Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę. W garnku zagotowujemy wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
Szpinak dobrze myjemy, osączamy i grubo siekamy. Dymki kroimy w krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Fetę kruszymy. Liście mięty obrywamy i siekamy. Pozostałe jajka lekko roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 cm). Połowę placków układamy w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry. Każdy placek smarujemy cienko oliwą z oliwek. Nakładamy nadzienie szpinakowe, przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie. Placki ponownie smarujemy odrobiną oleju. Spanakopitę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 minut, aż będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy. Podajemy pokrojoną na kawałki na gorąco lub na zimno.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
51 dni temu
nie polecam. Fatalnie napisany przepis. W momencie kiedy przygotujecie wszystkie płaty ciasta, położycie je na sobie, one się skleją, dowiecie się, że powinniście byli smarować każdy płat oliwą. szkoda czasu.
Odpowiedz
2757 dni temu
To akurat jest Spanakotiropita (czyli połączenie sera i szpinaku) a nie sama Spanakopita (która wskazuje na sam szpinak bez sera).
Odpowiedz
1016 dni temu
Ale w Grecji funkcjonują dwie nazwy : spanskopita( szpinak z fetą ) oraz tiropita ( feta lub feta i inne sery greckie)
3825 dni temu
Drogi Gościu, w ten sposób zapewniamy ciastu odpowiednią temperaturę.
Odpowiedz
3825 dni temu
nie bardzo rozumiem jaki jest sens trzymać ciasto w osuszonym garnku po zagotowanej wodzie przez 30 min.??... Czemu to ma służyć?. Dziękuję
Odpowiedz