
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę. W garnku zagotowujemy wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
Szpinak dobrze myjemy, osączamy i grubo siekamy. Dymki kroimy w krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Fetę kruszymy. Liście mięty obrywamy i siekamy. Pozostałe jajka lekko roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 cm). Połowę placków układamy w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry. Każdy placek smarujemy cienko oliwą z oliwek. Nakładamy nadzienie szpinakowe, przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie. Placki ponownie smarujemy odrobiną oleju. Spanakopitę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 minut, aż będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy. Podajemy pokrojoną na kawałki na gorąco lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Carpaccio z buraka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Kotlety siekane z kurczaka
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2646 dni temu
To akurat jest Spanakotiropita (czyli połączenie sera i szpinaku) a nie sama Spanakopita (która wskazuje na sam szpinak bez sera).
odpowiedz
905 dni temu
Ale w Grecji funkcjonują dwie nazwy : spanskopita( szpinak z fetą ) oraz tiropita ( feta lub feta i inne sery greckie)
3714 dni temu
Drogi Gościu, w ten sposób zapewniamy ciastu odpowiednią temperaturę.
odpowiedz
3714 dni temu
nie bardzo rozumiem jaki jest sens trzymać ciasto w osuszonym garnku po zagotowanej wodzie przez 30 min.??... Czemu to ma służyć?. Dziękuję
odpowiedz