Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Zanim zaczniemy

Suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. Następnie mielemy je.

Barszcz

Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.

Uszka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarabiamy ciasto. Posypujemy blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrabiamy.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojone cebule. Dodajemy szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki. Całość podduszamy, cały czas mieszając. Studzimy. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Odwracamy je na drugą stronę. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką układamy w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Składamy ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.

Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym barszczem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (81)

Avatar
  • Gość Gość
    827 dni temu
    ale chlusneło barszczem jak zmyć z białej koszuli z góry pozdrawiam. :)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2279 dni temu
    Czy można dodać do barszczu wodę, która została po zagotowaniu podgrzybków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2279 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    1557 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    1553 dni temu
    Jak najbardziej
  • Gość Gość
    1551 dni temu
    Trzeba a nie można i trochę cz wina
  • Gość Gość
    2286 dni temu
    Czy barsz mozna przykryc pokrywka z garnka? Czy musi to byc sciereczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2286 dni temu
    Musi to być ściereczka bądź gaza ;)

  • 2296 dni temu
    Czy barszcz po wystudzeniu należy wstawić do lodówki? Czy po tym jak przecedzimy barszcz można dodać jeszcze raz majeranek. Oprócz wyrazistego smaku fajnie w świątecznej.miseczce uzupełnia intensywny kolor barszczu. Dziękuję i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2296 dni temu
    Drogi Gościu, barszcz możesz przechowywać w lodówce lub jeśli nie ma mrozów, na balkonie. Oczywiście, możesz dodać do zupy majeranek w każdej chwili. Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    2608 dni temu
    pyszny barszcz, "wszedł" już na stałe do mojej rodziny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2642 dni temu
    Barszcz odcedziłem po zagotowaniu i odstawiłem na 24 h. Czy odcedzenie go już teraz a nie dopiero przed podaniem popsuje jego smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2639 dni temu
    Barszcz powinien być odcedzony przed podaniem, na pewno będzie smakował wtedy lepiej. Jednak smaku na pewno nie popsułeś, może być tylko mniej intensywny.
  • Gość Gość
    2642 dni temu
    Ile barszczu wychodzi z tych 4 litrów wody? bo nie wiem czy wystarczy to na 6 osób wiem że w przepisie podane jest, że na 4 porcje ale to różnie wychodzi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2642 dni temu
    na 6 porcji barszczu również wystarczy, ale będą one mniejsze :)
  • Gość Gość
    2645 dni temu
    Czy wszystkie warzywa, także buraki, mają być surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2644 dni temu
    Tak, surowe :)
  • MonikaB MonikaB
    2646 dni temu
    Barszcz jest super. Piękny intensywny kolor, klarowny. Łatwy w wykonaniu. Jest bardzo smaczny. Jednak jest male ale... W przepisie podane jest aby użyć 50 ml octu balsamicznego. Według mnie to za dużo. Barszcz był baaaardzo słodki. Ratowalam go zwykłym octem i cytryną. Wówczas był idealnie lekko kwaśny. Przepyszny. Warto również skorzystać z porady innego użytkownika, który zalecał wlać 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Sprawdziłam i barszcz wychodzi extra. Polecam !

    odpowiedz

  • Azimek Azimek
    2649 dni temu
    "GOŚC" Ma racje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2652 dni temu
    przepis na uszka nieudany,za mało wody jest w przepisie i wychodzi gniot ;(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2652 dni temu
    Każda mąka inaczej łączy się z wodą, za każdym razem gdy będziemy przygotowywać ciasto z tego samego przepisu, może mieć inną konsystencję. Jeśli ciasto jest za mało elastyczne dodaj więcej wody, jeśli zbyt lejące podsyp bardziej mąką. Pamiętaj, żeby do mąki dodawać gorącą wodę, to ona powoduje, że mąka się zaparza i ciasto jest miękkie i elastyczne :)
  • Marzena S Marzena S
    3004 dni temu
    Dzięki za ten przepis, wyszło świetnie. Smak głęboki, złożony i w końcu jakaś konkretna ilość barszczu przy niedużej robocie.

    odpowiedz

  • Nie jestem robotem Nie jestem robotem
    3008 dni temu
    Trochę nie rozumiem ilości 120g podgrzybków na 500g mąki. Miałem 100g podgrzybków i okazało się to za dużo! Ciasto rozwałkowane na ok. 2 mm i spokojnie zostaje 1/3 farszu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3008 dni temu
    Czy odstawiam zagotowany barszcz do lodówki czy w temperaturze pokojowej????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3008 dni temu
    Drogi Gościu, przed wstawieniem barszczu do lodówki, należy go wcześniej ochłodzić do temperatury pokojowej.
  • Gość Gość
    3008 dni temu
    dopiero Oswajam się

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3012 dni temu
    Świetne przepisy. Naprawdę polecam :) łatwe i proste do wykonania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3015 dni temu
    Witam czy można prosić (jeśli istnieje) przepis na bezglutenową wersję uszek do barszczu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3015 dni temu
    Drogi Gościu, niestety nie dysponujemy takim przepisem w Kuchni Lidla :)
  • Gość Gość
    3014 dni temu
    Użyja mąki bezglutenowej, najlepiej mieszanki różnych mąk.
  • Gość Gość
    3015 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3015 dni temu
    😳😵😨😱😫💩💩💩💩💩💩💩

    odpowiedz

  • ANNA ANNA
    3017 dni temu
    a co to znaczy: "Uszka troszkę podsuszamy przed ugotowaniem"

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3015 dni temu
    ?????????????????????????????
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3015 dni temu
    To znaczy, że świeżo zrobione uszka (ulepione) zostawiamy na trochę na blacie, by ciasto podeschło, zanim wrzucimy je do gotowania.
  • Kubek Kubek
    3035 dni temu
    Witam, A czy ten barszcz można teraz zrobić i zamrozić ?? A kiedy zamrozić ?? Czy po odstaniu pod ściereczką czy po ostateczny gotowaniu ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3024 dni temu
    Cco za idiotyczne pytanie
  • Gość Gość
    3060 dni temu
    Robiłem barszcz juz 3 razy i za każdym razem troche dopracowuje przepis, ponieważ nie da się za 1 razem doprawić barszczu tak jak należy. Inny jest efekt doprawiania przed odstaniem 24h i inny po odstaniu 24h. W oryginalnym przepisie zmieniłem lub doprecyzowałem: - 4L na 3L wody. Wg mnie 3L dają lepszy smak barszczu. WODA ODFILTROWANA a nie prosto z kranu. - "kilka ziaren pieprzu" - nie wiem jakie kto ma ziarna ale ja mam zawsze takie małe, 4 razy mniejsze niż ziele angielskie. Dlatego takich małych ziaren daje 15. "Kilka" to dużo za mało. Wezcie pod uwagę, że taki pieprz to nie to samo co sypany, który pływa po wierzchu i zostając w ustach, pali przy jedzeniu. - "po zagotowaniu doprawiamy octem balsamicznym, i solą" - dokładnie dolewam 2 płaskie łyżki octu i 2 łyżeczki soli. Barszcz i kolor rewelacja. Szczególnie barwa jak malowana i klarowność robi ogromne wrażenie.

    odpowiedz

  • donwitoldo1 donwitoldo1
    3270 dni temu
    Witam poświęciłem swój cenny czas na przygotowanie tego barszczu ponieważ jestem fanem kuchni Okrasy lecz tu niemiła niespodzianka. Barszcz wymagał mojej ingerencji ponieważ był po prostu bez głębi smaku jaki posiadać powinien. Dobrze, że szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przpraw barszcz zachwala rodzina.

    odpowiedz

  • Ewela Ewela
    3099 dni temu
    co jeszcze dodałeś od siebie?
  • Gość Gość
    3074 dni temu
    "szkoła mojej szanownej Mamy w kwestii gotowania nie poszła w las. Po dodaniu odpowiednich przypraw barszcz zachwala rodzina." Łatwo się wymądrzać "szef kuchni" a nie powie czego brakuje. Gratuluje zadarcia nosa.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3368 dni temu
    Drogi Gościu, grzybów nie dodajemy do barszczu, lecz służą one jedynie do przygotowania farszu do uszek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3373 dni temu
    A grzyby kiedy dodajemy do barszczu ?

