zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • rękaw cukierniczy
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • szablon domku

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.

Krok 2: Wycinamy poszczególne elementy  

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.

Krok 3: Przygotowujemy szpryc glazurę

Do miski dodajemy dwa białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, dodajemy kolejną łyżkę cukru pudru. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i chwilę ubijamy do połączenia składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego. 

Krok 4: Składamy elementy domku z piernika

Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.

 

Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    239 dni temu
    Sklejanie domku karmelem... Jedynie co mi się udało zrobić to poparzyc... Niestety karmel zanim sklei elementy to zastyga. Polecam sklejanie lukrem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    601 dni temu
    Z dużym zapałem zabrałam się za pieczenie domku na filmie jest wyjątkowo urokliwy, ale nie wiem skąd Państwo wzięliście ten szablon, właśnie patrzę na swój domek i porównuje go do tego przygotowanego przez Pana Pawła Małeckiego i od razu widać, że coś jest nie tak z szablonem, proporcje całkiem inne, dach ledwo dochodzi do przednich ścian a na powyższym zdjęciu nawet wychodzi poza obrąb domku, komin też jakiś nie taki, podstawka za mała, front nie ma skosów takich jak na zdjęciu powyżej. Patrzę na swój domek i dochodzę do wniosku, że straciłam w kuchni godzinę czasu, a to było od razu spisane na straty bo szablon nie ten...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    597 dni temu
    Faktycznie - Paweł nieco inaczej wyciął swój szablon ;) Szablon oczywiście można dostosowywać do własnych potrzeb, boki ścianek domu można ściąć 2-3 milimetry na skos, aby na dole były nieco krótsze - dzięki temu można uzyskać taki efekt jak na filmie :)
  • Kyoko Kyoko
    604 dni temu
    Bardzo mi się podoba. Sprawdzę w domku :) Przepisze do zadania z polaka XD

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    606 dni temu
    Domek z szablonu ni jak się ma do tego z filmu. Z szablonu wychodzi kanciasta szopa. Jestem rozczarowana.

    odpowiedz

  • jg jg
    608 dni temu
    Zrobiłam - wyszedł całkiem dobrze jak na pierwszą próbę. Mam jednak zastrzeżenie do przepisu na lukier. Dwie łyżki cukru pudru na dwa białka to chyba jakiś błąd - z tych proporcji nie wyjdzie gęsty lukier. Po długim ubijaniu co prawda masa wydawała się na tyle stabilna, że zaczęłam nią dekorować domek, ale nie zastygała i zaczęła jakby podchodzić wodą - szybko ją zdjęłam. Pozostałą masę zaczęłam ponownie ubijać dodając jakieś 8! kopiastych łyżek cukru pudru i dopiero zaczęło to przypominać wyglądem szpryc- glazurę Pana Pawła z filmiku, gdzie pokazuje jak ją zrobić. Nota bene, na tym filmiku Pan Paweł ma pół miski cukru pudru, gdy zaczyna robić szpryc-glazurę, a gdy kończy - miska jest pusta, co sugeruje, że zużył cały cukier (niestety na filmiku brak jest informacji ile finalnie potrzeba cukru - mowa jest tylko o 2 białkach i że zaczynamy od dodania jednej łyżki cukru - a szkoda, bo to pozwoliłoby uniknąć niektórym niepowodzeń). Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    238 dni temu
    przecież w składnikach stoi 300g! skąd pomysł, by dodać tylko dwie łyżki??
  • Asia Asia
    614 dni temu
    próbowalam zrobic juz kilka domkow ale zawsze cos bylo nie tak, a ten.. jest genialny :) :) dziekuje!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    615 dni temu
    Super!

    odpowiedz

  • jg jg
    616 dni temu
    Czy mogę prosić o odpowiedź na moje poniższe dwa pytania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    odpowiedziane :)
  • Kaśka Kaśka
    617 dni temu
    Z przepisu wyjdzie tylko jeden domek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Tak, jeden :)
  • jg jg
    617 dni temu
    I jeszcze jedno pytanie - w liście składników, oprócz cukru pudru (który dodajemy do roztapiającego się tłuszczu), jest wymieniony także cukier (rozumiem, że chodzi o kryształ) - co z nim robimy - dodajemy do sypkich składników (mam wątpliwość, bo na filmie Pan Paweł nie wymienił go).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Cukier kryształ jest potrzebny do przygotowania karmelu, za pomocą którego, łączymy elementy domku.
  • jg jg
    617 dni temu
    A czym można zastąpić mączkę kukurydzianą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Mączkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    618 dni temu
    Na początku przepisu pod nagłówkiem PRZYGOTUJ znajdziecie linkowanie do szablonu domku :) Życzymy udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    619 dni temu
    Witam! Ja też nie znalazłam linku do szablonu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    619 dni temu
    Witam! Gdzie jest link do szablonu? dwa razy obejrzałam film i nie znalazłam :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    619 dni temu
    pod przepisem link Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!
  • Matylda Matylda
    619 dni temu
    Pod przepisem jest link do filmu na YT... Dopiero w opisie filmu (po rozwinięciu go) jest link do szablonu domku. Strasznie... głęboko schowany :-/
  • Gość Gość
    619 dni temu
    Otwiera biała stronę

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram