zobacz film Gyros z kurczaka w picie

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o małych oczkach
  • praskę do czosnku

KROK 1: Marynujemy piersi kurczaka

Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.

KROK 2: Przygotowujemy sos

Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.

KROK 3: Składamy pity

Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.

Pity napełniamy sosem, sałatą, kurczakiem, pomidorami, cebulą. Dodajemy kilka listków kolendry i mięty na wierzch.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    446 dni temu
    Ten chleb Pita z Lidla to jakaś pomyłka. Rozpada się przy wzięciu w rękę. Nic nie idzie z nim zrobić tylko pół kuchni upaprane. Bardzo nie polecam tego produktu z Lidla. Jak gdzie indziej znajdziecie to warto bo fajne danie ale nie chleb pita z Lidla

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1304 dni temu
    Genialny przepis w swojej prostocie. Kurczak wyszedł mięciutki i soczysty. Ja akurat zrobiłam go z frytkami, ale i tak pychota :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1973 dni temu
    Przepyszne dania!!!

    odpowiedz


Gyros z kurczaka – klasyczny grecki przysmak, który pokochasz!

Kuchnia śródziemnomorska to niezmierzony ocean inspiracji dla mistrzów sztuki kuchennej z całego świata. Wyróżnia ją bogactwo świeżych warzyw, ryb i owoców morza, a także starannie wyselekcjonowanych, aromatycznych dodatków. Jak również rozpieszczających zmysły słodkości oraz doskonale przyrządzonych i doprawionych specjałów mięsnych. Znakomitą reprezentantką kuchni śródziemnomorskiej jest oczywiście kuchnia grecka. Charakterystyczne dla niej potrawy to m.in. szaszłyki souvlaki, zapiekanka na bazie bakłażanów, pomidorów oraz mielonego mięsa znana jako moussaka, kremowa rybna pasta taramosalata, sos tzatziki czy faszerowane ciasto spanakopita. A także szeroka gama słodkości takich jak chałwa, baklava czy ciasto pomarańczowe portokalopita. Czy o czymś nie zapomnieliśmy? Jednym z najpopularniejszych przysmaków z południa Półwyspu Bałkańskiego (i śródziemnomorskich wysp) jest przecież grecka pita z kurczakiem. Możesz znać ją też – pod fachową nazwą – jako grecki gyros. I to właśnie tej klasycznej greckiej potrawie przyglądamy się w naszym przepisie!

Przepis na grecki gyros łączy w sobie wszystko to, czego możemy oczekiwać od propozycji kulinarnej o śródziemnomorskiej proweniencji. To bogata w różne smaki kompozycja, której każdy kęs przywodzi na myśl słoneczną Grecję. To jednocześnie przepis, który pozwoli Ci zapoznać się z najważniejszymi elementami greckiej kultury kulinarnej, jak i nie przysporzy Ci problemów na etapie przygotowywanie składników i podczas pracy. Zaliczamy go do kategorii przepisów łatwych! A zatem tych przyjaznych także dla kuchennych amatorów! Po zakupy potrzebne do przygotowania tego pysznego dania polecamy pójść podczas trwania tygodnia greckiego w naszych sklepach. Dzięki dostępnemu wówczas asortymentowi wyczarujesz gyros, którego nie powstydziłby się żaden Grek!

Kolejna z zalet przepisu na gyros z kurczaka to szybkość przygotowania. Trzymając się naszych wskazówek, przepyszny grecki gyros przyrządzisz już w godzinę. Jeśli zdecydujesz się zgodnie z naszymi wytycznymi upiec gyros z kurczaka – przepis pozwoli Ci nakarmić czterech wygłodniałych smakoszy!

Gyros z kurczaka – przepis, który musisz poznać!

Nasz gyros drobiowy to potrawa, która sprawdzi się przy szeregu zróżnicowanych okazji. Potrzebujesz czegoś na grilla, na którego pragniesz zaprosić przyjaciół? Poszukujesz potrawy na garden party, a może po prostu smakowitej propozycji na obiad? We wszystkich tych przypadkach kurczak gyros z piekarnika będzie strzałem w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy przepadają za kuchnią śródziemnomorską!

Zanim jednak przejdziemy do poszczególnych punktów przepisu, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne do przyrządzenia gyrosa drobiowego akcesoria kuchenne. Czyli co takiego? Przede wszystkim naczynie żaroodporne, w którym umieścisz, a następnie upieczesz wszystkie składniki, tarkę o małych oczkach (do starcia ogórka) oraz praskę do czosnku. Nie obędzie się też oczywiście bez piekarnika!

Gotowe? Doskonale! Zgodnie z przepisem na gyros z kurczakiem na samym początku zajmij się marynowaniem mięsa. Pierś z kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym i sięgnij po miseczkę oraz wymienione przyprawy i dodatki. Teraz przeciśnij ząbek czosnku przez praskę wprost do naczynia. Co w sytuacji, gdy nie posiadasz tego akcesorium? Spokojnie – możesz po prostu bardzo drobno pociąć czosnek do kurczaka gyros. To zresztą niejedyna opcja. Możesz również zetrzeć go na tarce albo… zmiażdżyć w moździerzu! Czosnek wymieszaj bardzo dokładnie wraz z przyprawami. Teraz zgodnie z przepisem na kurczaka gyros musisz posmarować marynatą filety umieszczone w naczyniu odpornym na wysokie temperatury. Teraz już możesz rozpocząć pieczenie.

Pisząc o tym, jak zrobić gyros z kurczaka, musimy skupić się również na przygotowaniu pysznego sosu. To właśnie on w dużym stopniu odpowiada za walory smakowe naszego kurczaka gyros na obiad. Zaczyna się – jak to często w kuchni bywa – od miski. W niej musi zagościć jogurt, oczywiście jogurt grecki. Cechuje go charakterystyczna gęstość, która czyni go wymarzonym dodatkiem do sosu, choćby do domowego gyrosu z kurczakiem. Teraz musisz sięgnąć po warzywny dodatek, który w kuchni greckiej bardzo dobrze dogaduje się z jogurtem. Mowa o ogórku, który musisz potraktować wspominaną już tarką o małych oczkach. Warto go odcisnąć z nadmiaru soku, by nie rozcieńczył nadmiernie sosu. Kompozycję dopełniają wyszczególnione w przepisie przyprawy, koperek oraz oliwa z oliwek. Jeśli akurat zabraknie tej ostatniej, możesz zastąpić ją innym olejem lub, w ostateczności, octem balsamicznym. Całość wzbogać koperkiem. Bez względu na ostateczny wybór w kwestii oleju wszystkie składniki sosu do kurczaka gyros musisz dokładnie wymieszać w miseczce. Jeśli chcesz zapoznać się z dokładnym przepisem na ogórkowy sos do gyrosa, koniecznie zobacz: Sos tzatziki.

Jak zrobić gyros z kurczaka? O tym musisz pamiętać!

Kiedy już gyros drobiowy zacznie nabierać rumieńców w piekarniku, zajmij się nieodzownym składnikiem naszej pysznej potrawy – pitą. Pod koniec pieczenia musisz umieścić chlebki w piekarniku, aby nabrały podobnie apetycznych kolorów co gyros drobiowy. W tym czasie możesz przyjrzeć się świeżym dodatkom warzywnym do pity, które wymieniamy w przepisie. Pokrój je w opisany sposób. Po wyjęciu kurczaka gyros na obiad oraz pity przekrój każdy chlebek na pół i dodaj do środka domowy sos tzatziki. Teraz pora na warzywa oraz samego kurczaka gyros z naszego przepisu. Czy to wszystko? Prawie! Pamiętaj, że kompozycję dopełniają dwa bardzo ważne naturalne składniki, które dbają o niepowtarzalny smak i aromat naszego domowego gyrosa z kurczaka. Mowa oczywiście o mięcie i kolendrze. Jak już wiesz z naszego przepisu na gyrosa z kurczaka, na jedną porcję wystarczy kilka listków każdego z tego dodatków.

Gyros z kurczaka – poznaj ciekawe alternatywy rodem z Grecji

Czy znasz już dobrze nasz przepis na tzw. kebab gyros z kurczaka? Z pewnością może zainteresować Cię jeszcze jedna kwestia. Jaka jest bowiem wartość kaloryczna polecanego przez nas dania? Zgodnie z naszymi wyliczeniami gyros z kurczaka z naszego przepisu to łącznie około 2300 pysznych kalorii. W przeliczeniu na jedną porcję wychodzi około 574! Nieco bardziej kaloryczne okaże się Twoje danie, jeśli postawisz na popularną alternatywę, czyli gyros z kurczaka z frytkami. Wariant ten uwielbiają turyści odwiedzający Grecję, o czym możesz się przekonać podczas wakacji!

A co, jeśli poszukujesz wegetariańskiego zastępstwa dla przepisu na gyros z kurczaka? W takim razie pomyśl o picie z fetą, cukinią i cebulą z naszej kolekcji przepisów. Tej pysznej potrawie towarzyszy świeża sałatka warzywna. Obawiasz się komplikacji w kuchni? Spokojnie! Przepis, który zrealizujesz w 30 min, zaliczamy do łatwych. W sytuacji, gdybyś jednak szukał lub szukała mięsnego zamiennika dla gyrosa z kurczaka, zerknij na przepis Karola Okrasy, w którym nasz mistrz tłumaczy, jak przygotować gyros z jagnięciny z chlebkiem pita. Składniki tego przysmaku skąpane są w sosie jogurtowym, towarzyszy im również chrupiąca sałata rzymska. Zrealizowanie tego przepisu wymaga od Ciebie zagospodarowania wolnych dwóch godzin, zaliczamy go do kategorii przepisów średnich pod względem trudności realizacji. Zapewniamy jednak, że doznania kulinarne, które mogą towarzyszyć Ci podczas degustacji, są warte tych dwóch godzin! Obiecujemy ponadto, że trzymając się dokładnie naszych wskazówek, przygotujesz ten gyros bez większych trudności!

Po tym, gdy poznasz już gyros grecki z każdej strony, możesz wypróbować inne specjały o greckim rodowodzie polecane przez Kuchnię Lidla. Entuzjasta lub entuzjastka potraw mięsnych po prostu musi przyrządzić oryginalne szaszłyki z karkówki, a więc souvlaki po grecku serwowane wraz z sosem tzatziki, ogórkiem, pomidorem, miętą oraz pitą. To pyszne pełnowartościowe danie przyrządzisz w niecałą godzinę! Inny przepis, który pokocha każdy odkrywca kulinarnej Grecji, jest ten na spanakopitę – placek z fetą i szpinakiem. To wyśmienity chrupiący pszenny chlebek, który możesz spożywać zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub po podgrzaniu, jak i na zimno!

Wypróbuj rekomendowany przez Kuchnię Lidla przepis na gyrosa z kurczaka i inne podobne inspiracje kulinarne. Poznaj kuchnię śródziemnomorską od najciekawszej i najpyszniejszej strony!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!