Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę o wymiarach 24 x 16 cm

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.      

KROK 2: GOTUJEMY BUDYŃ

W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.

WSKAZÓWKA! Budyń studzimy pod przykryciem, aby uniknąć powstania kożucha.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ

Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY

Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.

KROK 6: DEKORUJEMY CIASTO

Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    Czas przygotowania: 20min. Za pół godziny mam gości to sobie zrobię na szybko bo akurat mam wszystkie składniki. Dzięki 🙂

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4 dni temu
    A nie... Czekaj... Chyba zgubiliście gdzieś po drodze DWIE GODZINY CZASU PRZYGOTOWANIA. Piszcie normalnie a nie głupoty... Ile zajmuje przygotowanie tego ciasta? 20min i gotowe..
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3 dni temu
    Na naszej stronie podajemy czas przygotowania, czyli czas faktycznie spędzony na mieszaniu, czy krojeniu składników. Czas wyrastania, czy chłodzenia ciasta nie jest zazwyczaj wliczany.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!