zobacz film Mac and cheese na dwa sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Przygotowujemy zasmażkę

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę prażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czosnek i papryczkę chili.

Krok 2: Gotujemy makaron

Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Dodajemy pieczarki i od momentu zagotowania gotujemy ok. 2-3 minut. Doprawiamy curry, a w razie potrzeby – ponownie solą i pieprzem. Dodajemy ⅔ sera i mieszamy, aż się rozpuści.

Wyjmujemy rozmaryn i dodajemy makaron. Mieszamy i chwilę gotujemy całość.

Krok 4: Podajemy mac & cheese (wybierz jeden sposób podania)

SPOSÓB 1

Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.

SPOSÓB 2

Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą startego sera i pieczemy, aż ser stanie się chrupiący.

Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1021 dni temu
    Tak, to powszechne pojęcie kulinarne. Pieczarki, które kroimy w ćwiartki, przypominają z wyglądu czosnek. Dlatego kucharze często posługują się tym pojęciem - kroją pieczarki w czosnek :)

    odpowiedz

  • Gościni Gościni
    27 dni temu
    Tja, tak "powszechne", że internet nie odnotował ani jednego przypadku jego użycia... Może lepiej byłoby nie używać skrajnie niszowych zwrotów w przepisach dla laików...?
  • Gość Gość
    1022 dni temu
    Krok 1 : Pieczarki kroimy w czosnek???? :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1290 dni temu
    Super wyszło, polecam przepis :3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1288 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    1375 dni temu
    Pieczarki kroimy w czosnek? Coś chyba uciekło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1375 dni temu
    Drogi Gościu, metoda krojenia pieczarek w czosnek polega na pokrojeniu pieczarki w cząstki, które przypominają ząbki czosnku :)
  • Wojciech Michałowicz Wojciech Michałowicz
    1503 dni temu
    Panie Karolu, przepis jest nieprecyzyjny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1502 dni temu
    Wojciechu, co możemy dla Ciebie doprecyzować?

  • 1570 dni temu
    Pytanie do Karola- jak zrobić schab, żeby po upieczeniu nie był suchy w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1568 dni temu
    Drogi Gościu, jednym ze sposobów na to, by schab nie wysuszył się podczas pieczenia jest sparzenie surowego mięsa wrzątkiem. Bardzo ważne jest też, by piec schab dłużej, ale w niższej temperaturze: 75°C i ok. 2,5-3 godzin w piekarniku powinno sprawić, że osiągniesz oczekiwany efekt. Cieńsze schaby pieczemy nieco krócej: ok. 1,5 godziny.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!