
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.
Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1074 dni temu
Czy można dodać świeży szpinak?
Odpowiedz
1074 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać świeży szpinak. Najlepiej go posiekać i dodać na patelnię razem z czosnkiem i cebulą, aby chwilę się przesmażył, zanim dodasz bulion.
2965 dni temu
"Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie." Zgadzam się w 100% smakują fenomenalnie :)
Odpowiedz
3765 dni temu
Edyto, to jest danie w stylu jednogarnkowym. Bulion nie odparuje, ale też zawartości nie przecedzamy.
Odpowiedz
3765 dni temu
Czy bulion z ziemniakow powinien odparowac czy wszystko trzeba przecedzic?
Odpowiedz
3040 dni temu
Na taką ilość ziemniaków i szpinaku 150 ml bulionu to nie tak dużo. Po 10 minutach gotowania bo bulionie nie ma śladu. :-)