
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Rozdrabnianie cebuli i czosnku
Obrać cebule i ząbki czosnku. Cebule przepołowić i razem z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6.
Krok 2: Rozdrabnianie papryki i pieczarek
Oczyścić paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5. Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
Krok 3: Smażenie mięsa
Do pojemnika wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
Krok 4: Gotowanie zupy
Dodać rozdrobnione warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C. Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
Krok 5: Podanie zupy
Dodać śmietanę i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
RADA:
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Komentarze (6)
7 dni temu
to już nie urzywa sięgarnków i rąk tylko trzeba miec termomixa?
odpowiedz
153 dni temu
Robiłem bez lidlo/termomiksa, normalnie w garnku, i uzylem blendera. Dziś spróbuje wersję bez mięsa.
odpowiedz
159 dni temu
A wersja dla osób, które nie posiadają Thermomixa?
odpowiedz
159 dni temu
Jak najbardziej to danie da się przygotować bez użycia robota Monsieur Cuisine Smart, jednak będzie to odrobinę bardziej skomplikowane i potrwa dłużej. W takim przypadku cebulę i czosnek drobno siekamy, a paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Mięso smażymy w głębokiej patelni lub garnku, mieszając, aby się nie przypaliło. Po podsmażeniu mięsa na patelni lub w garnku dodajemy składniki zgodnie z krokiem 4 przepisu i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 25 minut, nadal mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem i gotujemy przez ok. minutę.
167 dni temu
Co to jest mięso gyros?
odpowiedz
166 dni temu
W przypadku tego przepisu jako mięso gyros możesz wykorzystać dowolne mięso pokrojone w paski i przyprawione mieszanką przypraw do gyrosa lub innymi przyprawami, które lubisz.
zobacz wszystkie