Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tasak
- folię aluminiową
Przygotowanie
Kaczkę myjemy i osuszamy. Z kaczki wycinamy tłuszcz (tłuszcz przekładamy do miseczki), następnie delikatnie wbijamy czubek noża w korpus i go przekrawamy. Wyluzowujemy piersi kaczki i odcinamy nóżki (wzdłuż torebek stawowych). Wykrawamy pozostałą część tłuszczu i wycinamy piersi. Z piersi i nóżek kaczki odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry, które następnie przekładamy do miski z tłuszczem. Za pomocą noża podciągamy delikatnie skórę nóżek ku górze (musimy mieć czystą kość), za pomocą tasaka odcinamy kostki. Na piersiach po stronie skóry nacinamy kratkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wkładamy do miski z wodą.
Z 5 ząbków czosnku wyciągamy szczypiorek (2 ząbki czosnku użyjemy do kaczki, a 3 ząbki do ziemniaków), następnie 2 ząbki kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i por w kostkę. Mieszamy z czosnkiem.
W garnku rozgrzewamy 40 g masła. W międzyczasie rozgrzewamy też głęboką patelnię.
Nogi kaczki doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Do garnka z masłem dodajemy 120 g żurawiny (30 g zostawiamy do dekoracji) i podsmażamy przez mniej więcej 1 minutę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, marchew, por i czosnek pokrojony w półtalarki. Całość smażymy przez mniej więcej 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Często mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy obie nóżki, smażymy, najpierw od strony skóry. Cały czas mieszamy warzywa w garnku. Nogi kaczki smażymy ok. 2 minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Do warzyw w garnku dodajemy 15 g mąki, mieszamy i tak prażymy przez mniej więcej 1 minutę. Nogi kaczki przekładamy do warzyw, wstawiamy na większy palnik i zalewamy 1/2 litra czerwonego wina.
Na patelnię, na której smażyliśmy nóżki, wrzucamy tłuszcz i skórę, które wcześniej wycięliśmy z kaczki.
Gdy wino w garnku zacznie się mocno gotować, podpalamy wino (flambirujemy), następnie chwilę gotujemy, dodajemy ok. 200 ml wody, przykrywamy, przekładamy na mniejszy palnik i dusimy przez mniej więcej 50 minut.
Wytopiony na patelni tłuszcz przelewamy przez durszlak, odcedzając kawałki kaczki, z których ten tłuszcz wytapialiśmy.
Ziemniaki wyjmujemy z wody, osuszamy za pomocą ściereczki. Odsączony tłuszcz odmierzamy (potrzebujemy ok. 150 ml), wlewamy na patelnię, dodajemy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej 20 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia.
Do garnka z sosem dodajemy 1 liść laurowy.
Pierś kaczki solimy i pieprzymy z obu stron.
Czystą patelnię bardzo mocno nagrzewamy.
Pozostałe 3 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy, następnie dodajemy do czosnku suszony rozmaryn, całość rozcieramy.
Pierś kaczki kładziemy na patelni od strony skóry i smażymy na złoty kolor z obu stron. Piersi kaczki odwracamy na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 8 minut.
Natkę pietruszki (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) siekamy i dodajemy do czosnku i rozmarynu.
Z patelni, na której smażyły się ziemniaki, odlewamy tłuszcz, do ziemniaków dodajemy czosnek, natkę i rozmaryn. Mieszamy całość.
Przelewamy tłuszcz z patelni, na której smażą się piersi, na patelnię, na której smażą się ziemniaki, podgrzewamy.
Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Żurawinę, którą pozostawiliśmy do dekoracji, dodajemy na patelnię z piersiami. Chwilę smażymy, następnie piersi zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej (matową stroną do środka), zawijamy.
Jak podawać
Ziemniaki układamy na talerzu – tworzymy z nich wachlarz, do środka wkładamy warzywa.
Piersi kaczki owijamy z folii, kroimy na ukos. Dekorujemy listkami natki pietruszki, wcześniej usmażonej na głębokim tłuszczu oraz żurawinami podsmażonymi na patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
3260 dni temu
Zrobiłam dziś tą kaczkę-KOMPLETNA PORAŻKA ! dodane wino wszystko popsuło i teraz szukam czegoś by ją zastąpić bo takiego czegos nie podam gościom. Nie piszecie nazwy wina i tylko marnujemy drogie produkty szukając po omacku. Nigdy nie zawiodłam się na Lidlu ale po dzisiejszym nie wypale szybko tu nie zajrzę. A jeśli ta kaczka ma tak smakować to lepiej niech Pascal już nic nie gotuje i zmieni zawód.
odpowiedz
3256 dni temu
Drogi Gościu, czerwone wino świetnie komponuje się z pieczoną kaczką i nie psuje jej smaku, lecz go podkreśla. Może po prostu nie lubisz smaku wina w potrawach mięsnych? Wtedy można zastąpić je bulionem bądź wodą.
2877 dni temu
dodanie wina poprawia smak kaczki, kiedyś zrobiliśmy ją w czerwonym winie tunezyjskim. Bez wina jest twarda! Polać tłuszczem z kaczki, ew. dodać czosnku i musi być dobrze. Kaczuszka na trzeźwo nie przejdzie (nie mowa tu o biesiadnikach, tylko o mięsie kaczki...)
2791 dni temu
Ja też zrobiłem kaczkę według tego przepisu i mam zupełnie odmienne zdanie jest wyśmienita, zdanie to podziela cała moja rodzina.
3261 dni temu
mnie zastanawia tylko czy ta kaczka jest dobra i czy nie lepiej zamiast woda nie podlać jej bulionem wtedy będzie bardziej aromatyczna. Jutro zrobię to zobaczymy ale na pewno jakaś modyfikacja będzie. I uważam że jeśli podajecie w przepisie składnik "wino" to powinno byc podane jakie.
odpowiedz
3261 dni temu
Użyj czerwonego wina wytrawnego. Wodę również można zamienić na bulion :)
3261 dni temu
a i to fakt film to porażka przerywa, rwie i ładuje sie godzinę nie da się oglądać
odpowiedz
3261 dni temu
a czemu tych piersi nie dusi się razem z nogami ? jakie polecacie do tej kaczki wino przecież nie każde wytrawne się nadaje?
odpowiedz
3261 dni temu
Piersi przygotowujemy w inny sposób, aby uzyskać jak najlepszy smak.
3532 dni temu
nie da się oglądać. rwie, szarpie, zatrzymuje sie...
odpowiedz
3535 dni temu
Uwielbiam ta kaczke w zurawine
odpowiedz
3585 dni temu
Gutapera, dziękujemy i zapraszamy do próbowania kolejnych naszych przepisów :)
odpowiedz
3586 dni temu
Uwielbiam Wasze filmiki, KuchnioLidla! Pierwsza kaczka za mną i na pewno nie ostatnia... :-)
odpowiedz
3633 dni temu
beti, możesz spróbować. Koniecznie daj nam znać, jak poszło!
odpowiedz
3633 dni temu
a czy mogę zrobić ten przepis z całą kaczką, tzn. bez odcinania nóżek, skrzydełek, piersi itd. ?
odpowiedz
3635 dni temu
A co zrobic z grzbietem i skrzydelkami kaczki?
odpowiedz
3676 dni temu
Zrobiłam, wyszło pysznie, zmieniam zadnie co do kaczki
odpowiedz
3727 dni temu
No ale ... halllo, co za partactwo :( Jak Wy pokazujecie to luzowanie kaczki? Kamera z daleka i co ja mam tam zobaczyć??? To takie operacje nie każdy potrafi z mięsem wyczyniać, można było pomyśleć i całą tą czynność pokazać z bliska ..... :( A jak piszecie wino czerwone/białe to już nie można zdradzić tajemnicy jakie ono ma być? Wytrawne czy pół, a może słodkie, czy pół .... :( Potem się człowiek musi dopytywać lub domyślać, ja nie Copperfield
odpowiedz
3760 dni temu
Gosiu, do tego przepisu polecamy wino wytrawne.
odpowiedz
3762 dni temu
Już ktoś w komentarzu zapytał jakie wino i dobrze, ale dlaczego w samych przepisach nie jest to sprecyzowane? -wino czerwone/białe i potem człowiek się zastanawia ... ale jakie ... słodkie? półsłodkie, wytrawne, półwytrawne ..... ohh
odpowiedz
3836 dni temu
dobra, ale jadłam lepiej zrobioną kaczkę
odpowiedz
3856 dni temu
Naprawdę przepis do bani z tego wszystkiego to ziemniaki były najlepsze, sos cierpki kwaśny i ostry szkoda czasu i pieniedzy.
odpowiedz
3896 dni temu
wygląda apetycznie
odpowiedz
3989 dni temu
Super przepis i super pokazane i dziś to było moje pokazowe danie dziekuje
odpowiedz
4012 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :)
odpowiedz
4012 dni temu
przyrządziłam tę kaczkę, dusiłam ją nieco dłużej i dodałam łyżkę miodu do sosu...przepis jest naprawdę dobry, a kaczka wychodzi rewelacja:)
odpowiedz
4097 dni temu
Pyszna kaczka, świetny sos, rewelacyjne ziemniaki - chłopak zachwycony :) Ale ponieważ był to mój debiut z kaczką przygotowanie zajęło mi ok. 2h :/ i tak było warto
odpowiedz
4161 dni temu
Robiłam kilkakrotnie ten przepis....sos jest przepyszny normalnie palce lizać....nie trzeba robić z kaczką można zamienić na pierś kurczaka lub indyka i nadal jest świetny smak :)
odpowiedz
4358 dni temu
kotki_2, masz rację, warto dostosować przepis do swojego gustu i smaku. Najważniejsze, żeby smakowało! Pozdrawiamy.
odpowiedz
4364 dni temu
Przepis ciekawy, kaczkę zrobiłam zgodnie z przepisem, niestety ilość czosnku w daniu zabiła smak. Radzę dać mniej czosnku, to danie powinno być smaczniejsze.
odpowiedz
4365 dni temu
Weroniko, do tej potrawy dodaje się wino wytrawne. Pozdrawiamy świątecznie!
odpowiedz
4365 dni temu
Jaki rodzaj wina? Czerwone, ale jakie? Dzięki za odpowiedź.
odpowiedz
zobacz wszystkie