
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.
Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.
Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Ryba z piekarnika
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Pyzy z mięsem
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Ajwar
- Tarta cytrynowa
- Kurczak po wietnamsku
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
3024 dni temu
Ziemniaki gotowane w plasterkach przez 15 minut? zostaną dokładnie rozgotowane
Odpowiedz
3261 dni temu
właśnie ją robię :) zaraz wyjmuję by posypać serem :) zobaczymy czy będzie dobra :)
Odpowiedz
3261 dni temu
Koniecznie daj nam znać :)
3281 dni temu
pyszna! zamiast oliwek dodalam paste z suszonych pomidorow a dla miesozercy mieso mielone. latwe, szybkie i jedno- naczyniowe :D
Odpowiedz
3344 dni temu
właśnie się piecze, delikatnie zmodyfikowana o mięsko mielone i paprykę :) zobaczymy:) napiszę jaki efekt:)
Odpowiedz
3422 dni temu
przepyszna! tak mi smakowała,że zrobiłam ją znowu na drugi dzień!!!!!!!
Odpowiedz
3422 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich przepisów! :)
3583 dni temu
Taka sobie, bez rewelacji....
Odpowiedz
3698 dni temu
Zapiekanka jest pyszna! Zamiast tych oliwek miałam boczek. Trzeba dać dużo przypraw . Polecam. Asia Domańska
Odpowiedz
3701 dni temu
Warto zrobić. Zapiekana feta i oliwki, których nie kroiłam nadają potrawie niesamowity smak. Na pewno powtórzę :-)
Odpowiedz