Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę o wymiarach 25 x 18 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, którą zagotowujemy i wyłączamy. Na garnek nakładamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy do roztopienia się pod wpływem pary. Od czasu do czasu mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do miski dodajemy ser mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną białą czekoladę oraz 35 g wiórków kokosowych. Całość miksujemy do połączenia się składników.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO
Masę dzielimy na 3 części. Dno foremki wykładamy herbatnikami, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (100 g) i wykładamy część masy kokosowej. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę ciasta. Układamy ponownie herbatniki i wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi (15 g) i ozdabiamy wedle uznania np. kokosowymi kuleczkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
130 dni temu
Polecam!!!!Obledne ciasto ,palce lizac🤗
Odpowiedz
576 dni temu
Nie polecam, masa się zwarzyła.
Odpowiedz
314 dni temu
Bo czekolade trzeba wystudzić przed wlaniem do masy....