Olej sezamowy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Makaron chow mein z kurczakiem
Makaron chow mein z kurczakiem to szybkie i smaczne danie, które przenosi nas w klimat azjatyckiej kuchni. Ten kolorowy i aromatyczny posiłek jest idealny na obiad lub kolację, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!


Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!
.webp)
Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Co to jest olej sezamowy?
Olej sezamowy to rodzaj tłuszczu roślinnego powszechnie stosowanego w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych, co pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze sezamu. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, przełamanym nutą orzecha. W sprzedaży występuje pod postacią żółtego, czasem brązowego płynu.
Czy olej sezamowy jest zdrowy?
Olej sezamowy znany jest ze swego korzystnego wpływu na organizm, co wynika głównie z jego składu. W ponad 40% bowiem olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. To sprawia, że olej sezamowy może być godnym polecenia elementem zbilansowanej diety.
Jakie właściwości ma olej sezamowy?
Olej sezamowy znany jest ze swych leczniczych właściwości, bo zapobiega wzdęciom i działa wykrztuśnie przy mokrym kaszlu, a nawet przeciwbakteryjnie, dzięki czemu utrzymuje zęby i dziąsła w czystości. Olej sezamowy znajduje zastosowanie również w kosmetologii jako składnik kosmetyków chroniących skórę przed starzeniem się oraz przesuszeniem. Ma też właściwości rozgrzewające, więc idealnie nadaje się do masażu. Wreszcie, a może przede wszystkim, oleju sezamowego użyjemy w kuchni.
Ile kalorii ma olej sezamowy?
Choć olej sezamowy zawiera aż 900 kcal w 100 g, to jego spożywanie paradoksalnie wspomaga proces odchudzania. Dzieje się tak za sprawą obecnej w jego składzie sezaminy, która utlenia lipidy, wspomagając tym samym spalanie tłuszczu. Trzeba też dodać, że zalecana dzienna dawka oleju sezamowego to najwyżej 2 łyżeczki, co oznacza, że ilość dostarczonej energii nie przewyższa w zasadzie 90 kcal i najlepiej oddaje kaloryczność tego produktu.
Jaki olej sezamowy wybrać?
Chcąc nabyć olej sezamowy, możemy wybrać między dwoma jego rodzajami: olejem z naturalnych nasion sezamu oraz z nasion prażonych. Ten pierwszy jest jaśniejszej barwy, drugi ze względu na proces, któremu zostaje poddany, jest wyraźnie ciemniejszy. Różnią się smakiem i przeznaczeniem. Olej uzyskiwany z uprażonego sezamu charakteryzuje się delikatnym aromatem orzechowym, dzięki czemu jest cenionym dodatkiem do sałatek. Z kolei jego jaśniejsza wersja jest bardziej neutralna w smaku. Jaki więc najlepiej wybrać? To zależy, do czego go potrzebujemy. Jeśli zamierzamy wykorzystać go w kuchni, to lepszym wyborem będzie jego ciemniejsza wersja.
Czy olej sezamowy nadaje się do smażenia?
Olej sezamowy jest tłoczony na zimno, dlatego nie nadaje się do smażenia. Najlepiej więc zjadać go, gdy jego temperatura jest bliska tej, w jakiej został wyprodukowany. Jego tolerancja cieplna wynosi 70°C. Wyższa temperatura powoduje, że traci swoje najcenniejsze właściwości oraz walory smakowe.
Do czego dodawać olej sezamowy?
Olej sezamowy najlepiej zatem dodawać do past, sałatek i wszelkich innych dań spożywanych na zimno. Można więc pokusić się o przygotowanie dressingu (na bazie m.in. oleju sezamowego) do sałatki z mango, chili i kawiorem lub kokosowej sałatki z fasolką szparagową. Odrobina tego składnika nie tylko podkreśli smak całej kompozycji, ale przyśpieszy również wchłanianie witamin z warzyw i owoców. W szczególności warto spróbować połączenia oleju sezamowego z ryżem, kaszą i makaronem.
Jak przechowywać olej sezamowy?
Oleje tłoczone na zimno, do których zalicza się m.in. olej sezamowy, najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy więc pomieszczenia o niskiej temperaturze, w ostateczności lodówkę. Aby olej sezamowy zachował jak najdłużej swoje wartości odżywcze i aromat, powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła w miejscu bez dostępu do światła słonecznego.
W Polsce mało jeszcze słyszy się o oleju sezamowym – a nawet jeśli już coś obije nam się o uszy, to i tak zazwyczaj nie wiemy, w jaki sposób wykorzystać go w kuchni. Ponieważ jednak coraz częściej inspirujemy się azjatycką sztuką kulinarną, jest więc nadzieja, że i olej sezamowy zyska w niedalekiej przyszłości nasze uznanie.