Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- robot kuchenny z płaską końcówką do mieszania
- worki cukiernicze
Przygotuj wcześniej:
Cukier puder przesiej dwa razy przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
Przygotuj ciastka korzenne według przepisu Pawła.
Wyciśnij sok z buraka i dodaj do niego kilka kropli soku z cytryny, całość dokładnie wymieszaj.
Szpinak zmiksuj i wyciśnij z niego sok, następnie także dodaj kilka kropli soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY LUKIER
Cukier puder i białka jaj umieszczamy w misie miksera. Włączamy mikser ustawiony na najmniejsze obroty i zaczynamy ucierać lukier. Po ok. 1 minucie dodajemy kilka kropli soku z cytryny do smaku. Lukier ucieramy przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej pastę do zębów.
KROK 2: BARWIMY LUKIER
Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy według uznania, mieszając dokładnie wybrane barwniki z białym lukrem. Część lukru zostawiamy białą, ten kolor także będzie pięknie wyglądał na ciasteczkach.
WSKAZÓWKA! Zazwyczaj do zabarwienia na delikatny odcień wystarczy 1 mała łyżeczka naturalnego barwnika.
KROK 3: PRZEKŁADAMY LUKIER DO WORKA CUKIERNICZEGO
Worek cukierniczy napełniamy gotowym lukrem i pozbywamy się z niego powietrza tak, aby lukier spłynął aż do końcówki woreczka.
WSKAZÓWKA! Powietrza najłatwiej pozbyć się przez chwycenie za otwarty koniec worka, zawinięcie go w celu zabezpieczenia przed wypłynięciem lukru i kręcenie nim energicznych kółek imitujących ruch śmigła helikoptera.
WSKAZÓWKA! Jeśli zdecydujemy się dekorować ciastka tylko lukrem, warto rozdzielić kolor, którego chcemy używać jako tła dekoracji ciasteczek, na dwa worki cukiernicze.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTKA TYLKO LUKREM
Odcinamy końcówki worków cukierniczych z lukrem w kolorze, który wybieramy na tło, tak aby jeden worek miał bardzo malutką dziurkę, a drugi większą.
Najpierw, używając worka cukierniczego z mniejszym otworem, bardzo delikatnie dekorujemy kontury ciastka. Następnie za pomocą worka z większą dziurką lukrujemy środek.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowane ciastka przed dalszym dekorowaniem odstawiamy na noc, aby wyschły. Możemy także nagrzać piekarnik do temp. ok. 30°C i suszyć w nim ciasteczka przez ok. 45 minut i wyjąć je dopiero, gdy lukier całkowicie wyschnie.
Gdy ciastka wyschną, dekorujemy je według uznania w dowolne wzory kolorowymi lukrami, używając w tym celu worków cukierniczych z wyciętymi małymi otworami.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTKA MASĄ CUKROWĄ I LUKREM
Masę cukrową ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na blacie podsypanym przesianym cukrem pudrem. Z tak przygotowanej masy wycinamy kształty przy użyciu tych samych foremek, których użyliśmy do wycinania ciastek korzennych. Następnie ciastka pokrywamy odrobiną lukru i przyklejamy na nie wycięte z masy cukrowej kształty.
Tak przygotowane ciastka dekorujemy według uznania kolorowymi lukrami.
Zobacz podobne
przepisy
Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!
Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!
Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Granita cytrynowa
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Syrop piernikowy
- Bezglutenowy chleb z soczewicy
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Tarta z owocami kaki
- Muffiny z nasionami konopi
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Sałatka z kotlecikami z kalafiora
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Gruszki parowane w białym winie
- Jabłkowy chutney z piwem
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Makaron z boczkiem i brukselką
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Komentarze (0)