Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    407 dni temu
    Ziemniaki gotowane w plasterkach przez 15 minut? zostaną dokładnie rozgotowane

    odpowiedz

  • ppp1089 ppp1089
    644 dni temu
    właśnie ją robię :) zaraz wyjmuję by posypać serem :) zobaczymy czy będzie dobra :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    644 dni temu
    Koniecznie daj nam znać :)
  • Gość Gość
    664 dni temu
    pyszna! zamiast oliwek dodalam paste z suszonych pomidorow a dla miesozercy mieso mielone. latwe, szybkie i jedno- naczyniowe :D

    odpowiedz

  • marta marta
    727 dni temu
    właśnie się piecze, delikatnie zmodyfikowana o mięsko mielone i paprykę :) zobaczymy:) napiszę jaki efekt:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    805 dni temu
    przepyszna! tak mi smakowała,że zrobiłam ją znowu na drugi dzień!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    805 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich przepisów! :)
  • Gość Gość
    966 dni temu
    Taka sobie, bez rewelacji....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1081 dni temu
    Zapiekanka jest pyszna! Zamiast tych oliwek miałam boczek. Trzeba dać dużo przypraw . Polecam. Asia Domańska

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1084 dni temu
    Warto zrobić. Zapiekana feta i oliwki, których nie kroiłam nadają potrawie niesamowity smak. Na pewno powtórzę :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram