Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg).
Kapusta
Siekamy kapustę, po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kapustę dusimy ok. 1,5 godz.
Jeżeli kapusta jest sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
Kaczka
Usuwamy nadmiar tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). Usuwamy resztę piór. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem od środka. Wiążemy. Następnie smarujemy olejem, doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.
Sos
W garnku rozpuszczamy 80 g cukru. Dodajemy 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Mieszamy i podgotowujemy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos. Dodajemy do niego troszkę pieprzu.
Jak podawać
Wyciągamy kaczkę z piekarnika. Smarujemy kaczkę sosem, resztę sosu podajemy w sosjerce. Kapustę czerwoną wykładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (50)
2118 dni temu
Najlepszy przepis na kapustę modrą!Wychodzi pyszna i jest bardzo łatwa w przygotowaniu- A takie przepisy lubię najbardziej!
odpowiedz
2118 dni temu
❤️
2394 dni temu
bardzo często wracam do tego przepisu,ja i moja rodzina uwielbiamy taką kaczkę z modrą kapustą
odpowiedz
3116 dni temu
Dlaczego nie pokazujecie filmów Pascala to trochę nie fer,bo nie można zobaczyć jak się przygotowuje danie które jest w waszej książce!!!!!!!!!!
odpowiedz
3115 dni temu
Drogi Gościu, zakończyliśmy naszą współpracę z Pascalem jakiś czas temu. Przepisy w formie pisemnej nadal są dostępne :)
3295 dni temu
lol
odpowiedz
3580 dni temu
a no i bym była zapomniała jedynym minusem jest mycie piekarnika bo strasznie strzela tłuszcz no i do tego się przypala jak się piecze chociaż kaczka tłusta nie była więc przypalany tłuszcz niezbyt ładnie pachnie, ale dobry środek do czyszczenia piekarników i dacie rade następnym razem pokombinuje żeby zrobić w naczyniu żaroodpornym i kaczkę podzielę bo trochę długo się robi
odpowiedz
3580 dni temu
Kaczka pyszna nadziewałam pomarańczami sos jest genialny robię już któryś raz tylko kaczkę trzeba piec dłużej niż podaje Pascal może dlatego że ja nie mam termoobiegu ? no ale piekłam w wyższej temperaturze a sos spróbuje wykorzystać do kurczaka jedyne co mi tak średnio tu pasuje to ta kapusta no ale każdy ma swój smak i gust a z gustami się nie dyskutuje :D pozdrawiam
odpowiedz
3735 dni temu
Gosiu, możesz spróbować i dodać do kaczki żurawiny. Jeśli wypróbujesz to połączenie smakowe, koniecznie napisz nam, jak wyszło! :)
odpowiedz
3736 dni temu
Pascal mówi, że do środeczka kaczuszki można dać między innymi jabłko, mam pytanko ... czy będzie tam jeszcze pasowała suszona żurawinka? Bo tu pomarańcze, czerwona kapusta i nie wiem czy ta żurawina to nie będzie już za duża mieszanina smaków co do całości ... ?
odpowiedz
3889 dni temu
Smak kaczki i sosu niezły, nawet kapusta wyszła jak u Pascala, ale jest to danie typowo do programu telewizyjnego. Sprzątanie piekarnika po kaczuszce to koszmar i nie zdecyduję się więcej na to danie mimo tego, że było smaczne. Jest to danie nie trudne tylko brudzące:-) a smak nie rekompensuje w pełni nakładu pracy przy sprzątaniu:-(
odpowiedz
3922 dni temu
Marto, możesz wypróbować również przepis na kaczkę Okrasy - https://kuchnialidla.pl/Kaczka-po-azjatycku-z-makaronem-chow-mein
odpowiedz
3922 dni temu
Pyszna :) cudowny sos.
odpowiedz
3968 dni temu
kaczka na słodko bardzo dobra polecam ten przepis
odpowiedz
3998 dni temu
A co ze skrzydełkami kaczki? Na początku było powiedziane, ze będziemy wykorzystywać je do sosu...
odpowiedz
4085 dni temu
Tina, chodzi o ocet winny z białego wina.
odpowiedz
4086 dni temu
Jaki ocet należy zastosować?Spirytusowy?
odpowiedz
4106 dni temu
Sos absolutnie fantastyczny, zaskakujacy smak! Kaczke trzeba bylo dluzej potrzymac w piekarniku bo jeszcze niedopieczona byla, dodatkowo pol godziny bez termoobiegu. Swietny przepis!
odpowiedz
4329 dni temu
Pierwszy raz jedliśmy kaczkę "na słodko" - REWELACJA! Niesamowity smak, sos jest fantastyczny. Polecamy ten przepis!
odpowiedz
4427 dni temu
Kaczka jest pyszna przepis jest łatwy i można go świetnie dostosowywać do własnych pomysłów na obiad. Sos np. stosuje do innych potraw i zbieram same pochwały. :)
odpowiedz
4462 dni temu
kaczka wyszła przepyszna z tym sosem który idealnie pasuje do kaczki. kapusta mi nie smakowała ale to kwestia gustu.
odpowiedz
4471 dni temu
niestety muszę przyznać rację allc3, uważam, że na zdjęciu jest surowa kapusta, co najwyżej skropiona oliwą lub winegretem... czerwona kapustka gotowana, podsmażana czy tylko blanszowana nie wygląda tak ślicznie ;) ...zresztą widać to na filmie- zupełnie inaczej wygląda ;) ...........moim skromnym zdaniem Pascal się nie popisał tym przepisem....jak dla mnie na 10 pkt jeden za wiązanie kaczki-bardzo fajne ;)
odpowiedz
4471 dni temu
Dominik Woźniak ja także czekam na obiecany trik Pascala w 9 minucie . Tak bardzo go lubię a ta drobnostka nie służy fajnemu image.
odpowiedz
4474 dni temu
Jeżeli chodzi o sos to trzeba być cierpliwy - pyszny.
odpowiedz
4474 dni temu
kaczka wspaniała - zrobiłem. Dziękuję za przepis
odpowiedz
4475 dni temu
i gdzie ten trik z gęstością sosu ?
odpowiedz
4476 dni temu
bomba, jadłem wczoraj kaczuszka jeszcze ładniejsza niż na fotce - sosik taki trochę za słodki mi wyszedł, sałata również nie podeszła mi ale ogólnie mega zadowoleni byli wszyscy
odpowiedz
4477 dni temu
Allc3, każde danie najpierw je się oczami. Dlatego nasze stylizacje potraw staramy się przygotowywać tak, aby wyglądały apetycznie i zachęcały do wypróbowania przepisu. Mistrzowie Kuchni Lidla na każdym etapie przygotowania posiłku bardzo dbają o jego estetykę - możesz to zobaczyć na filmach instruktażowych, także filmie z przepisem na kaczkę z kapustą, o którym piszesz. Czerwona kapustka przygotowana przez Pascala wygląda tam naprawdę kusząco i apetycznie - bez żadnych wątpliwości przygotował ją Pascal, własnoręcznie. Zdjęcie ilustrujące przepis na to danie zostało przygotowane przez naszego stylistę i możemy Cię zapewnić, że kapusta, którą na nim widzisz jest świeża ( wszystkie produkty wykorzystane do naszych dań są zawsze świeże) ale nie surowa. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4477 dni temu
Norbercie, ten sos zagęszcza się w procesie tzw. redukcji. Oznacza to, że należy odparować nadmiar płynu - podgrzewać stale mieszając, aż sos zacznie nabierać pożądanej konsystencji.
odpowiedz
4477 dni temu
Kaczka pyszna, kapusta też jak najbardziej. Sos okropny, przeważa nad całą potrawą i bardzo psuje smak. Nie róbcie błędu i nie polewajcie nim niczego poza kaczką ona obroni się sama, jednak kapusta stanie się niejadalna, a ewentualny ryż zamieni się w cukierek.
odpowiedz
4477 dni temu
Czym zagęścić sos?
odpowiedz
4478 dni temu
na pewno będzie super zabieram się do pieczenia
odpowiedz
4478 dni temu
no ja sie dzisiaj zabieram, przyprawiam dzein wczesniej pieke w rekawie do pieczenia a druga robie po staropolsku z majerankiem i jabuszkami-jutro tesciowie i rodzice na obiadku
odpowiedz
4478 dni temu
Droga allc3 słowo "świerzo" pisze się ŚWIEŻO !!! żenada...
odpowiedz
4478 dni temu
kaczka na pewno bedzie super z tego przepisu bo robię podobnie i zawsze jest pyszna, ale słuchajcie państwo od marketingu w lidlu - ludzie to nie ślepe bydło - te zdjęcie przedstawia kapustę świerzo posiekaną !!! obrzydza mnie takie oszustwo - chciałabym widzieć to co rzeczywiście zrobi Pascal a nie kłamliwą fotę bo to ZNIECHĘCA
odpowiedz
4478 dni temu
własnie się zabieram
odpowiedz
4479 dni temu
hej
odpowiedz
4479 dni temu
Darwoju, ta kaczka świetnie będzie się komponować z ryżem, np. jaśminowym, jak również z ugotowaną na sypko kaszą, np. jaglaną. Smacznego!
odpowiedz
4479 dni temu
a z czym ją najlepiej podawać ? czy ryż będzie OK ?
odpowiedz
4480 dni temu
Do tej kapustki pasuje bardzo dobrze dodatek bakalii, więc jeśli masz ochotę dodaj śliwki kalifornijskie, albo rodzynki czy żurawinę. Smacznego!
odpowiedz
4480 dni temu
A dyby dodać śliweczkę suszoną kalifornijską do tej kapustki?
odpowiedz
4480 dni temu
1nk, Pascalowi pewnie już tak apetycznie pachniała pieczona kaczuszka, że zapomniał o obiecanym triku :-) Postaramy się dowiedzieć od naszego mistrza, co miał na myśli, a tymczasem przyrządzając sos obserwuj go po prostu uważnie, cały czas mieszając, aż stanie się tak gęsty, jak lubisz.
odpowiedz
4480 dni temu
Sympatyku przepisów, możemy Ci dać cynk: dostawy kaczek zaplanowane są na co drugi dzień, czyli skoro ptaki dostępne były w poniedziałek i środę, to teraz następne partie trafią do lodówek w piątek. Polecamy być w sklepie raczej rano, bo świeże kaczuszki szybko znajdują swoich nabywców i mimo zamówionej naprawdę sporej ilości, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki :-) Życzymy udanych zakupów i smakowitego gotowania wg przepisów kucharzy z Kuchni Lidla :-)
odpowiedz
4481 dni temu
a gdzie ten trik żeby sprawdzić kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencje?
odpowiedz
4481 dni temu
kapustkę zrobiłam wg przepisu i z całej główki.Wyszła rewelacyjna!!
odpowiedz
4482 dni temu
A mi się marzy by normalnie kupic kaczkę po wejściu do Lidla, skoro tak to nagłaśnie w mediach. A tu ledwo w drugim dniu tej akcji promocyjnej z kaczka w roli głównej, kaczek brak. A gdzie tutaj jeszcze 5 dni do końca. Po cichu licze na kolejne dostawy, chociaz podobno wyrzucili już na sklepy wszystkie kaczki które mieli i kolejnych nie będzie. Co dalej czas pokaże. Póki co jest jak jest, a raczej nie ma...
odpowiedz
4482 dni temu
Jabłkowy lub winny :-)
odpowiedz
4483 dni temu
jaki ocet (Spirytusowy czy jabłkowy)
odpowiedz
4483 dni temu
ciekawe kaczka
odpowiedz
4484 dni temu
mniam
odpowiedz
zobacz wszystkie