![Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/18e4b3fd1726-b34f7e23ff-Kartoffelpfanne_e.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.
Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
![Spanakopita - tort z fety i szpinaku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/23faabb29256-689b826b6f-Spanakopita_e.webp)
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
![Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6fc1414449f6-ec5751cec6-Pastitsio_e.webp)
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
![Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a13e4756bb5b-95f850eaf3-Kartoffelauflauf_e.webp)
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
![Musaka grecka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d2987e975d9e-4c1d3eba4e-PASCAL_KW28_musaka_PL_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Pierniki
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
807 dni temu
Czy można dodać świeży szpinak?
odpowiedz
807 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać świeży szpinak. Najlepiej go posiekać i dodać na patelnię razem z czosnkiem i cebulą, aby chwilę się przesmażył, zanim dodasz bulion.
2697 dni temu
"Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie." Zgadzam się w 100% smakują fenomenalnie :)
odpowiedz
3498 dni temu
Edyto, to jest danie w stylu jednogarnkowym. Bulion nie odparuje, ale też zawartości nie przecedzamy.
odpowiedz
3498 dni temu
Czy bulion z ziemniakow powinien odparowac czy wszystko trzeba przecedzic?
odpowiedz
2772 dni temu
Na taką ilość ziemniaków i szpinaku 150 ml bulionu to nie tak dużo. Po 10 minutach gotowania bo bulionie nie ma śladu. :-)