Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zanim zaczniemy

Suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. Następnie mielemy je.

Barszcz

Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.

Uszka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarabiamy ciasto. Posypujemy blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrabiamy.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojone cebule. Dodajemy szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki. Całość podduszamy, cały czas mieszając. Studzimy. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Odwracamy je na drugą stronę. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką układamy w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Składamy ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.

Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym barszczem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (77)

Avatar
  • Gość Gość
    121 dni temu
    Czy można dodać do barszczu wodę, która została po zagotowaniu podgrzybków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    121 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Czy barsz mozna przykryc pokrywka z garnka? Czy musi to byc sciereczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Musi to być ściereczka bądź gaza ;)

  • 138 dni temu
    Czy barszcz po wystudzeniu należy wstawić do lodówki? Czy po tym jak przecedzimy barszcz można dodać jeszcze raz majeranek. Oprócz wyrazistego smaku fajnie w świątecznej.miseczce uzupełnia intensywny kolor barszczu. Dziękuję i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    138 dni temu
    Drogi Gościu, barszcz możesz przechowywać w lodówce lub jeśli nie ma mrozów, na balkonie. Oczywiście, możesz dodać do zupy majeranek w każdej chwili. Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    451 dni temu
    pyszny barszcz, "wszedł" już na stałe do mojej rodziny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    484 dni temu
    Barszcz odcedziłem po zagotowaniu i odstawiłem na 24 h. Czy odcedzenie go już teraz a nie dopiero przed podaniem popsuje jego smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    481 dni temu
    Barszcz powinien być odcedzony przed podaniem, na pewno będzie smakował wtedy lepiej. Jednak smaku na pewno nie popsułeś, może być tylko mniej intensywny.
  • Gość Gość
    485 dni temu
    Ile barszczu wychodzi z tych 4 litrów wody? bo nie wiem czy wystarczy to na 6 osób wiem że w przepisie podane jest, że na 4 porcje ale to różnie wychodzi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    485 dni temu
    na 6 porcji barszczu również wystarczy, ale będą one mniejsze :)
  • Gość Gość
    487 dni temu
    Czy wszystkie warzywa, także buraki, mają być surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    487 dni temu
    Tak, surowe :)
  • MonikaB MonikaB
    489 dni temu
    Barszcz jest super. Piękny intensywny kolor, klarowny. Łatwy w wykonaniu. Jest bardzo smaczny. Jednak jest male ale... W przepisie podane jest aby użyć 50 ml octu balsamicznego. Według mnie to za dużo. Barszcz był baaaardzo słodki. Ratowalam go zwykłym octem i cytryną. Wówczas był idealnie lekko kwaśny. Przepyszny. Warto również skorzystać z porady innego użytkownika, który zalecał wlać 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Sprawdziłam i barszcz wychodzi extra. Polecam !

    odpowiedz

  • Azimek Azimek
    492 dni temu
    "GOŚC" Ma racje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    494 dni temu
    przepis na uszka nieudany,za mało wody jest w przepisie i wychodzi gniot ;(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    494 dni temu
    Każda mąka inaczej łączy się z wodą, za każdym razem gdy będziemy przygotowywać ciasto z tego samego przepisu, może mieć inną konsystencję. Jeśli ciasto jest za mało elastyczne dodaj więcej wody, jeśli zbyt lejące podsyp bardziej mąką. Pamiętaj, żeby do mąki dodawać gorącą wodę, to ona powoduje, że mąka się zaparza i ciasto jest miękkie i elastyczne :)
  • Marzena S Marzena S
    846 dni temu
    Dzięki za ten przepis, wyszło świetnie. Smak głęboki, złożony i w końcu jakaś konkretna ilość barszczu przy niedużej robocie.

    odpowiedz

  • Nie jestem robotem Nie jestem robotem
    850 dni temu
    Trochę nie rozumiem ilości 120g podgrzybków na 500g mąki. Miałem 100g podgrzybków i okazało się to za dużo! Ciasto rozwałkowane na ok. 2 mm i spokojnie zostaje 1/3 farszu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    851 dni temu
    Czy odstawiam zagotowany barszcz do lodówki czy w temperaturze pokojowej????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    851 dni temu
    Drogi Gościu, przed wstawieniem barszczu do lodówki, należy go wcześniej ochłodzić do temperatury pokojowej.
  • Gość Gość
    851 dni temu
    dopiero Oswajam się

    odpowiedz

  • Gość Gość
    854 dni temu
    Świetne przepisy. Naprawdę polecam :) łatwe i proste do wykonania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    857 dni temu
    Witam czy można prosić (jeśli istnieje) przepis na bezglutenową wersję uszek do barszczu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    857 dni temu
    Drogi Gościu, niestety nie dysponujemy takim przepisem w Kuchni Lidla :)
  • Gość Gość
    856 dni temu
    Użyja mąki bezglutenowej, najlepiej mieszanki różnych mąk.
  • Gość Gość
    857 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    857 dni temu
    😳😵😨😱😫💩💩💩💩💩💩💩

