![Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/09a335b369f3-1ea5cfbc711c-kw08-2024-karol-okrasa-kurczak-po-wietnamsku-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
KROK 2: MARYNUJEMY MIĘSO
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
KROK 3: SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
KROK 5: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
KROK 6: SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
![Kurczak z Chorizo i serem Manchego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d232af805b0-8471c9f072-KW_31_Okrasa_danie.webp)
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
![Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/559be789ba68-5f58f9df9d-KW_33_Okrasa_danie.webp)
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
![Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d91f49e1daf8-3a4c359a22-Okrasa_kurczak-z-curry_KW_05_960x540.webp)
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
![Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe6d7e7336f8-c85dc04f79-OKRASA_KW_23_kurczak_pieczony_z_bekonem_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto – klasyczny przepis
- Calzone
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Sałatka z grillowanych owoców
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
Komentarze (1)
122 dni temu
Super przepis, ja jednak jeszcze na górę podałam omlet pokrojony w paseczki :) Fajnie przełamał cytrynowy smak dania.
odpowiedz