Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię grillową

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 2: GRILLUJEMY BRZOSKWINIE

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Na patelni grillowej rozprowadzamy równomiernie 1 łyżkę oliwy. Brzoskwinie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzach układamy sałatę. Szczypior dymki dość drobno siekamy. Na sałatę wykładamy grillowane brzoskwinie i świeże borówki. Każdy talerz posypujemy dymką i karmelizowanymi orzechami pekan i ozdabiamy kawałkami burraty. Całość skrapiamy dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Burrata to esencja włoskiej kuchni! Kremowy, delikatny ser od kilku lat urzeka coraz większą rzeszę koneserów dobrej kuchni z całego świata. Nic dziwnego! To połączenie świeżości mozzarelli z kremową konsystencją sprawia, że burrata jest idealnym dodatkiem do wielu dań, w tym sałatek. W jaki sposób przyrządzić doskonałe sałatki z burratą, brzoskwiniami i innymi składnikami? Poznaj najlepsze sposoby!

Sałatka z burratą — jak to się robi?

Burrata to dziedzictwo kulinarne włoskiego regionu Apulia. To właśnie tam z resztek mozzarelli stworzono kremowy ser o półpłynnym środku. Sama nazwa odnosi się do włoskiego słowa „burro”, które oznacza masło i jest nawiązaniem do konsystencji sera. Kremowa burrata w ostatnich latach zdobyła wyjątkową popularność i stała się jednym z ulubionych dodatków do pizzy i innych włoskich potraw. Jej delikatny smak idealnie sprawdza się także w sałatkach, np. tytułowej sałatki z burratą i brzoskwiniami z grilla.

Sałatka z brzoskwiniami (z puszki lub świeżymi) i burratą to prawdziwa uczta smaków. To także doskonała baza do kreatywnych zabaw smakiem, aromatem i różnymi teksturami. Jak skomponować pyszną sałatkę z burratą i różnymi dodatkami? Zacznij od doboru składników! Niezależnie od tego, czy przyrządzasz sałatkę z brzoskwiniami i kurczakiem, czy modernistyczną wersję sałatki caprese z burratą, postaw na składniki najlepszej jakości. Do sałatki wybierz dojrzałe brzoskwinie i pomidory, a całość skrop włoską oliwą extra virgin — smak świeżych składników o wysokiej jakości jest nie do podrobienia!

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka z kurczakiem, brzoskwinią i burratą lub innymi składnikami smakowała jak od najlepszego szefa kuchni, skup się także na samym jej smaku. Wydobądź wszystko, co najlepsze z poszczególnych składników i postaraj się zadbać o balans pomiędzy smakami, a także różnorodne tekstury. Dodaj do sałatki coś słodkiego, kwaśnego, lekko gorzkiego, słonego, a całość wykończ delikatną pikanterią (np. świeżo mielonym pieprzem) — w ten sposób osiągniesz idealną równowagę pomiędzy smakami.

Przyrządzając sałatkę z burratą, zadbaj o jej odpowiednią temperaturę. Burrata najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyciągnąć ją z lodówki nawet na godzinę przed podaniem. W ten sposób ser po przekrojeniu będzie bardziej płynny i kremowy.

Wspomnieliśmy nieco wcześniej o różnorodnych teksturach — one także wpływają na smak i ogólny odbiór całej sałatki. Do kremowego sera i chrupiących warzyw, warto dodać coś chrupkiego i orzeźwiającego, aby stworzyć odpowiedni kontrast i nie zanudzić swoich kubków smakowych! Dodaj do sałatki trochę orzechów lub pestek, świeżą rukolę, soczystą pomarańczę — niech dzieje się na talerzu nie tylko w obrębie kolorów, ale także tekstur.

Sałatka z burratą — pomysły i inspiracje

Burrata potrafi nadać każdej potrawie niesamowitego charakteru, a jej smak doskonale komponuje się z różnymi składnikami. Co zrobić z burratą? Zachęcamy do połączenia jej z brzoskwiniami! Sałatka z brzoskwinią i burratą to jedno magicznych połączeń, które wnosi do jadłospisu delikatność i wyrafinowany smak. Przygotowaliśmy dla Was kilka przykładów na sałatki z brzoskwiniami i kremowym, włoskim serem.

Jeśli jesteś zwolennikiem klasyki, na pewno przypadnie ci do gustu sałatka z serem burrata i brzoskwiniami w stylu Caprese. Świeża burrata, dojrzałe brzoskwinie i pomidory z dodatkiem bazylii — tego nie da się nie lubić! Klasykę można jeszcze bardziej podkręcić, dodając do niej rukolę oraz orzechy włoskie i miód.

Skoro jesteśmy nad Morzem Śródziemnym, nie możemy nie wspomnieć Ci o przepisie na sałatkę z burratą i grillowanymi brzoskwiniami, granatem i świeżą miętą. Kompozycja ta łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni włoskiej i greckiej — świeżość i prostotę. Jeśli dodasz do tej kompozycji trochę oliwek, a całość skropisz ziołową oliwą, uzyskasz bardziej wytrawną i słoną wersję.

Jadłeś kiedyś sałatkę owocową z serem? Jeśli nie, to obowiązkowo musisz spróbować połączenia karmelizowanej brzoskwini, pomarańczy, miodu i kremowej burraty z otartą skórką z cytryny. Do takiej sałatki możesz z powodzeniem dodać także arbuza, melona, borówki i inne lubiane przez Ciebie owoce. Uwierz nam — ta nietypowa propozycja na pewno rozpieści Twoje kubki smakowe!

Sałatka z brzoskwiniami z puszki i kurczakiem z dodatkiem burraty? Czemu nie! Podsmaż kurczaka z ziołami i odrobiną soli morskiej, dodaj brzoskwinie i pokrojoną burratę, a potem wymieszaj wszystko, by składniki dobrze się połączyły. Do tej wersji sałatki możesz dodać także papryczki jalapeno, truskawki, a także marynowany czosnek, grillowane pomidorki koktajlowe lub szparagi. Baw się smakiem i kolorem, by stworzyć swoją własną wersję wykwintnej sałatki z burratą, brzoskwiniami i soczystym kurczakiem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!