Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- szablon domku
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.
Krok 2: Wycinamy poszczególne elementy
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.
Krok 3: Przygotowujemy szpryc glazurę
Do miski dodajemy dwa białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, dodajemy kolejną łyżkę cukru pudru. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i chwilę ubijamy do połączenia składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 4: Składamy elementy domku z piernika
Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Domek z piernika – słodka dekoracja świąteczna
Tradycja przygotowywania chatki z piernika, znana dziś na całym świecie, ma swoje korzenie w XVI-wiecznych Niemczech. To właśnie tam w czasie świąt Bożego Narodzenia, zaczęto wypiekać i dekorować domki piernikowe. Popularność tego wypieku znacznie wzrosła po opublikowaniu bajki "Jaś i Małgosia" autorstwa braci Grimm w 1812 roku. W oryginalnej wersji bajki, domek czarownicy był wykonany z chleba i cukrowych ozdób, ale to opera Engelberta Humperdincka z końca XIX wieku uczyniła domek piernikiem. Od tego czasu domki z piernika stały się ważnym elementem świątecznych tradycji i to nie tylko w Niemczech.
Współczesne domki piernikowe to nie tylko niemiecka tradycja. W norweskim mieście Bergen od 1991 roku organizowana jest coroczna wystawa "Pepperkakebyen", przedstawiająca miniaturowe miasteczko zbudowane z piernikowych domków. W Polsce tradycyjne chatki z piernika także zyskują popularność — w Kolejkowie można zobaczyć ogromne miasto wykonane z piernika. Przygotowanie chatki we własnym domu to z kolei doskonała okazja do wprowadzenia świątecznego nastroju do domu i świetna zabawa dla dzieci i dorosłych.
Ciasto na dom z piernika nieco różni się od klasycznych pierniczków przede wszystkim konsystencją i trwałością. Ciasto na piernikowy domek jest gęstsze i bardziej zwarte, co pozwala na tworzenie stabilnych konstrukcji, które mogą przetrwać całe tygodnie jako dekoracja. Warto wiedzieć, że sama historia piernika sięga czasów starożytnej Grecji, a według innych źródeł jego początki mogły być jeszcze wcześniejsze. Piernik był uważany za symbol powodzenia i luksusu w miastach hanzeatyckich, dzięki kosztownym przyprawom korzennym i bakaliom używanym do jego wypieku. Z czasem na piernikowe ciastka mogłypozwolić sobie także niższe warstwy społeczne, a dziś ich przygotowanie nie wymaga zasobnego portfela.
Chatki z piernika to nie tylko smakowite wypieki, ale także wspaniała dekoracja świąteczna, której przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie ciasta, które musi być elastyczne, ale jednocześnie na tyle twarde, by konstrukcja była stabilna. Do zrobienia piernikowego domku potrzebne są miód, mąka, przyprawy korzenne, masło lub smalec, proszek do pieczenia i jajka. Gotowe ciasto należy rozwałkować, wyciąć poszczególne elementy domku, upiec, a następnie połączyć za pomocą lukru lub karmelu. Dekorowanie domku z piernika to doskonała zabawa dla całej rodziny, a efekty mogą być naprawdę imponujące. Domek z piernika to nie tylko estetyczna dekoracja, ale także smaczna przekąska, którą można cieszyć się przez całe święta. Aby chatka z piernika była nie tylko piękna, ale i smaczna, warto wiedzieć o kilku trikach, które zdradzimy w dalszej części tekstu.
Przepis na chatkę z piernika
Przepis na domek z piernika oferuje wiele możliwości i wariantów, które można dostosować do własnych preferencji i dostępnych składników. Tradycyjnie ciasto piernikowe przygotowuje się z miodu, ale istnieją również alternatywy, takie jak syrop z mniszka, syrop buraczany czy syrop daktylowy, które mogą nadać piernikowi nieco inny, lecz równie pyszny smak. Dzięki tym zamiennikom, przepis na chatkę z piernika staje się dostępny np. dla wegan. W zależności od wybranych składników, ciasto piernikowe może mieć nieco odmienne konsystencję i smak, co daje pole do eksperymentowania i tworzenia unikalnych wariantów.
