
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową lub susz warzywny oraz sól, zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut. Ugotowaną golonkę ostudzamy. Wywar wykorzystujemy do dowolnej zupy.
Przygotowujemy marynatę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy ciemne piwo z czosnkiem, majerankiem, kminkiem i słodką papryką. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.
Jak podawać
Najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Komentarze (48)
813 dni temu
Golonka peklowana?
odpowiedz
813 dni temu
Robercie, w tym przepisie wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
454 dni temu
No właśnie czy peklowania?
454 dni temu
Wicher, do przygotowania golonki po bawarsku wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
1140 dni temu
Czy zamiast golonek wieprzowych można użyć golonki z indyka?
odpowiedz
1139 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany. To dwa zupełnie różne rodzaje mięsa. Jeśli szukasz przepisu na golonkę z indyka, proponujemy ten - https://kuchnialidla.pl/golonka-indyka-w-sosie-musztardowym
2024 dni temu
Czy mozna uzyc ciemnego piwa bezalkoholowego z uwagi na zajadajace golonke dzieci?
odpowiedz
1979 dni temu
Ale po co. Przecież alkohol wyparowuje momentalnie, powyżej 80°C.
1967 dni temu
Alkohol wyparowuje... dzieci mogą śmiało jeść 😉
1892 dni temu
Alkohol odparowywuje :) a jakiego uzyjesz to juz jest kwestia wyobrazni :P
1867 dni temu
Alkohol wypaeuje
1864 dni temu
nie, alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia, więc dzieci mogą jeść
1846 dni temu
Podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparuje z potrawy, także dzieci mogą jeść bez obaw.
1755 dni temu
alkohol w takiej temperaturze na pewno wyparuje :)
1672 dni temu
Pewnie że można
1621 dni temu
Można ale alkohol nie ma znaczenia - odparuje wszystko przy 78 st C. Zaden alkohol nie zostanie w potrawie.
1615 dni temu
200 stopni to po alkoholu nawet zapach nie zostanie.
1605 dni temu
Nie
1605 dni temu
Nie można
1477 dni temu
Alkohol wyparowuje w ok 89st.celsjusza a w piekarniku ma być 200, pomyś
1476 dni temu
Można, ale to całkowicie bez znaczenia, z uwagi na to, że w temperaturze ponad 70 stopni Celsjusza alkohol bardzo szybko i w całości odparuje.
399 dni temu
Nawet trzeba, bo szkoda alkoholu, który wyparuje.
2036 dni temu
Czy można ugotować golonki dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić na noc w marynacie?
odpowiedz
2036 dni temu
Tak, możesz tak zrobić :)
2229 dni temu
Szybkie przeliczenie mówi mi o 4 godzinach, nie 2:50.
odpowiedz
2308 dni temu
Mam pytanie. Czy dobrze rozumiem, ze do marynaty mam wykorzystać warzywa z wywaru bez cebuli + przepis marynaty?
odpowiedz
2308 dni temu
Mariuszu, marynatę przygotowujemy ze składników, podanych jako składniki marynaty, czyli piwa, czosnku, majeranku, kminku i słodkiej papryki, z wyjątkiem ostatniej na liście cebuli, którą dodajemy dopiero przed pieczeniem golonki.
2257 dni temu
Nie, na wywarze mozesz krupnik sobie ugotowac, marynata ma byc z browaru i dodatkow wg przepisu
2408 dni temu
Przykrywamy golonki do pieczenia w piekarniku?
odpowiedz
2408 dni temu
Na początku pieczenia nie ma takiej potrzeby, jeśli jednak podczas dalszego pieczenia skórka zacznie się za bardzo przypiekać,a golonka nadal nie będzie dobra, to warto ją osłonić, chociażby folią aluminiową :)
2407 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
2567 dni temu
Czy można w analogiczny sposób przygotować szynkę ze skórą? Tzn najpierw obgotować a później zamarynować i upiec jak w przepisie?
odpowiedz
2567 dni temu
Michale, możesz tak zrobić :)
2588 dni temu
A jak zrobić taką kapustę zasmażaną? Rzuci ktoś przepis ...
odpowiedz
2588 dni temu
Możesz wypróbować sposób na kapustę z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
2609 dni temu
Mam pytanie czy golonke moge dzien wczesniej ugotowac a na drugi dzien zrobic w piekarniku? Czy najlepiej w jednym dniu to zrobić?
odpowiedz
2609 dni temu
Możesz przygotować golonkę w dwóch etapach :)
2600 dni temu
MOŻNA
2642 dni temu
wymiata :)
odpowiedz
2675 dni temu
Wyszlo super
odpowiedz
2834 dni temu
Zrobiłam golonkę wg przepisu i wyszła rewelacyjna. Zajadalismy ją z mężem ze smakiem :--). Polecam ten przepis milosnikom golonki!
odpowiedz
2972 dni temu
PYSZNE!!!
odpowiedz
3074 dni temu
I jeszcze jedno - ja piję do goloneczki piwo z browarni Lidla - Hofbräu Weisse. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium
odpowiedz
3074 dni temu
Cytat z poprzedniego komentarza: " po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę" Oczywiście wyjmuję naczynie żeby dodać golonkę, ziemniaki zostają w naczyniu i nadal się pieką z mięsem i dymką. :-)
odpowiedz
3074 dni temu
Super przepis - wypróbowany z lekką modyfikacją W łatwy sposób można uzupełnić go o kapustę kiszoną: Puszka kapusty kiszonej z Lidla 1-2 papryki czerwone oczywiście surowe. Trochę przestudzonego wywaru z golonki Dodatki: liście laurowe 2-3 szt, kilka (lub - naście) ziaren ziela angielskiego, kilka (lub -naście) ziaren pieprzu kolorowego, kilka (lub - naście) goździków (dla mnie koniecznie - uzupełniają się z piwem pszenicznym podanym do golonki), papryka słodka w proszku, curry oczywiście też w proszku. łyżeczka jarzynki lub vegety lub czegoś podobnego ewentualnie 1 kostka rosołowa. Z zimnego wywaru zbieramy cały tłuszcz pozostały po golonce, dolewamy łyżkę wazową wywaru, podgrzewamy w garnku, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy kapustę z puszki, paprykę pokrojoną w paski i wszystkie dodatki. Gotujemy (dusimy) około godziny. Do marynaty nie dodaję kminku tylko świeży lubczyk i rozmaryn. Piwo jasne zamiast ciemnego. Po wyjęciu mięsa z marynaty odlewam jej 1/2 dodaję sos sojowy i trochę miodu żeby była słodka. ok 1/3 powstałej nowej marynaty wlewam do naczynia żaroodpornego, wrzucam do tego 2 duże ziemniaki w skórce pokrojone w cząstki (oczywiście wyszorowane). Wstawiam to na 15 minut do piekarnika po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę (w moim przypadku dymkę) pokrojoną w duże cząstki. Zapiekam wszystko jak w przepisie - w ten sposób ziemniaki zmiękną i będą zdatne do jedzenia. No i mamy gotową potrawę wraz z kapustą. Piwo pszeniczne doskonale konweniuje z goździkami z kapusty. SMACZNEGO FiLiPo
odpowiedz
3292 dni temu
ja wlasnie skonczylem jak dla mnie bomba
odpowiedz
3348 dni temu
Przyznaje, ze zapach podczas marynowania jest swietny, jak upieke to powiem co na to maz, bo to w sumie dla niego ta goloneczka :D
odpowiedz
1119 dni temu
I co mąż na te golonkę?
zobacz wszystkie