Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchew, miód oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowana feta
- Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Zupa krem z kawałkami kurczaka
- Pikantne kulki z morelami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Tacos z tuńczykiem
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Baba ghanoush
- Paella z karkówką
- Curry
- Zupa z awokado z migdałami
- Chleb z pastą z serka koziego
- Muffiny omletowe
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Milopitakia
- Sałatka z truskawkami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1955 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
1955 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
2824 dni temu
wyszło słodko-ostro, przepyszna zupa!
odpowiedz
3230 dni temu
cudowna, zawsze wychodzi, smakuje każdemu, daje możliwość dostosowania ostrości. Brawo!
odpowiedz
3315 dni temu
Świetny przepis. Ja dodaję jeszcze sok z 1/2 pomarańczy. Pycha.
odpowiedz
3398 dni temu
wyglada pysznie, lece zaraz do lidla po składniki :)
odpowiedz
3399 dni temu
po 30 minutach gotowania marchewka jest ze wszystkich swoich "wartości" WYJAŁOWIONA!!
odpowiedz
3412 dni temu
Drogi Gościu, pasta curry to zblendowana mieszanka przypraw w formie pasty.
odpowiedz
3414 dni temu
Co to pasta curry? Mój zięć jest Hindusem i nie używa takiej pasty.
odpowiedz
3514 dni temu
Przepyszna zupa :) Zrobiłam jej 2 razy więcej. Warzywa z bulionu zmiksowałam razem z marchewką. Wiórki kokosowe świetnie uzupełniają smak. Pozdrawiam osobę, która opracowała przepis :)
odpowiedz
3564 dni temu
Zupa była przepyszna, ale zrobiłam z modyfikacjami... Nie udało mi się zdobyć pasty curry więc dałam zielony sos curry duży słój, (a w nim ważny składnik - trawa cytrynowa) no i dodałam po zmiksowaniu drobno pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka.
odpowiedz
3678 dni temu
Moniko najlepszy będzie bulion drobiowy.
odpowiedz
3678 dni temu
A jaki mam dodać bulion ? Warzywny, drobiowy ... ?? Proszę o pomoc :)
odpowiedz
3707 dni temu
Pyszna, ale były modyfikacje. Bulionu 600 ml, pasty curry dwie solidne łyżeczki, sok z 1 limonki.
odpowiedz
3712 dni temu
Najlepsza zupa jaka jadłam. Polecam.:)
odpowiedz
3745 dni temu
Bardzo smaczna zupa :)
odpowiedz
3874 dni temu
Doskonała gosci w mojej kuchni często...:))
odpowiedz
3912 dni temu
Zupa wyszła przepyszna :) Dodałam nieco mniej miodu i więcej pasty curry przez co pozbyłam się mdłego smaku a uzyskałam pikantny. I naprawdę mi to smakowało. Do zupy dodałam kurczaka pokrojonego w cienkie paski i podsmażonego na oleju sezamowym. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)
odpowiedz
3918 dni temu
Zupa wyszła taka nijaka, bardzo mdła, nikt nie mógł ją zjeść do końca, ostatecznie wylądowała w toalecie. Coś nie tak musi być z proporcjami, prawdopodobnie za dużo mleka kokosowego. Robiłem już parę zup z tej strony i wszystkie wychodziły bardzo smaczne, jednak ta jest beznadziejna.
odpowiedz
3923 dni temu
Bardzo cieszy nas, że zupa Wam smakuje. Próbowaliście już innych zup z przepisów Kuchni Lidla? https://kuchnialidla.pl/przepisy?Cat=soup
odpowiedz
3923 dni temu
Zupka pycha, przepis 9/10... Ja dodałem do miseczek przed podaniem smażonego na oleju i przyprawionego dość dużą ilością papryki pociętego w cienkie paski kurczaka, dzięki temu zupka była bardziej treściwa... polecam :)
odpowiedz
3923 dni temu
zupka bardzo pyszna
odpowiedz
3929 dni temu
Ciekawa jestem smaku tej zupy ,wygląda smacznie.
odpowiedz
zobacz wszystkie