Dla tych, którzy preferują dietę wegańską, chatka z piernika może powstać z przepisu bez zwierzęcych produktów — można przecież rezygnować z masła i jajek na rzecz roślinnych zamienników. Masło można zastąpić margaryną roślinną, a jajka – mieszanką siemienia lnianego z wodą lub aquafabą. Poza ciastem, niezwykle istotne jest również przygotowanie odpowiedniej glazury i karmelu do sklejania elementów, które są nieodzowną częścią tworzenia stabilnej konstrukcji i dodawania dekoracyjnych detali. Niezależnie od wybranych składników, domki z piernika zawsze wprowadzają magiczny, świąteczny nastrój do każdego domu.
Jak zrobić domek z piernika?
Jak zrobić domek z piernika? Przygotowanie domku z piernika to zadanie, które wymaga staranności i odpowiedniego przygotowania, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy. Pyszny domek z piernika - jak zrobić go tak jak najlepsi cukiernicy? Zacząć należy od zebrania niezbędnych składników: mąki, cukru pudru, masła, miodu, jajek, przypraw korzennych (takich jak cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa), proszku do pieczenia oraz odrobiny soli. Ważne, aby używać wysokiej jakości przypraw, ponieważ to one nadadzą ciastu charakterystyczny smak i aromat. Trzeba również przygotować sobie szablony — można je pobrać z linka zamieszczonego w filmie instruktażowym i wydrukować lub samodzielnie narysować na kartonie, a następnie wyciąć.
Podczas wyrabiania ciasta, trzeba zwrócić uwagę na jego konsystencję. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie za miękkie, aby łatwo można było wycinać poszczególne elementy. Po wyrobieniu ciasto owija się w folię spożywczą i odstawia do lodówki na jakiś czas — dzięki temu łatwiej się je wałkuje. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 5-7 mm. Warto pamiętać także o tym, aby stolnicę posypać mąką, by ciasto nie przywierało, a same elementy piernika posmarować białkiem, by pięknie odbijały światło po wypieczeniu. Wycięte elementy domku piecze się tak długo, aż będą miały złocistobrązowy kolor. Nie wolno jednak przesadzić z czasem pieczenia, ponieważ elementy mogą stać się zbyt kruche i trudne do złożenia.
Składanie domku z piernika może wydawać się wyzwaniem, ale istnieje kilka trików, które mogą to ułatwić. Jak zrobić chatkę z piernika? Najlepiej użyć do tego lukru lub karmelu. Po przyklejeniu należy dać każdemu elementowi czas na stwardnienie przed dodaniem kolejnych, by konstrukcja była stabilna. Dekorowanie domku to najprzyjemniejsza część — kolorowe lukry, cukierki, posypki i inne ozdoby nadadzą mu świąteczny wygląd.
Lukier do domku z piernika
Lukier do domku z piernika odgrywa kluczową rolę nie tylko w dekoracji, ale także w stabilizacji całej konstrukcji. Najlepszym wyborem do ozdabiania i sklejania ścian jest szpryc glazura, czyli gęsty lukier królewski, który po wyschnięciu staje się twardy i mocny. Taki lukier zapewnia stabilność konstrukcji, co jest szczególnie ważne, gdy domek ma stać przez kilka dni jako świąteczna dekoracja.
Aby przygotować lukier królewski, do miski dodaje się białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, stopniowo dodaje się kolejne łyżki cukru pudru. Na koniec dodaje się kilka kropel soku z cytryny, co nadaje lukrowi ładny kolor i stabilizuje go. Lukier przekłada się do rękawa cukierniczego, co ułatwia precyzyjne nakładanie go na piernikowe ściany i dach.
