Zupa gyros
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Krok 1: Rozdrabnianie cebuli i czosnku

Obrać cebule i ząbki czosnku. Cebule przepołowić i razem z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6.

Krok 2: Rozdrabnianie papryki i pieczarek

Oczyścić paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5. Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.

Krok 3: Smażenie mięsa

Do pojemnika wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.

Krok 4: Gotowanie zupy

Dodać rozdrobnione warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C. Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.

Krok 5: Podanie zupy

Dodać śmietanę i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.

RADA:

Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    571 dni temu
    to już nie urzywa sięgarnków i rąk tylko trzeba miec termomixa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    528 dni temu
    urzywa moze i nie ale używa tak
  • Gość Gość
    499 dni temu
    proponuję przed umieszczeniem komentarza- nawet takiego nic nie wnoszącego- zacząć od UŻYCIA słownika języka polskiego.
  • Gość Gość
    460 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    291 dni temu
    To jest przepis typowo pod Monsieur Cuisine Smart.
  • Gość Gość
    717 dni temu
    Robiłem bez lidlo/termomiksa, normalnie w garnku, i uzylem blendera. Dziś spróbuje wersję bez mięsa.

    odpowiedz

  • Alka Alka
    723 dni temu
    A wersja dla osób, które nie posiadają Thermomixa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    723 dni temu
    Jak najbardziej to danie da się przygotować bez użycia robota Monsieur Cuisine Smart, jednak będzie to odrobinę bardziej skomplikowane i potrwa dłużej. W takim przypadku cebulę i czosnek drobno siekamy, a paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Mięso smażymy w głębokiej patelni lub garnku, mieszając, aby się nie przypaliło. Po podsmażeniu mięsa na patelni lub w garnku dodajemy składniki zgodnie z krokiem 4 przepisu i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 25 minut, nadal mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem i gotujemy przez ok. minutę.
  • Gość Gość
    731 dni temu
    Co to jest mięso gyros?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    730 dni temu
    W przypadku tego przepisu jako mięso gyros możesz wykorzystać dowolne mięso pokrojone w paski i przyprawione mieszanką przypraw do gyrosa lub innymi przyprawami, które lubisz.

Zupa gyros to aromatyczna potrawa, która swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości warzyw, przypraw i greckiej fety. Doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się jako ciepły posiłek po długim, zimowym dniu. Co najważniejsze, zrobisz ją w naprawdę krótkim czasie! Poznaj historię tego dania i przepis, który możesz zmodyfikować wedle swoich preferencji.

Zupa gyros na rozgrzanie

Zupa gyros, czyli tak zwana zupa kebabowa, syci i rozgrzewa. Klucz to odpowiednie przygotowanie warzyw i mięsa. Jeśli użyjesz wysokiej jakości przypraw, obłędna zupa gyros już wkrótce zagości na Twoim stole! Amatorom ostrych smaków przypadnie do gustu wariant wzbogacony o papryczkę chilli. W sklepach można kupić gotowe mieszanki przypraw do tej potrawy, lecz nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by przygotować taką mieszankę samodzielnie. Zupa gyros z kurczakiem nie jest trudna do zrobienia, jednak warto na początku korzystać ze wskazówek z przepisu, aby wydobyć z niej najlepszy smak. Z naszą pomocą wyczarujesz jednak to pyszne danie nawet wtedy, jeśli nie uważasz się za mistrza kuchni!

Zupa kebab gyros ma greckie pochodzenie. Tak naprawdę kebab uchodzi za bezpośredniego poprzednika gyrosa. W wersji wypiekanej pojawił się już w połowie XIX wieku w mieście Bursa. Przyrządzanie mięsa poprzez opiekanie go na ogniu w pozycji pionowej i odcinanie cienkich plastrów przyjęło się w Imperium Osmańskim, a następnie trafiło na Półwysep Peloponez i w okolice Aten. Grecy zmodyfikowali turecką recepturę i w ten właśnie sposób powstał gyros. Przepis na niego w klasycznej wersji zakłada wykorzystanie szynki wieprzowej, w przeciwieństwie do kebaba, w którym może występować mięso drobiowe, wołowe, jagnięce lub baranie.

Najlepsza zupa gyros jest inspirowana właśnie przepisami Turków i Greków. Dzięki temu możesz poczuć smak orientu we własnej kuchni bez konieczności odbywania dalekich podróży! Przygotuj ją wtedy, kiedy potrzebujesz rozgrzania i nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie posiłku. Już w ciągu zaledwie 10 minut powstanie pyszna zupa kebabowa. Przepis, który polecamy, umożliwi Ci przyrządzenie 6 porcji.

Zupa gyrosowa o wielu “twarzach”

Rosół czy barszcz to zupy znane każdemu od najmłodszych lat. Jeśli jednak poszukujesz kulinarnej odmiany, świetnie sprawdzi się zupa kebab-gyros. To sycące danie zaspokoi Twój głód i rozgrzeje podniebienie. Szczególnie fani pikantnych potraw ucieszą się na wieść, że zupa gyros może być naprawdę ostra. W takim przypadku najlepiej dodaj do niej 3 rodzaje papryk, które będą stanowiły bazę wyrazistego w smaku sosu. Zupa kebab wyróżnia się na tle innych bogactwem składników. W naszym przepisie proponujemy wykorzystanie mięsa z kurczaka, jednak istnieją też inne warianty tej smakowitej potrawy, które przyrządzisz z innych rodzajów mięs, takie jak zupa gyros z mięsem mielonym. Pamiętaj w każdym przypadku o odpowiednio długim czasie gotowania, aby wszystkie składniki mogły się dobrze ze sobą połączyć. Zastosuj przyprawy takie jak czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny. Zupa gyros z pieczarkami z naszego przepisu obejmuje też wykorzystanie greckiej fety – dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Ci poczuć klimat kraju, z którego pochodzi potrawa. To danie przygotujesz bez trudu nawet wtedy, gdy goście zadzwonią do Ciebie na chwilę przed złożeniem niespodziewanej wizyty. Gwarantujemy, że nie oprą się smakołykowi, jakim jest zupa kebab. Przepis, który przedstawiamy to propozycja – możesz go oczywiście modyfikować wedle swoich upodobań.

Zupa gyros – przepis

Nasza zupa gyrosowa łączy w sobie pełne smaku warzywa, mięso i ser feta. Na początek rozdrobnij cebulę i czosnek w pojemniku miksującym. Przepis na zupę gyros w następnym etapie obejmuje rozdrobnienie papryki i pieczarek, które musisz później przełożyć do innego naczynia i przejść do smażenia mięsa. Dzięki urządzeniu MC Smart gotowanie jest znacznie prostsze. Wystarczy, że do pojemnika wlejesz oliwę z oliwek i usmażysz przy pomocy programu podsmażanie pokrojone w paski mięso na gyros. Zupa będzie niedługo gotowa – na dalszym etapie w pojemniku umieść rozdrobnione już wcześniej warzywa, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 szczypty pieprzu. Gotuj powoli, a w celu ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieść wkład do gotowania. Na sam koniec dodaj śmietanę i gotuj krótko z pozostałymi składnikami, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Oto Twoja smakowita i pożywna zupa gyros! Przepis jest naprawdę nieskomplikowany, a wykorzystanie solidnych narzędzi jeszcze bardziej ułatwia cały proces. Potrzebujesz dodatkowych porad? Zupa gyros będzie prostsza w przygotowaniu, gdy długie paski mięsa pokroisz przed smażeniem na mniejsze kawałki. Wówczas nie będą zawijały się wokół noży.

Nie przepadasz za słonym smakiem fety? W takim przypadku doskonałą alternatywą dla Ciebie będzie zupa gyros z kurczakiem i serkiem topionym. Tego typu serek ma delikatniejszy smak, lecz nadaje potrawie kremowej konsystencji, dzięki czemu z pewnością rozpieści Twoje podniebienie! Zupa gyros z serkiem topionym tak naprawdę nie różni się wiele pod kątem przygotowania od tej z fetą. Możesz więc wykorzystać bez problemu podane przez nas wskazówki jako bazę, którą zmodyfikujesz na dowolne sposoby. Jesteśmy pewni, że nawet jeśli wprowadzisz kilka własnych zmian, powstanie pyszna zupa gyros. Przepis warto traktować bardziej jako inspirację niż jako schemat, którego trzeba się bezwzględnie sztywno trzymać.

Jak widzisz, ta potrawa ma same zalety. Syci, rozgrzewa, da się ją szybko i łatwo przyrządzić i wzbogacić wieloma składnikami, dzięki czemu zaskoczysz podniebienia nawet wymagających gości. Jeśli chcesz poczuć we własnym domu klimat orientu, idealnym rozwiązaniem będzie właśnie zupa gyros. Możesz potraktować to doświadczenie kulinarne również jako okazję do egzotycznej podróży bez wychodzenia na zewnątrz!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!