zobacz film Domek z piernika

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rękaw cukierniczy
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • szablon domku

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.

Krok 2: Wycinamy poszczególne elementy  

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.

Krok 3: Przygotowujemy szpryc glazurę

Do miski dodajemy dwa białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, dodajemy kolejną łyżkę cukru pudru. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i chwilę ubijamy do połączenia składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego. 

Krok 4: Składamy elementy domku z piernika

Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.

 

Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    127 dni temu
    Szablon jest na całkiem inny kształt domku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    500 dni temu
    Super przepis..robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że mimo wielu obaw wyszło pysznie i ładnie :) polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    842 dni temu
    Ciasto wyszło nam kleiste, więc dodałyśmy mąki. Po upieczeniu wyszło strasznie suche, twarde, niezjadliwe. Niezbyt godny polecenia niestety, choć wygląda na filmie fajnie, jakby było mega proste do wykoniania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    Całkiem fajny przepis a domek może być fajnym upominkiem na święta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1228 dni temu
    Czy ciasta trochę zostanie po wycięciu jednego domka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1227 dni temu
    Przy tej ilości ciasta nie zostanie go zbyt wiele. Wszystko jednak zależy od wielkości doku, który chcemy zrobić. Należy też pamiętać, że aby domek był stabilny, jego ścianki muszą mieć odpowiednią grubość. Zachęcamy do uważnego prześledzenia kroków wykonywanych przez Pawła! ;)
  • Kasia Kasia
    1589 dni temu
    Piękny mi wyszedł 😁

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1610 dni temu
    Trzeba trochę pomyśleć i zmodyfikować albo wymiary domku, albo przepis na lukier. Nie bądźmy tacy pretensjonalni... Jak nie masz pomysłu lub co ważniejsze - drygu i zdolności, to lepiej kupić gotowy dom z piernika i nie szargaj sobie nerwów. To ma być przyjemność, a nie zakończony nerwicą i nocną pobudką pomysł na umilenie sobie wieczoru. Pozdro !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1948 dni temu
    Zrobiłam domek wg załączonego szablonu do przepisu, muszę niestety zgodzić się z podpisem którejś osoby poniżej nijak ma się do domku przedstawionego przez p.Pawla a szkoda że nie trzymamy się przepisu dokładnie. Rozumiem że to specjalnie aby p.Pawla domek był śliczny a przeciętnych ludzi szopa?! Co do lukru no proporcja to chyba na co najmniej 2-3 domki....został mi na zmarnowanie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1963 dni temu
    Zachwycona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2311 dni temu
    Sklejanie domku karmelem... Jedynie co mi się udało zrobić to poparzyc... Niestety karmel zanim sklei elementy to zastyga. Polecam sklejanie lukrem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    512 dni temu
    45 stopniowym karmelem? poparzyć?
  • Gość Gość
    2673 dni temu
    Z dużym zapałem zabrałam się za pieczenie domku na filmie jest wyjątkowo urokliwy, ale nie wiem skąd Państwo wzięliście ten szablon, właśnie patrzę na swój domek i porównuje go do tego przygotowanego przez Pana Pawła Małeckiego i od razu widać, że coś jest nie tak z szablonem, proporcje całkiem inne, dach ledwo dochodzi do przednich ścian a na powyższym zdjęciu nawet wychodzi poza obrąb domku, komin też jakiś nie taki, podstawka za mała, front nie ma skosów takich jak na zdjęciu powyżej. Patrzę na swój domek i dochodzę do wniosku, że straciłam w kuchni godzinę czasu, a to było od razu spisane na straty bo szablon nie ten...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2670 dni temu
    Faktycznie - Paweł nieco inaczej wyciął swój szablon ;) Szablon oczywiście można dostosowywać do własnych potrzeb, boki ścianek domu można ściąć 2-3 milimetry na skos, aby na dole były nieco krótsze - dzięki temu można uzyskać taki efekt jak na filmie :)
  • Kyoko Kyoko
    2677 dni temu
    Bardzo mi się podoba. Sprawdzę w domku :) Przepisze do zadania z polaka XD

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    2679 dni temu
    Domek z szablonu ni jak się ma do tego z filmu. Z szablonu wychodzi kanciasta szopa. Jestem rozczarowana.

    odpowiedz

  • jg jg
    2681 dni temu
    Zrobiłam - wyszedł całkiem dobrze jak na pierwszą próbę. Mam jednak zastrzeżenie do przepisu na lukier. Dwie łyżki cukru pudru na dwa białka to chyba jakiś błąd - z tych proporcji nie wyjdzie gęsty lukier. Po długim ubijaniu co prawda masa wydawała się na tyle stabilna, że zaczęłam nią dekorować domek, ale nie zastygała i zaczęła jakby podchodzić wodą - szybko ją zdjęłam. Pozostałą masę zaczęłam ponownie ubijać dodając jakieś 8! kopiastych łyżek cukru pudru i dopiero zaczęło to przypominać wyglądem szpryc- glazurę Pana Pawła z filmiku, gdzie pokazuje jak ją zrobić. Nota bene, na tym filmiku Pan Paweł ma pół miski cukru pudru, gdy zaczyna robić szpryc-glazurę, a gdy kończy - miska jest pusta, co sugeruje, że zużył cały cukier (niestety na filmiku brak jest informacji ile finalnie potrzeba cukru - mowa jest tylko o 2 białkach i że zaczynamy od dodania jednej łyżki cukru - a szkoda, bo to pozwoliłoby uniknąć niektórym niepowodzeń). Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2310 dni temu
    przecież w składnikach stoi 300g! skąd pomysł, by dodać tylko dwie łyżki??
  • Asia Asia
    2686 dni temu
    próbowalam zrobic juz kilka domkow ale zawsze cos bylo nie tak, a ten.. jest genialny :) :) dziekuje!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2688 dni temu
    Super!

    odpowiedz

  • jg jg
    2689 dni temu
    Czy mogę prosić o odpowiedź na moje poniższe dwa pytania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2689 dni temu
    odpowiedziane :)
  • Kaśka Kaśka
    2689 dni temu
    Z przepisu wyjdzie tylko jeden domek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2689 dni temu
    Tak, jeden :)
  • jg jg
    2689 dni temu
    I jeszcze jedno pytanie - w liście składników, oprócz cukru pudru (który dodajemy do roztapiającego się tłuszczu), jest wymieniony także cukier (rozumiem, że chodzi o kryształ) - co z nim robimy - dodajemy do sypkich składników (mam wątpliwość, bo na filmie Pan Paweł nie wymienił go).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2689 dni temu
    Cukier kryształ jest potrzebny do przygotowania karmelu, za pomocą którego, łączymy elementy domku.
  • jg jg
    2690 dni temu
    A czym można zastąpić mączkę kukurydzianą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2689 dni temu
    Mączkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2691 dni temu
    Na początku przepisu pod nagłówkiem PRZYGOTUJ znajdziecie linkowanie do szablonu domku :) Życzymy udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2691 dni temu
    Witam! Ja też nie znalazłam linku do szablonu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2692 dni temu
    Witam! Gdzie jest link do szablonu? dwa razy obejrzałam film i nie znalazłam :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2692 dni temu
    pod przepisem link Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!
  • Matylda Matylda
    2692 dni temu
    Pod przepisem jest link do filmu na YT... Dopiero w opisie filmu (po rozwinięciu go) jest link do szablonu domku. Strasznie... głęboko schowany :-/
  • Gość Gość
    2691 dni temu
    Otwiera biała stronę

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!