Kuchnia tajska - przepisy i pomysły:

Kuchnia tajska

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Znana ze swego upodobania do pikantnych i wyrazistych potraw jest jedną z najpopularniejszych kuchni w kuchni azjatyckiej. W Polsce znalazła już liczne grono entuzjastów, którzy zajadają się curry czy też deserem w postaci charakterystycznych lodów. Kuchnia tajska, bo o niej mowa, urzeka swą oryginalnością, świeżością składników, a przede wszystkim barwą. Jak odmienić nasze codzienne menu, inspirując się kuchnią tajską? Sprawdźcie, zaglądając do Kuchni Lidla.

Lody tajskie – smakowity orientalny deser

Lody to nie tylko kulki i stożki. Tajskie przysmaki tej kategorii przypominają bardziej ruloniki niż powszechnie znane wszystkim kształty. Mało tego! Tajskie lody podawane są w kubeczkach w wielokolorowych i wielosmakowych kompozycjach, składających się z mnóstwa dodatków, m.in. z owoców, żelków, ciasteczek, posypki, orzechów itp. To wyjątkowy deser w wyjątkowej oprawie. Nic więc dziwnego, że każdy chciałby poznać tajniki przyrządzania lodów tajskich. Jeśli poszukujecie informacji, jak je zrobić, Karol Okrasa w towarzystwie Magic of Y udzielą wam dokładnych wskazówek. Spójrzcie, jak na waszych oczach powstają magiczne lody tajskie.

Tajskie zupy – 6 naszych przepisów

Zupę tajską poznacie po wyraźnym i pikantnym smaku, który nadają jej m.in. świeży imbir, papryczka chili, czosnek oraz różnorodne sosy. Istotną rolę w jej składzie odgrywają także ryby oraz owoce morza. Do osiągnięcia pożądanego efektu zupy tajskiej, jakim jest ostra i aromatyczna nuta smakowa, potrzeba również ziół, koniecznie świeżych. Wszystko to sprawia, że obok zupy tajskiej nie można przejść obojętnie, szczególnie jeśli przepis na jej przyrządzenie podaje Kuchnia Lidla. Przekonajcie się sami, jak zbliżyć się do odległej Tajlandii i poczuć jej zapach w swoim domu:

Curry – tradycyjny tajski przepis w wielu odmianach

Zielone curry z kurczakiem to podstawa kuchni tajskiej. I choć korzeniami curry sięga do Indii, to właśnie w Tajlandii jedna z odmian tej potrawy zyskała miano przysmaku narodowego. Przepis na tradycyjne tajskie curry, oprócz kawałków kurczaka, powinien uwzględnić mleczko kokosowe, zieloną pastę curry, całą gamę pikantnych przypraw oraz garść warzyw według uznania, np. pieczarki, marchewkę czy cukinię. W przepisie na kurczaka curry z mleczkiem kokosowym sugeruje się serwowanie dania z ryżem. Jeśli więc macie ochotę skosztować tego tajskiego przysmaku, to koniecznie sięgnijcie po zielone curry z groszkiem cukrowym z przepisu Karola Okrasy. W Kuchni Lidla znajdziecie też wiele wariacji na temat kurczaka curry. Przekonajcie się, że przepis na kurczaka po tajsku niejedno ma imię:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!