Golonka po bawarsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową lub susz warzywny oraz sól, zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut. Ugotowaną golonkę ostudzamy. Wywar wykorzystujemy do dowolnej zupy.

Przygotowujemy marynatę. Łączymy ciemne piwo z czosnkiem, majerankiem, kminkiem i słodką papryką. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.

Jak podawać

Najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Gość Gość
    681 dni temu
    Czy mozna uzyc ciemnego piwa bezalkoholowego z uwagi na zajadajace golonke dzieci?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    636 dni temu
    Ale po co. Przecież alkohol wyparowuje momentalnie, powyżej 80°C.
  • Gość Gość
    624 dni temu
    Alkohol wyparowuje... dzieci mogą śmiało jeść 😉
  • Gość Gość
    549 dni temu
    Alkohol odparowywuje :) a jakiego uzyjesz to juz jest kwestia wyobrazni :P
  • Gość Gość
    524 dni temu
    Alkohol wypaeuje
  • Gość Gość
    520 dni temu
    nie, alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia, więc dzieci mogą jeść
  • Gość Gość
    503 dni temu
    Podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparuje z potrawy, także dzieci mogą jeść bez obaw.
  • Gość Gość
    412 dni temu
    alkohol w takiej temperaturze na pewno wyparuje :)
  • Gość Gość
    329 dni temu
    Pewnie że można
  • Gość Gość
    278 dni temu
    Można ale alkohol nie ma znaczenia - odparuje wszystko przy 78 st C. Zaden alkohol nie zostanie w potrawie.
  • Gość Gość
    272 dni temu
    200 stopni to po alkoholu nawet zapach nie zostanie.
  • Gość Gość
    262 dni temu
    Nie
  • Gość Gość
    262 dni temu
    Nie można
  • Gość Gość
    134 dni temu
    Alkohol wyparowuje w ok 89st.celsjusza a w piekarniku ma być 200, pomyś
  • R.U.R. R.U.R.
    133 dni temu
    Można, ale to całkowicie bez znaczenia, z uwagi na to, że w temperaturze ponad 70 stopni Celsjusza alkohol bardzo szybko i w całości odparuje.
  • Kaki Kaki
    693 dni temu
    Czy można ugotować golonki dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić na noc w marynacie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    693 dni temu
    Tak, możesz tak zrobić :)
  • Gość Gość
    886 dni temu
    Szybkie przeliczenie mówi mi o 4 godzinach, nie 2:50.

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    964 dni temu
    Mam pytanie. Czy dobrze rozumiem, ze do marynaty mam wykorzystać warzywa z wywaru bez cebuli + przepis marynaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    964 dni temu
    Mariuszu, marynatę przygotowujemy ze składników, podanych jako składniki marynaty, czyli piwa, czosnku, majeranku, kminku i słodkiej papryki, z wyjątkiem ostatniej na liście cebuli, którą dodajemy dopiero przed pieczeniem golonki.
  • Mateusz Mateusz
    914 dni temu
    Nie, na wywarze mozesz krupnik sobie ugotowac, marynata ma byc z browaru i dodatkow wg przepisu
  • ZUZA ZUZA
    1064 dni temu
    Przykrywamy golonki do pieczenia w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1064 dni temu
    Na początku pieczenia nie ma takiej potrzeby, jeśli jednak podczas dalszego pieczenia skórka zacznie się za bardzo przypiekać,a golonka nadal nie będzie dobra, to warto ją osłonić, chociażby folią aluminiową :)
  • ZUZA ZUZA
    1063 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :)
  • Michał Michał
    1224 dni temu
    Czy można w analogiczny sposób przygotować szynkę ze skórą? Tzn najpierw obgotować a później zamarynować i upiec jak w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1224 dni temu
    Michale, możesz tak zrobić :)
  • Gość Gość
    1244 dni temu
    A jak zrobić taką kapustę zasmażaną? Rzuci ktoś przepis ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1244 dni temu
    Możesz wypróbować sposób na kapustę z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
  • gosc gosc
    1266 dni temu
    Mam pytanie czy golonke moge dzien wczesniej ugotowac a na drugi dzien zrobic w piekarniku? Czy najlepiej w jednym dniu to zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1266 dni temu
    Możesz przygotować golonkę w dwóch etapach :)
  • Gość Gość
    1256 dni temu
    MOŻNA
  • Gość Gość
    1299 dni temu
    wymiata :)

    odpowiedz

  • :-) :-)
    1332 dni temu
    Wyszlo super

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1491 dni temu
    Zrobiłam golonkę wg przepisu i wyszła rewelacyjna. Zajadalismy ją z mężem ze smakiem :--). Polecam ten przepis milosnikom golonki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    PYSZNE!!!

    odpowiedz

  • FiLiPo FiLiPo
    1731 dni temu
    I jeszcze jedno - ja piję do goloneczki piwo z browarni Lidla - Hofbräu Weisse. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium

    odpowiedz

  • Filipo Filipo
    1731 dni temu
    Cytat z poprzedniego komentarza: " po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę" Oczywiście wyjmuję naczynie żeby dodać golonkę, ziemniaki zostają w naczyniu i nadal się pieką z mięsem i dymką. :-)

    odpowiedz

  • FiiPo FiiPo
    1731 dni temu
    Super przepis - wypróbowany z lekką modyfikacją W łatwy sposób można uzupełnić go o kapustę kiszoną: Puszka kapusty kiszonej z Lidla 1-2 papryki czerwone oczywiście surowe. Trochę przestudzonego wywaru z golonki Dodatki: liście laurowe 2-3 szt, kilka (lub - naście) ziaren ziela angielskiego, kilka (lub -naście) ziaren pieprzu kolorowego, kilka (lub - naście) goździków (dla mnie koniecznie - uzupełniają się z piwem pszenicznym podanym do golonki), papryka słodka w proszku, curry oczywiście też w proszku. łyżeczka jarzynki lub vegety lub czegoś podobnego ewentualnie 1 kostka rosołowa. Z zimnego wywaru zbieramy cały tłuszcz pozostały po golonce, dolewamy łyżkę wazową wywaru, podgrzewamy w garnku, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy kapustę z puszki, paprykę pokrojoną w paski i wszystkie dodatki. Gotujemy (dusimy) około godziny. Do marynaty nie dodaję kminku tylko świeży lubczyk i rozmaryn. Piwo jasne zamiast ciemnego. Po wyjęciu mięsa z marynaty odlewam jej 1/2 dodaję sos sojowy i trochę miodu żeby była słodka. ok 1/3 powstałej nowej marynaty wlewam do naczynia żaroodpornego, wrzucam do tego 2 duże ziemniaki w skórce pokrojone w cząstki (oczywiście wyszorowane). Wstawiam to na 15 minut do piekarnika po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę (w moim przypadku dymkę) pokrojoną w duże cząstki. Zapiekam wszystko jak w przepisie - w ten sposób ziemniaki zmiękną i będą zdatne do jedzenia. No i mamy gotową potrawę wraz z kapustą. Piwo pszeniczne doskonale konweniuje z goździkami z kapusty. SMACZNEGO FiLiPo

    odpowiedz

  • adams adams
    1949 dni temu
    ja wlasnie skonczylem jak dla mnie bomba

    odpowiedz

  • Maja Maja
    2005 dni temu
    Przyznaje, ze zapach podczas marynowania jest swietny, jak upieke to powiem co na to maz, bo to w sumie dla niego ta goloneczka :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram