Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy roztopioną margarynę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.
Wlewamy do formy (średnica: 21-22 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175°C. Upieczone ciasto studzimy.
Cukier puder i sok z pomarańczy ucieramy razem do momentu powstania lukru. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.
Zobacz podobne
przepisy
Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!
Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
361 dni temu
Czy jeśli zrobię w większej formie (i zwieksze proporcje) to ciasto to wytrzyma i się uda?
odpowiedz
360 dni temu
Tak, pamiętaj jednak, żeby sprawdzić po danym czasie pieczenia, czy jest już w środku upieczone (za pomocą wykałaczki) - być może większa ilość będzie potrzebowała dłuższego czasu pieczenia :)
1450 dni temu
Jestem zaskoczona, że Pan Paweł Małecki, którego bardzo cenię, używa do ciasta margaryny. Polecam jednak masło
odpowiedz
2575 dni temu
Witam, czy to ciasto (niepolukrowane) można zamrozić na ok 4 tygodnie? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
2573 dni temu
Można zamrozić :)
2905 dni temu
Super ;) piekłam na jajkach przepiórczych (13 szt) i mace orkiszowej i wszystko pięknie wyszło. Pozdrawiam
odpowiedz
3567 dni temu
Mario, dodaj 20 ml soku. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dolej więcej płynu (soku bądź wody).
odpowiedz
3569 dni temu
Czy na pewno do lukru należy dodać 20 ml? Nie wyobrażam sobie 200 g cukru pudru i tylko 20 ml soku :D czy chodziło o 200ml?
odpowiedz
3983 dni temu
PYSZNE CIASTO! Zamiast:- skórki pomarańczy dodałam kandyzowane skórki pomarańczy,- zamiast cukru trzcinowego dodałam tradycyjny cukier i mimo tych wszystkim zmian ciasto bardzo smakowało:) Polecam gdyż jest naprawdę smaczne i łatwe w wykonaniu.
odpowiedz
4002 dni temu
Super ciasto. Odpuściłam tylko lukier, bo już brakło mi czasu, ale smak ciasta obłędny. Następnym razem dodam troszkę mniej cukru.
odpowiedz
4006 dni temu
Gosiu, w pierwszym zdaniu napisane jest, że jaja ubijamy z cukrem - właśnie tym wymienionym w składnikach :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
4006 dni temu
w składnikach wymieniony jest cukier trzcinowy, a w przepisie nie ma o nim mowy...małe przeoczenie ;) mimo to smaczny przepis:)
odpowiedz
4009 dni temu
Drogi Gości, można dać nieco więcej proszku do pieczenia, jednak nie należy dodawać go zbyt dużo, gdyż może to popsuć smak i konsystencję ciasta.
odpowiedz
4009 dni temu
Czy to nie będzie problem, jeśli dodam dwie łyżeczki proszku do pieczenia, żeby lepiej wyrosło?
odpowiedz
4011 dni temu
Trzymałam 35min, ze spokojem mogło być 30min, jak w przepisie. Na drugi dzień lepsze, niż zaraz po upieczeniu. Wyrosło dobrze, ale dałam 2 łyżeczki proszku. I następnym razem podaruję sobie cukier waniliowy - przesładza :)
odpowiedz
4011 dni temu
Ciasto pieczemy do tzw. "suchego patyczka". Podany czas i temperatura powinny być wystarczające by osiągnąć zamierzony efekt, ale jeśli po upływie tego czasu ciasto wciąż będzie niedopieczone, należy piec je nieco dłużej.
odpowiedz
4011 dni temu
chce zrobić to ciasto na świeta. Mam pytanie, czy czas pieczenia podany w przepisie i temperatura pieczenia pozwolą zeby ciasto było zjadliwe:)????
odpowiedz
4011 dni temu
Mnie nie wyszło. Ciasto pieczone w podanym czasie i temperaturze się nie upiekło. Upiekło się dopiero po zwiększeniu temperatury do 200 i musiałam wydłużyć czas pieczenia, aż patyczek był suchy.
odpowiedz
4013 dni temu
Marto, koniecznie daj znać, jak Ci wyszło i czy dzieciom smakowało :)
odpowiedz
4013 dni temu
Ważne że to ciasto niedrogo wychodzi,również je upieką dzieciom na święta.
odpowiedz
4015 dni temu
jajka 3 w rozmiarze L. Wlasnie upieklam to ciasto i wyszlo pyszne, chociaz nie uroslo wysokie. Polecam!
odpowiedz
4015 dni temu
Ile tych jajek
odpowiedz
zobacz wszystkie