Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży garnek
- dość duże naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY GOLONKI
Golonki układamy w większym garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową oraz sól. Składniki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.
KROK 2: GOTUJEMY GOLONKI Z WARZYWAMI
Po 1,5 godziny gotowania do garnka z golonkami dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Tak przygotowane mięso studzimy.
WSKAZÓWKA! Bulion pozostały po gotowaniu golonek możemy wykorzystać jako bazę do dowolnej zupy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek dość drobno siekamy i dodajemy do piwa. Następnie do płynu dosypujemy też kminek, majeranek i słodką paprykę.
KROK 4: NACIERAMY GOLONKI MARYNATĄ
Skórę na golonkach nacinamy w kratę i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso zalewamy piwną marynatą, dobrze wcieramy w nie przyprawy i odstawiamy na min. 2 godziny. W trakcie marynowania golonki obracamy kilka razy, aby całe nabrały smaku i aromatu.
KROK 5: PIECZEMY GOLONKI
Cebule kroimy w półplasterki. Zamarynowane golonki obkładamy cebulą i oblewamy marynatą z dna naczynia. Mięso pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
KROK 6: PODAJEMY GOLONKI
Upieczone golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
Przepis na golonkę - musisz go znać!
Kiedy wyciągasz z przepiśnika przepis na golonkę, to znak, że szykuje się naprawdę konkretny obiad! Golonka pieczona jest niezwykle sytym daniem, zwłaszcza w towarzystwie pieczonych ziemniaków i zasmażanej kapusty. Choć na pierwszy rzut oka to potrawa typowo polska, nazwa może sugerować, że jej korzenie znajdują się w Niemczech, a konkretniej – w Bawarii. Czy tak jest w istocie? Nie! W rzeczywistości golonka po bawarsku jest daniem lokalnym, pochodzącym ze Śląska!
Czym charakteryzuje się ta pyszna golonka? Przede wszystkim tym, że do marynaty dodaje się ciemne piwo. To ono odpowiada za charakterystyczny aromat dania i lekko przypieczoną skórkę, ale też czyni to danie odpowiednim dla osób pełnoletnich oraz takich, które nie mogą lub nie chcą spożywać alkoholu. Oczywiście piwo to nie wszystko! W tym przepisie na golonkę wykorzystujemy także inne przyprawy. Możesz być zaskoczony, bo nie ma ich wcale aż tak dużo. Ten przepis to dowód na to, że pyszne danie mięsne nie zawsze potrzebuje skomplikowanej receptury czy złożonego sposobu wykonania, by satysfakcjonowało. Czy jest to najlepsza golonka, jaką zjesz w życiu? To zdecydowanie zbyt daleko idące wyrokowania, bo przepisów na golonkę pieczoną (a także gotowaną) jest mnóstwo i każdy preferuje nieco inny profil smakowy, jeśli chodzi o to mięso.
Zanim więc ocenisz, jak wysoko w rankingu ulubionych dań mięsnych znajduje się nasza golonka pieczona po bawarsku, sprawdź wszystkie wskazówki dotyczące jej przygotowania!
Marynata do golonki pieczonej
Czy w pierwszej kolejności powinna nas zainteresować marynata do golonki pieczonej? Nie! Zanim bowiem upieczemy naszej golonki, musimy je ugotować. Do tego celu będzie nam potrzebna zalewa do golonki. Wykonujemy ją z liścia laurowego, ziela angielskiego, cebuli, pora, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pieprzu i soli oraz drobiowej kostki rosołowej. Jak nietrudno zauważyć, skład przypomina zestaw wkładany do gotowania rosołu. Tak właśnie ma być – dzięki temu, że mięso będzie gotowało się najpierw przez 1,5 godziny z przyprawami, na następnie przez kolejnych 45 minut z warzywami, nabierze właściwego smaku. Trzeba pamiętać, że golonki to solidne kawałki mięsa, które potrzebują czasu, aby zmięknąć w odpowiednim stopniu. Wstępne ich obgotowanie zatem nie tylko pozwoli wniknąć smakom w głąb mięsa, ale też skróci czas pieczenia i da lepszy efekt końcowy.
Wspomnianą zalewę do golonki można jednak traktować inaczej. W niektórych przepisach przed gotowaniem najpierw moczy się golonkę w zimnej wodzie z dodatkiem wymienionych warzyw i przypraw (to tzw. solanka do golonki) – np. przez dwie doby w lodówce. Dopiero po takim moczeniu golonkę gotuje się, czasem nawet do 2 godzin. Jednak wówczas do gotowania wykorzystuje się świeżą wodę i kolejny zestaw warzyw oraz przypraw. Na koniec golonkę należy jeszcze zapiec w piekarniku. Proces brzmi skomplikowanie, dlatego w naszym przepisie znacznie go uprościliśmy.
Przede wszystkim nie robimy zimnej zalewy do golonki, ale od razu gotujemy mięso przez 1,5 godziny. Dzięki temu nie musimy też wykorzystywać dwóch zestawów włoszczyzny. Co więcej, wywar z gotowania golonki możemy dowolnie wykorzystać! Będzie on świetną bazą dla wybranej zupy.
Golonka ugotowana? Czas na marynatę! Tak jak wspominaliśmy, na marynatę do golonki nie składa się wiele przypraw – to tylko czosnek, kminek, majeranek i słodka mielona papryka. Do tego oczywiście ciemne piwo! Zanim jednak do przygotowanej mieszanki włożysz mięso, natnij w kratkę skórę golonek. Dzięki temu prostemu zabiegowi smaki wnikną głębiej. Marynowanie golonki trwa aż 2 godziny, nie zapomnij uwzględnić tego czasu w przygotowaniach. Na szczęście możesz w trakcie marynowania zająć się innymi rzeczami, np. przygotowaniem dodatków do obiadu. Od czasu do czasu pamiętaj tylko o obróceniu mięsa w marynacie, tak, by równomiernie przeszło wszystkimi smakami.
Pieczenie golonki
Czas na pieczenie golonki! To finalny krok, niemniej ważny, co dotychczasowe. Wiesz już, jak przyprawić golonkę do pieczenia, teraz czas na odpowiedź na pytanie, w jakiej temperaturze piec golonkę. Zanim upłyną 2 godziny marynowania, rozgrzej piekarnik. Ustaw go na grzanie góra-dół z temperaturą 200°C. Nasz przepis na pieczoną golonkę mówi o tym, że mięso możesz wyłożyć na blachę, albo do naczynia żaroodpornego. Rekomendujemy Ci wybór nieco mniejszego naczynia, tak, by golonki nie miały wokół siebie za dużo wolnej przestrzeni. Wówczas soki nadmiernie rozlałyby się po blaszce, a wierzch golonek mógłby się przesuszyć. Trudniej byłoby też obłożyć mięso plastrami cebuli, by miały styczność z mięsem przez cały czas pieczenia. Z drugiej strony nie wybieraj zbyt małego naczynia żaroodpornego. Jeżeli golonki będą w nim mocno ściśnięte, raczej się ugotują w swoich sokach, a nie upieką. Jak to zwykle w kuchni bywa, kluczem do sukcesu jest znalezienie złotego środka.
Zgodnie z naszym przepisem na pyszną golonkę powinniśmy także polać ją marynatą, zanim wsuniemy danie do pieca. Na dnie naczynia, w którym mięso się marynowało, pozostanie sporo mieszanki piwa z przyprawami – nie obawiaj się wylać jej na mięso. To golonki pieczone, ale z pewnością nie pozbawione soczystości!
Przepis na golonkę - co jeszcze warto wiedzieć?
Wspominaliśmy, że naszą golonkę pieczoną w piekarniku warto podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz zasmażanej kapusty kiszonej. Zatem przepis na golonkę to jedno, czas pochylić się na chwilę nad sposobem przygotowania dodatków!
Ziemniaki polecamy pokroić w łódeczki i wykorzystać fakt, że piekarnik jest już rozgrzany. Najlepiej będzie, jeśli ziemniaków nie będziesz obierać, tylko dobrze je wyszorujesz. W sezonie może kusić Cię wykorzystanie ziemniaków młodych, ale stare, zimowe ziemniaki najlepiej nadają się do pieczenia. Są bardziej mączyste, natomiast młode ziemniaki zawierają dużo wody. Oczywiście nie będzie to błędem, jeśli sięgniesz po młode, letnie okazy. Zwłaszcza, jeśli po prostu smakują Ci właśnie takie ziemniaki z piekarnika!
Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia? Wystarczy nasmarować je olejem! Nie musisz ich nawet solić – będzie lepiej, jeśli posypiesz je solą już po upieczeniu. Taki minimalistyczny wariant broni się smakiem sam w sobie, ale jeśli masz ochotę, możesz przed pieczeniem posypać ziemniaki gotową przyprawą. Mieszanka do ziemniaków zawiera zwykle czosnek, kolendrę, paprykę, kminek, majeranek, cząber czy nasiona kopru. Wszystkie świetnie komponują się z ziemniakami!
Jeśli Twoja golonka wieprzowa pieczona znajduje się w naczyniu żaroodpornym, możesz w trakcie pieczenia przesunąć ją na bok rusztu piekarnika i tym zrobić miejsce dla naczynia z ziemniakami. One bowiem także idealnie upieką się w 200°C. Warto wykorzystać okazję i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu (prawie że dosłownie!).
Co z zasmażaną kapustą? Do jej przygotowania będziesz potrzebować kiszonej kapusty, marchewki, cebul, oleju i mąki pszennej. Na początek odciśnij dobrze nadmiar soku z kapusty. Następnie z grubsza ją posiekaj. W garnku zeszklij posiekaną cebulę na odrobinie oleju i przełóż do niego kapustę. Zetrzyj do niego także marchew na dużych oczkach tarki, dodaj sól i pieprz do smaku, a także wrzuć kilka kulek ziela angielskiego oraz listków laurowych. Podlej to wszystko wodą i włącz palnik kuchenki. Od zagotowania kapusta powinna gotować się ok. 35 minut. Potem zostaje tylko połączyć ją z zasmażką i gotowe!
I jak podoba Ci się nasz przepis? Golonka pieczona po bawarsku powinna usatysfakcjonować najbardziej głodnych domowników oraz fanów dań mięsnych. Wypróbuj nasz przepis na golonkę pieczoną chociaż raz i daj sobie szansę rozsmakować się w tego typu daniach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (51)
349 dni temu
W przepisie nie ma podane co zrobić z cebulą do marynaty?
odpowiedz
349 dni temu
Przepraszam już doczytałem aby ją dodać na końcu pozdrawiam 🙂
1440 dni temu
Golonka peklowana?
odpowiedz
1439 dni temu
Robercie, w tym przepisie wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
1080 dni temu
No właśnie czy peklowania?
1080 dni temu
Wicher, do przygotowania golonki po bawarsku wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
1766 dni temu
Czy zamiast golonek wieprzowych można użyć golonki z indyka?
odpowiedz
1765 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany. To dwa zupełnie różne rodzaje mięsa. Jeśli szukasz przepisu na golonkę z indyka, proponujemy ten - https://kuchnialidla.pl/golonka-indyka-w-sosie-musztardowym
225 dni temu
Co za durne pytanie....
2651 dni temu
Czy mozna uzyc ciemnego piwa bezalkoholowego z uwagi na zajadajace golonke dzieci?
odpowiedz
2606 dni temu
Ale po co. Przecież alkohol wyparowuje momentalnie, powyżej 80°C.
2594 dni temu
Alkohol wyparowuje... dzieci mogą śmiało jeść 😉
2519 dni temu
Alkohol odparowywuje :) a jakiego uzyjesz to juz jest kwestia wyobrazni :P
2494 dni temu
Alkohol wypaeuje
2490 dni temu
nie, alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia, więc dzieci mogą jeść
2473 dni temu
Podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparuje z potrawy, także dzieci mogą jeść bez obaw.
2382 dni temu
alkohol w takiej temperaturze na pewno wyparuje :)
2299 dni temu
Pewnie że można
2248 dni temu
Można ale alkohol nie ma znaczenia - odparuje wszystko przy 78 st C. Zaden alkohol nie zostanie w potrawie.
2242 dni temu
200 stopni to po alkoholu nawet zapach nie zostanie.
2232 dni temu
Nie
2232 dni temu
Nie można
2104 dni temu
Alkohol wyparowuje w ok 89st.celsjusza a w piekarniku ma być 200, pomyś
2103 dni temu
Można, ale to całkowicie bez znaczenia, z uwagi na to, że w temperaturze ponad 70 stopni Celsjusza alkohol bardzo szybko i w całości odparuje.
1025 dni temu
Nawet trzeba, bo szkoda alkoholu, który wyparuje.
2662 dni temu
Czy można ugotować golonki dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić na noc w marynacie?
odpowiedz
2662 dni temu
Tak, możesz tak zrobić :)
2855 dni temu
Szybkie przeliczenie mówi mi o 4 godzinach, nie 2:50.
odpowiedz
2934 dni temu
Mam pytanie. Czy dobrze rozumiem, ze do marynaty mam wykorzystać warzywa z wywaru bez cebuli + przepis marynaty?
odpowiedz
2934 dni temu
Mariuszu, marynatę przygotowujemy ze składników, podanych jako składniki marynaty, czyli piwa, czosnku, majeranku, kminku i słodkiej papryki, z wyjątkiem ostatniej na liście cebuli, którą dodajemy dopiero przed pieczeniem golonki.
2884 dni temu
Nie, na wywarze mozesz krupnik sobie ugotowac, marynata ma byc z browaru i dodatkow wg przepisu
3034 dni temu
Przykrywamy golonki do pieczenia w piekarniku?
odpowiedz
3034 dni temu
Na początku pieczenia nie ma takiej potrzeby, jeśli jednak podczas dalszego pieczenia skórka zacznie się za bardzo przypiekać,a golonka nadal nie będzie dobra, to warto ją osłonić, chociażby folią aluminiową :)
3033 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
3194 dni temu
Czy można w analogiczny sposób przygotować szynkę ze skórą? Tzn najpierw obgotować a później zamarynować i upiec jak w przepisie?
odpowiedz
3193 dni temu
Michale, możesz tak zrobić :)
3214 dni temu
A jak zrobić taką kapustę zasmażaną? Rzuci ktoś przepis ...
odpowiedz
3214 dni temu
Możesz wypróbować sposób na kapustę z tego przepisu: #
3236 dni temu
Mam pytanie czy golonke moge dzien wczesniej ugotowac a na drugi dzien zrobic w piekarniku? Czy najlepiej w jednym dniu to zrobić?
odpowiedz
3236 dni temu
Możesz przygotować golonkę w dwóch etapach :)
3226 dni temu
MOŻNA
3269 dni temu
wymiata :)
odpowiedz
3302 dni temu
Wyszlo super
odpowiedz
3461 dni temu
Zrobiłam golonkę wg przepisu i wyszła rewelacyjna. Zajadalismy ją z mężem ze smakiem :--). Polecam ten przepis milosnikom golonki!
odpowiedz
3599 dni temu
PYSZNE!!!
odpowiedz
3701 dni temu
I jeszcze jedno - ja piję do goloneczki piwo z browarni Lidla - Hofbräu Weisse. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium
odpowiedz
3701 dni temu
Cytat z poprzedniego komentarza: " po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę" Oczywiście wyjmuję naczynie żeby dodać golonkę, ziemniaki zostają w naczyniu i nadal się pieką z mięsem i dymką. :-)
odpowiedz
3701 dni temu
Super przepis - wypróbowany z lekką modyfikacją W łatwy sposób można uzupełnić go o kapustę kiszoną: Puszka kapusty kiszonej z Lidla 1-2 papryki czerwone oczywiście surowe. Trochę przestudzonego wywaru z golonki Dodatki: liście laurowe 2-3 szt, kilka (lub - naście) ziaren ziela angielskiego, kilka (lub -naście) ziaren pieprzu kolorowego, kilka (lub - naście) goździków (dla mnie koniecznie - uzupełniają się z piwem pszenicznym podanym do golonki), papryka słodka w proszku, curry oczywiście też w proszku. łyżeczka jarzynki lub vegety lub czegoś podobnego ewentualnie 1 kostka rosołowa. Z zimnego wywaru zbieramy cały tłuszcz pozostały po golonce, dolewamy łyżkę wazową wywaru, podgrzewamy w garnku, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy kapustę z puszki, paprykę pokrojoną w paski i wszystkie dodatki. Gotujemy (dusimy) około godziny. Do marynaty nie dodaję kminku tylko świeży lubczyk i rozmaryn. Piwo jasne zamiast ciemnego. Po wyjęciu mięsa z marynaty odlewam jej 1/2 dodaję sos sojowy i trochę miodu żeby była słodka. ok 1/3 powstałej nowej marynaty wlewam do naczynia żaroodpornego, wrzucam do tego 2 duże ziemniaki w skórce pokrojone w cząstki (oczywiście wyszorowane). Wstawiam to na 15 minut do piekarnika po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę (w moim przypadku dymkę) pokrojoną w duże cząstki. Zapiekam wszystko jak w przepisie - w ten sposób ziemniaki zmiękną i będą zdatne do jedzenia. No i mamy gotową potrawę wraz z kapustą. Piwo pszeniczne doskonale konweniuje z goździkami z kapusty. SMACZNEGO FiLiPo
odpowiedz
3919 dni temu
ja wlasnie skonczylem jak dla mnie bomba
odpowiedz
3975 dni temu
Przyznaje, ze zapach podczas marynowania jest swietny, jak upieke to powiem co na to maz, bo to w sumie dla niego ta goloneczka :D
odpowiedz
1745 dni temu
I co mąż na te golonkę?
zobacz wszystkie