zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Przygotowujemy zasmażkę

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę prażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czosnek i papryczkę chili.

Krok 2: Gotujemy makaron

Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Dodajemy pieczarki i od momentu zagotowania gotujemy ok. 2-3 minut. Doprawiamy curry, a w razie potrzeby – ponownie solą i pieprzem. Dodajemy ⅔ sera i mieszamy, aż się rozpuści.

Wyjmujemy rozmaryn i dodajemy makaron. Mieszamy i chwilę gotujemy całość.

Krok 4: Podajemy mac & cheese (wybierz jeden sposób podania)

SPOSÓB 1

Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.

SPOSÓB 2

Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą startego sera i pieczemy, aż ser stanie się chrupiący.

Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Wojciech Michałowicz Wojciech Michałowicz
    82 dni temu
    Panie Karolu, przepis jest nieprecyzyjny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    81 dni temu
    Wojciechu, co możemy dla Ciebie doprecyzować?

  • 149 dni temu
    Pytanie do Karola- jak zrobić schab, żeby po upieczeniu nie był suchy w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    147 dni temu
    Drogi Gościu, jednym ze sposobów na to, by schab nie wysuszył się podczas pieczenia jest sparzenie surowego mięsa wrzątkiem. Bardzo ważne jest też, by piec schab dłużej, ale w niższej temperaturze: 75°C i ok. 2,5-3 godzin w piekarniku powinno sprawić, że osiągniesz oczekiwany efekt. Cieńsze schaby pieczemy nieco krócej: ok. 1,5 godziny.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram