Zupa gyros
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Rozdrabnianie cebuli i czosnku

Obrać cebule i ząbki czosnku. Cebule przepołowić i razem z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6.

Krok 2: Rozdrabnianie papryki i pieczarek

Oczyścić paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5. Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.

Krok 3: Smażenie mięsa

Do pojemnika wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.

Krok 4: Gotowanie zupy

Dodać rozdrobnione warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C. Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.

Krok 5: Podanie zupy

Dodać śmietanę i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.

RADA:

Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    43 dni temu
    Robiłem bez lidlo/termomiksa, normalnie w garnku, i uzylem blendera. Dziś spróbuje wersję bez mięsa.

    odpowiedz

  • Alka Alka
    50 dni temu
    A wersja dla osób, które nie posiadają Thermomixa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    50 dni temu
    Jak najbardziej to danie da się przygotować bez użycia robota Monsieur Cuisine Smart, jednak będzie to odrobinę bardziej skomplikowane i potrwa dłużej. W takim przypadku cebulę i czosnek drobno siekamy, a paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Mięso smażymy w głębokiej patelni lub garnku, mieszając, aby się nie przypaliło. Po podsmażeniu mięsa na patelni lub w garnku dodajemy składniki zgodnie z krokiem 4 przepisu i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 25 minut, nadal mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem i gotujemy przez ok. minutę.
  • Gość Gość
    57 dni temu
    Co to jest mięso gyros?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    56 dni temu
    W przypadku tego przepisu jako mięso gyros możesz wykorzystać dowolne mięso pokrojone w paski i przyprawione mieszanką przypraw do gyrosa lub innymi przyprawami, które lubisz.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!