
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zanim zaczniemy
Suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. Następnie mielemy je.
Barszcz
Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.
Uszka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarabiamy ciasto. Posypujemy blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojone cebule. Dodajemy szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki. Całość podduszamy, cały czas mieszając. Studzimy. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Odwracamy je na drugą stronę. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką układamy w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Składamy ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.
Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym barszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Komentarze (81)
531 dni temu
ale chlusneło barszczem jak zmyć z białej koszuli z góry pozdrawiam. :)))
odpowiedz
1983 dni temu
Czy można dodać do barszczu wodę, która została po zagotowaniu podgrzybków?
odpowiedz
1983 dni temu
Oczywiście :)
1261 dni temu
tak
1257 dni temu
Jak najbardziej
1255 dni temu
Trzeba a nie można i trochę cz wina
1990 dni temu
Czy barsz mozna przykryc pokrywka z garnka? Czy musi to byc sciereczka?
odpowiedz
1990 dni temu
Musi to być ściereczka bądź gaza ;)
2000 dni temu
Czy barszcz po wystudzeniu należy wstawić do lodówki? Czy po tym jak przecedzimy barszcz można dodać jeszcze raz majeranek. Oprócz wyrazistego smaku fajnie w świątecznej.miseczce uzupełnia intensywny kolor barszczu. Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiedz
2000 dni temu
Drogi Gościu, barszcz możesz przechowywać w lodówce lub jeśli nie ma mrozów, na balkonie. Oczywiście, możesz dodać do zupy majeranek w każdej chwili. Pozdrawiamy :)
2312 dni temu
pyszny barszcz, "wszedł" już na stałe do mojej rodziny
odpowiedz
2346 dni temu
Barszcz odcedziłem po zagotowaniu i odstawiłem na 24 h. Czy odcedzenie go już teraz a nie dopiero przed podaniem popsuje jego smak?
odpowiedz
2343 dni temu
Barszcz powinien być odcedzony przed podaniem, na pewno będzie smakował wtedy lepiej. Jednak smaku na pewno nie popsułeś, może być tylko mniej intensywny.
2346 dni temu
Ile barszczu wychodzi z tych 4 litrów wody? bo nie wiem czy wystarczy to na 6 osób wiem że w przepisie podane jest, że na 4 porcje ale to różnie wychodzi.
odpowiedz
2346 dni temu
na 6 porcji barszczu również wystarczy, ale będą one mniejsze :)
2349 dni temu
Czy wszystkie warzywa, także buraki, mają być surowe?
odpowiedz
2348 dni temu
Tak, surowe :)
2350 dni temu
Barszcz jest super. Piękny intensywny kolor, klarowny. Łatwy w wykonaniu. Jest bardzo smaczny. Jednak jest male ale... W przepisie podane jest aby użyć 50 ml octu balsamicznego. Według mnie to za dużo. Barszcz był baaaardzo słodki. Ratowalam go zwykłym octem i cytryną. Wówczas był idealnie lekko kwaśny. Przepyszny. Warto również skorzystać z porady innego użytkownika, który zalecał wlać 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Sprawdziłam i barszcz wychodzi extra. Polecam !
odpowiedz
2353 dni temu
"GOŚC" Ma racje
odpowiedz
2356 dni temu
przepis na uszka nieudany,za mało wody jest w przepisie i wychodzi gniot ;(
odpowiedz
2356 dni temu
Każda mąka inaczej łączy się z wodą, za każdym razem gdy będziemy przygotowywać ciasto z tego samego przepisu, może mieć inną konsystencję. Jeśli ciasto jest za mało elastyczne dodaj więcej wody, jeśli zbyt lejące podsyp bardziej mąką. Pamiętaj, żeby do mąki dodawać gorącą wodę, to ona powoduje, że mąka się zaparza i ciasto jest miękkie i elastyczne :)
2708 dni temu
Dzięki za ten przepis, wyszło świetnie. Smak głęboki, złożony i w końcu jakaś konkretna ilość barszczu przy niedużej robocie.
odpowiedz
2712 dni temu
Trochę nie rozumiem ilości 120g podgrzybków na 500g mąki. Miałem 100g podgrzybków i okazało się to za dużo! Ciasto rozwałkowane na ok. 2 mm i spokojnie zostaje 1/3 farszu.
odpowiedz
2712 dni temu
Czy odstawiam zagotowany barszcz do lodówki czy w temperaturze pokojowej????
odpowiedz
2712 dni temu
Drogi Gościu, przed wstawieniem barszczu do lodówki, należy go wcześniej ochłodzić do temperatury pokojowej.
2712 dni temu
dopiero Oswajam się
odpowiedz
2716 dni temu
Świetne przepisy. Naprawdę polecam :) łatwe i proste do wykonania
odpowiedz
2719 dni temu
Witam czy można prosić (jeśli istnieje) przepis na bezglutenową wersję uszek do barszczu?
odpowiedz
2719 dni temu
Drogi Gościu, niestety nie dysponujemy takim przepisem w Kuchni Lidla :)
2718 dni temu
Użyja mąki bezglutenowej, najlepiej mieszanki różnych mąk.
2719 dni temu
ok
odpowiedz
2719 dni temu
😳😵😨😱😫💩💩💩💩💩💩💩
odpowiedz
2721 dni temu
a co to znaczy: "Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem"
odpowiedz
2719 dni temu
?????????????????????????????
2719 dni temu
To znaczy, że świeżo zrobione uszka (ulepione) zostawiamy na trochę na blacie, by ciasto podeschło, zanim wrzucimy je do gotowania.
2739 dni temu
Witam, A czy ten barszcz można teraz zrobić i zamrozić ?? A kiedy zamrozić ?? Czy po odstaniu pod ściereczką czy po ostateczny gotowaniu ??
odpowiedz
2728 dni temu
Cco za idiotyczne pytanie
2764 dni temu
Robiłem barszcz juz 3 razy i za każdym razem troche dopracowuje przepis, ponieważ nie da się za 1 razem doprawić barszczu tak jak należy. Inny jest efekt doprawiania przed odstaniem 24h i inny po odstaniu 24h. W oryginalnym przepisie zmieniłem lub doprecyzowałem: - 4L na 3L wody. Wg mnie 3L dają lepszy smak barszczu. WODA ODFILTROWANA a nie prosto z kranu. - "kilka ziaren pieprzu" - nie wiem jakie kto ma ziarna ale ja mam zawsze takie małe, 4 razy mniejsze niż ziele angielskie. Dlatego takich małych ziaren daje 15. "Kilka" to dużo za mało. Wezcie pod uwagę, że taki pieprz to nie to samo co sypany, który pływa po wierzchu i zostając w ustach, pali przy jedzeniu. - "po zagotowaniu doprawiamy octem balsamicznym, i solą" - dokładnie dolewam 2 płaskie łyżki octu i 2 łyżeczki soli. Barszcz i kolor rewelacja. Szczególnie barwa jak malowana i klarowność robi ogromne wrażenie.
odpowiedz
2974 dni temu
Witam poświęciłem swój cenny czas na przygotowanie tego barszczu ponieważ jestem fanem kuchni Okrasy lecz tu niemiła niespodzianka. Barszcz wymagał mojej ingerencji ponieważ był po prostu bez głębi smaku jaki posiadać powinien. Dobrze, że szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przpraw barszcz zachwala rodzina.
odpowiedz
2803 dni temu
co jeszcze dodałeś od siebie?
2778 dni temu
"szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przypraw barszcz zachwala rodzina." Łatwo się wymądrzać "szef kuchni" a nie powie czego brakuje. Gratuluje zadarcia nosa.
3072 dni temu
Drogi Gościu, grzybów nie dodajemy do barszczu, lecz służą one jedynie do przygotowania farszu do uszek.
odpowiedz
3077 dni temu
A grzyby kiedy dodajemy do barszczu ?
odpowiedz
3077 dni temu
Bardzo dziękujè
odpowiedz
3077 dni temu
Kingo - jak w przepisie. Po dodaniu wszystkich składników barszcz tylko zagotowujemy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na jeden dzień. Odcedzamy i przed podaniem znów - tylko zagotowujemy.
odpowiedz
2712 dni temu
Czy odstawiamy do lodówki czy w temp. Pokojowej na ten 1 dzien
3077 dni temu
Ile trzeba gotować taki barszcz?
odpowiedz
3078 dni temu
Drogi Gościu, uszka należy wrzucać do wody pojedynczo, a do już ugotowanych dodać łyżkę masła i wymieszać, co zapobiegnie sklejaniu.
odpowiedz
3078 dni temu
Witam, mam pytanie co do uszek - chciałabym zrobić je wcześniej. Jak mam je podgotowac, by się nie posklejały?
odpowiedz
3196 dni temu
Drogi gościu z uszkami sprawa jest bardzo prosta - najpierw na środek nakładamy trochę farszu i zalepiamy, tworząc kształt pierożka. Następnie "składamy" pierożki na pół, w taki sposób, by połączyć ze sobą oba końce falbanki. Palec w środku ma ułatwić nam sklejenie oraz dzięki niemu pozostaje dziurka pośrodku, by uszka miały ładny kształt :)
odpowiedz
3196 dni temu
Przydał by się film podglądowy jak wykonać te uszka, nigdy ich nie robiłam i cały ten opis to niewiele mi mówi jak je wykończyć po wykrojeniu tym kieliszkiem :( Skręcać i zostawić palec w środku? Coś moja wyobraźnia i widzenie przestrzenne szwankuje, bo nie rozumie jak :(
odpowiedz
3196 dni temu
Barszcz mógł wyjść za słodki, bo może ocet balsamiczny został dodany za dużo, a on jest słodkawy
odpowiedz
3407 dni temu
Nie wiem czy to wina buraków, ale barszcz wyszedł mi za słodki :( ratowaliśmy się octem...
odpowiedz
3426 dni temu
Barszcz wyszedl bardzo dobry, chociaz tradycyjny mojej mamy jest o niebo lepszy.
odpowiedz
3438 dni temu
Barszcz jest dobry, wszystkim smakował. Ale ja dałam 4 łyżki octu zwykłego.
odpowiedz
3442 dni temu
Barszcz rewelacyjny,ja zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny i zupa wyszła super.
odpowiedz
3442 dni temu
Drogi Gościu, Condimento Rosso to czerwony ocet winny, niestety nie smakuje on podobnie do octu balsamicznego. Ocet balsamiczny jest nieco słodszy i delikatniejszy w smaku.
odpowiedz
3442 dni temu
no mam nadzieję, że wyjdzie dobry - bo zaryzykowałam (narazajac sie na awanture z mama) i jesli nie wyjdzie, to Wigile bede musiala chyba spedzic pod stolem.... co mnie przeraza najbardziej, to ze te sol na samym koncu. Wszlkich komentarzy, ze barszcz jest dobry lapie sie wiec, jak tonacy...
odpowiedz
3442 dni temu
Czy musi być ocet balsamiczny - mam condimento Rosso - nie wiem, czy to dobry ocet?
odpowiedz
3442 dni temu
Nie przepadam za gotowaniem, jednak w tym roku to mnie przypadł "zaszczyt" wykonania barszczu i UDAŁO SIĘ. Na początek zrobiłam na próbę z połowy składników - gwarantuję ze barszcz będzie pyszny. Ach no i nie jest pracochłonny - polecam zabieganym paniom domu ;)
odpowiedz
3442 dni temu
Ja robię barszcz tradycyjnie, bo bałam się zaryzykować. Ale proszę o odpowiedź na moje pytanie. Bo bym zrobiła go za rok, albo w ciągu roku.
odpowiedz
3442 dni temu
:))) no to bogu dzięki! i Wam też!
odpowiedz
3442 dni temu
Agnes, śliwek nie obieramy :) Obrane mają być jabłka! Miłego gotowania!
odpowiedz
3442 dni temu
i jeszcze jedno mam pytanie: czy śliwki suszone (wędzonych niestety nie mam) również mają być obrane?
odpowiedz
3442 dni temu
Agnes, spokojnie jedną porcję możemy liczyć w 500 ml. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3442 dni temu
Ja też się właśnie zabieram za niego i dam znać. Pytanie do redakcji, czy porcja barszczu w tym przepisie odpowiada 500ml? Z góry dziękuję!
odpowiedz
3442 dni temu
WŁAŚNIE ROBIĘ BARSZCZYK...TROCHĘ SIĘ OBAWIAM, BO FAKTYCZNIE JEST INNY NIŻ KLASYCZNE...NA PEWNO PODZIELĘ SIĘ OPINIĄ
odpowiedz
3443 dni temu
Kamilo, dobrze, by barszcz stał w niezbyt gorącym miejscu, ale nie musi być to lodówka. Może być po prostu chłodne pomieszczenie.
odpowiedz
3443 dni temu
Gdzie należy odstawić zagotowany barszcz? Może stać w kuchni? Chodzi o to, czy w pomieszczeniu ma być ciepło czy chłodno?
odpowiedz
3443 dni temu
Mogą być kwaskowate :)
odpowiedz
3443 dni temu
te jabłka mają być kwaskowe?
odpowiedz
3443 dni temu
On stal sie nasza rodzinna tradycja ! ;D
odpowiedz
3443 dni temu
robiłam ten barszcz rok temu jest pyszny polecam
odpowiedz
3444 dni temu
Czyli wrzucamy surowe buraki, zagotowujemy chwilę i na tym koniec gotowania? Przepraszam za moje zdziwienie, ale w przepisach przeważnie, jak nie zawsze, jest podawane, że trzeba te buraki długo gotować. Albo wcześniej, osobno, albo z warzywami. Wersje są różne. Ale takiej wersji, że w ogóle ich nie trzeba gotować, tylko zagotować i już, to jeszcze nie widziałam. ;-) Pozdrawiam
odpowiedz
3444 dni temu
Kubo, plastry nie powinny być za cienkie, ok. 1 cm.
odpowiedz
3444 dni temu
Takie pytanie odnosnie przepisu ,bo mam zamiar zrobic ten barszcz na wigilię.Jakiej wielkosci maja byc te plastry burakow?
odpowiedz
3444 dni temu
Wiolu najpierw całość trzeba zagotować. Nie ma jednak potrzeby gotowania buraków do miękkości.
odpowiedz
3445 dni temu
Nie wiem czy dobrze rozumiem... Barszcz się zrobi tylko przez odstanie? I nie trzeba wcześniej ugotować buraków?
odpowiedz
3446 dni temu
Bardzo pyszne ;) moja mama robiła
odpowiedz
2364 dni temu
Będę robić ten barszczyk już kolejny rok. Klarowność i kolor jest super. Kwestia smaku, ilości przypraw, to rzecz indywidualna. Zawsze można sobie coś dopracować i dopasować do swojego podniebienia. Ten barszcz robi się szybko i nie powstydzi się go żadna gospodyni.
1987 dni temu
Rzeczywiście, 2 dni to bardzo szybko :/
zobacz wszystkie