    odpowiedz

  • ANNA ANNA
    860 dni temu
    a co to znaczy: "Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem"

    odpowiedz

  • Gość Gość
    858 dni temu
    ?????????????????????????????
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    858 dni temu
    To znaczy, że świeżo zrobione uszka (ulepione) zostawiamy na trochę na blacie, by ciasto podeschło, zanim wrzucimy je do gotowania.
  • Kubek Kubek
    877 dni temu
    Witam, A czy ten barszcz można teraz zrobić i zamrozić ?? A kiedy zamrozić ?? Czy po odstaniu pod ściereczką czy po ostateczny gotowaniu ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    866 dni temu
    Cco za idiotyczne pytanie
  • Gość Gość
    903 dni temu
    Robiłem barszcz juz 3 razy i za każdym razem troche dopracowuje przepis, ponieważ nie da się za 1 razem doprawić barszczu tak jak należy. Inny jest efekt doprawiania przed odstaniem 24h i inny po odstaniu 24h. W oryginalnym przepisie zmieniłem lub doprecyzowałem: - 4L na 3L wody. Wg mnie 3L dają lepszy smak barszczu. WODA ODFILTROWANA a nie prosto z kranu. - "kilka ziaren pieprzu" - nie wiem jakie kto ma ziarna ale ja mam zawsze takie małe, 4 razy mniejsze niż ziele angielskie. Dlatego takich małych ziaren daje 15. "Kilka" to dużo za mało. Wezcie pod uwagę, że taki pieprz to nie to samo co sypany, który pływa po wierzchu i zostając w ustach, pali przy jedzeniu. - "po zagotowaniu doprawiamy octem balsamicznym, i solą" - dokładnie dolewam 2 płaskie łyżki octu i 2 łyżeczki soli. Barszcz i kolor rewelacja. Szczególnie barwa jak malowana i klarowność robi ogromne wrażenie.

    odpowiedz

  • donwitoldo1 donwitoldo1
    1113 dni temu
    Witam poświęciłem swój cenny czas na przygotowanie tego barszczu ponieważ jestem fanem kuchni Okrasy lecz tu niemiła niespodzianka. Barszcz wymagał mojej ingerencji ponieważ był po prostu bez głębi smaku jaki posiadać powinien. Dobrze, że szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przpraw barszcz zachwala rodzina.

    odpowiedz

  • Ewela Ewela
    942 dni temu
    co jeszcze dodałeś od siebie?
  • Gość Gość
    917 dni temu
    "szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przypraw barszcz zachwala rodzina." Łatwo się wymądrzać "szef kuchni" a nie powie czego brakuje. Gratuluje zadarcia nosa.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1210 dni temu
    Drogi Gościu, grzybów nie dodajemy do barszczu, lecz służą one jedynie do przygotowania farszu do uszek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1215 dni temu
    A grzyby kiedy dodajemy do barszczu ?

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    1216 dni temu
    Bardzo dziękujè

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1216 dni temu
    Kingo - jak w przepisie. Po dodaniu wszystkich składników barszcz tylko zagotowujemy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na jeden dzień. Odcedzamy i przed podaniem znów - tylko zagotowujemy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    851 dni temu
    Czy odstawiamy do lodówki czy w temp. Pokojowej na ten 1 dzien
  • Kinga Kinga
    1216 dni temu
    Ile trzeba gotować taki barszcz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1216 dni temu
    Drogi Gościu, uszka należy wrzucać do wody pojedynczo, a do już ugotowanych dodać łyżkę masła i wymieszać, co zapobiegnie sklejaniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1216 dni temu
    Witam, mam pytanie co do uszek - chciałabym zrobić je wcześniej. Jak mam je podgotowac, by się nie posklejały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1334 dni temu
    Drogi gościu z uszkami sprawa jest bardzo prosta - najpierw na środek nakładamy trochę farszu i zalepiamy, tworząc kształt pierożka. Następnie "składamy" pierożki na pół, w taki sposób, by połączyć ze sobą oba końce falbanki. Palec w środku ma ułatwić nam sklejenie oraz dzięki niemu pozostaje dziurka pośrodku, by uszka miały ładny kształt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1335 dni temu
    Przydał by się film podglądowy jak wykonać te uszka, nigdy ich nie robiłam i cały ten opis to niewiele mi mówi jak je wykończyć po wykrojeniu tym kieliszkiem :( Skręcać i zostawić palec w środku? Coś moja wyobraźnia i widzenie przestrzenne szwankuje, bo nie rozumie jak :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1335 dni temu
    Barszcz mógł wyjść za słodki, bo może ocet balsamiczny został dodany za dużo, a on jest słodkawy

    odpowiedz

  • Gospośka Gospośka
    1545 dni temu
    Nie wiem czy to wina buraków, ale barszcz wyszedł mi za słodki :( ratowaliśmy się octem...