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3373 dni temu
    Bardzo dziękujè

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    Kingo - jak w przepisie. Po dodaniu wszystkich składników barszcz tylko zagotowujemy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na jeden dzień. Odcedzamy i przed podaniem znów - tylko zagotowujemy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3008 dni temu
    Czy odstawiamy do lodówki czy w temp. Pokojowej na ten 1 dzien
  • Kinga Kinga
    3373 dni temu
    Ile trzeba gotować taki barszcz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3374 dni temu
    Drogi Gościu, uszka należy wrzucać do wody pojedynczo, a do już ugotowanych dodać łyżkę masła i wymieszać, co zapobiegnie sklejaniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3374 dni temu
    Witam, mam pytanie co do uszek - chciałabym zrobić je wcześniej. Jak mam je podgotowac, by się nie posklejały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3492 dni temu
    Drogi gościu z uszkami sprawa jest bardzo prosta - najpierw na środek nakładamy trochę farszu i zalepiamy, tworząc kształt pierożka. Następnie "składamy" pierożki na pół, w taki sposób, by połączyć ze sobą oba końce falbanki. Palec w środku ma ułatwić nam sklejenie oraz dzięki niemu pozostaje dziurka pośrodku, by uszka miały ładny kształt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3492 dni temu
    Przydał by się film podglądowy jak wykonać te uszka, nigdy ich nie robiłam i cały ten opis to niewiele mi mówi jak je wykończyć po wykrojeniu tym kieliszkiem :( Skręcać i zostawić palec w środku? Coś moja wyobraźnia i widzenie przestrzenne szwankuje, bo nie rozumie jak :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3492 dni temu
    Barszcz mógł wyjść za słodki, bo może ocet balsamiczny został dodany za dużo, a on jest słodkawy

    odpowiedz

  • Gospośka Gospośka
    3703 dni temu
    Nie wiem czy to wina buraków, ale barszcz wyszedł mi za słodki :( ratowaliśmy się octem...

    odpowiedz

  • KUCHARECZKA KUCHARECZKA
    3722 dni temu
    Barszcz wyszedl bardzo dobry, chociaz tradycyjny mojej mamy jest o niebo lepszy.

    odpowiedz

  • annapestka annapestka
    3734 dni temu
    Barszcz jest dobry, wszystkim smakował. Ale ja dałam 4 łyżki octu zwykłego.

    odpowiedz

  • Grażyna Grażyna
    3738 dni temu
    Barszcz rewelacyjny,ja zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny i zupa wyszła super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3738 dni temu
    Drogi Gościu, Condimento Rosso to czerwony ocet winny, niestety nie smakuje on podobnie do octu balsamicznego. Ocet balsamiczny jest nieco słodszy i delikatniejszy w smaku.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    3738 dni temu
    no mam nadzieję, że wyjdzie dobry - bo zaryzykowałam (narazajac sie na awanture z mama) i jesli nie wyjdzie, to Wigile bede musiala chyba spedzic pod stolem.... co mnie przeraza najbardziej, to ze te sol na samym koncu. Wszlkich komentarzy, ze barszcz jest dobry lapie sie wiec, jak tonacy...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3738 dni temu
    Czy musi być ocet balsamiczny - mam condimento Rosso - nie wiem, czy to dobry ocet?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3738 dni temu
    Nie przepadam za gotowaniem, jednak w tym roku to mnie przypadł "zaszczyt" wykonania barszczu i UDAŁO SIĘ. Na początek zrobiłam na próbę z połowy składników - gwarantuję ze barszcz będzie pyszny. Ach no i nie jest pracochłonny - polecam zabieganym paniom domu ;)

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    3738 dni temu
    Ja robię barszcz tradycyjnie, bo bałam się zaryzykować. Ale proszę o odpowiedź na moje pytanie. Bo bym zrobiła go za rok, albo w ciągu roku.

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    3738 dni temu
    :))) no to bogu dzięki! i Wam też!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3738 dni temu
    Agnes, śliwek nie obieramy :) Obrane mają być jabłka! Miłego gotowania!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    3738 dni temu
    i jeszcze jedno mam pytanie: czy śliwki suszone (wędzonych niestety nie mam) również mają być obrane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3738 dni temu
    Agnes, spokojnie jedną porcję możemy liczyć w 500 ml. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    3738 dni temu
    Ja też się właśnie zabieram za niego i dam znać. Pytanie do redakcji, czy porcja barszczu w tym przepisie odpowiada 500ml? Z góry dziękuję!

    odpowiedz

  • KUCHARECZKA KUCHARECZKA
    3738 dni temu
    WŁAŚNIE ROBIĘ BARSZCZYK...TROCHĘ SIĘ OBAWIAM, BO FAKTYCZNIE JEST INNY NIŻ KLASYCZNE...NA PEWNO PODZIELĘ SIĘ OPINIĄ

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3739 dni temu
    Kamilo, dobrze, by barszcz stał w niezbyt gorącym miejscu, ale nie musi być to lodówka. Może być po prostu chłodne pomieszczenie.

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    3739 dni temu
    Gdzie należy odstawić zagotowany barszcz? Może stać w kuchni? Chodzi o to, czy w pomieszczeniu ma być ciepło czy chłodno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3739 dni temu
    Mogą być kwaskowate :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    te jabłka mają być kwaskowe?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    On stal sie nasza rodzinna tradycja ! ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    robiłam ten barszcz rok temu jest pyszny polecam

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    3740 dni temu
    Czyli wrzucamy surowe buraki, zagotowujemy chwilę i na tym koniec gotowania? Przepraszam za moje zdziwienie, ale w przepisach przeważnie, jak nie zawsze, jest podawane, że trzeba te buraki długo gotować. Albo wcześniej, osobno, albo z warzywami. Wersje są różne. Ale takiej wersji, że w ogóle ich nie trzeba gotować, tylko zagotować i już, to jeszcze nie widziałam. ;-) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3740 dni temu
    Kubo, plastry nie powinny być za cienkie, ok. 1 cm.

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    3740 dni temu
    Takie pytanie odnosnie przepisu ,bo mam zamiar zrobic ten barszcz na wigilię.Jakiej wielkosci maja byc te plastry burakow?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3740 dni temu
    Wiolu najpierw całość trzeba zagotować. Nie ma jednak potrzeby gotowania buraków do miękkości.

    odpowiedz

  • wiola wiola
    3741 dni temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem... Barszcz się zrobi tylko przez odstanie? I nie trzeba wcześniej ugotować buraków?

    odpowiedz

  • emilcia230185 emilcia230185
    3742 dni temu
    Bardzo pyszne ;) moja mama robiła

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2660 dni temu
    Będę robić ten barszczyk już kolejny rok. Klarowność i kolor jest super. Kwestia smaku, ilości przypraw, to rzecz indywidualna. Zawsze można sobie coś dopracować i dopasować do swojego podniebienia. Ten barszcz robi się szybko i nie powstydzi się go żadna gospodyni.
  • Gość Gość
    2283 dni temu
    Rzeczywiście, 2 dni to bardzo szybko :/

zobacz wszystkie


Barszcz wigilijny – historia dania

Wigilia coraz bliżej, a Ty zastanawiasz się, jak ugotować czerwony barszcz? Dokładną instrukcję na to, jak się robi barszcz czerwony, znajdziesz na samej górze strony, a także w dalszej części tego tekstu.

Warto wspomnieć także kilka słów o historii tej zupy. Barszcz czerwony to danie, które obecne jest w Europie od wieków!

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa, która ma głęboko zakorzenione miejsce w kulturze krajów Europy Wschodniej, zwłaszcza w Polsce, Rosji, Ukrainie i Białorusi.

Pierwsze wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą z XV wieku. W tamtych czasach zupa ta raczej nie występowała w wersji barszczu czerwonego na szybko. Barszcz czerwony był przygotowywany starannie z… kwaszonej kapusty.

W XVII wieku barszcz czerwony zyskał na popularności w Rosji, gdzie stał się stałym elementem kuchni carów. Rosyjski barszcz często zawierał dodatek kwaśnej śmietany, co jest charakterystyczne dla wielu rosyjskich przepisów na tę zupę.

Jak się robi barszcz czerwony dziś? Współczesny barszcz czerwony do picia przygotowywany jest zwykle na bazie wywaru z buraków czerwonych, który nadaje mu charakterystyczną czerwoną barwę. Inne składniki to m.in. cebula, marchew, seler, czosnek i przyprawy, takie jak liście laurowe i ziarna pieprzu. Barszcz może być podawany na gorąco lub na zimno, w zależności od preferencji i tradycji regionu. Jeśli zastanawiasz się, ile kcal ma barszcz czerwony z uszkami, wszystko tak naprawdę zależy od regionu i przepisu. Pamiętaj jednak, że ta zupa warta jest grzechu, nawet gdy jesteś na diecie!

