Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
15 g masła potrzebne do przygotowania biszkoptu czekoladowego rozpuść tak, aby w momencie użycia było letnie. Pozostałe masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania kremu i polewy było bardzo miękkie.
Biszkopt czekoladowy
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąke z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy roztopione masło. Pieczemy w dwóch foremkach, które uprzednio wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą (średnica foremek - 10 cm). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg).
Masa daktylowa
Daktyle kroimy i przekładamy na patelnię. Zalewamy sokiem pomarańczowym i gotujemy do momentu częściowego odparowania soku, bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł). Gdy masa wystygnie, dodajemy rum.
Poncz
Wodę, cukier i cukier wanilinowy razem zagotowujemy. Do wystudzonego syropu dodajemy rum.
Krem czekoladowy
Masło łączymy z cukrem pudrem i kakao, dokładnie mieszamy.
Polewa czekoladowa
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną kuwerturę i łyżkę miękkiego masła. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się masy. Na końcu dodajemy rum. Całością oblewamy schłodzony biszkopt.
Masa-dragant
Przesiewamy cukier puder i 25 g mączki ziemniaczanej do miski. Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i wlewamy do miski z cukrem pudrem i mączką, dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy, by uzyskać jednolitą, stabilną masę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy.
Następnie wyjmujemy masę z folii i rozwałkowujemy, podsypując pozostałą mączką ziemniaczaną. Z masy wycinamy za pomocą foremek dowolny kształt. Masa, która zostanie, może zostać wykorzystana przy następnych wypiekach (musimy ja znów zawinąc w folię spożywczą). Płatki wykładamy na folię spożywczą, by wyschły.
Dekoracja czekoladowa
Z papieru do pieczenia przygotowujemy rożek, do którego wlewamy rozpuszczoną czekoladę deserową. Czekoladę wylewamy na płytkę granitową (wcześniej wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin) za pomocą rożka.
Czekoladę zdejmujemy z granitu za pomocą noża, formując dekoracje. Tak przygotowane dekoracje wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie części. Dokładnie nasączamy biszkopty ponczem. Następnie przekładamy masą daktylową, wierzch biszkoptu ponownie nakrapiamy ponczem, całość smarujemy kremem czekoladowym.
Tak przygotowane torciki wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie oblewamy je wcześniej przygotowaną polewą czekoladową. Torciki ponownie wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Dekorujemy je.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
3297 dni temu
Coś pięknego
odpowiedz
3549 dni temu
Ten torcik jest przepyszny, zrobiłam go kilka dni temu i naprawdę wszystkim polecam :)
odpowiedz
3577 dni temu
Drogi Gościu, foremki do ciasteczek czy też pierników nazywane są foremkami do wykrawania :)
odpowiedz
3578 dni temu
Jak fachowo nazywają się te foremki do wycinania gwiazdek ?
odpowiedz
3622 dni temu
Torcik daktylowy udał mi się świetnie. Był naprawdę pyszny. Niestety nie miałam foremek do zrobienia tak pięknych płatków śniegowych- gdzie można je kupić? Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
3954 dni temu
Drogi Gościu, niestety daktyle są w tym torciku kluczowym składnikiem, dlatego nie rekomendujemy zastępowania ich czymś innym.
odpowiedz
3954 dni temu
A mogę czymś zastąpić daktyle?
odpowiedz
4006 dni temu
Drogi Gosciu, masa daktylowa jest istotnym elementem tego tortu!
odpowiedz
4007 dni temu
Czy musze dodawać daktyle ?
odpowiedz
4007 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie masz pod ręką płytki granitowej, może znajdzie się jakiś ceramiczny kafelek? Pamiętaj, by dobrze go schłodzić! :)
odpowiedz
4009 dni temu
jak zrobić tę kratkę z czekolady nie mając granitu
odpowiedz
4010 dni temu
Ok... doczytałam poprzednie wpisy i już wszystko wiem :)
odpowiedz
4010 dni temu
Bardzo chętnie wykonam torcik, ale proszę o małą podpowiedź. Gdzie można nabyć taki foremki do gwiazdek? Po drugie, czym można zastąpić granit? Czy zimny blat kuchenny wykonany z kamienia starczy? Dziękuję, pozdrawiam :)
odpowiedz
4010 dni temu
Jak dlugo piec jezeli uzyje 2 x skladnikow?
odpowiedz
4014 dni temu
Ślicznie dziękuje za życzenia:) Torcik wyszedł pyszny! Ja zrobiłam w większej tortownicy tak, że miałam tort urodzinowy:) wszyscy się zachwycali, mocno czekoladowo-daktylowa słodkość. Serdecznie polecam! Pozdrawiam :)
odpowiedz
4014 dni temu
Kasiu bardzo się cieszymy, że smakowało! :) Próbowałaś także innych ciast z naszych przepisów?
odpowiedz
4021 dni temu
Zrobiłam torcik ale z podwójnej porcji na formę tortownicy,ciasto pyszne a masa daktylowa rewelacyjna.Polecam to pyszne ciasto.
odpowiedz
4026 dni temu
Ewo, wszystkiego dobrego z okazji urodzin! Napisz koniecznie, jak smakował torcik Twoim gościom :)
odpowiedz
4026 dni temu
W sobotę mam 40 urodziny i już wiem, że na pewno w moim słodkim menu zagości tort bezowy (juz robiłam i po prostu coś pysznego - rewelacja!), ale oczywiście nie zabraknie nowego torciku daktylowego :) wygląda kusząco :) i nie zapomnę podzielić się z Wami wrażeniami smakowymi :). A dla kulinarnej trójki z Lidla gorące pozdrowienia :) Fajnie, że jesteście z Nami!! :)
odpowiedz
4026 dni temu
"Całością oblewamy schłodzony piernik." Piernik?
odpowiedz
4027 dni temu
Super przepis! na pewno zrobię takie torciki na święta :)
odpowiedz
4028 dni temu
Trzeba obejrzeć filmik wtedy wiadomo do czego służy masa dragant. Mąki ziemniaczanej jest tam 25 g to są śladowe ilości w prezentowanej dekoracji. Na pewno nie jest to ilość szkodliwa i nie ma przymusu żeby ja zjeść. Mnie torcik bardzo się podoba i na pewno taki zrobię
odpowiedz
4028 dni temu
Nie rozumiem jak się ma "dragant" do torcika daktylowego skoro nie wskazano gdzie i jak jej użyć. A poza tym - surowa mąka ziemniaczana? Nie budzi zaufania. Anna
odpowiedz
4028 dni temu
Czy formy 2x12cm wystarczą?
odpowiedz
4028 dni temu
Płytę granitową można zastąpić np. czystym kafelkiem tzn. płytką ceramiczną. Ważne by dobrze ją schłodzić przed użyciem. Kamilo, jeśli chcesz zrobić torcik w jednej foremce, wybierz taką o średnicy mniej więcej 15 cm - powinna się świetnie sprawdzić.
odpowiedz
4028 dni temu
Jaka średnica tortownicy nadaje się do podanych ilości składników?
odpowiedz
4028 dni temu
Czym zastąpić płytę granitową?
odpowiedz
4028 dni temu
Coś wspaniałego, ten torcik wygląda uroczo i bardzo świątecznie. Szkoda, że nie mam takich małeych foremek, trzeba będzie jakoś sobie poradzić. Pan Paweł wprowadził mnie we wspaniały świąteczny nastrój.
odpowiedz
4028 dni temu
Cookie Monster - użyte zostały dwie foremki o średnicy 10 cm. A dragant jak najbardziej jest jadalny :)
odpowiedz
4029 dni temu
Czy ten dragant jest jadalny ?
odpowiedz
4029 dni temu
Jaką średnicę mają te foremki ?
odpowiedz
4029 dni temu
A gdzie można kupić tą prześliczną foremkę do śnieżynek?
odpowiedz
zobacz wszystkie