Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • stolnicę,
  • łyżkę,
  • przecierak o grubych oczkach,
  • przesiewacz do mąki,
  • folię spożywczą,
  • miskę,
  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Bezpośrednio przed pieczeniem pinsy rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Wodę włóż do lodówki, żeby się schłodziła.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj drożdże i 320 ml wody. Całość wymieszaj.

KROK 2: WYKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ

Stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i zacznij zagniatać. Po chwili dodaj oliwę oraz sól.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto wyrabiaj przez ok. 5-6 minut, tak aby wtłoczyć w nie oliwę. Potem dodaj resztę wody i dalej wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut. Powinno być lekko klejące, ale nie rozlewające się.

KROK 4: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYGAROWANIA

Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 48 godzin (a najlepiej 72 godziny).

KROK 5: FORMUJEMY PINSĘ

Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na dwa kawałki. Z każdego uformuj placek o owalnym kształcie.

SOS:

KROK 1: PRZECIERAMY POMIDORY

Pomidory przetrzyj do dużej miski w przecieraku ustawionym na grube oczka.

KROK 2: PRZYPRAWIAMY SOS

Dodaj do nich sól oraz oliwę. Wymieszaj.

KROK 3: WYKŁADAMY SOS NA CIASTO

Gotowym sosem posmaruj ciasto, nie pozostawiając wolnych brzegów.

DODATKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Rukolę umyj i osusz. Pomidorki także umyj, a potem przekrój na połówki.

KROK 2: WYPIEKAMY PINSĘ

Posmarowaną sosem pinsę włóż do pieca i piecz przez 10 minut. Te samą czynność powtórz z drugą porcją ciasta.

KROK 3: DODAJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI

Na wypieczoną, aromatyczną pinsę wyłóż rukolę, a następnie rozsmaruj na niej straciatelle. Na sam koniec dodaj kilka pokrojonych pomidorków, przypraw, skrop oliwą i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    49 dni temu
    O kant d.... roztrzaskać taki przepis. Ktoś, kto to zamieścił nie przyłożył się :((( Bo skoro pinsę robi się z mieszanki 3 mąk, to należy się tego trzymać, wszak sam kształ wypieku to sprawa wtórna i mało istotna. A właśnie składniki są podstawą przepisów! Nie można w składzie podać, że jest tylko mąka pszenna, bo to już będzie inny wypiek! Autor/ka chyba o tym pojęcia nie ma i dopiero wskutek zwrócenia uwagi w komentarzach "wyślizgał/ła się dostępnością mąk :( Nieładnie! :

    odpowiedz

  • Gość Gość
    76 dni temu
    'Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mieszanki różnych mąk'. Gdzie jest ta mieszanka? Bardzo chcialabym mieszac, ale w przepisie jest tylko pszenna...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    75 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi na tę nieścisłość w naszym opisie. Faktycznie niektóre tradycyjne przepisy na pinsę wskazują jej przygotowanie z mieszanki mąki pszennej np. z ryżową i sojową. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się jednak na wykorzystanie jedynie mąki pszennej, która jest zdecydowanie lepiej dostępna :)
  • zAgadka zAgadka
    243 dni temu
    Czy ciasto nie będzie "przefermentowane"? Jakiś czas temu próbowałam robić tego typu ciasto, trzeba było zostawić je na noc (12godz) w lodówce. Niestety po tym czasie nie nadawało się do niczego - w sensie zapachu. Po prostu śmierdziało.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    242 dni temu
    Ciasto drożdżowe oczywiście może się zepsuć, jednak zdarza się to rzadko. Długie wyrastanie ciasta w lodówce, nawet przez 72 godziny, powinno jedynie pozytywnie wpływać na jego smak. Po tym czasie ciasto na pinsę powinno mieć delikatny zapach, przypominający chleb na zakwasie.
  • janja janja
    304 dni temu
    Rozgrzej piekarnik i odstaw ciasto na 72 godziny. Ma to sens.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    333 dni temu
    Czyli piekarnik ma chodzić rozgrzany przez 48 h do póki nie wyjmę ciasta z lodówki? Jest to niezbędne do wyrostu ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    330 dni temu
    Faktycznie fragment o rozgrzaniu piekarnika jest odrobinę niejasny. :) Należy go rozgrzać bezpośrednio przed pieczeniem pinsy.
  • Gość Gość
    175 dni temu
    @KuchniaLidla to nie możecie po prostu edytować przepisu? xd
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    175 dni temu
    Przepis został już edytowany :)

Pinsa romana, czyli pinsa rzymska – poznaj przepis

Pinsa romana to gorący trend w gastronomii, który zawdzięczamy nie tylko antycznym Rzymianom, wypiekającym podpłomyki, ale również jednemu z włoskich rolników i miłośników pizzy, który w 2001 roku opracował własną recepturę na mąkę. Jego pomysł miał stworzyć zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej pizzy. Stopniowo pinsa zwiększała swoje zasięgi, aż kilka lat temu zagościła na dobre w sercach miłośników włoskiego jedzenia z całego świata.

Oryginalny przepis, dzięki któremu powstaje pyszna pinsa, zawiera mieszankę mąk (pszenną, ryżową i sojową), a także drożdże, wodę, sól i oliwę (dosłownie odrobinę). Połączenie tych składników pozwoliło uzyskać chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasto o mniejszej liczbie kalorii. Dzięki długiemu wyrastaniu i sporej ilości wody oryginalne ciasto do pinsy jest lepiej tolerowane przez układ pokarmowy. Napowietrzone, rozciągnięte ciasto (nazwa pinsa wzięła się od łacińskiego słowa „pinsere”, oznaczającego rozciąganie) jest lekkie i delikatne w smaku.

Przepisy, w których występuje pinsa, zawsze zawierają sporą ilość świeżych składników. Z czym podawana jest pinsa? Serwuje się ją najczęściej z pomidorami pelati w formie sosu ze świeżymi warzywami, szynką parmeńską, mozzarellą lub burratą oraz oliwą. Ta pyszna potrawa nie jest trudna w przygotowaniu i może stać się doskonałym pomysłem na obiad lub kolację. Jak więc zrobić pyszną, oryginalną pinsę?

Pinsa. Jak zrobić podpłomyk z dodatkami?

Wiesz już, co to pinsa. Teraz powinieneś poznać kilka trików, które pomogą Ci w jej przygotowaniu. Pizza-pinsa to potrawa, która zachwyca swoim smakiem i lekkością. Ciasto, z którego powstaje pinsa, ma w sobie sporą ilość wody i jest lekkostrawne. Naturalna fermentacja ciasta wpływa też na jego smak, który trudno jest porównać z innymi włoskimi wypiekami.

Co zrobić, by Twoja pinsa smakowała równie dobrze, co we włoskich restauracjach? Poznaj kilka niepisanych zasad, które powinny znaleźć się w każdym przepisie na ciasto do pinsy. Kluczowy jest tu dobór mąki – do jej wypieku nadaje się tylko specjalnie opracowana mieszanka ze starannie dobranymi proporcjami pomiędzy różnymi mąkami. Nie próbuj przyrządzać jej na własną rękę, ponieważ może się to skończyć zakalcem.

Wyrabianie ciasta na pinsę powinno być energiczne, a dodawane płyny należy wtłaczać w ciasto. Gotowe ciasto powinno naturalnie fermentować przez co najmniej 48 godzin, ale zaleca się, by wydłużyć ten czas do 72 godzin.

Pinsę wypieka się w niskiej temperaturze wraz z sosem. Jeśli zdecydujesz się na sos na bazie pomidorów, użyj świeżych warzyw lub pelati z puszki. Pomidory przecieraj w palcach lub przecieraku, nie używaj w tym celu blendera. I kategorycznie – nie podgrzewaj sosu! Im bardziej naturalny i minimalistyczny będzie, tym lepiej.

Z czym jeść rzymski podpłomyk? Nasze inspiracje

Z czym serwować pinsę, by nie popsuć oryginalnego przepisu? Jakie dodatki powinna zawierać pinsa? Oryginalny przepis na pinsę zawiera prosty sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię, ale to nie wszystkie składniki, jakie pasują do rzymskiego podpłomyka. Z naszego przepisu wiesz już, że na pinsie znakomicie sprawdzi się rukola, ser straciatella i pomidorki koktajlowe.

Jednak to, z czym jeść pinsę, powinno być zależne od Twojego gustu i ulubionych smaków. Rzecz jasna są dodatki, dzięki którym pinsa staje się jeszcze lepsza.

Na rzymski podpłomyk najlepiej jest kłaść świeże składniki – cukinię, oliwki, bakłażana, paprykę, różne gatunki pomidorów oraz znakomite włoskie wędliny – mortadelę lub szynkę parmeńską. Pinsa lubi się z serami, dlatego nasz przepis na pinsę zawiera straciatellę, ale równie dobrze możesz podawać ją z innymi rodzajami sera – mozzarellą, ricottą, taleggio lub parmezanem.

Pinsa. Historia dania

Jak powstała pinsa rzymska? Danie to narodziło się ze starożytnych placków nazywanych „torta di pane” na bazie mąki, wody i oliwy, które były podobne do naszych rodzimych podpłomyków. Placki te wypiekano w ogniskach i podawano je żołnierzom podczas kampanii wojennych. Ciasto wypiekano także w piecach, a potem suszono, dzięki czemu mogło przetrwać długi czas.

Takie podsuszone ciasto można dostać także obecnie! W Lidlu często pojawia się gotowa pinsa do samodzielnego udekorowania i podgrzania. Z czym zrobić gotowe ciasto pinsa? Użyj wyobraźni i dodaj swoje ulubione dodatki albo skorzystaj z klasycznych połączeń. Na pewno w każdej wersji będzie równie pyszna!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!