
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.
Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
878 dni temu
Czy można dodać świeży szpinak?
odpowiedz
878 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać świeży szpinak. Najlepiej go posiekać i dodać na patelnię razem z czosnkiem i cebulą, aby chwilę się przesmażył, zanim dodasz bulion.
2768 dni temu
"Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie." Zgadzam się w 100% smakują fenomenalnie :)
odpowiedz
3569 dni temu
Edyto, to jest danie w stylu jednogarnkowym. Bulion nie odparuje, ale też zawartości nie przecedzamy.
odpowiedz
3569 dni temu
Czy bulion z ziemniakow powinien odparowac czy wszystko trzeba przecedzic?
odpowiedz
2844 dni temu
Na taką ilość ziemniaków i szpinaku 150 ml bulionu to nie tak dużo. Po 10 minutach gotowania bo bulionie nie ma śladu. :-)