Cytryna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!
Tonic espresso
Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!
Sorbet cytrynowy z 3 składników
Prosty sposób na orzeźwienie w upalne dni! Zobacz szybki przepis Pauli na przepyszny sorbet cytrynowy. Raz, dwa, trzy – składniki i gotowe!
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!
Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.
Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!
Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.
Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Gdzie rośnie cytryna?
Cytryny rosną na drzewach cytrynowych, które osiągają ok. 5 m wysokości. Choć zdarza się, że osiągają wysokość nawet 10 m. Drzewa kwitną cały rok na biało lub białoróżowo, owoce pokryte są żółtą skórką. Gałęzie drzew cytrynowych są uzbrojone w kolce. Owoce cytryny zalicza się do jagód.
Ile kalorii ma cytryna?
W 100 g owocu jest 29 kalorii.
Ile kalorii ma herbata z cytryną?
Herbata ma 1 kalorię, według niektórych nawet 0! Plasterek cytryny to 3 kalorie. Nieposłodzona herbata z cytryną to zaledwie 4 kalorie.
Ile witaminy C ma cytryna?
Cytryna ma sporo witaminy C. Nie jest jednak, jak się nam często wydaje, najlepszym źródłem tej witaminy. W 100 g cytryny jest od 50 do 80 mg witaminy C. Znacznie więcej zawiera jej czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki czy grejpfrut.
Co zawiera cytryna?
Zawarta w cytrynie witamina C działa profilaktycznie, zapobiegając przeziębieniu. Wzmacnia także odporność. W owocu znajdują się też polifenole, które przeciwdziałają występowaniu chorób krążenia.
Jaki odczyn ma cytryna?
Cytryna ma odczyn kwaśny, ale w żołądku zmienia się on na zasadowy. Czyli paradoksalnie nie zakwasza organizmu. Wręcz przeciwnie – jest świetna do odkwaszania go.
Jak odkwasić organizm cytryną?
Nasz organizm często jest zakwaszony. Powodem jest zwykle złe odżywianie. Możemy odkwasić organizm, pijąc każdego ranka szklankę ciepłej wody ze świeżym sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Sok cytrynowy jest zasadotwórczy i wspomaga odkwaszanie organizmu.
Jak zrobić wodę z miętą i cytryną?
Z pokrojonej cytryny i świeżej mięty możesz zrobić idealny, orzeźwiający, zdrowy napój. Wystarczy wrzucić plasterki cytryny i świeże listki mięty do dzbanka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na jakiś czas. Można dodać trochę wody gazowanej, a do smaku odrobinę miodu.
Co daje woda z cytryną?
Woda z cytryną jest niezastąpiona dla organizmu! Przede wszystkim oczyszcza go z toksyn. Poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Daje nam też energię na cały pracowity dzień. Odświeża oddech, dobrze wpływa na dziąsła, a nawet łagodzi bóle zębów.