Lukier królewski jest idealny do tworzenia misternych wzorów i detali na domku z piernika. Jego gęsta konsystencja pozwala na dokładne kontrolowanie kształtu i grubości aplikacji, co jest istotne przy dekorowaniu małych elementów i detali. Można go użyć do tworzenia śnieżnych sopli, ram okiennych czy wzorów na drzwiach. Przy pracy z lukrem królewskim warto pamiętać, aby dobrze ubić białka i dokładnie połączyć je z cukrem pudrem – to zapewni gładką konsystencję bez grudek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
363 dni temu
Szablon jest na całkiem inny kształt domku
odpowiedz
736 dni temu
Super przepis..robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że mimo wielu obaw wyszło pysznie i ładnie :) polecam :)
odpowiedz
1078 dni temu
Ciasto wyszło nam kleiste, więc dodałyśmy mąki. Po upieczeniu wyszło strasznie suche, twarde, niezjadliwe. Niezbyt godny polecenia niestety, choć wygląda na filmie fajnie, jakby było mega proste do wykoniania.
odpowiedz
1462 dni temu
Całkiem fajny przepis a domek może być fajnym upominkiem na święta
odpowiedz
1464 dni temu
Czy ciasta trochę zostanie po wycięciu jednego domka?
odpowiedz
1463 dni temu
Przy tej ilości ciasta nie zostanie go zbyt wiele. Wszystko jednak zależy od wielkości doku, który chcemy zrobić. Należy też pamiętać, że aby domek był stabilny, jego ścianki muszą mieć odpowiednią grubość. Zachęcamy do uważnego prześledzenia kroków wykonywanych przez Pawła! ;)
1825 dni temu
Piękny mi wyszedł 😁
odpowiedz
1846 dni temu
Trzeba trochę pomyśleć i zmodyfikować albo wymiary domku, albo przepis na lukier. Nie bądźmy tacy pretensjonalni... Jak nie masz pomysłu lub co ważniejsze - drygu i zdolności, to lepiej kupić gotowy dom z piernika i nie szargaj sobie nerwów. To ma być przyjemność, a nie zakończony nerwicą i nocną pobudką pomysł na umilenie sobie wieczoru. Pozdro !!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
2184 dni temu
Zrobiłam domek wg załączonego szablonu do przepisu, muszę niestety zgodzić się z podpisem którejś osoby poniżej nijak ma się do domku przedstawionego przez p.Pawla a szkoda że nie trzymamy się przepisu dokładnie. Rozumiem że to specjalnie aby p.Pawla domek był śliczny a przeciętnych ludzi szopa?! Co do lukru no proporcja to chyba na co najmniej 2-3 domki....został mi na zmarnowanie...
odpowiedz
2199 dni temu
Zachwycona.
odpowiedz
2547 dni temu
Sklejanie domku karmelem... Jedynie co mi się udało zrobić to poparzyc... Niestety karmel zanim sklei elementy to zastyga. Polecam sklejanie lukrem.
odpowiedz
748 dni temu
45 stopniowym karmelem? poparzyć?
2909 dni temu
Z dużym zapałem zabrałam się za pieczenie domku na filmie jest wyjątkowo urokliwy, ale nie wiem skąd Państwo wzięliście ten szablon, właśnie patrzę na swój domek i porównuje go do tego przygotowanego przez Pana Pawła Małeckiego i od razu widać, że coś jest nie tak z szablonem, proporcje całkiem inne, dach ledwo dochodzi do przednich ścian a na powyższym zdjęciu nawet wychodzi poza obrąb domku, komin też jakiś nie taki, podstawka za mała, front nie ma skosów takich jak na zdjęciu powyżej. Patrzę na swój domek i dochodzę do wniosku, że straciłam w kuchni godzinę czasu, a to było od razu spisane na straty bo szablon nie ten...
odpowiedz
2906 dni temu
Faktycznie - Paweł nieco inaczej wyciął swój szablon ;) Szablon oczywiście można dostosowywać do własnych potrzeb, boki ścianek domu można ściąć 2-3 milimetry na skos, aby na dole były nieco krótsze - dzięki temu można uzyskać taki efekt jak na filmie :)
2913 dni temu
Bardzo mi się podoba. Sprawdzę w domku :) Przepisze do zadania z polaka XD
odpowiedz
2915 dni temu
Domek z szablonu ni jak się ma do tego z filmu. Z szablonu wychodzi kanciasta szopa. Jestem rozczarowana.
odpowiedz
2917 dni temu
Zrobiłam - wyszedł całkiem dobrze jak na pierwszą próbę. Mam jednak zastrzeżenie do przepisu na lukier. Dwie łyżki cukru pudru na dwa białka to chyba jakiś błąd - z tych proporcji nie wyjdzie gęsty lukier. Po długim ubijaniu co prawda masa wydawała się na tyle stabilna, że zaczęłam nią dekorować domek, ale nie zastygała i zaczęła jakby podchodzić wodą - szybko ją zdjęłam. Pozostałą masę zaczęłam ponownie ubijać dodając jakieś 8! kopiastych łyżek cukru pudru i dopiero zaczęło to przypominać wyglądem szpryc- glazurę Pana Pawła z filmiku, gdzie pokazuje jak ją zrobić. Nota bene, na tym filmiku Pan Paweł ma pół miski cukru pudru, gdy zaczyna robić szpryc-glazurę, a gdy kończy - miska jest pusta, co sugeruje, że zużył cały cukier (niestety na filmiku brak jest informacji ile finalnie potrzeba cukru - mowa jest tylko o 2 białkach i że zaczynamy od dodania jednej łyżki cukru - a szkoda, bo to pozwoliłoby uniknąć niektórym niepowodzeń). Pozdrawiam.
odpowiedz
2546 dni temu
przecież w składnikach stoi 300g! skąd pomysł, by dodać tylko dwie łyżki??
2922 dni temu
próbowalam zrobic juz kilka domkow ale zawsze cos bylo nie tak, a ten.. jest genialny :) :) dziekuje!
odpowiedz
2924 dni temu
Super!
odpowiedz
2925 dni temu
Czy mogę prosić o odpowiedź na moje poniższe dwa pytania?
odpowiedz
2925 dni temu
odpowiedziane :)
2925 dni temu
Z przepisu wyjdzie tylko jeden domek?
odpowiedz
2925 dni temu
Tak, jeden :)
2925 dni temu
I jeszcze jedno pytanie - w liście składników, oprócz cukru pudru (który dodajemy do roztapiającego się tłuszczu), jest wymieniony także cukier (rozumiem, że chodzi o kryształ) - co z nim robimy - dodajemy do sypkich składników (mam wątpliwość, bo na filmie Pan Paweł nie wymienił go).
odpowiedz
2925 dni temu
Cukier kryształ jest potrzebny do przygotowania karmelu, za pomocą którego, łączymy elementy domku.
2926 dni temu
A czym można zastąpić mączkę kukurydzianą?
odpowiedz
2925 dni temu
Mączkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
2927 dni temu
Na początku przepisu pod nagłówkiem PRZYGOTUJ znajdziecie linkowanie do szablonu domku :) Życzymy udanych wypieków!
odpowiedz
2927 dni temu
Witam! Ja też nie znalazłam linku do szablonu :(
odpowiedz
2928 dni temu
Witam! Gdzie jest link do szablonu? dwa razy obejrzałam film i nie znalazłam :(
odpowiedz
2928 dni temu
pod przepisem link Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!
2928 dni temu
Pod przepisem jest link do filmu na YT... Dopiero w opisie filmu (po rozwinięciu go) jest link do szablonu domku. Strasznie... głęboko schowany :-/
2927 dni temu
Otwiera biała stronę
zobacz wszystkie