Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Przygotowujemy zasmażkę
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę prażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czosnek i papryczkę chili.
Krok 2: Gotujemy makaron
Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Dodajemy pieczarki i od momentu zagotowania gotujemy ok. 2-3 minut. Doprawiamy curry, a w razie potrzeby – ponownie solą i pieprzem. Dodajemy ⅔ sera i mieszamy, aż się rozpuści.
Wyjmujemy rozmaryn i dodajemy makaron. Mieszamy i chwilę gotujemy całość.
Krok 4: Podajemy mac & cheese (wybierz jeden sposób podania)
SPOSÓB 1
Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.
SPOSÓB 2
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą startego sera i pieczemy, aż ser stanie się chrupiący.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!
Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!
Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Whoopies
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Chlebek bananowy
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Burgery z tofu
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Pulpety w sosie koperkowym
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Palia w cytrynach
- Babeczki leśny mech
- Sałatka z granatem i serem pleśniowym
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Wegański falafel burger z portobello
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1801 dni temu
Tak, to powszechne pojęcie kulinarne. Pieczarki, które kroimy w ćwiartki, przypominają z wyglądu czosnek. Dlatego kucharze często posługują się tym pojęciem - kroją pieczarki w czosnek :)
odpowiedz
806 dni temu
Tja, tak "powszechne", że internet nie odnotował ani jednego przypadku jego użycia... Może lepiej byłoby nie używać skrajnie niszowych zwrotów w przepisach dla laików...?
1801 dni temu
Krok 1 : Pieczarki kroimy w czosnek???? :P
odpowiedz
2069 dni temu
Super wyszło, polecam przepis :3
odpowiedz
2068 dni temu
❤️
2155 dni temu
Pieczarki kroimy w czosnek? Coś chyba uciekło :)
odpowiedz
2154 dni temu
Drogi Gościu, metoda krojenia pieczarek w czosnek polega na pokrojeniu pieczarki w cząstki, które przypominają ząbki czosnku :)
2282 dni temu
Panie Karolu, przepis jest nieprecyzyjny.
odpowiedz
2282 dni temu
Wojciechu, co możemy dla Ciebie doprecyzować?
2349 dni temu
Pytanie do Karola- jak zrobić schab, żeby po upieczeniu nie był suchy w środku?
odpowiedz
2348 dni temu
Drogi Gościu, jednym ze sposobów na to, by schab nie wysuszył się podczas pieczenia jest sparzenie surowego mięsa wrzątkiem. Bardzo ważne jest też, by piec schab dłużej, ale w niższej temperaturze: 75°C i ok. 2,5-3 godzin w piekarniku powinno sprawić, że osiągniesz oczekiwany efekt. Cieńsze schaby pieczemy nieco krócej: ok. 1,5 godziny.
zobacz wszystkie