Ciasto korzenne z pomarańczową nutką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy roztopioną margarynę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.

Wlewamy do formy (średnica: 21-22 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175°C. Upieczone ciasto studzimy.

Cukier puder i sok z pomarańczy ucieramy razem do momentu powstania lukru. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • mija mija
    382 dni temu
    Witam, czy to ciasto (niepolukrowane) można zamrozić na ok 4 tygodnie? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    380 dni temu
    Można zamrozić :)
  • Joanna Joanna
    712 dni temu
    Super ;) piekłam na jajkach przepiórczych (13 szt) i mace orkiszowej i wszystko pięknie wyszło. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1374 dni temu
    Mario, dodaj 20 ml soku. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dolej więcej płynu (soku bądź wody).

    odpowiedz

  • Maria Maria
    1376 dni temu
    Czy na pewno do lukru należy dodać 20 ml? Nie wyobrażam sobie 200 g cukru pudru i tylko 20 ml soku :D czy chodziło o 200ml?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1790 dni temu
    PYSZNE CIASTO! Zamiast:- skórki pomarańczy dodałam kandyzowane skórki pomarańczy,- zamiast cukru trzcinowego dodałam tradycyjny cukier i mimo tych wszystkim zmian ciasto bardzo smakowało:) Polecam gdyż jest naprawdę smaczne i łatwe w wykonaniu.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    1809 dni temu
    Super ciasto. Odpuściłam tylko lukier, bo już brakło mi czasu, ale smak ciasta obłędny. Następnym razem dodam troszkę mniej cukru.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1813 dni temu
    Gosiu, w pierwszym zdaniu napisane jest, że jaja ubijamy z cukrem - właśnie tym wymienionym w składnikach :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1813 dni temu
    w składnikach wymieniony jest cukier trzcinowy, a w przepisie nie ma o nim mowy...małe przeoczenie ;) mimo to smaczny przepis:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Drogi Gości, można dać nieco więcej proszku do pieczenia, jednak nie należy dodawać go zbyt dużo, gdyż może to popsuć smak i konsystencję ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    Czy to nie będzie problem, jeśli dodam dwie łyżeczki proszku do pieczenia, żeby lepiej wyrosło?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1818 dni temu
    Trzymałam 35min, ze spokojem mogło być 30min, jak w przepisie. Na drugi dzień lepsze, niż zaraz po upieczeniu. Wyrosło dobrze, ale dałam 2 łyżeczki proszku. I następnym razem podaruję sobie cukier waniliowy - przesładza :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1818 dni temu
    Ciasto pieczemy do tzw. "suchego patyczka". Podany czas i temperatura powinny być wystarczające by osiągnąć zamierzony efekt, ale jeśli po upływie tego czasu ciasto wciąż będzie niedopieczone, należy piec je nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1818 dni temu
    chce zrobić to ciasto na świeta. Mam pytanie, czy czas pieczenia podany w przepisie i temperatura pieczenia pozwolą zeby ciasto było zjadliwe:)????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1818 dni temu
    Mnie nie wyszło. Ciasto pieczone w podanym czasie i temperaturze się nie upiekło. Upiekło się dopiero po zwiększeniu temperatury do 200 i musiałam wydłużyć czas pieczenia, aż patyczek był suchy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1820 dni temu
    Marto, koniecznie daj znać, jak Ci wyszło i czy dzieciom smakowało :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1820 dni temu
    Ważne że to ciasto niedrogo wychodzi,również je upieką dzieciom na święta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    jajka 3 w rozmiarze L. Wlasnie upieklam to ciasto i wyszlo pyszne, chociaz nie uroslo wysokie. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    Ile tych jajek

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram