
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
KROK 2: MARYNUJEMY MIĘSO
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
KROK 3: SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
KROK 5: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
KROK 6: SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
191 dni temu
Bardzo dobry przepis! Przepyszny kurczak z wyraźnym aromatem :)
Odpowiedz
574 dni temu
Super przepis, ja jednak jeszcze na górę podałam omlet pokrojony w paseczki :) Fajnie przełamał cytrynowy smak dania.
Odpowiedz