Kokosowa zupa curry z marchewką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.

W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchew, miód oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.

Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Natka Natka
    258 dni temu
    Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.

    odpowiedz

  • Natka Natka
    258 dni temu
    Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1126 dni temu
    wyszło słodko-ostro, przepyszna zupa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1533 dni temu
    cudowna, zawsze wychodzi, smakuje każdemu, daje możliwość dostosowania ostrości. Brawo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1617 dni temu
    Świetny przepis. Ja dodaję jeszcze sok z 1/2 pomarańczy. Pycha.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1700 dni temu
    wyglada pysznie, lece zaraz do lidla po składniki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1701 dni temu
    po 30 minutach gotowania marchewka jest ze wszystkich swoich "wartości" WYJAŁOWIONA!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Drogi Gościu, pasta curry to zblendowana mieszanka przypraw w formie pasty.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1716 dni temu
    Co to pasta curry? Mój zięć jest Hindusem i nie używa takiej pasty.

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    1817 dni temu
    Przepyszna zupa :) Zrobiłam jej 2 razy więcej. Warzywa z bulionu zmiksowałam razem z marchewką. Wiórki kokosowe świetnie uzupełniają smak. Pozdrawiam osobę, która opracowała przepis :)

    odpowiedz

  • Ewa Gość Ewa Gość
    1866 dni temu
    Zupa była przepyszna, ale zrobiłam z modyfikacjami... Nie udało mi się zdobyć pasty curry więc dałam zielony sos curry duży słój, (a w nim ważny składnik - trawa cytrynowa) no i dodałam po zmiksowaniu drobno pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1980 dni temu
    Moniko najlepszy będzie bulion drobiowy.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1980 dni temu
    A jaki mam dodać bulion ? Warzywny, drobiowy ... ?? Proszę o pomoc :)

    odpowiedz

  • PaTiTo PaTiTo
    2010 dni temu
    Pyszna, ale były modyfikacje. Bulionu 600 ml, pasty curry dwie solidne łyżeczki, sok z 1 limonki.

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    2015 dni temu
    Najlepsza zupa jaka jadłam. Polecam.:)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    2047 dni temu
    Bardzo smaczna zupa :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Malinowska Katarzyna Malinowska
    2176 dni temu
    Doskonała gosci w mojej kuchni często...:))

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    2214 dni temu
    Zupa wyszła przepyszna :) Dodałam nieco mniej miodu i więcej pasty curry przez co pozbyłam się mdłego smaku a uzyskałam pikantny. I naprawdę mi to smakowało. Do zupy dodałam kurczaka pokrojonego w cienkie paski i podsmażonego na oleju sezamowym. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    2220 dni temu
    Zupa wyszła taka nijaka, bardzo mdła, nikt nie mógł ją zjeść do końca, ostatecznie wylądowała w toalecie. Coś nie tak musi być z proporcjami, prawdopodobnie za dużo mleka kokosowego. Robiłem już parę zup z tej strony i wszystkie wychodziły bardzo smaczne, jednak ta jest beznadziejna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2225 dni temu
    Bardzo cieszy nas, że zupa Wam smakuje. Próbowaliście już innych zup z przepisów Kuchni Lidla? https://kuchnialidla.pl/przepisy?Cat=soup

    odpowiedz

  • Natans Natans
    2225 dni temu
    Zupka pycha, przepis 9/10... Ja dodałem do miseczek przed podaniem smażonego na oleju i przyprawionego dość dużą ilością papryki pociętego w cienkie paski kurczaka, dzięki temu zupka była bardziej treściwa... polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2226 dni temu
    zupka bardzo pyszna

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2231 dni temu
    Ciekawa jestem smaku tej zupy ,wygląda smacznie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram