zobacz film

Karol Okrasa i Emce☐

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Gotujemy wywar

Kości wołowe pieczemy razem z warzywami (cebulą, pietruszką i marchewką) w 180°C przez ok. 1 godzinę. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, anyż i laskę cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.

KROK 2: Przygotowujemy warzywa

Limonkę kroimy na cząstki. Chili, dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy. Rwiemy na kawałki kilka listków sałaty. Przygotowujemy kiełki.

KROK 3: Kroimy polędwicę

Polędwicę wołową kroimy w bardzo cienkie plastry. Posypujemy posiekanym chili i czosnkiem, polewamy sosem rybnym.

 

Wywar doprawiamy plastrami świeżego imbiru i dwoma łyżkami sosu rybnego. Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Przekładamy makaron do miski. Siekamy kolendrę i wraz z dymką ze szczypiorkiem dodajemy do makaronu. Dodajemy plastry polędwicy wołowej. Zalewamy odcedzonym bulionem. Dodajemy kiełki fasoli mung, chili, kilka listków tajskiej bazylii. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    48 dni temu
    Bez soli ma być ten bulion???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    47 dni temu
    Bez :)
  • Gość Gość
    152 dni temu
    a co z tą wołowiną zrobić bo nie jest wspomniane, gotować , smażyć?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    152 dni temu
    Drogi Gościu, surowe cienkie plastry polędwicy wołowej zalewamy bulionem - pod wpływem temperatury wywaru, mięso będzie gotowe do jedzenia.
  • Wercia Wercia
    131 dni temu
    Ja polecam podgotować we wywarze wołowinę ;) w sumie ja na wołowinie robię wywar cały i po kolei dodaje przyprawy i warzywa.
  • Nemo Nemo
    128 dni temu
    Nic. Zalana bardzo gorącym bulionem sama się przygotuje.
  • Gość Gość
    96 dni temu
    wołowina musi być surowa i bardzo cienko pokrojona - zalewamy ją wrzącym bulionem. dzięki temu zetnie się, ale będzie miękka i soczysta.
  • Gość Gość
    157 dni temu
    trochę przesada 4 gwiazdki anyżu.....1 wystarczy ;)

    odpowiedz

  • Mariush Mariush
    411 dni temu
    Ta zupa to symbol kuchni Wietnamskiej i w zasadzie symbol kraju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    540 dni temu
    cebulę i imbir najlepiej opalić nad ogniem i dodać do zupy, a sałatę raczej bym odradzała ( w Wietnamie nigdy nie widziałam by ją dodawano)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    540 dni temu
    Kombinacje zawsze mile widziane :)
  • a. a.
    541 dni temu
    a te kości to jak długo pieczemy i w jakiej temperaturze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    541 dni temu
    Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
  • Gość Gość
    542 dni temu
    ...a polędwica wołowa surowa ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    542 dni temu
    Tak, bardzo cienko ją kroimy, a gorąca zupa zaparza mięso :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram