
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Rozdrabnianie cebuli i czosnku
Obrać cebule i ząbki czosnku. Cebule przepołowić i razem z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6.
Krok 2: Rozdrabnianie papryki i pieczarek
Oczyścić paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5. Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
Krok 3: Smażenie mięsa
Do pojemnika wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
Krok 4: Gotowanie zupy
Dodać rozdrobnione warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C. Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
Krok 5: Podanie zupy
Dodać śmietanę i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
RADA:
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Komentarze (0)