Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • airfryera z koszem o pojemności 2,2 l
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i go wystudź.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIECZEMY RYŻ

Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z sosem sojowym oraz olejem rzepakowym i sezamowym. Tak przygotowany ryż przekładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 200°C, mieszamy składniki po 5 minutach. Po upływie 10 minut całość kolejny raz mieszamy, oprószamy sezamem i pieczemy przez ostatnie 5 minut w temp. 200°C.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING LIMONKOWY

Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części i następnie w półtalarki, a cebulę i awokado (bez skórki) w kostkę. Edamame gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy w wodzie z lodem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Wszystkie składniki przekładamy do misek. Bezpośrednio przed podaniem składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Łosoś w warzywach na ostro

Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś w warzywach na ostro sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!