Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 garnki, które można użyć w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 230°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki namocz w letniej wodzie.
Przygotowanie:
2 pomarańcze gotujemy w garnku z wrzącą wodą przez mniej więcej 30 sekund (dzięki temu skórki będą miękkie i stracą gorycz). Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
6 cykorii myjemy pod bieżącą wodą. W garnku podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy masło (ok. 10-15 g), smażymy cykorie.
Gdy cykorie się delikatnie zarumienią, przewracamy je na drugą stronę. Dodajemy 80 g rodzynek (wcześniej namoczonych), łyżkę curry, świeżo mielony pieprz, sól, 1/2 szklanki białego wina i sok z 1 i 3/4 pomarańczy (1/4 soku zostawiamy do sosu winegret). Dodajemy zahartowane pomarańcze.
Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut.
Kaczka
Trybujemy kaczkę (będziemy używać piersi i nóg kaczki). Nacinamy piersi od strony skóry. Do garnka z grubym dnem nalewamy olej rzepakowy (2-3 łyżki), dodajemy masło (ok. 10-15 g), gdy masło się rozpuści, smażymy mięso kaczki (piersi i nogi) od strony skóry. Odwracamy.
Przykrywamy. Garnek wkładamy do piekarnika (na środkową kratkę) rozgrzanego do temp. 230°C na 20 minut.
Po 20 minutach kaczkę wyciągamy z piekarnika, przekładamy kawałki mięsa do garnka z cykorią, cały garnek ponownie wkładamy do pieca na 20 minut. Po upływie tego czasu przekładamy kaczkę na talerz i przykrywamy drugim talerzem. Cykorie wyciągamy na deskę do krojenia, odkrawamy piętki.
Garnek, w którym piekła się kaczka razem z cykoriami, wstawiamy na palnik, podgrzewamy pozostałość (soki, skórkę z pomarańczy, rodzynki). Do sosu dodajemy pieprz i sól.
Jak podawać
Cykorie kroimy wzdłuż na pół (odkrawamy piętki) i układamy na talerzu. Na cykorii układamy 4 kawałki mięsa z kaczki, pozostałe cykorie układamy na kaczce. Gorącym sosem polewamy całość. Dekorujemy pomarańczą pokrojoną w półtalarki i listkami mięty.
Propozycja podania – sałata z winegretem
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy winegretem miks sałat medditeranea.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3540 dni temu
Kaczkę robiłam jakiś czas temu, ale nie pokuszę się o kolejny raz. To nie jest mój ulubiony smak i mięso trochę za twarde.
odpowiedz
3885 dni temu
Ja robię kaczkę po raz drugi. Fakt cykoria nie do zjedzenia - zbyt gorzka ale mięsko przepyszne i sos też mi pierwszym razem wyszedł smaczny. Drugie podejście - zobaczę jak wyjdzie.
odpowiedz
4272 dni temu
Zrobiłam ściśle wg przepisu,najpierw dla siebie.Kaczka miękka,dobra ale: zest gorzki mimo gotowania,cykoria gorzka(obcięłam co trzeba) sos w związku z tym niedobry.Zjadłam mięsko i rodzynki,gościom nie zrobię.
odpowiedz
4272 dni temu
Danie pyszne! Przepis nie jest zbyt skomplikowany, do wykonania dla każdego. Efekt smakowy wspaniały, danie pięknie się prezentuje na półmisku. Początkowo wyglądało, że może będzie za kwaśne i za gorzkie, ale po zakończeniu całego procesu kulinarnego wyszedł świetny wyrazisty sos, po prostu nowy smak, palce lizać!
odpowiedz
4273 dni temu
Jak dla mnie, goryczkowy smak cykorii spotęgowany pomarańczą się nie sprawdził... Danie zapowiadało się imponująco ale niestety okazało się zbyt kwaskowate. Zależy co kto lubi, ale w każdym razie, trzeba się nastawić na nowe doznania smakowe...
odpowiedz
4274 dni temu
Danie wyszło nieźle, zwiększyłem czas pieczenia o 20 minut w końcowej fazie. Pytanie- Czy udało wam się zgubić goryczkę cykorii i pomarańczy czy jednak pozostał nieco gorzki smak ? Nie jest on przebijający ani nie przeszkadza, coś nowego. W każdym razie cykoria miała taki posmak. Tak powinno być ?
odpowiedz
4274 dni temu
Kaczka obłędna!!! Polecam wszystkim. Cykoria w połączeniu z rodzynkami, pomarańczą i curry dała niesamowity efekt. Bałem się że danie nie wyjdzie, bo kaczka nie zawsze mi wychodzi ale jestem zachwycony rezultatem. Jak ktoś chce to lepiej kupić same piersi z kaczki niż całą, chyba że z reszty zrobi np. rosół. Ocena: 5+
odpowiedz
4274 dni temu
Kaczka w piekarniu, ciekawe jaki będzie efekt:) Jeszcze 10 minut i wyciągam. Trochę zmodyfikowałem przepis zamiast rodzynek dałem żurawinę. Pozdrawiam. Wesołych Świąt Wilekanocnych!
odpowiedz
4274 dni temu
W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
4275 dni temu
Ten system jest strasznie głupio rozwiązany - bo nie da się momentami płynnie obejrzeć filmu - a powinna być możliwość ściągnięcia filmu na dysk twardy i możliwość odtwarzania ile razy się chce.
odpowiedz
4278 dni temu
Zest to starta skórka z pomarańczy. Obejrzyj filmik - Pascal pokazuje wszystko dokładnie.
odpowiedz
4278 dni temu
co to znaczy zest. nie mam pojecia
odpowiedz
4279 dni temu
Dzięki za przepis. Na pewno pojawi się na naszym stole. W końcu przerwiemy co roczną rutynę :)
odpowiedz
zobacz wszystkie