Pieczona kaczka  z sosem karmelowo-pomarańczowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg).

Kapusta

Siekamy kapustę, po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kapustę dusimy ok. 1,5 godz.
Jeżeli kapusta jest sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.

Kaczka

Usuwamy nadmiar tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). Usuwamy resztę piór. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem od środka. Wiążemy. Następnie smarujemy olejem, doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.

Sos

W garnku rozpuszczamy 80 g cukru. Dodajemy 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Mieszamy i podgotowujemy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos. Dodajemy do niego troszkę pieprzu.

Jak podawać

Wyciągamy kaczkę z piekarnika. Smarujemy kaczkę sosem, resztę sosu podajemy w sosjerce. Kapustę czerwoną wykładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Gość Gość
    85 dni temu
    bardzo często wracam do tego przepisu,ja i moja rodzina uwielbiamy taką kaczkę z modrą kapustą

    odpowiedz

  • Gość Gość
    807 dni temu
    Dlaczego nie pokazujecie filmów Pascala to trochę nie fer,bo nie można zobaczyć jak się przygotowuje danie które jest w waszej książce!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    807 dni temu
    Drogi Gościu, zakończyliśmy naszą współpracę z Pascalem jakiś czas temu. Przepisy w formie pisemnej nadal są dostępne :)
  • lol lol
    986 dni temu
    lol

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1271 dni temu
    a no i bym była zapomniała jedynym minusem jest mycie piekarnika bo strasznie strzela tłuszcz no i do tego się przypala jak się piecze chociaż kaczka tłusta nie była więc przypalany tłuszcz niezbyt ładnie pachnie, ale dobry środek do czyszczenia piekarników i dacie rade następnym razem pokombinuje żeby zrobić w naczyniu żaroodpornym i kaczkę podzielę bo trochę długo się robi

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1271 dni temu
    Kaczka pyszna nadziewałam pomarańczami sos jest genialny robię już któryś raz tylko kaczkę trzeba piec dłużej niż podaje Pascal może dlatego że ja nie mam termoobiegu ? no ale piekłam w wyższej temperaturze a sos spróbuje wykorzystać do kurczaka jedyne co mi tak średnio tu pasuje to ta kapusta no ale każdy ma swój smak i gust a z gustami się nie dyskutuje :D pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1426 dni temu
    Gosiu, możesz spróbować i dodać do kaczki żurawiny. Jeśli wypróbujesz to połączenie smakowe, koniecznie napisz nam, jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1427 dni temu
    Pascal mówi, że do środeczka kaczuszki można dać między innymi jabłko, mam pytanko ... czy będzie tam jeszcze pasowała suszona żurawinka? Bo tu pomarańcze, czerwona kapusta i nie wiem czy ta żurawina to nie będzie już za duża mieszanina smaków co do całości ... ?

    odpowiedz

  • Gusiak Gusiak
    1580 dni temu
    Smak kaczki i sosu niezły, nawet kapusta wyszła jak u Pascala, ale jest to danie typowo do programu telewizyjnego. Sprzątanie piekarnika po kaczuszce to koszmar i nie zdecyduję się więcej na to danie mimo tego, że było smaczne. Jest to danie nie trudne tylko brudzące:-) a smak nie rekompensuje w pełni nakładu pracy przy sprzątaniu:-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    Marto, możesz wypróbować również przepis na kaczkę Okrasy - http://kuchnialidla.pl/product/Kaczka-po-azjatycku-z-makaronem-chow-mein

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1614 dni temu
    Pyszna :) cudowny sos.

    odpowiedz

  • krytyk krytyk
    1660 dni temu
    kaczka na słodko bardzo dobra polecam ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1690 dni temu
    A co ze skrzydełkami kaczki? Na początku było powiedziane, ze będziemy wykorzystywać je do sosu...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1776 dni temu
    Tina, chodzi o ocet winny z białego wina.

    odpowiedz

  • Tina Tina
    1777 dni temu
    Jaki ocet należy zastosować?Spirytusowy?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1797 dni temu
    Sos absolutnie fantastyczny, zaskakujacy smak! Kaczke trzeba bylo dluzej potrzymac w piekarniku bo jeszcze niedopieczona byla, dodatkowo pol godziny bez termoobiegu. Swietny przepis!

    odpowiedz

  • Ashraf i Aneta Ashraf i Aneta
    2020 dni temu
    Pierwszy raz jedliśmy kaczkę "na słodko" - REWELACJA! Niesamowity smak, sos jest fantastyczny. Polecamy ten przepis!

    odpowiedz

  • zasiaa zasiaa
    2119 dni temu
    Kaczka jest pyszna przepis jest łatwy i można go świetnie dostosowywać do własnych pomysłów na obiad. Sos np. stosuje do innych potraw i zbieram same pochwały. :)

    odpowiedz

  • Basia:) Basia:)
    2154 dni temu
    kaczka wyszła przepyszna z tym sosem który idealnie pasuje do kaczki. kapusta mi nie smakowała ale to kwestia gustu.

    odpowiedz

  • Aga Januszewska Aga Januszewska
    2162 dni temu
    niestety muszę przyznać rację allc3, uważam, że na zdjęciu jest surowa kapusta, co najwyżej skropiona oliwą lub winegretem... czerwona kapustka gotowana, podsmażana czy tylko blanszowana nie wygląda tak ślicznie ;) ...zresztą widać to na filmie- zupełnie inaczej wygląda ;) ...........moim skromnym zdaniem Pascal się nie popisał tym przepisem....jak dla mnie na 10 pkt jeden za wiązanie kaczki-bardzo fajne ;)

    odpowiedz

  • CATARINA CATARINA
    2162 dni temu
    Dominik Woźniak ja także czekam na obiecany trik Pascala w 9 minucie . Tak bardzo go lubię a ta drobnostka nie służy fajnemu image.

    odpowiedz

  • Andrzej Jędrzejczak Andrzej Jędrzejczak
    2166 dni temu
    Jeżeli chodzi o sos to trzeba być cierpliwy - pyszny.

    odpowiedz

  • Andrzej Jędrzejczak Andrzej Jędrzejczak
    2166 dni temu
    kaczka wspaniała - zrobiłem. Dziękuję za przepis

    odpowiedz

  • Dominik Woźniak Dominik Woźniak
    2166 dni temu
    i gdzie ten trik z gęstością sosu ?

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    2167 dni temu
    bomba, jadłem wczoraj kaczuszka jeszcze ładniejsza niż na fotce - sosik taki trochę za słodki mi wyszedł, sałata również nie podeszła mi ale ogólnie mega zadowoleni byli wszyscy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2168 dni temu
    Allc3, każde danie najpierw je się oczami. Dlatego nasze stylizacje potraw staramy się przygotowywać tak, aby wyglądały apetycznie i zachęcały do wypróbowania przepisu. Mistrzowie Kuchni Lidla na każdym etapie przygotowania posiłku bardzo dbają o jego estetykę - możesz to zobaczyć na filmach instruktażowych, także filmie z przepisem na kaczkę z kapustą, o którym piszesz. Czerwona kapustka przygotowana przez Pascala wygląda tam naprawdę kusząco i apetycznie - bez żadnych wątpliwości przygotował ją Pascal, własnoręcznie. Zdjęcie ilustrujące przepis na to danie zostało przygotowane przez naszego stylistę i możemy Cię zapewnić, że kapusta, którą na nim widzisz jest świeża ( wszystkie produkty wykorzystane do naszych dań są zawsze świeże) ale nie surowa. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2168 dni temu
    Norbercie, ten sos zagęszcza się w procesie tzw. redukcji. Oznacza to, że należy odparować nadmiar płynu - podgrzewać stale mieszając, aż sos zacznie nabierać pożądanej konsystencji.

    odpowiedz

  • Krzycho Krzycho
    2169 dni temu
    Kaczka pyszna, kapusta też jak najbardziej. Sos okropny, przeważa nad całą potrawą i bardzo psuje smak. Nie róbcie błędu i nie polewajcie nim niczego poza kaczką ona obroni się sama, jednak kapusta stanie się niejadalna, a ewentualny ryż zamieni się w cukierek.

    odpowiedz

  • Norbert Norbert
    2169 dni temu
    Czym zagęścić sos?

    odpowiedz

  • krystyna krystyna
    2169 dni temu
    na pewno będzie super zabieram się do pieczenia

    odpowiedz

  • limoncia83 limoncia83
    2169 dni temu
    no ja sie dzisiaj zabieram, przyprawiam dzein wczesniej pieke w rekawie do pieczenia a druga robie po staropolsku z majerankiem i jabuszkami-jutro tesciowie i rodzice na obiadku

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    2169 dni temu
    Droga allc3 słowo "świerzo" pisze się ŚWIEŻO !!! żenada...

