Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Przygotowujemy zasmażkę
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę prażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czosnek i papryczkę chili.
Krok 2: Gotujemy makaron
Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Dodajemy pieczarki i od momentu zagotowania gotujemy ok. 2-3 minut. Doprawiamy curry, a w razie potrzeby – ponownie solą i pieprzem. Dodajemy ⅔ sera i mieszamy, aż się rozpuści.
Wyjmujemy rozmaryn i dodajemy makaron. Mieszamy i chwilę gotujemy całość.
Krok 4: Podajemy mac & cheese (wybierz jeden sposób podania)
SPOSÓB 1
Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.
SPOSÓB 2
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą startego sera i pieczemy, aż ser stanie się chrupiący.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!
Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!
Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1824 dni temu
Tak, to powszechne pojęcie kulinarne. Pieczarki, które kroimy w ćwiartki, przypominają z wyglądu czosnek. Dlatego kucharze często posługują się tym pojęciem - kroją pieczarki w czosnek :)
odpowiedz
830 dni temu
Tja, tak "powszechne", że internet nie odnotował ani jednego przypadku jego użycia... Może lepiej byłoby nie używać skrajnie niszowych zwrotów w przepisach dla laików...?
1825 dni temu
Krok 1 : Pieczarki kroimy w czosnek???? :P
odpowiedz
2093 dni temu
Super wyszło, polecam przepis :3
odpowiedz
2091 dni temu
❤️
2178 dni temu
Pieczarki kroimy w czosnek? Coś chyba uciekło :)
odpowiedz
2178 dni temu
Drogi Gościu, metoda krojenia pieczarek w czosnek polega na pokrojeniu pieczarki w cząstki, które przypominają ząbki czosnku :)
2306 dni temu
Panie Karolu, przepis jest nieprecyzyjny.
odpowiedz
2305 dni temu
Wojciechu, co możemy dla Ciebie doprecyzować?
2373 dni temu
Pytanie do Karola- jak zrobić schab, żeby po upieczeniu nie był suchy w środku?
odpowiedz
2371 dni temu
Drogi Gościu, jednym ze sposobów na to, by schab nie wysuszył się podczas pieczenia jest sparzenie surowego mięsa wrzątkiem. Bardzo ważne jest też, by piec schab dłużej, ale w niższej temperaturze: 75°C i ok. 2,5-3 godzin w piekarniku powinno sprawić, że osiągniesz oczekiwany efekt. Cieńsze schaby pieczemy nieco krócej: ok. 1,5 godziny.
zobacz wszystkie