
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
KROK 2: MARYNUJEMY MIĘSO
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
KROK 3: SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
KROK 5: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
KROK 6: SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
319 dni temu
Super przepis, ja jednak jeszcze na górę podałam omlet pokrojony w paseczki :) Fajnie przełamał cytrynowy smak dania.
odpowiedz