zalewamy ją wrzącym bulionem. dzięki temu zetnie się, ale będzie miękka i soczysta.
  • Gość Gość
    1781 dni temu
    trochę przesada 4 gwiazdki anyżu.....1 wystarczy ;)

    odpowiedz

  • Mariush Mariush
    2036 dni temu
    Ta zupa to symbol kuchni Wietnamskiej i w zasadzie symbol kraju.

    odpowiedz

  • Fan Mariusha Fan Mariusha
    557 dni temu
    Ten komentarz to symbol Mariusza i w zasadzie wszystkich Mariuszow w kraju.
  • Gość Gość
    2165 dni temu
    cebulę i imbir najlepiej opalić nad ogniem i dodać do zupy, a sałatę raczej bym odradzała ( w Wietnamie nigdy nie widziałam by ją dodawano)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2165 dni temu
    Kombinacje zawsze mile widziane :)
  • a. a.
    2166 dni temu
    a te kości to jak długo pieczemy i w jakiej temperaturze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2166 dni temu
    Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
  • Gość Gość
    2166 dni temu
    ...a polędwica wołowa surowa ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2166 dni temu
    Tak, bardzo cienko ją kroimy, a gorąca zupa zaparza mięso :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!