    odpowiedz

  • KUCHARECZKA KUCHARECZKA
    1565 dni temu
    Barszcz wyszedl bardzo dobry, chociaz tradycyjny mojej mamy jest o niebo lepszy.

    odpowiedz

  • annapestka annapestka
    1576 dni temu
    Barszcz jest dobry, wszystkim smakował. Ale ja dałam 4 łyżki octu zwykłego.

    odpowiedz

  • Grażyna Grażyna
    1580 dni temu
    Barszcz rewelacyjny,ja zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny i zupa wyszła super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Drogi Gościu, Condimento Rosso to czerwony ocet winny, niestety nie smakuje on podobnie do octu balsamicznego. Ocet balsamiczny jest nieco słodszy i delikatniejszy w smaku.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    1580 dni temu
    no mam nadzieję, że wyjdzie dobry - bo zaryzykowałam (narazajac sie na awanture z mama) i jesli nie wyjdzie, to Wigile bede musiala chyba spedzic pod stolem.... co mnie przeraza najbardziej, to ze te sol na samym koncu. Wszlkich komentarzy, ze barszcz jest dobry lapie sie wiec, jak tonacy...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1580 dni temu
    Czy musi być ocet balsamiczny - mam condimento Rosso - nie wiem, czy to dobry ocet?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1580 dni temu
    Nie przepadam za gotowaniem, jednak w tym roku to mnie przypadł "zaszczyt" wykonania barszczu i UDAŁO SIĘ. Na początek zrobiłam na próbę z połowy składników - gwarantuję ze barszcz będzie pyszny. Ach no i nie jest pracochłonny - polecam zabieganym paniom domu ;)

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    1580 dni temu
    Ja robię barszcz tradycyjnie, bo bałam się zaryzykować. Ale proszę o odpowiedź na moje pytanie. Bo bym zrobiła go za rok, albo w ciągu roku.

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    1580 dni temu
    :))) no to bogu dzięki! i Wam też!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Agnes, śliwek nie obieramy :) Obrane mają być jabłka! Miłego gotowania!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    1581 dni temu
    i jeszcze jedno mam pytanie: czy śliwki suszone (wędzonych niestety nie mam) również mają być obrane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Agnes, spokojnie jedną porcję możemy liczyć w 500 ml. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    1581 dni temu
    Ja też się właśnie zabieram za niego i dam znać. Pytanie do redakcji, czy porcja barszczu w tym przepisie odpowiada 500ml? Z góry dziękuję!

    odpowiedz

  • KUCHARECZKA KUCHARECZKA
    1581 dni temu
    WŁAŚNIE ROBIĘ BARSZCZYK...TROCHĘ SIĘ OBAWIAM, BO FAKTYCZNIE JEST INNY NIŻ KLASYCZNE...NA PEWNO PODZIELĘ SIĘ OPINIĄ

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Kamilo, dobrze, by barszcz stał w niezbyt gorącym miejscu, ale nie musi być to lodówka. Może być po prostu chłodne pomieszczenie.

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1581 dni temu
    Gdzie należy odstawić zagotowany barszcz? Może stać w kuchni? Chodzi o to, czy w pomieszczeniu ma być ciepło czy chłodno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Mogą być kwaskowate :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    te jabłka mają być kwaskowe?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    On stal sie nasza rodzinna tradycja ! ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    robiłam ten barszcz rok temu jest pyszny polecam

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    1582 dni temu
    Czyli wrzucamy surowe buraki, zagotowujemy chwilę i na tym koniec gotowania? Przepraszam za moje zdziwienie, ale w przepisach przeważnie, jak nie zawsze, jest podawane, że trzeba te buraki długo gotować. Albo wcześniej, osobno, albo z warzywami. Wersje są różne. Ale takiej wersji, że w ogóle ich nie trzeba gotować, tylko zagotować i już, to jeszcze nie widziałam. ;-) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1582 dni temu
    Kubo, plastry nie powinny być za cienkie, ok. 1 cm.

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    1582 dni temu
    Takie pytanie odnosnie przepisu ,bo mam zamiar zrobic ten barszcz na wigilię.Jakiej wielkosci maja byc te plastry burakow?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1583 dni temu
    Wiolu najpierw całość trzeba zagotować. Nie ma jednak potrzeby gotowania buraków do miękkości.

    odpowiedz

  • wiola wiola
    1583 dni temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem... Barszcz się zrobi tylko przez odstanie? I nie trzeba wcześniej ugotować buraków?

    odpowiedz

  • emilcia230185 emilcia230185
    1585 dni temu
    Bardzo pyszne ;) moja mama robiła

    odpowiedz

  • Gość Gość
    502 dni temu
    Będę robić ten barszczyk już kolejny rok. Klarowność i kolor jest super. Kwestia smaku, ilości przypraw, to rzecz indywidualna. Zawsze można sobie coś dopracować i dopasować do swojego podniebienia. Ten barszcz robi się szybko i nie powstydzi się go żadna gospodyni.
  • Gość Gość
    125 dni temu
    Rzeczywiście, 2 dni to bardzo szybko :/

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram