Pastitsio (grecka zapiekanka z makaronem)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cebulę siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czosnek dodajemy, przeciskając przez praskę. Sos gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Penne gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy i osączamy. Aby zrobić sos beszamelowy, stapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy mleko i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku.

Makaron układamy warstwami w natłuszczonej formie żaroodpornej na przemian z sosem beszamelowym i mięsem, kończąc beszamelem. Fetę rozdrabniamy, posypujemy nią pastitsio, które następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C mniej więcej przez 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Anczita Anczita
    944 dni temu
    Robię często! Mi i domownikom bardzo smakuje:) sięgam po ten przepis zawsze jak mam ochote na fete!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    943 dni temu
    Anczita, serowi feta trudno się oprzeć-zwłaszcza w tak apetycznej, zapieczonej formie, więc doskonale rozumiemy częstotliwość przygotowywania pastitsio! Bardzo nam miło, że przepis się sprawdza i że do niego wracacie :)
  • GOŚĆ GOŚĆ
    2082 dni temu
    Witam. Dziś zrobiłam zapiekankę dokładnie według Waszego przepisu i muszę przyznać ze w życiu nie jadłam czegoś tak obrzydliwego. Do tego ten mało apetyczny wygląd po nałożeniu na talerz. Masakra. Wyrzucone pieniądze e błoto!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    595 dni temu
    co ty gadasz człowieku
  • Gość Gość
    2418 dni temu
    czy smażymy mięso wołowe czy nie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2417 dni temu
    Drogi Gościu, w drugim zdaniu przepisu jest podana informacja o podsmażeniu mięsa na rozgrzanej oliwie :)
  • Gość Gość
    2517 dni temu
    A wino jakie ? słodkie czy może wytrawne ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2516 dni temu
    zdecydowanie wytrawne :)
  • Gość Gość
    2665 dni temu
    A to jest przepis na jaką blachę? chodzi mi o wymiary xd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2664 dni temu
    Używamy standardowego naczynia żaroodpornego :)
  • Gość Gość
    2669 dni temu
    Przepis podobny aczkolwiek do tradycyjnego Pasticio brakuje kilku rzeczy. Moj maz jest grekiem :) Brakuje fety i jajka ktore dodaje sie do makaronu. Nie przekladamy go sosem beszamlowym a w calosci wysypujemy na brytwanke. Co do sosu, brakuje gozdzikow, cynamonu, liscia laurowego, mieso dusimy 30 min do miekosci, i po tym czasie wyciagamy wyzej wymienione rzeczy (najlepiej uzyc bawenianego woreczka aby ich nie szukac) Dwa wpierw podsmazamy cebule z czosnkiem, jak sie zeszkli to wtedy dodajemy lyzke przecieru pomidorowego i dopiero wtedy mieso :) Wino mozna ominac ale smak napewno bedzie inny ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1545 dni temu
    przecież jest w przepisie ser feta :|
  • Gość Gość
    2704 dni temu
    A b zy mogę pominąć wino. Czy będzie tak samo dobre w smaku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2704 dni temu
    Możesz pominąć wino :)
  • Iwona Oczkowska Iwona Oczkowska
    2775 dni temu
    Pycha :) Dzięki temu zrecyklingowałam mięso z rosołu. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2920 dni temu
    Przepis jest naprawdę świetny! I do tego banalnie prosty! :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!