Kokosowa zupa curry z marchewką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.

W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchew, miód oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.

Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Natka Natka
    94 dni temu
    Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.

    odpowiedz

  • Natka Natka
    94 dni temu
    Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    963 dni temu
    wyszło słodko-ostro, przepyszna zupa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1369 dni temu
    cudowna, zawsze wychodzi, smakuje każdemu, daje możliwość dostosowania ostrości. Brawo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    Świetny przepis. Ja dodaję jeszcze sok z 1/2 pomarańczy. Pycha.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1536 dni temu
    wyglada pysznie, lece zaraz do lidla po składniki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1537 dni temu
    po 30 minutach gotowania marchewka jest ze wszystkich swoich "wartości" WYJAŁOWIONA!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1550 dni temu
    Drogi Gościu, pasta curry to zblendowana mieszanka przypraw w formie pasty.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1552 dni temu
    Co to pasta curry? Mój zięć jest Hindusem i nie używa takiej pasty.

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    1653 dni temu
    Przepyszna zupa :) Zrobiłam jej 2 razy więcej. Warzywa z bulionu zmiksowałam razem z marchewką. Wiórki kokosowe świetnie uzupełniają smak. Pozdrawiam osobę, która opracowała przepis :)

    odpowiedz

  • Ewa Gość Ewa Gość
    1703 dni temu
    Zupa była przepyszna, ale zrobiłam z modyfikacjami... Nie udało mi się zdobyć pasty curry więc dałam zielony sos curry duży słój, (a w nim ważny składnik - trawa cytrynowa) no i dodałam po zmiksowaniu drobno pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Moniko najlepszy będzie bulion drobiowy.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1816 dni temu
    A jaki mam dodać bulion ? Warzywny, drobiowy ... ?? Proszę o pomoc :)

    odpowiedz

  • PaTiTo PaTiTo
    1846 dni temu
    Pyszna, ale były modyfikacje. Bulionu 600 ml, pasty curry dwie solidne łyżeczki, sok z 1 limonki.

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    1851 dni temu
    Najlepsza zupa jaka jadłam. Polecam.:)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1884 dni temu
    Bardzo smaczna zupa :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Malinowska Katarzyna Malinowska
    2013 dni temu
    Doskonała gosci w mojej kuchni często...:))

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    2051 dni temu
    Zupa wyszła przepyszna :) Dodałam nieco mniej miodu i więcej pasty curry przez co pozbyłam się mdłego smaku a uzyskałam pikantny. I naprawdę mi to smakowało. Do zupy dodałam kurczaka pokrojonego w cienkie paski i podsmażonego na oleju sezamowym. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    2057 dni temu
    Zupa wyszła taka nijaka, bardzo mdła, nikt nie mógł ją zjeść do końca, ostatecznie wylądowała w toalecie. Coś nie tak musi być z proporcjami, prawdopodobnie za dużo mleka kokosowego. Robiłem już parę zup z tej strony i wszystkie wychodziły bardzo smaczne, jednak ta jest beznadziejna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2061 dni temu
    Bardzo cieszy nas, że zupa Wam smakuje. Próbowaliście już innych zup z przepisów Kuchni Lidla? https://kuchnialidla.pl/przepisy?Cat=soup

    odpowiedz

  • Natans Natans
    2062 dni temu
    Zupka pycha, przepis 9/10... Ja dodałem do miseczek przed podaniem smażonego na oleju i przyprawionego dość dużą ilością papryki pociętego w cienkie paski kurczaka, dzięki temu zupka była bardziej treściwa... polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2062 dni temu
    zupka bardzo pyszna

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2067 dni temu
    Ciekawa jestem smaku tej zupy ,wygląda smacznie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram