Brzoskwinie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!
-1.webp)
Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym
Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.


Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
Szybkie śniadanie z dużą ilością białka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Sprawdź, jak łatwo przygotować te placuszki!

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Czy brzoskwinie są zdrowe?
Brzoskwinie to owoce, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz nasz wygląd. Znane są ze swych licznych właściwości zdrowotnych, bywają też często składnikiem kosmetyków. Ich działanie jest zatem podwójne – wzmacniają włosy, skórę i paznokcie od środka, a jednocześnie poprawiają ich kondycję od zewnątrz. Ze względu na swój skład witaminowy potrafią także zapobiegać anemii, apatii i łagodzić stany napięcia nerwowego.
Czy brzoskwinie z puszki są zdrowe?
Brzoskwinie z puszki mogą stać się alternatywą dla świeżych owoców, których brakuje poza sezonem. Dostarczą nam co prawda podobnych walorów smakowych, ale już nieco mniej witamin i minerałów, których największe ilości znajdują się w nieprzetworzonej skórce brzoskwiń. Z tego też względu bardziej wartościowe są świeże brzoskwinie, które powinniśmy wybierać częściej aniżeli te z puszki.
Ile kalorii ma brzoskwinia?
Brzoskwinia, dzięki temu, że zawiera małą ilość cukru, zalicza się do niskokalorycznych owoców.
100-gramowa porcja dostarcza 39 kcal. Owoce brzoskwini bez obaw mogą zatem stać się składnikiem diety osób dbających o linię oraz odchudzających się, tym bardziej, że są one zasobne w niezbędny do prawidłowej przemiany materii błonnik.
Jak suszyć brzoskwinie?
Suszone brzoskwinie to sposób na korzystanie z ich wartości odżywczych nawet poza sezonem. Aby osiągnąć dobry efekt, najlepiej skorzystać z piekarnika lub specjalnej suszarki do owoców. Jeśli wybieramy pierwszą opcję, umyte i pokrojone na połówki, ćwiartki lub plastry brzoskwinie suszymy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Na początku suszenia temperatura powinna wynosić 40 stopni Celsjusza, a pod koniec należy ją zwiększyć do ok. 60 stopni. Suszone brzoskwinie są gotowe po co najmniej ośmiu, maksymalnie szesnastu godzinach, w zależności od grubości kawałków owoców.
Jak zaprawić brzoskwinie?
Brzoskwinie znakomicie nadają się do przygotowywania przetworów, dzięki którym możemy cieszyć się smakiem tych owoców nawet w chłodniejsze dni. Istnieje wiele możliwości zamknięcia w słoiku ich aromatu, jednak do najpopularniejszych należą z pewnością konfitury i dżemy. Brzoskwinie można również zaprawiać w syropie, w kompocie albo w nalewce owocowej. Każdy z tych przysmaków przywoła na myśl smak świeżych brzoskwiń.
Jak przechowywać brzoskwinie?
Sposób przechowywania brzoskwiń zależy od stopnia ich dojrzałości. Jeśli dysponujemy jeszcze nie w pełni dojrzałymi owocami, to warto pozostawić je na 2-3 dni w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Jeśli natomiast brzoskwinie są już miękkie, to nie możemy pozwolić na ich zbyt długie leżakowanie, bo szybko tracą swą jędrność i słodycz. Aby zachowały swoje walory smakowe nieco dłużej, można przechowywać je w specjalnie do tego przeznaczonej szufladce lodówki. To jednak tylko chwilowe rozwiązanie. Dojrzałe brzoskwinie najlepiej po prostu jak najszybciej zjeść albo przygotować z nich przetwory.
Brzoskwinie w polskiej kuchni wykorzystuje się najczęściej w słodkich daniach. Nikt oczywiście nie podważa walorów owoców serwowanych w tej postaci, jednak warto też odkrywać ich mniej znane wcielenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak smakowite może być połączenie brzoskwiń z różnego rodzaju gatunkami mięsa, np. z kurczakiem czy z karkówką. Naprawdę trzeba tego spróbować!