
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- szablon domku
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.
Krok 2: Wycinamy poszczególne elementy
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.
Krok 3: Przygotowujemy szpryc glazurę
Do miski dodajemy dwa białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, dodajemy kolejną łyżkę cukru pudru. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i chwilę ubijamy do połączenia składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 4: Składamy elementy domku z piernika
Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Komentarze (33)
182 dni temu
Super przepis..robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że mimo wielu obaw wyszło pysznie i ładnie :) polecam :)
odpowiedz
524 dni temu
Ciasto wyszło nam kleiste, więc dodałyśmy mąki. Po upieczeniu wyszło strasznie suche, twarde, niezjadliwe. Niezbyt godny polecenia niestety, choć wygląda na filmie fajnie, jakby było mega proste do wykoniania.
odpowiedz
908 dni temu
Całkiem fajny przepis a domek może być fajnym upominkiem na święta
odpowiedz
910 dni temu
Czy ciasta trochę zostanie po wycięciu jednego domka?
odpowiedz
909 dni temu
Przy tej ilości ciasta nie zostanie go zbyt wiele. Wszystko jednak zależy od wielkości doku, który chcemy zrobić. Należy też pamiętać, że aby domek był stabilny, jego ścianki muszą mieć odpowiednią grubość. Zachęcamy do uważnego prześledzenia kroków wykonywanych przez Pawła! ;)
1271 dni temu
Piękny mi wyszedł 😁
odpowiedz
1292 dni temu
Trzeba trochę pomyśleć i zmodyfikować albo wymiary domku, albo przepis na lukier. Nie bądźmy tacy pretensjonalni... Jak nie masz pomysłu lub co ważniejsze - drygu i zdolności, to lepiej kupić gotowy dom z piernika i nie szargaj sobie nerwów. To ma być przyjemność, a nie zakończony nerwicą i nocną pobudką pomysł na umilenie sobie wieczoru. Pozdro !!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
1630 dni temu
Zrobiłam domek wg załączonego szablonu do przepisu, muszę niestety zgodzić się z podpisem którejś osoby poniżej nijak ma się do domku przedstawionego przez p.Pawla a szkoda że nie trzymamy się przepisu dokładnie. Rozumiem że to specjalnie aby p.Pawla domek był śliczny a przeciętnych ludzi szopa?! Co do lukru no proporcja to chyba na co najmniej 2-3 domki....został mi na zmarnowanie...
odpowiedz
1645 dni temu
Zachwycona.
odpowiedz
1993 dni temu
Sklejanie domku karmelem... Jedynie co mi się udało zrobić to poparzyc... Niestety karmel zanim sklei elementy to zastyga. Polecam sklejanie lukrem.
odpowiedz
194 dni temu
45 stopniowym karmelem? poparzyć?
2355 dni temu
Z dużym zapałem zabrałam się za pieczenie domku na filmie jest wyjątkowo urokliwy, ale nie wiem skąd Państwo wzięliście ten szablon, właśnie patrzę na swój domek i porównuje go do tego przygotowanego przez Pana Pawła Małeckiego i od razu widać, że coś jest nie tak z szablonem, proporcje całkiem inne, dach ledwo dochodzi do przednich ścian a na powyższym zdjęciu nawet wychodzi poza obrąb domku, komin też jakiś nie taki, podstawka za mała, front nie ma skosów takich jak na zdjęciu powyżej. Patrzę na swój domek i dochodzę do wniosku, że straciłam w kuchni godzinę czasu, a to było od razu spisane na straty bo szablon nie ten...
odpowiedz
2352 dni temu
Faktycznie - Paweł nieco inaczej wyciął swój szablon ;) Szablon oczywiście można dostosowywać do własnych potrzeb, boki ścianek domu można ściąć 2-3 milimetry na skos, aby na dole były nieco krótsze - dzięki temu można uzyskać taki efekt jak na filmie :)
2358 dni temu
Bardzo mi się podoba. Sprawdzę w domku :) Przepisze do zadania z polaka XD
odpowiedz
2361 dni temu
Domek z szablonu ni jak się ma do tego z filmu. Z szablonu wychodzi kanciasta szopa. Jestem rozczarowana.
odpowiedz
2363 dni temu
Zrobiłam - wyszedł całkiem dobrze jak na pierwszą próbę. Mam jednak zastrzeżenie do przepisu na lukier. Dwie łyżki cukru pudru na dwa białka to chyba jakiś błąd - z tych proporcji nie wyjdzie gęsty lukier. Po długim ubijaniu co prawda masa wydawała się na tyle stabilna, że zaczęłam nią dekorować domek, ale nie zastygała i zaczęła jakby podchodzić wodą - szybko ją zdjęłam. Pozostałą masę zaczęłam ponownie ubijać dodając jakieś 8! kopiastych łyżek cukru pudru i dopiero zaczęło to przypominać wyglądem szpryc- glazurę Pana Pawła z filmiku, gdzie pokazuje jak ją zrobić. Nota bene, na tym filmiku Pan Paweł ma pół miski cukru pudru, gdy zaczyna robić szpryc-glazurę, a gdy kończy - miska jest pusta, co sugeruje, że zużył cały cukier (niestety na filmiku brak jest informacji ile finalnie potrzeba cukru - mowa jest tylko o 2 białkach i że zaczynamy od dodania jednej łyżki cukru - a szkoda, bo to pozwoliłoby uniknąć niektórym niepowodzeń). Pozdrawiam.
odpowiedz
1992 dni temu
przecież w składnikach stoi 300g! skąd pomysł, by dodać tylko dwie łyżki??
2368 dni temu
próbowalam zrobic juz kilka domkow ale zawsze cos bylo nie tak, a ten.. jest genialny :) :) dziekuje!
odpowiedz
2370 dni temu
Super!
odpowiedz
2371 dni temu
Czy mogę prosić o odpowiedź na moje poniższe dwa pytania?
odpowiedz
2371 dni temu
odpowiedziane :)
2371 dni temu
Z przepisu wyjdzie tylko jeden domek?
odpowiedz
2371 dni temu
Tak, jeden :)
2371 dni temu
I jeszcze jedno pytanie - w liście składników, oprócz cukru pudru (który dodajemy do roztapiającego się tłuszczu), jest wymieniony także cukier (rozumiem, że chodzi o kryształ) - co z nim robimy - dodajemy do sypkich składników (mam wątpliwość, bo na filmie Pan Paweł nie wymienił go).
odpowiedz
2371 dni temu
Cukier kryształ jest potrzebny do przygotowania karmelu, za pomocą którego, łączymy elementy domku.
2372 dni temu
A czym można zastąpić mączkę kukurydzianą?
odpowiedz
2371 dni temu
Mączkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
2373 dni temu
Na początku przepisu pod nagłówkiem PRZYGOTUJ znajdziecie linkowanie do szablonu domku :) Życzymy udanych wypieków!
odpowiedz
2373 dni temu
Witam! Ja też nie znalazłam linku do szablonu :(
odpowiedz
2374 dni temu
Witam! Gdzie jest link do szablonu? dwa razy obejrzałam film i nie znalazłam :(
odpowiedz
2374 dni temu
pod przepisem link Zobacz, jak ozdobić świąteczny domek z piernika!
2374 dni temu
Pod przepisem jest link do filmu na YT... Dopiero w opisie filmu (po rozwinięciu go) jest link do szablonu domku. Strasznie... głęboko schowany :-/
2373 dni temu
Otwiera biała stronę
zobacz wszystkie