zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o małych oczkach
  • praskę do czosnku

KROK 1: Marynujemy piersi kurczaka

Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.

KROK 2: Przygotowujemy sos

Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.

KROK 3: Składamy pity

Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.

Pity napełniamy sosem, sałatą, kurczakiem, pomidorami, cebulą. Dodajemy kilka listków kolendry i mięty na wierzch.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    151 dni temu
    Przepyszne dania!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram