Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.
Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Czekoladowe naleśniki z bananami
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Pieczona ryba po grecku
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Wytrawne muffinki
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Zielona szakszuka
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Serowe ziemniaki hasselback
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Milopitakia
- Sałatka z truskawkami
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Makaron chow mein z woka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
747 dni temu
Czy można dodać świeży szpinak?
odpowiedz
747 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać świeży szpinak. Najlepiej go posiekać i dodać na patelnię razem z czosnkiem i cebulą, aby chwilę się przesmażył, zanim dodasz bulion.
2638 dni temu
"Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie." Zgadzam się w 100% smakują fenomenalnie :)
odpowiedz
3439 dni temu
Edyto, to jest danie w stylu jednogarnkowym. Bulion nie odparuje, ale też zawartości nie przecedzamy.
odpowiedz
3439 dni temu
Czy bulion z ziemniakow powinien odparowac czy wszystko trzeba przecedzic?
odpowiedz
2713 dni temu
Na taką ilość ziemniaków i szpinaku 150 ml bulionu to nie tak dużo. Po 10 minutach gotowania bo bulionie nie ma śladu. :-)