Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię grillową

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 2: GRILLUJEMY BRZOSKWINIE

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Na patelni grillowej rozprowadzamy równomiernie 1 łyżkę oliwy. Brzoskwinie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzach układamy sałatę. Szczypior dymki dość drobno siekamy. Na sałatę wykładamy grillowane brzoskwinie i świeże borówki. Każdy talerz posypujemy dymką i karmelizowanymi orzechami pekan i ozdabiamy kawałkami burraty. Całość skrapiamy dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Burrata to esencja włoskiej kuchni! Kremowy, delikatny ser od kilku lat urzeka coraz większą rzeszę koneserów dobrej kuchni z całego świata. Nic dziwnego! To połączenie świeżości mozzarelli z kremową konsystencją sprawia, że burrata jest idealnym dodatkiem do wielu dań, w tym sałatek. W jaki sposób przyrządzić doskonałe sałatki z burratą, brzoskwiniami i innymi składnikami? Poznaj najlepsze sposoby!

Sałatka z burratą — jak to się robi?

Burrata to dziedzictwo kulinarne włoskiego regionu Apulia. To właśnie tam z resztek mozzarelli stworzono kremowy ser o półpłynnym środku. Sama nazwa odnosi się do włoskiego słowa „burro”, które oznacza masło i jest nawiązaniem do konsystencji sera. Kremowa burrata w ostatnich latach zdobyła wyjątkową popularność i stała się jednym z ulubionych dodatków do pizzy i innych włoskich potraw. Jej delikatny smak idealnie sprawdza się także w sałatkach, np. tytułowej sałatki z burratą i brzoskwiniami z grilla.

Sałatka z brzoskwiniami (z puszki lub świeżymi) i burratą to prawdziwa uczta smaków. To także doskonała baza do kreatywnych zabaw smakiem, aromatem i różnymi teksturami. Jak skomponować pyszną sałatkę z burratą i różnymi dodatkami? Zacznij od doboru składników! Niezależnie od tego, czy przyrządzasz sałatkę z brzoskwiniami i kurczakiem, czy modernistyczną wersję sałatki caprese z burratą, postaw na składniki najlepszej jakości. Do sałatki wybierz dojrzałe brzoskwinie i pomidory, a całość skrop włoską oliwą extra virgin — smak świeżych składników o wysokiej jakości jest nie do podrobienia!

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka z kurczakiem, brzoskwinią i burratą lub innymi składnikami smakowała jak od najlepszego szefa kuchni, skup się także na samym jej smaku. Wydobądź wszystko, co najlepsze z poszczególnych składników i postaraj się zadbać o balans pomiędzy smakami, a także różnorodne tekstury. Dodaj do sałatki coś słodkiego, kwaśnego, lekko gorzkiego, słonego, a całość wykończ delikatną pikanterią (np. świeżo mielonym pieprzem) — w ten sposób osiągniesz idealną równowagę pomiędzy smakami.

Przyrządzając sałatkę z burratą, zadbaj o jej odpowiednią temperaturę. Burrata najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyciągnąć ją z lodówki nawet na godzinę przed podaniem. W ten sposób ser po przekrojeniu będzie bardziej płynny i kremowy.

Wspomnieliśmy nieco wcześniej o różnorodnych teksturach — one także wpływają na smak i ogólny odbiór całej sałatki. Do kremowego sera i chrupiących warzyw, warto dodać coś chrupkiego i orzeźwiającego, aby stworzyć odpowiedni kontrast i nie zanudzić swoich kubków smakowych! Dodaj do sałatki trochę orzechów lub pestek, świeżą rukolę, soczystą pomarańczę — niech dzieje się na talerzu nie tylko w obrębie kolorów, ale także tekstur.

Sałatka z burratą — pomysły i inspiracje

Burrata potrafi nadać każdej potrawie niesamowitego charakteru, a jej smak doskonale komponuje się z różnymi składnikami. Co zrobić z burratą? Zachęcamy do połączenia jej z brzoskwiniami! Sałatka z brzoskwinią i burratą to jedno magicznych połączeń, które wnosi do jadłospisu delikatność i wyrafinowany smak. Przygotowaliśmy dla Was kilka przykładów na sałatki z brzoskwiniami i kremowym, włoskim serem.

Jeśli jesteś zwolennikiem klasyki, na pewno przypadnie ci do gustu sałatka z serem burrata i brzoskwiniami w stylu Caprese. Świeża burrata, dojrzałe brzoskwinie i pomidory z dodatkiem bazylii — tego nie da się nie lubić! Klasykę można jeszcze bardziej podkręcić, dodając do niej rukolę oraz orzechy włoskie i miód.

Skoro jesteśmy nad Morzem Śródziemnym, nie możemy nie wspomnieć Ci o przepisie na sałatkę z burratą i grillowanymi brzoskwiniami, granatem i świeżą miętą. Kompozycja ta łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni włoskiej i greckiej — świeżość i prostotę. Jeśli dodasz do tej kompozycji trochę oliwek, a całość skropisz ziołową oliwą, uzyskasz bardziej wytrawną i słoną wersję.

Jadłeś kiedyś sałatkę owocową z serem? Jeśli nie, to obowiązkowo musisz spróbować połączenia karmelizowanej brzoskwini, pomarańczy, miodu i kremowej burraty z otartą skórką z cytryny. Do takiej sałatki możesz z powodzeniem dodać także arbuza, melona, borówki i inne lubiane przez Ciebie owoce. Uwierz nam — ta nietypowa propozycja na pewno rozpieści Twoje kubki smakowe!

Sałatka z brzoskwiniami z puszki i kurczakiem z dodatkiem burraty? Czemu nie! Podsmaż kurczaka z ziołami i odrobiną soli morskiej, dodaj brzoskwinie i pokrojoną burratę, a potem wymieszaj wszystko, by składniki dobrze się połączyły. Do tej wersji sałatki możesz dodać także papryczki jalapeno, truskawki, a także marynowany czosnek, grillowane pomidorki koktajlowe lub szparagi. Baw się smakiem i kolorem, by stworzyć swoją własną wersję wykwintnej sałatki z burratą, brzoskwiniami i soczystym kurczakiem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!