Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Spanakopita - tort z fety i szpinaku

Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Spanakopita - tort z fety i szpinaku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Musaka grecka

Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Musaka grecka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    2945 dni temu
    Ziemniaki gotowane w plasterkach przez 15 minut? zostaną dokładnie rozgotowane

    odpowiedz

  • ppp1089 ppp1089
    3182 dni temu
    właśnie ją robię :) zaraz wyjmuję by posypać serem :) zobaczymy czy będzie dobra :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3182 dni temu
    Koniecznie daj nam znać :)
  • Gość Gość
    3202 dni temu
    pyszna! zamiast oliwek dodalam paste z suszonych pomidorow a dla miesozercy mieso mielone. latwe, szybkie i jedno- naczyniowe :D

    odpowiedz

  • marta marta
    3265 dni temu
    właśnie się piecze, delikatnie zmodyfikowana o mięsko mielone i paprykę :) zobaczymy:) napiszę jaki efekt:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3343 dni temu
    przepyszna! tak mi smakowała,że zrobiłam ją znowu na drugi dzień!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3343 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich przepisów! :)
  • Gość Gość
    3504 dni temu
    Taka sobie, bez rewelacji....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3619 dni temu
    Zapiekanka jest pyszna! Zamiast tych oliwek miałam boczek. Trzeba dać dużo przypraw . Polecam. Asia Domańska

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3622 dni temu
    Warto zrobić. Zapiekana feta i oliwki, których nie kroiłam nadają potrawie niesamowity smak. Na pewno powtórzę :-)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!