Kuchnia tajska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!
Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!
Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Lody tajskie – smakowity orientalny deser
Lody to nie tylko kulki i stożki. Tajskie przysmaki tej kategorii przypominają bardziej ruloniki niż powszechnie znane wszystkim kształty. Mało tego! Tajskie lody podawane są w kubeczkach w wielokolorowych i wielosmakowych kompozycjach, składających się z mnóstwa dodatków, m.in. z owoców, żelków, ciasteczek, posypki, orzechów itp. To wyjątkowy deser w wyjątkowej oprawie. Nic więc dziwnego, że każdy chciałby poznać tajniki przyrządzania lodów tajskich. Jeśli poszukujecie informacji, jak je zrobić, Karol Okrasa w towarzystwie Magic of Y udzielą wam dokładnych wskazówek. Spójrzcie, jak na waszych oczach powstają magiczne lody tajskie.
Tajskie zupy – 6 naszych przepisów
Zupę tajską poznacie po wyraźnym i pikantnym smaku, który nadają jej m.in. świeży imbir, papryczka chili, czosnek oraz różnorodne sosy. Istotną rolę w jej składzie odgrywają także ryby oraz owoce morza. Do osiągnięcia pożądanego efektu zupy tajskiej, jakim jest ostra i aromatyczna nuta smakowa, potrzeba również ziół, koniecznie świeżych. Wszystko to sprawia, że obok zupy tajskiej nie można przejść obojętnie, szczególnie jeśli przepis na jej przyrządzenie podaje Kuchnia Lidla. Przekonajcie się sami, jak zbliżyć się do odległej Tajlandii i poczuć jej zapach w swoim domu:
- pikantna zupa tajska z krewetkami i z kurczakiem
- tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- ostra zupa z rybą i ryżem
- kokosowa zupa curry z marchewką
- krem z dyni z mleczkiem kokosowym
- ostra zupa rybna z ryżem
Curry – tradycyjny tajski przepis w wielu odmianach
Zielone curry z kurczakiem to podstawa kuchni tajskiej. I choć korzeniami curry sięga do Indii, to właśnie w Tajlandii jedna z odmian tej potrawy zyskała miano przysmaku narodowego. Przepis na tradycyjne tajskie curry, oprócz kawałków kurczaka, powinien uwzględnić mleczko kokosowe, zieloną pastę curry, całą gamę pikantnych przypraw oraz garść warzyw według uznania, np. pieczarki, marchewkę czy cukinię. W przepisie na kurczaka curry z mleczkiem kokosowym sugeruje się serwowanie dania z ryżem. Jeśli więc macie ochotę skosztować tego tajskiego przysmaku, to koniecznie sięgnijcie po zielone curry z groszkiem cukrowym z przepisu Karola Okrasy. W Kuchni Lidla znajdziecie też wiele wariacji na temat kurczaka curry. Przekonajcie się, że przepis na kurczaka po tajsku niejedno ma imię: