Keks świąteczny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy jajka. Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą wraz z mielonymi migdałami. Delikatnie mieszamy.

Następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki: mleko i amaretto.

Wykładamy do formy, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez ok. 55 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • beatka323 beatka323
    1170 dni temu
    Dziękuję za podpowiedź zwrócę na to uwagę :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1170 dni temu
    Beatka323, przyczynami opadania owoców na spód ciasta są zazwyczaj jeszcze: zbyt rzadka konsystencja ciasta, która nie utrzymuje owoców oraz zbyt duże (ciężkie) kawałki owoców.

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    1170 dni temu
    Tak jak pisałam zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem 15 g mąki do obtoczenia owoców a mimo to opadły więc dlatego szukam pomocy jak to zrobić by owoce były w całym cieście:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1170 dni temu
    Beatka323, aby owoce nie opadły na dno, możesz je obtoczyć delikatnie w mące przed dodaniem do ciasta.

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    1171 dni temu
    Keks rewelacyjny:) przepyszny:) pachnący:), ale wszystkie owoce opadły na dno:( robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Może najpierw dodać mleko a potem owoce? Chciałabym go upiec ponownie, ale nie z owocami na dnie:)

    odpowiedz

  • paulik179 paulik179
    1185 dni temu
    świetny przepis keks rewelacyjny wszyscy się zajadali do ostatniego okruszka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1252 dni temu
    Drogi Gościu, możesz pominąć amaretto :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1252 dni temu
    Czy ciasto wyjdzie bez dodania amaretto? chciałabym aby ciasto mogły zjeść również dzieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1282 dni temu
    Wszystko fajnie, ciasto pyszne, tylko mimo obtoczenia w mące owoce opadły mi na dno :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1606 dni temu
    Drogi gościu, by owoce nie opadły na dno, można je przed dodaniem do ciasta obtoczyć w odrobinie mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Ciasto pyszne jednak wszystkie owoce opadły na dno :( Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Ciasto nie dobre, NIE POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    TAK MOŻNA W LIDLU DOSTAĆ AMARETTO! POLECAM, PYSZNE!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Właśnie robię to ciasto, miejmy nadzieję, że będzie pyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Czy macie w swojej kuchni przepis na cukierki własności ręcznie robione?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    Czy w Lidlu można dostać amaretto?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1645 dni temu
    Czy mogę upiec to ciasto 3-4 dni przed Wigilią, zawinąć np. w folię spożywczą i być pewną, że się nie zepsuje? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1646 dni temu
    Keksówka standardowa, ok. 25 cm długości. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1646 dni temu
    A jakiej wielkości mniej więcej ma być keksówka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1649 dni temu
    Ewo niestety nie polecamy zastępowania mielonych migdałów mąką - ciasto wyjdzie wówczas dużo twardsze. Jeśli nie masz pod ręką migdałów, możesz użyć mielonych orzechów.

    odpowiedz

  • ewa ewa
    1650 dni temu
    Czym można zastąpić mielone migdały? Mąką? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Dziękuję

    odpowiedz

  • Czapajew Czapajew
    1653 dni temu
    Ludzie, nie użyjcie czasem do tego keksa bakalii z... LIDLA, bo zamiast keksa wyjdzie wam... murzynek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1655 dni temu
    Podany przepis jest w sam raz na standardową, średniej wielkości (ok 25 cm długości) keksówkę.

    odpowiedz

  • Tatiana Tatiana
    1656 dni temu
    keks wyszedł pyszny i pachniący Tylko jak zwykle u mnie owoce opadły mimo ze posypałam je mąką nie wiem jaka może być tego przyczyna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    A na jaką foremkę są to proporcje? Taka dosyć ważna informacja, która została pominięta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1662 dni temu
    Jeśli używamy zwykłej blaszki, warto ją posmarować tłuszczem. To czym ją wysypiemy zależy od własnych preferencji - sprawdzi się zarówno mąka jak i bułka tarta. Możemy również użyć papieru do pieczenia do wyłożenia blaszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1662 dni temu
    Czy formę mam posmarować masłem i posypać bułką tartą czy mąką? A jesli tak to tym czy tym?

    odpowiedz

  • Asiok Asiok
    1665 dni temu
    mnie się od termoobiegu na początku przypalił od góry...także zmieniłam na normalny tryb...

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1670 dni temu
    Upiekłam,pyszny i pachnący.Wszystkim smakował keks,polecam ten przepis pana Pawła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1672 dni temu
    Jak najbardziej,w wersji dla dzieci amaretto można pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1672 dni temu
    Czym można zastąpić amaretto w wersji dla dzieci? Można je po prostu pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1674 dni temu
    Ostatnio w Lidlu dostępny był również cukier z prawdziwą wanilią, nie waniliną, stąd nazwa cukier waniliowy. Oba te produkty można oczywiście stosować zamiennie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Nic się nie stanie jak zamiast wanilinowego dasz waniliowy cukier

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Wanilinowego a nie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1675 dni temu
    W przypadku pieczenia bez termoobiegu należy nieco podnieść temperaturę (ok. 170-180 stopni). Czas wówczas powinien być zbliżony do podanego w przepisie - pieczemy do "suchego patyczka".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1675 dni temu
    Czy to ciasto można piec bez termoobiegu? Jeśli tak to w ilu stopniach i jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1676 dni temu
    Masła dodajemy 150 g. Powinno być ono dość miękkie, by łatwo dało się je utrzeć z cukrem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1676 dni temu
    na liście zakupów nie ma masła.... Ile powinno być masła?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram