
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.
Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.
Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2811 dni temu
Ziemniaki gotowane w plasterkach przez 15 minut? zostaną dokładnie rozgotowane
odpowiedz
3048 dni temu
właśnie ją robię :) zaraz wyjmuję by posypać serem :) zobaczymy czy będzie dobra :)
odpowiedz
3048 dni temu
Koniecznie daj nam znać :)
3068 dni temu
pyszna! zamiast oliwek dodalam paste z suszonych pomidorow a dla miesozercy mieso mielone. latwe, szybkie i jedno- naczyniowe :D
odpowiedz
3131 dni temu
właśnie się piecze, delikatnie zmodyfikowana o mięsko mielone i paprykę :) zobaczymy:) napiszę jaki efekt:)
odpowiedz
3209 dni temu
przepyszna! tak mi smakowała,że zrobiłam ją znowu na drugi dzień!!!!!!!
odpowiedz
3209 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich przepisów! :)
3370 dni temu
Taka sobie, bez rewelacji....
odpowiedz
3485 dni temu
Zapiekanka jest pyszna! Zamiast tych oliwek miałam boczek. Trzeba dać dużo przypraw . Polecam. Asia Domańska
odpowiedz
3488 dni temu
Warto zrobić. Zapiekana feta i oliwki, których nie kroiłam nadają potrawie niesamowity smak. Na pewno powtórzę :-)
odpowiedz