
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchew, miód oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczone bataty z piekarnika
- Szare kluski
- Krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (23)
2227 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
2227 dni temu
Bardzo smaczna zupa, jednak nie każdemu podpasuje ze względu na wiórki kokosowe, które się nie zblendują.
odpowiedz
3096 dni temu
wyszło słodko-ostro, przepyszna zupa!
odpowiedz
3502 dni temu
cudowna, zawsze wychodzi, smakuje każdemu, daje możliwość dostosowania ostrości. Brawo!
odpowiedz
3587 dni temu
Świetny przepis. Ja dodaję jeszcze sok z 1/2 pomarańczy. Pycha.
odpowiedz
3669 dni temu
wyglada pysznie, lece zaraz do lidla po składniki :)
odpowiedz
3670 dni temu
po 30 minutach gotowania marchewka jest ze wszystkich swoich "wartości" WYJAŁOWIONA!!
odpowiedz
3683 dni temu
Drogi Gościu, pasta curry to zblendowana mieszanka przypraw w formie pasty.
odpowiedz
3685 dni temu
Co to pasta curry? Mój zięć jest Hindusem i nie używa takiej pasty.
odpowiedz
3786 dni temu
Przepyszna zupa :) Zrobiłam jej 2 razy więcej. Warzywa z bulionu zmiksowałam razem z marchewką. Wiórki kokosowe świetnie uzupełniają smak. Pozdrawiam osobę, która opracowała przepis :)
odpowiedz
3836 dni temu
Zupa była przepyszna, ale zrobiłam z modyfikacjami... Nie udało mi się zdobyć pasty curry więc dałam zielony sos curry duży słój, (a w nim ważny składnik - trawa cytrynowa) no i dodałam po zmiksowaniu drobno pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka.
odpowiedz
3949 dni temu
Moniko najlepszy będzie bulion drobiowy.
odpowiedz
3949 dni temu
A jaki mam dodać bulion ? Warzywny, drobiowy ... ?? Proszę o pomoc :)
odpowiedz
3979 dni temu
Pyszna, ale były modyfikacje. Bulionu 600 ml, pasty curry dwie solidne łyżeczki, sok z 1 limonki.
odpowiedz
3984 dni temu
Najlepsza zupa jaka jadłam. Polecam.:)
odpowiedz
4017 dni temu
Bardzo smaczna zupa :)
odpowiedz
4146 dni temu
Doskonała gosci w mojej kuchni często...:))
odpowiedz
4184 dni temu
Zupa wyszła przepyszna :) Dodałam nieco mniej miodu i więcej pasty curry przez co pozbyłam się mdłego smaku a uzyskałam pikantny. I naprawdę mi to smakowało. Do zupy dodałam kurczaka pokrojonego w cienkie paski i podsmażonego na oleju sezamowym. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)
odpowiedz
4190 dni temu
Zupa wyszła taka nijaka, bardzo mdła, nikt nie mógł ją zjeść do końca, ostatecznie wylądowała w toalecie. Coś nie tak musi być z proporcjami, prawdopodobnie za dużo mleka kokosowego. Robiłem już parę zup z tej strony i wszystkie wychodziły bardzo smaczne, jednak ta jest beznadziejna.
odpowiedz
4194 dni temu
Bardzo cieszy nas, że zupa Wam smakuje. Próbowaliście już innych zup z przepisów Kuchni Lidla? https://kuchnialidla.pl/przepisy?Cat=soup
odpowiedz
4195 dni temu
Zupka pycha, przepis 9/10... Ja dodałem do miseczek przed podaniem smażonego na oleju i przyprawionego dość dużą ilością papryki pociętego w cienkie paski kurczaka, dzięki temu zupka była bardziej treściwa... polecam :)
odpowiedz
4195 dni temu
zupka bardzo pyszna
odpowiedz
4200 dni temu
Ciekawa jestem smaku tej zupy ,wygląda smacznie.
odpowiedz
zobacz wszystkie