Spanakopita - tort z fety i szpinaku

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę. W garnku zagotowujemy wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.

Szpinak dobrze myjemy, osączamy i grubo siekamy. Dymki kroimy w krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Fetę kruszymy. Liście mięty obrywamy i siekamy. Pozostałe jajka lekko roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.

Ciasto dzielimy na 6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 cm). Połowę placków układamy w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry. Każdy placek smarujemy cienko oliwą z oliwek. Nakładamy nadzienie szpinakowe, przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie. Placki ponownie smarujemy odrobiną oleju. Spanakopitę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 minut, aż będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy. Podajemy pokrojoną na kawałki na gorąco lub na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Musaka grecka

Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Musaka grecka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2630 dni temu
    To akurat jest Spanakotiropita (czyli połączenie sera i szpinaku) a nie sama Spanakopita (która wskazuje na sam szpinak bez sera).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    890 dni temu
    Ale w Grecji funkcjonują dwie nazwy : spanskopita( szpinak z fetą ) oraz tiropita ( feta lub feta i inne sery greckie)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Drogi Gościu, w ten sposób zapewniamy ciastu odpowiednią temperaturę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    nie bardzo rozumiem jaki jest sens trzymać ciasto w osuszonym garnku po zagotowanej wodzie przez 30 min.??... Czemu to ma służyć?. Dziękuję

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!