
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- airfryera z koszem o pojemności 2,2 l
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i go wystudź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY RYŻ
Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z sosem sojowym oraz olejem rzepakowym i sezamowym. Tak przygotowany ryż przekładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 200°C, mieszamy składniki po 5 minutach. Po upływie 10 minut całość kolejny raz mieszamy, oprószamy sezamem i pieczemy przez ostatnie 5 minut w temp. 200°C.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING LIMONKOWY
Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części i następnie w półtalarki, a cebulę i awokado (bez skórki) w kostkę. Edamame gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy w wodzie z lodem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Wszystkie składniki przekładamy do misek. Bezpośrednio przed podaniem składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)