Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę. W garnku zagotowujemy wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
Szpinak dobrze myjemy, osączamy i grubo siekamy. Dymki kroimy w krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Fetę kruszymy. Liście mięty obrywamy i siekamy. Pozostałe jajka lekko roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 cm). Połowę placków układamy w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry. Każdy placek smarujemy cienko oliwą z oliwek. Nakładamy nadzienie szpinakowe, przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie. Placki ponownie smarujemy odrobiną oleju. Spanakopitę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 minut, aż będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy. Podajemy pokrojoną na kawałki na gorąco lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka ciao ciabatta
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Serowy chlebek
- Terrina z łososia z serem feta
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Pieczona ryba po grecku
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Caponata – przepis
- Kompot agrestowy
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Chlebek z awokado
- Wegańska pieczeń z dyni
- Makaron z buraczanym pesto
- Barszcz czerwony z uszkami
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Żurek babci
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Ciasto pomponik bez pieczenia
- Suflety z serem munster
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Jabłkowy chutney z piwem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2409 dni temu
To akurat jest Spanakotiropita (czyli połączenie sera i szpinaku) a nie sama Spanakopita (która wskazuje na sam szpinak bez sera).
odpowiedz
669 dni temu
Ale w Grecji funkcjonują dwie nazwy : spanskopita( szpinak z fetą ) oraz tiropita ( feta lub feta i inne sery greckie)
3478 dni temu
Drogi Gościu, w ten sposób zapewniamy ciastu odpowiednią temperaturę.
odpowiedz
3478 dni temu
nie bardzo rozumiem jaki jest sens trzymać ciasto w osuszonym garnku po zagotowanej wodzie przez 30 min.??... Czemu to ma służyć?. Dziękuję
odpowiedz