Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto parzone
Mleko zagotowujemy razem z masłem i solą. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto około 1 minuty.
Następnie ciasto przekładamy do miski i wystudzamy. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi). Ptysie pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut. Ptysie odstawiamy do wystygnięcia.
Krem pâtissière
Mleko zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko starannie mieszamy.
Następnie dodajemy stopniowo zagotowane mleko, cały czas mieszamy. Masę wlewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Karmel
Cukier gotujemy z wodą do momentu uzyskania jasnozłotego koloru, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu. Wystudzone ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego i gładkiej tylki kremem pâtissière. Tak przygotowane ptysie zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy.
Jeżeli chcemy, żeby piramida miała większy rozmiar, przygotowujemy stożek z tektury pokryty pergaminem i na nim kleimy ptysie ze sobą.
Dekoracja
Cukier gotujemy z wodą, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu. Karmel delikatnie przestudzamy tak, aby się ciągnął za widelcem, tworząc karmelową nić. Za pomocą widelca, okrężnymi ruchami dekorujemy piramidę karmelem. Tak przygotowaną ptysiową piramidę dekorujemy kawałkami jabłek i pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Tiramisu
- Macedoński tort chałwowy
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Kisiel z owoców lasu
- Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Chleb brioche z musem figowym
- Ciasto à la mars
- Jaglane à la bounty w słoiczku
- 3 sposoby na ziemniaki
- Magdalenki w stylu francuskim
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Wegańskie florentynki
- Syrop piernikowy
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Ciasteczka cytrynowe
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Cooler z sorbetem i melonem
- Szaszłyki wieprzowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
901 dni temu
Jaka jest średnica patery?
odpowiedz
899 dni temu
Drogi Gościu, patera ma średnicę ok. 25 cm.
1916 dni temu
Ptysie trzeba piec minimum 20 minut! Może nawet dłużej. Podany czas jest abstrakcyjny. Po 14 minutach ptysie nie są upieczone!!!
odpowiedz
2702 dni temu
Zrobiłam pyszną wieże z ptysiów i jestem z siebie bardzo dumna:) Rodzina również jest dumna:)
odpowiedz
2701 dni temu
My też jesteśmy dumni! :)
3106 dni temu
Ile wychodzi tych ptysiów?
odpowiedz
3537 dni temu
Zrobiłam WSZYSTKO tak jak na filmiku....-nie otwierałam piekarnika i upiekły się na złoty kolor....-pomimo tego po otwarciu piekarnika(ma dobry piekarnik-zaznaczam)wyszły właśnie "klapnięte".Na szczęście kolejne 2 blaszki wyszły ok:)-ale nie otwieram od razu piekarnika tylko czekałam 10 minut....Nadzienie zrobiłam z bitej śmietany,tak więc dzisiaj objadamy się ptysiami:).Pozdrawiam.
odpowiedz
2702 dni temu
Od razu ptysi się nie wyjmuje:) Na początku uchylamy piekarnik żeby ptysie oswoiły się z temperaturą po czym wyjmujemy je :)
3537 dni temu
Magdaleno, przyczyną "klapniętych" ptysiów może być to, że nie były one dobrze wypieczone. Powinny przybrać złocisty kolor (tak, jak w filmiku) i odklejać się od blachy czy też pergaminu. Piekarnika nie należy otwierać w trakcie pieczenia. Ptysie studzimy poza piekarnikiem, zwłaszcza, że z podanej ilości ciasta trzeba piec ptysie partiami.
odpowiedz
3537 dni temu
Właśnie zrobiłam te ptysie....-WKURZYŁAM się na MAXA!!!!! Zrobiłąm wszystko tak jak w przepisie i wyrosły PRZEPIĘKNIE....-do momentu kiedy nie otworzyłam piekarnika...-WSZYSTKIE dosłownie WSZYSTKIE zrobiły sie w jednym momencie PLACKI!-a w piekarniku wyglądały cudnie....:(.Może zapomniał Pan,Pnie Pawle powiedzieć o dosyć ISTOTNEJ kwesti...-a mianowicie,iż NIE OTWIERA się od razu piekarnika????....szkoda....
odpowiedz
3545 dni temu
Edyto, możesz samodzielnie wykonać taki stożek z tektury, a następnie obłożyć go pergaminem.
odpowiedz
3547 dni temu
Stożek - czy to jakaś podstawka, można ją gdzieś kupić?
odpowiedz
3969 dni temu
Z odrywaniem ptysiów nie powinno być problemu :)
odpowiedz
3969 dni temu
mam pytanie, czy łatwo jest pojedynczo odrywać ptysie , czy przypadkowo inne się nie kruszą, albo czy karmel je jakoś bardzo razem nie trzyma, czy bez problemu odchodzą od papieru????
odpowiedz
4046 dni temu
wszystko piękne,pracy dużo,ale satysfakcja ... bezcenne jedno drobne pytanko : jaki rękaw cukierniczy kupić ? na rynku jest tego dużo: bawełniany,silikonowy,jednorazowe foliowe ...
odpowiedz
4058 dni temu
Ten przepyszny deser jest bardzo łatwy do wykonania, jedynie czasochłonny. Zdecydowanie wolimy oryginalny przepis, tutaj odrobinę przekombinowany. Creme patissiere panie Pawle! Błagam!!! Przecież jest pan profesjonalistą.
odpowiedz
4069 dni temu
Piękny stożek z ptysiów,świetny przepis pana Pawła,z pewnością wypróbuję.
odpowiedz
4070 dni temu
Stożek powinien mieć około 50 cm wysokości. Jeśli jednak jego średnica będzie większa, stożek może być nieco niższy.
odpowiedz
4071 dni temu
Przepraszam, ale jakiej wysokości ma być ten stożek na podaną ilość składników?
odpowiedz
4071 dni temu
a ptysie nazywali PROFITEROLE :)))
odpowiedz
4071 dni temu
uczestnicy pierwszej edycji Master Chef Australia to robili...
odpowiedz
4071 dni temu
Croqumbouche przecudne! Faktycznie sporo przy nim pracy, ale i zabawy:) Chciałabym również dopytać, czy można wiedzieć skąd jest ta patera?
odpowiedz
zobacz wszystkie