Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cebulę siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czosnek dodajemy, przeciskając przez praskę. Sos gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Penne gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy i osączamy. Aby zrobić sos beszamelowy, stapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy mleko i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku.
Makaron układamy warstwami w natłuszczonej formie żaroodpornej na przemian z sosem beszamelowym i mięsem, kończąc beszamelem. Fetę rozdrabniamy, posypujemy nią pastitsio, które następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C mniej więcej przez 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
Pastitsio – grecka zapiekanka
Spodobał Ci się przepis na pastitsio? Warto więc dowiedzieć się nieco więcej o tej klasycznej greckiej potrawie. Najprostsza odpowiedź na pytanie, co to jest pasticcio (bo i taka pisownia wchodzi w grę), to prostu grecka zapiekanka makaronowa. Zgodnie z tradycją kulinarną zapiekanka grecka pasticcio składa się z trzech warstw – makaronu, farszu mięsno-pomidorowego oraz beszamelu. Danie smakuje szczególnie dobrze jako zapiekanka z makaronem penne, choć możesz też spotkać wariant z tagliatelle.
Oryginalna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym jest niezawodna, pyszna i pożywna. Doskonale sprawdzi się jako główne danie serwowane w ramach obiadu czy kolacji. To bezpieczny wybór, który z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie i gościom! Co ciekawe, w Grecji często podaje się ją w towarzystwie pieczywa. Możesz podążyć śladem Greków lub serwować ją solo czy wraz z Twoją ulubioną sałatką. Nie zapomnij też o kieliszku dobrego czerwonego wina, które podkreśli smak wołowiny. Zapewniamy, że nasza zapiekanka grecka z serem feta pozwoli Ci przenieść się myślami do pięknej Hellady! O czym pamiętać, przygotowując pasticcio według przepisu Kuchni Lidla?
Przepis na pastitsio – szczegóły mają znaczenie!
Smak i apetyczny wygląd greckiego pasticcio z przepisu opisanego powyżej sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Jak wiesz, kluczowe składniki tej smakowitej kompozycji to mięso mielone, makaron penne, cebula, ser feta oraz starannie dobrane przyprawy. Towarzyszą im liczne dodatki podkreślające unikatowy charakter potrawy. Żeby jednak wszystko poszło zgodnie z planem, zachęcamy, aby przygotowanie zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym w sosie beszamelowym podzielić na etapy:
- Przyrządzenie sosu z mięsem.
- Ugotowanie makaronu.
- Przygotowanie sosu beszamelowego.
- Pokrycie makaronu sosem.
- Upieczenie całości.
Działaj zgodnie z naszymi wskazówkami, a przyrządzenie zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym w sosie beszamelowym zajmie Ci około 80 minut, przy czym połowa tego czasu potrawa spędza w piekarniku, a Ty możesz robić, cokolwiek zechcesz!
Przy czym zachowaj ostrożność podczas przygotowania sosu beszamelowego. Właśnie on w dużej mierze odpowiada za kuszący smak zapiekanki greckiej pasticcio. Zdajemy sobie jednak sprawę, że bywa on problematyczny. Sos beszamelowy do zapiekanki makaronowej powstaje z połączenia masła i mąki, z dodatkiem mleka i przypraw – szczegóły znajdziesz naturalnie w naszym przepisie. Przy czym, kiedy dodajesz mąkę do masła, ważne jest, aby nie przerywać mieszania. Mąka powinna wchłonąć masło i tworzyć gładką pastę. Mleko dodawaj stopniowo, małymi porcjami, mieszając cały czas, aby uniknąć grudek. Wczesne etapy dodawania mleka są kluczowe dla uzyskania perfekcyjnej gładkości sosu. Beszamel gotuj na niskim ogniu, ciągle mieszając, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Im dłużej gotujesz sos do zapiekanki greckiej pasticcio, tym bardziej gęstnieje.
Ta pyszna zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym doczekała się wielu interesujących wariacji. Również przepis na pasticcio wprost z Kuchni Lidla, pozwala na eksperymenty. Możesz więc wzbogacić tę sprawdzoną kompozycję o ulubione składniki. Do farszu mięsnego masz prawo dodać m.in. paprykę i cukinię. Uwielbiasz pieczarki? Także one odnajdą się w tym wyjątkowym towarzystwie. Tak naprawdę do zapiekanki makaronowej z sosem beszamelowym pasuje niemal każde warzywo! Podobna dowolność panuje w kwestii przypraw. Po zapoznaniu i polubieniu się z naszym przepisem na pastisio, pozwól sobie na odrobinę swobody. W ten sposób nadasz potrawie oryginalny, niepowtarzalny charakter. Ale nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pozostawić recepturę bez zmian. W końcu klasyka zawsze się broni.
Pastitsio czy pasticcio? Poprawna nazwa dania
Zdarza się, że pewne wątpliwości budzi nazwa opisywanego dania. Jaka jest więc poprawna nazwa potrawy? „Pastitsio”? „Pastisio”? A może „pasticcio”? Otóż bez obaw – występuje ona w różnych wariantach. Przy tym musisz wiedzieć, że oryginalna grecka nazwa brzmi: „pastitsio”. Pochodzi ona jednak od nazwy włoskiej, czyli „pasticcio”. Ta z kolei odnosi się do bogatej i zróżnicowanej kategorii włoskich zapiekanek makaronowych. Powstają one z wykorzystaniem makaronu, mięsa, warzyw, ryby, sera i wielu innych starannie dobranych składników. Oczywiście często gości w nich beszamel. Włoska nazwa potrawy, pasticcio, pochodzi prawdopodobnie z XVI wieku.
Preferowana przez Greków forma „pastisio” cieszy się popularnością na całych Bałkanach. Musisz jednak wiedzieć, że w tej części świata zapiekanka makaronowa bywa przyrządzana z wykorzystaniem zróżnicowanych składników. Często bez mięsa i bez beszamelu, za to z udziałem jajek i lokalnych serów. Duże znaczenie ma tu kreatywność!
Bez względu na to, czy na grecką zapiekankę makaronową mówisz pastitsio, pasticcio, czy może „pastycjo”, dajemy słowo, że przepis Kuchni Lidla nie zawodzi. Poszukujesz dodatkowych inspiracji? Poznaj również inne polecane przez nas zapiekanki. Zapiekanka ze szpinakiem i szynką, z łososiem, musem jabłkowym, czy też z warzywami i mozzarellą to zaledwie niektóre z wielu ciekawych propozycji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Bifteki z fetą
- Przepis na sos bolognese
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Królik w sosie śmietanowym
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Odchudzone lasagne
- Sałatka bawarska z kapusty
- Cheeseburger z frytkami z batatów
- Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Pesto z kolendry
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Jabłkowy chutney z piwem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Crostini z szynką i melonem
- Trifle makaronikowe
- Pesto z rukoli
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Ubijany ganasz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
147 dni temu
moj greek papi to robi...lubie to ;)
odpowiedz
157 dni temu
Moja nowa ulubiona zapiekanka, a mieso to myślę że jakiekolwiek się da to będzie dobre. Ja dałam wieprzowe.
odpowiedz
1360 dni temu
Robię często! Mi i domownikom bardzo smakuje:) sięgam po ten przepis zawsze jak mam ochote na fete!
odpowiedz
1360 dni temu
Anczita, serowi feta trudno się oprzeć-zwłaszcza w tak apetycznej, zapieczonej formie, więc doskonale rozumiemy częstotliwość przygotowywania pastitsio! Bardzo nam miło, że przepis się sprawdza i że do niego wracacie :)
2498 dni temu
Witam. Dziś zrobiłam zapiekankę dokładnie według Waszego przepisu i muszę przyznać ze w życiu nie jadłam czegoś tak obrzydliwego. Do tego ten mało apetyczny wygląd po nałożeniu na talerz. Masakra. Wyrzucone pieniądze e błoto!!!
odpowiedz
1011 dni temu
co ty gadasz człowieku
2834 dni temu
czy smażymy mięso wołowe czy nie?
odpowiedz
2834 dni temu
Drogi Gościu, w drugim zdaniu przepisu jest podana informacja o podsmażeniu mięsa na rozgrzanej oliwie :)
2933 dni temu
A wino jakie ? słodkie czy może wytrawne ?
odpowiedz
2933 dni temu
zdecydowanie wytrawne :)
3081 dni temu
A to jest przepis na jaką blachę? chodzi mi o wymiary xd
odpowiedz
3081 dni temu
Używamy standardowego naczynia żaroodpornego :)
3085 dni temu
Przepis podobny aczkolwiek do tradycyjnego Pasticio brakuje kilku rzeczy. Moj maz jest grekiem :) Brakuje fety i jajka ktore dodaje sie do makaronu. Nie przekladamy go sosem beszamlowym a w calosci wysypujemy na brytwanke. Co do sosu, brakuje gozdzikow, cynamonu, liscia laurowego, mieso dusimy 30 min do miekosci, i po tym czasie wyciagamy wyzej wymienione rzeczy (najlepiej uzyc bawenianego woreczka aby ich nie szukac) Dwa wpierw podsmazamy cebule z czosnkiem, jak sie zeszkli to wtedy dodajemy lyzke przecieru pomidorowego i dopiero wtedy mieso :) Wino mozna ominac ale smak napewno bedzie inny ;)
odpowiedz
1961 dni temu
przecież jest w przepisie ser feta :|
3120 dni temu
A b zy mogę pominąć wino. Czy będzie tak samo dobre w smaku
odpowiedz
3120 dni temu
Możesz pominąć wino :)
3191 dni temu
Pycha :) Dzięki temu zrecyklingowałam mięso z rosołu. :)
odpowiedz
3336 dni temu
Przepis jest naprawdę świetny! I do tego banalnie prosty! :D
odpowiedz
zobacz wszystkie