
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cebulę siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czosnek dodajemy, przeciskając przez praskę. Sos gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Penne gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy i osączamy. Aby zrobić sos beszamelowy, stapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy mleko i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku.
Makaron układamy warstwami w natłuszczonej formie żaroodpornej na przemian z sosem beszamelowym i mięsem, kończąc beszamelem. Fetę rozdrabniamy, posypujemy nią pastitsio, które następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C mniej więcej przez 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!

Komentarze (16)
944 dni temu
Robię często! Mi i domownikom bardzo smakuje:) sięgam po ten przepis zawsze jak mam ochote na fete!
odpowiedz
943 dni temu
Anczita, serowi feta trudno się oprzeć-zwłaszcza w tak apetycznej, zapieczonej formie, więc doskonale rozumiemy częstotliwość przygotowywania pastitsio! Bardzo nam miło, że przepis się sprawdza i że do niego wracacie :)
2082 dni temu
Witam. Dziś zrobiłam zapiekankę dokładnie według Waszego przepisu i muszę przyznać ze w życiu nie jadłam czegoś tak obrzydliwego. Do tego ten mało apetyczny wygląd po nałożeniu na talerz. Masakra. Wyrzucone pieniądze e błoto!!!
odpowiedz
595 dni temu
co ty gadasz człowieku
2418 dni temu
czy smażymy mięso wołowe czy nie?
odpowiedz
2417 dni temu
Drogi Gościu, w drugim zdaniu przepisu jest podana informacja o podsmażeniu mięsa na rozgrzanej oliwie :)
2517 dni temu
A wino jakie ? słodkie czy może wytrawne ?
odpowiedz
2516 dni temu
zdecydowanie wytrawne :)
2665 dni temu
A to jest przepis na jaką blachę? chodzi mi o wymiary xd
odpowiedz
2664 dni temu
Używamy standardowego naczynia żaroodpornego :)
2669 dni temu
Przepis podobny aczkolwiek do tradycyjnego Pasticio brakuje kilku rzeczy. Moj maz jest grekiem :) Brakuje fety i jajka ktore dodaje sie do makaronu. Nie przekladamy go sosem beszamlowym a w calosci wysypujemy na brytwanke. Co do sosu, brakuje gozdzikow, cynamonu, liscia laurowego, mieso dusimy 30 min do miekosci, i po tym czasie wyciagamy wyzej wymienione rzeczy (najlepiej uzyc bawenianego woreczka aby ich nie szukac) Dwa wpierw podsmazamy cebule z czosnkiem, jak sie zeszkli to wtedy dodajemy lyzke przecieru pomidorowego i dopiero wtedy mieso :) Wino mozna ominac ale smak napewno bedzie inny ;)
odpowiedz
1545 dni temu
przecież jest w przepisie ser feta :|
2704 dni temu
A b zy mogę pominąć wino. Czy będzie tak samo dobre w smaku
odpowiedz
2704 dni temu
Możesz pominąć wino :)
2775 dni temu
Pycha :) Dzięki temu zrecyklingowałam mięso z rosołu. :)
odpowiedz
2920 dni temu
Przepis jest naprawdę świetny! I do tego banalnie prosty! :D
odpowiedz
zobacz wszystkie