Barszcz czerwony jest zazwyczaj serwowany z różnymi dodatkami, takimi jak uszka (małe pierogi w kształcie uszu) lub krokiety (farsz w cieście), a także z kwaszoną śmietaną, świeżą natką pietruszki i chrzanem.

Przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami – o tym musisz pamiętać

Szykujesz barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu? A może skusisz się i przygotujesz własny zakwas? Nie ważne, którą wersję barszczu wybierzesz, pamiętaj o kilku wskazówkach, dzięki którym czerwona zupa z uszkami będzie wyśmienita. Jak gotować barszcz czerwony, aby był estetyczny i smaczny?

Najważniejsze w tym, jak gotować barszcz czerwony, jest wybór składników.  Do barszczu czerwonego wigilijnego bez zakwasu wybierz świeże i soczyste buraki.

Przepisy na czerwony barszczyk różnią się od siebie czasem gotowania. My rekomendujemy zagotować zupę i tuż po tym, zdjąć ją z ognia. Następnie nasz barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu odstaw na dzień. W ten sposób wszystkie smaki zdążą się idealnie przegryźć. Unikaj gotowania barszczu na zbyt długim ogniu, ponieważ w ten sposób utracisz wyjątkowy kolor zupy.

W tym, jak gotować barszcz czerwony, ważny jest ocet. Ile octu do barszczu dodać? Nie mniej i nie więcej jak 50 ml. Koniecznie wybierz wysokiej jakości ocet balsamiczny!

Jeśli tak jak my, kochasz zupę z uszkami, zadbaj o ten właśnie element. Aby uszka w zupie stanowiły niezapomniany dodatek, musisz pamiętać o odpowiednim czasie gotowania. Jak długo gotować uszka? 3 minuty wystarczą, aby ten pyszny dodatek był gotowy. W kwestii uszek ważne jest nie tylko pytanie, ile gotować uszka, ale także co zrobić z nimi po ugotowaniu. My rekomendujemy włożenie ich do naczynia z zimną wodą na około 2 minuty. Dzięki temu ciasto zachowa jędrność, a uszka będą prezentować się idealnie!

W przepisie na czerwony barszczyk nie zapomnij także o wyglądzie zupy, w końcu jemy także oczami! Przy podawaniu barszczu czerwonego, ozdób każdy talerz z zupą kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

Barszcz czerwony – przepis Kuchni Lidla

Szukasz przepisu na dobry barszcz czerwony? Wypróbuj nasz pomysł. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Pierwszym krokiem na to, jak ugotować barszcz czerwony, jest przygotowanie składników.

Zacznij od przygotowania warzyw i owoców. Obróbka buraków, marchewki i jabłek jest kluczowa. Obierz śliwki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój je na mniejsze kawałki. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Buraki również obierz i pokrój w grubsze plastry. Czosnek dokładnie obierz i drobno pokrój.

Kolejnym krokiem przepisu na barszcz jest gotowanie. W dużym garnku o pojemności co najmniej 4 litrów, wlej zimną wodę. Dodaj 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie. To będzie podstawa smakowa zupy. Dodaj wcześniej przygotowane śliwki, jabłka, marchewki, buraki i czosnek. W przepisie na tradycyjny barszcz czerwony nie może zabraknąć majeranku, który doda zupie wyrazistego smaku. W naszym przepisie na barszcz niezwykle istotny jest także ocet balsamiczny, który wnosi delikatną nutę słodyczy i kwasowości.

Kolejnym krokiem w przepisie na dobry barszcz czerwony jest gotowanie. Postaw garnek na kuchennym palniku i zagotuj zawartość. To ważny moment, który pozwala smakom połączyć się. Tuż po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia. Przykryj go lnianą ściereczką lub pokrywką i pozostaw na jeden dzień. To jest kluczowy etap, który pozwala smakom w pełni zintegrować się. Do tego, jak zrobić czerwony barszcz, kluczowy jest czas. Nie spiesz się więc i dopiero po upływie przynajmniej 24 godzin, przecedź zupę. W przepisie na tradycyjny barszcz czerwony ostatnie dwa kroki to finalne doprawienie niewielką ilością octu, białego pieprzu i soli, a następnie – ponowne zagotowanie.

Ten przepis na barszcz czerwony jest smaczny i wydobywa z warzyw pełnię smaku!

Jak ugotować barszcz czerwony bez uszek?

Wiesz już, kiedy gotować barszcz wigilijny – minimum dobę przed podaniem. Nasz przepis na czerwony barszcz zawiera ważny dodatek – uszka. Czy to jedyna opcja na przepis na pyszny barszcz czerwony? Nie!

Co pasuje do barszczu czerwonego zamiast uszek? Barszcz czerwony z dodatkiem małych uszek nie musi odpowiadać każdemu. Ponadto przepis na barszcz z uszkami wymaga sporo czasu, co w przedświątecznym zgiełku nie zawsze jest optymalne. Jeśli więc chcesz poznać alternatywę dla barszczu czerwonego z uszkami – przepisy na kluski, krokiety, czy placki ziemniaczane mogą być ciekawą opcją. W niektórych domach obowiązkowym dodatkiem do tej zupy jest chleb, ryż lub po prostu – kawałki mięsa.

W kolejnych akapitach poznasz kolejny etap tradycyjnego przepisu na barszcz z uszkami. Dowiesz się także, jak doprawić tę świąteczną zupę.

Wskazówki Kuchni Lidla

Jak doprawić barszcz czerwony, czy do barszczu czerwonego dodaje się majeranek? Kiedy ocet do barszczu? Poznaj wskazówki Lidla!

Jak doprawić barszcz czerwony?

Może zastanawiasz się, kiedy dodać ocet do barszczu, aby zupa miała idealny smak? Barszcz czerwony to zupa o głębokim smaku, ale doprawienie go odpowiednio może podkreślić jego walory smakowe. Jednym ze sposobów jest właśnie dodanie octu! Kiedy go dodać? Wiele przepisów sugeruje, że ocet balsamiczny powinien być dodany do wywaru podczas gotowania buraków. Ocet pomaga w wydobywaniu głębi smaku z buraków i nadaje zupie subtelnej kwasowości.

Inne przepisy, na pytanie kiedy ocet do barszczu, sugerują dodanie go na samym końcu przygotowywania barszczu. My sugerujemy połączenie metod, bo dzięki temu smak zupy jest najlepiej zrównoważony.

A co z kolejną ważną przyprawą? Czy do barszczu czerwonego dodaje się majeranek? Zdecydowanie tak! To przyprawa, która dodaje delikatnego smaku i aromatu. Aby jednak tak się stało, majeranek dodaj jeszcze przed zagotowaniem barszczu.

Jakie jeszcze przyprawy można dodać do barszczu? Wśród najpopularniejszych znajdują się:

  • czosnek,  który doda zupie aromatu i delikatnej ostrości,
  • liście laurowe, które nadają zupie wyrazistego smaku,
  • kminek – dodaj go, jeśli lubisz nutę ziarnistą i lekko korzenną,
  • pieprz biały – idealnie podkreśli smak barszczu,
  • sól – aby nie przesolić barszczu, dodawaj ją stopniowo i sprawdzaj często smak zupy,
  • cukier – warto dodać szczyptę, jeśli masz bardzo kwaśne buraki,
  • chrzan – doda barszczowi ostrości.

Jak się robi uszka do barszczu – poznaj nasze podpowiedzi

Jak się robi uszka do barszczu, aby wyszły idealnie? Sprawdź kilka naszych podpowiedzi!

Po pierwsze zadbaj o to, by ciasto na uszka było cienkie i elastyczne. Zbyt grube ciasto sprawi, że uszka będą ciężkie i mało smaczne.

W tym, jak się robi uszka do barszczu, kluczowy jest oczywiście farsz. Sztuką jest wyczucie, ile dokładnie go nałożyć. Zbyt duża ilość farszu sprawi, że uszka będą trudne do zamknięcia i mogą pękać w czasie gotowania. Zbyt mała ilość z kolei sprawi, że smak ciasta zdominuje tej pyszny dodatek.

O czym jeszcze pamiętać? Oczywiście o dokładnym zamknięciu uszek. Unikaj pozostawiania powietrza wewnątrz uszek, ponieważ to może spowodować, że podczas gotowania wypełnienie wydostaje się na zewnątrz. Zadbaj także o odpowiednią ilość uszek w garnku. Zbyt wiele uszek może sprawić, że te w czasie gotowania zlepią się. Tych kilka podpowiedzi pomoże Ci w przygotowaniu idealnych uszek. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!