
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy wywar
Kości wołowe pieczemy razem z warzywami (cebulą, pietruszką i marchewką) w 180°C przez ok. 1 godzinę. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, anyż i laskę cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.
KROK 2: Przygotowujemy warzywa
Limonkę kroimy na cząstki. Chili, dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy. Rwiemy na kawałki kilka listków sałaty. Przygotowujemy kiełki.
KROK 3: Kroimy polędwicę
Polędwicę wołową kroimy w bardzo cienkie plastry. Posypujemy posiekanym chili i czosnkiem, polewamy sosem rybnym.
Wywar doprawiamy plastrami świeżego imbiru i dwoma łyżkami sosu rybnego. Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Przekładamy makaron do miski. Siekamy kolendrę i wraz z dymką ze szczypiorkiem dodajemy do makaronu. Dodajemy plastry polędwicy wołowej. Zalewamy odcedzonym bulionem. Dodajemy kiełki fasoli mung, chili, kilka listków tajskiej bazylii. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.
.jpg)
Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!
.jpg)

Komentarze (32)
110 dni temu
a na ile to litrów wody???
odpowiedz
107 dni temu
Upieczone kości i warzywa zalewamy taką ilością wody, aby były w pełni przykryte.
123 dni temu
chyba coś psuje smak tego bulionu wołowego, może ten cynamon w laskach... zrobiłam i nie smakuje mi ten wywar, coś psuje smak wywaru :/
odpowiedz
123 dni temu
w cały świat ten przepis
odpowiedz
392 dni temu
Tylko mnie zastanawia ile tej wody 🤨
odpowiedz
392 dni temu
Drogi Gościu, wlewamy tyle wody, aby zakryła warzywa i kości.
199 dni temu
Zapewne tak jak do rosołu. Tylko tyle, aby przykryć wodą kości.
432 dni temu
no nie wiem czy 2 papryczki chilli tyle do zupy ? :P dla mnie 1 g świeżej chili w zupie jest już ostre, to jakiś 1 cm tej papryczki ! do zjedzenia, 3 g to dla mnie za pikantna zupa, nie mogłam zjeść, ale dla kogoś 3 g chilli może nie być bardzo ostre, kwestia indywidualnego wyczulenia na ostrość. Mnie wystarczy odrobina, uważajcie na te papryczki chilli dodawane do zupy bo daje niezłego kopa w zupie. Z dwoma papryczkami w zupie chyba nie dałoby się rady jej zjeść xD
odpowiedz
432 dni temu
przyrządzałam tą zupę w wersji phở gà – czyli w wersji z kurczakiem, też na kościach i na skórze gotowałam, do tej zupy wogóle nie dodaje marchwi, pietruszki ani ziela angielskiego a cebulę zastępuje cebulą dymką. Z anyżem trzeba uważać... bezpieczna dawka to 1 szt. na 1 litr wody. Z sosem rybnym też trzeba uważać, zawiera dużo soli, trzeba przeliczyć ile ml sosu rybnego dodać na ilość wody, zastępuje sól w zupie po prostu, to kluczowy składnik tej zupy :) nadaje charakterystycznego smaku.
odpowiedz
510 dni temu
Mam świadomość, że to nie tylko nieortodoksyjne, a wręcz szokujące, ale przez zupełny przypadek niechcący odkryłem, że dla koneserów o europejskich gustach dodatek soku z cytryny znacząco poprawia smak zupy pho.
odpowiedz
973 dni temu
udka z psa jeszcze brakuje
odpowiedz
805 dni temu
xd
1353 dni temu
witam serdecznie a ja odnośnie kanału tej Pani ,można prosić linka?
odpowiedz
1353 dni temu
Proszę: https://www.youtube.com/channel/UCZgxE8WOvOmHNfMpv1otPxQ :)
1617 dni temu
czy można zrobić pho w szybkowarze? jak tak to jaki sposób i czas gotowania?
odpowiedz
1617 dni temu
Niestety nie dysponujemy przepisem na zupę pho z szybkowaru :)
1921 dni temu
Bez soli ma być ten bulion???
odpowiedz
1920 dni temu
Bez :)
2025 dni temu
a co z tą wołowiną zrobić bo nie jest wspomniane, gotować , smażyć?????
odpowiedz
2025 dni temu
Drogi Gościu, surowe cienkie plastry polędwicy wołowej zalewamy bulionem - pod wpływem temperatury wywaru, mięso będzie gotowe do jedzenia.
2003 dni temu
Ja polecam podgotować we wywarze wołowinę ;) w sumie ja na wołowinie robię wywar cały i po kolei dodaje przyprawy i warzywa.
2001 dni temu
Nic. Zalana bardzo gorącym bulionem sama się przygotuje.
1969 dni temu
wołowina musi być surowa i bardzo cienko pokrojona - zalewamy ją wrzącym bulionem. dzięki temu zetnie się, ale będzie miękka i soczysta.
2029 dni temu
trochę przesada 4 gwiazdki anyżu.....1 wystarczy ;)
odpowiedz
2283 dni temu
Ta zupa to symbol kuchni Wietnamskiej i w zasadzie symbol kraju.
odpowiedz
805 dni temu
Ten komentarz to symbol Mariusza i w zasadzie wszystkich Mariuszow w kraju.
2413 dni temu
cebulę i imbir najlepiej opalić nad ogniem i dodać do zupy, a sałatę raczej bym odradzała ( w Wietnamie nigdy nie widziałam by ją dodawano)
odpowiedz
2413 dni temu
Kombinacje zawsze mile widziane :)
2414 dni temu
a te kości to jak długo pieczemy i w jakiej temperaturze?
odpowiedz
2414 dni temu
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
2414 dni temu
...a polędwica wołowa surowa ?
odpowiedz
2414 dni temu
Tak, bardzo cienko ją kroimy, a gorąca zupa zaparza mięso :)
zobacz wszystkie