Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchew, miód oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1979 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
1979 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
2847 dni temu
wyszło słodko-ostro, przepyszna zupa!
odpowiedz
3254 dni temu
cudowna, zawsze wychodzi, smakuje każdemu, daje możliwość dostosowania ostrości. Brawo!
odpowiedz
3339 dni temu
Świetny przepis. Ja dodaję jeszcze sok z 1/2 pomarańczy. Pycha.
odpowiedz
3421 dni temu
wyglada pysznie, lece zaraz do lidla po składniki :)
odpowiedz
3422 dni temu
po 30 minutach gotowania marchewka jest ze wszystkich swoich "wartości" WYJAŁOWIONA!!
odpowiedz
3435 dni temu
Drogi Gościu, pasta curry to zblendowana mieszanka przypraw w formie pasty.
odpowiedz
3437 dni temu
Co to pasta curry? Mój zięć jest Hindusem i nie używa takiej pasty.
odpowiedz
3538 dni temu
Przepyszna zupa :) Zrobiłam jej 2 razy więcej. Warzywa z bulionu zmiksowałam razem z marchewką. Wiórki kokosowe świetnie uzupełniają smak. Pozdrawiam osobę, która opracowała przepis :)
odpowiedz
3588 dni temu
Zupa była przepyszna, ale zrobiłam z modyfikacjami... Nie udało mi się zdobyć pasty curry więc dałam zielony sos curry duży słój, (a w nim ważny składnik - trawa cytrynowa) no i dodałam po zmiksowaniu drobno pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka.
odpowiedz
3701 dni temu
Moniko najlepszy będzie bulion drobiowy.
odpowiedz
3701 dni temu
A jaki mam dodać bulion ? Warzywny, drobiowy ... ?? Proszę o pomoc :)
odpowiedz
3731 dni temu
Pyszna, ale były modyfikacje. Bulionu 600 ml, pasty curry dwie solidne łyżeczki, sok z 1 limonki.
odpowiedz
3736 dni temu
Najlepsza zupa jaka jadłam. Polecam.:)
odpowiedz
3769 dni temu
Bardzo smaczna zupa :)
odpowiedz
3898 dni temu
Doskonała gosci w mojej kuchni często...:))
odpowiedz
3936 dni temu
Zupa wyszła przepyszna :) Dodałam nieco mniej miodu i więcej pasty curry przez co pozbyłam się mdłego smaku a uzyskałam pikantny. I naprawdę mi to smakowało. Do zupy dodałam kurczaka pokrojonego w cienkie paski i podsmażonego na oleju sezamowym. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)
odpowiedz
3942 dni temu
Zupa wyszła taka nijaka, bardzo mdła, nikt nie mógł ją zjeść do końca, ostatecznie wylądowała w toalecie. Coś nie tak musi być z proporcjami, prawdopodobnie za dużo mleka kokosowego. Robiłem już parę zup z tej strony i wszystkie wychodziły bardzo smaczne, jednak ta jest beznadziejna.
odpowiedz
3946 dni temu
Bardzo cieszy nas, że zupa Wam smakuje. Próbowaliście już innych zup z przepisów Kuchni Lidla? https://kuchnialidla.pl/przepisy?Cat=soup
odpowiedz
3947 dni temu
Zupka pycha, przepis 9/10... Ja dodałem do miseczek przed podaniem smażonego na oleju i przyprawionego dość dużą ilością papryki pociętego w cienkie paski kurczaka, dzięki temu zupka była bardziej treściwa... polecam :)
odpowiedz
3947 dni temu
zupka bardzo pyszna
odpowiedz
3952 dni temu
Ciekawa jestem smaku tej zupy ,wygląda smacznie.
odpowiedz
zobacz wszystkie