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2170 dni temu
    kaczka na pewno bedzie super z tego przepisu bo robię podobnie i zawsze jest pyszna, ale słuchajcie państwo od marketingu w lidlu - ludzie to nie ślepe bydło - te zdjęcie przedstawia kapustę świerzo posiekaną !!! obrzydza mnie takie oszustwo - chciałabym widzieć to co rzeczywiście zrobi Pascal a nie kłamliwą fotę bo to ZNIECHĘCA

    odpowiedz

  • wioleta78j wioleta78j
    2170 dni temu
    własnie się zabieram

    odpowiedz

  • Mati Mati
    2170 dni temu
    hej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2171 dni temu
    Darwoju, ta kaczka świetnie będzie się komponować z ryżem, np. jaśminowym, jak również z ugotowaną na sypko kaszą, np. jaglaną. Smacznego!

    odpowiedz

  • darwoj74 darwoj74
    2171 dni temu
    a z czym ją najlepiej podawać ? czy ryż będzie OK ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2171 dni temu
    Do tej kapustki pasuje bardzo dobrze dodatek bakalii, więc jeśli masz ochotę dodaj śliwki kalifornijskie, albo rodzynki czy żurawinę. Smacznego!

    odpowiedz

  • Hanna Szyler Hanna Szyler
    2171 dni temu
    A dyby dodać śliweczkę suszoną kalifornijską do tej kapustki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2172 dni temu
    1nk, Pascalowi pewnie już tak apetycznie pachniała pieczona kaczuszka, że zapomniał o obiecanym triku :-) Postaramy się dowiedzieć od naszego mistrza, co miał na myśli, a tymczasem przyrządzając sos obserwuj go po prostu uważnie, cały czas mieszając, aż stanie się tak gęsty, jak lubisz.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2172 dni temu
    Sympatyku przepisów, możemy Ci dać cynk: dostawy kaczek zaplanowane są na co drugi dzień, czyli skoro ptaki dostępne były w poniedziałek i środę, to teraz następne partie trafią do lodówek w piątek. Polecamy być w sklepie raczej rano, bo świeże kaczuszki szybko znajdują swoich nabywców i mimo zamówionej naprawdę sporej ilości, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki :-) Życzymy udanych zakupów i smakowitego gotowania wg przepisów kucharzy z Kuchni Lidla :-)

    odpowiedz

  • 1nk 1nk
    2172 dni temu
    a gdzie ten trik żeby sprawdzić kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencje?

    odpowiedz

  • Aneta Ilcewicz Aneta Ilcewicz
    2172 dni temu
    kapustkę zrobiłam wg przepisu i z całej główki.Wyszła rewelacyjna!!

    odpowiedz

  • Sympatyk przepisów Sympatyk przepisów
    2174 dni temu
    A mi się marzy by normalnie kupic kaczkę po wejściu do Lidla, skoro tak to nagłaśnie w mediach. A tu ledwo w drugim dniu tej akcji promocyjnej z kaczka w roli głównej, kaczek brak. A gdzie tutaj jeszcze 5 dni do końca. Po cichu licze na kolejne dostawy, chociaz podobno wyrzucili już na sklepy wszystkie kaczki które mieli i kolejnych nie będzie. Co dalej czas pokaże. Póki co jest jak jest, a raczej nie ma...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2174 dni temu
    Jabłkowy lub winny :-)

    odpowiedz

  • Andrzej Jędrzejczak Andrzej Jędrzejczak
    2174 dni temu
    jaki ocet (Spirytusowy czy jabłkowy)

    odpowiedz

  • andzia andzia
    2174 dni temu
    ciekawe kaczka

    odpowiedz

  • wewe wewe
    2175 dni temu
    mniam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram