Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy jajka. Do otrzymanej masy wsypujemy 160 g przesianej mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmielone migdały. Delikatnie mieszamy.
W pozostałej mące obtaczamy owoce kandyzowane i dodajemy je do masy. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki: mleko i amaretto.
Wykładamy do formy, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez ok. 55 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (45)
716 dni temu
ciasto w smaku bardzo dobre, przepis jest bez zastrzeżeń ale te owoce kandyzowane opadły na dno ciasta ale to już kwestia chyba wprawy, moja teściowa radziła mi namoczyć te owoce a potem obtoczyć w mące to nie opadną no i kwestia jeszcze wielkosci foremki, uzyłam 35x11 cm ale zdecydowanie dałabym mniejsza by ciasto wyszło wyższe albo składniki podwoiła do tej foremki ale tak przepis polecam :) i z zamiarem pieczenia tego ciasta wziąć pod uwagę te dwie kwestie by ciasto wyszło takie jakie chcemy :)
odpowiedz
2069 dni temu
Czy zamiast amaretto mozna dodać np. likier karmelowy ? :)
odpowiedz
2067 dni temu
Oczywiście, że można :)
716 dni temu
ja nie dodawałam do ciasta wogóle tego amaretto, pominęłam ten składnik a cistao po upieczeniu gdy wystygło przykryłam gazą jałową i namoczyłam sporą ilością brandy, pół szklanki lub szklankę i ciasto też wyszło
2183 dni temu
A czy amaretto rzeczywiście trzeba pomijać w wersji dla dzieci? Czy procenty same nie wyparują pod wpływem temperatury w trakcie pieczenia zostawiając tylko smak ?
odpowiedz
2182 dni temu
Mata, amaretto można pominąć :)
3535 dni temu
Dziękuję za podpowiedź zwrócę na to uwagę :)
odpowiedz
3535 dni temu
Beatka323, przyczynami opadania owoców na spód ciasta są zazwyczaj jeszcze: zbyt rzadka konsystencja ciasta, która nie utrzymuje owoców oraz zbyt duże (ciężkie) kawałki owoców.
odpowiedz
3535 dni temu
Tak jak pisałam zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem 15 g mąki do obtoczenia owoców a mimo to opadły więc dlatego szukam pomocy jak to zrobić by owoce były w całym cieście:)
odpowiedz
3536 dni temu
Beatka323, aby owoce nie opadły na dno, możesz je obtoczyć delikatnie w mące przed dodaniem do ciasta.
odpowiedz
3536 dni temu
Keks rewelacyjny:) przepyszny:) pachnący:), ale wszystkie owoce opadły na dno:( robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Może najpierw dodać mleko a potem owoce? Chciałabym go upiec ponownie, ale nie z owocami na dnie:)
odpowiedz
3550 dni temu
świetny przepis keks rewelacyjny wszyscy się zajadali do ostatniego okruszka :)
odpowiedz
3617 dni temu
Drogi Gościu, możesz pominąć amaretto :)
odpowiedz
3617 dni temu
Czy ciasto wyjdzie bez dodania amaretto? chciałabym aby ciasto mogły zjeść również dzieci
odpowiedz
3647 dni temu
Wszystko fajnie, ciasto pyszne, tylko mimo obtoczenia w mące owoce opadły mi na dno :(
odpowiedz
3971 dni temu
Drogi gościu, by owoce nie opadły na dno, można je przed dodaniem do ciasta obtoczyć w odrobinie mąki.
odpowiedz
3972 dni temu
Ciasto pyszne jednak wszystkie owoce opadły na dno :( Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego?
odpowiedz
4007 dni temu
Ciasto nie dobre, NIE POLECAM!
odpowiedz
739 dni temu
czemu niedobre? bo ci nie wyszło czy z przepisem cos nie tak? a może nie lubisz?
4007 dni temu
TAK MOŻNA W LIDLU DOSTAĆ AMARETTO! POLECAM, PYSZNE!
odpowiedz
4007 dni temu
Właśnie robię to ciasto, miejmy nadzieję, że będzie pyszne :)
odpowiedz
4007 dni temu
Czy macie w swojej kuchni przepis na cukierki własności ręcznie robione?
odpowiedz
4009 dni temu
Czy w Lidlu można dostać amaretto?
odpowiedz
4010 dni temu
Czy mogę upiec to ciasto 3-4 dni przed Wigilią, zawinąć np. w folię spożywczą i być pewną, że się nie zepsuje? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
4011 dni temu
Keksówka standardowa, ok. 25 cm długości. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4012 dni temu
A jakiej wielkości mniej więcej ma być keksówka?
odpowiedz
4015 dni temu
Ewo niestety nie polecamy zastępowania mielonych migdałów mąką - ciasto wyjdzie wówczas dużo twardsze. Jeśli nie masz pod ręką migdałów, możesz użyć mielonych orzechów.
odpowiedz
4016 dni temu
Czym można zastąpić mielone migdały? Mąką? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Dziękuję
odpowiedz
4018 dni temu
Ludzie, nie użyjcie czasem do tego keksa bakalii z... LIDLA, bo zamiast keksa wyjdzie wam... murzynek.
odpowiedz
4020 dni temu
Podany przepis jest w sam raz na standardową, średniej wielkości (ok 25 cm długości) keksówkę.
odpowiedz
4021 dni temu
keks wyszedł pyszny i pachniący Tylko jak zwykle u mnie owoce opadły mimo ze posypałam je mąką nie wiem jaka może być tego przyczyna
odpowiedz
4021 dni temu
A na jaką foremkę są to proporcje? Taka dosyć ważna informacja, która została pominięta.
odpowiedz
4027 dni temu
Jeśli używamy zwykłej blaszki, warto ją posmarować tłuszczem. To czym ją wysypiemy zależy od własnych preferencji - sprawdzi się zarówno mąka jak i bułka tarta. Możemy również użyć papieru do pieczenia do wyłożenia blaszki.
odpowiedz
4028 dni temu
Czy formę mam posmarować masłem i posypać bułką tartą czy mąką? A jesli tak to tym czy tym?
odpowiedz
4031 dni temu
mnie się od termoobiegu na początku przypalił od góry...także zmieniłam na normalny tryb...
odpowiedz
4035 dni temu
Upiekłam,pyszny i pachnący.Wszystkim smakował keks,polecam ten przepis pana Pawła.
odpowiedz
4037 dni temu
Jak najbardziej,w wersji dla dzieci amaretto można pominąć :)
odpowiedz
4037 dni temu
Czym można zastąpić amaretto w wersji dla dzieci? Można je po prostu pominąć?
odpowiedz
4039 dni temu
Ostatnio w Lidlu dostępny był również cukier z prawdziwą wanilią, nie waniliną, stąd nazwa cukier waniliowy. Oba te produkty można oczywiście stosować zamiennie :)
odpowiedz
4039 dni temu
Nic się nie stanie jak zamiast wanilinowego dasz waniliowy cukier
odpowiedz
4039 dni temu
Wanilinowego a nie
odpowiedz
4040 dni temu
W przypadku pieczenia bez termoobiegu należy nieco podnieść temperaturę (ok. 170-180 stopni). Czas wówczas powinien być zbliżony do podanego w przepisie - pieczemy do "suchego patyczka".
odpowiedz
4040 dni temu
Czy to ciasto można piec bez termoobiegu? Jeśli tak to w ilu stopniach i jak długo?
odpowiedz
4041 dni temu
Masła dodajemy 150 g. Powinno być ono dość miękkie, by łatwo dało się je utrzeć z cukrem.
odpowiedz
4041 dni temu
na liście zakupów nie ma masła.... Ile powinno być masła?
odpowiedz
zobacz wszystkie