Szpinak - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!


Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!


3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!


Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!


Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak to znakomite remedium na nadciśnienie. Działa kojąco na układ nerwowy – pomaga radzić sobie ze stresem oraz bólami i zawrotami głowy przez niego wywołanymi. Ponadto udowodniono, że jedząc liście szpinaku, zapobiegamy nowotworom i chronimy organizm przed miażdżycą. Szpinak stosuje się wspomagająco również w anemii. Szczególnie zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wpływa na właściwy rozwój układu nerwowego płodu.
Co zawiera szpinak?
Szpinak obfituje w cenne dla zdrowia witaminy oraz minerały. Oprócz witamin C, K oraz A, można w nim znaleźć również witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, potas czy beta-karoten. Warto podkreślić, że warzywo to jest cennym źródłem przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego.
Ile kalorii ma szpinak?
100 g szpinaku dostarcza 23 kcal, które można spalić podczas minuty szybkiego biegu lub 6 minut żwawego chodu. Oznacza to, że szpinak jest warzywem niskokalorycznym, dlatego mogą go spokojnie zajadać osoby mające problem z nadwagą. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego.
Co to jest szpinak baby?
Szpinak dostępny jest w sklepach w postaci świeżej lub mrożonej. Najczęściej spotykamy się z tą drugą opcją, a w niektórych punktach sprzedaży możemy natrafić na tzw. szpinak baby. Nie jest to wbrew pozorom żadna inna odmiana tego warzywa, a jedynie nazwa zarezerwowana dla świeżych i młodych liści szpinaku.
Jak przechowywać szpinak?
Szpinak najlepiej smakuje na świeżo, dlatego jeśli tylko mamy możliwość, starajmy się jeść go w sezonie, gdy jest ogólnodostępny. Sposobem pozwalającym zachować jego walory smakowe jest mrożenie. Jeśli natomiast jesteśmy zmuszeni przechować go do następnego dnia, to koniecznie włóżmy go do szczelnie zamkniętego naczynia i umieśćmy w lodówce.
Jak przyrządzić szpinak?
Szpinak można przyrządzić na wiele sposobów. Jest doskonałym składnikiem sałatek, koktajli czy smoothies, w których najlepiej smakują jego młode i świeże liście. Najczęściej wykorzystujemy go jednak do dań na ciepło, na przykład wzbogacając jego smakiem lasagne czy zapiekanki. Najlepiej jednak komponuje się z makaronem i różnego rodzaju dodatkami.
Jak przygotować świeży szpinak?
Przygotowanie świeżego szpinaku jest proste i szybkie. Wystarczy umyć jego liście pod bieżącą wodą, pozostawić je do wyschnięcia, a następnie na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu dodajemy partiami świeże liście szpinaku, doprawiając je solą i pieprzem, a także szczyptą gałki muszkatołowej. Całość smażymy bardzo krótko, do skurczenia się liści szpinaku. Nakładamy na talerz i gotowe!
Jak przyrządzić szpinak mrożony?
Szpinak mrożony jest najpopularniejszą postacią tego warzywa, dostępną w sklepach przez cały rok. Aby przyrządzić mrożone liście szpinaku (całe lub rozdrobnione), wystarczy podgrzewać mrożonkę na małym ogniu aż do momentu odparowania wody. Następnie należy dodać masło lub inny preferowany przez nas tłuszcz, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość należy krótko dusić, dodając na końcu jogurt naturalny, śmietanę lub kefir.
Jak doprawić szpinak?
Szpinak idealnie komponuje się z czosnkiem i cebulą. Oczywiście, nie może zabraknąć również soli i pieprzu, a dla uzyskania najlepszych efektów smakowych warto doprawić go także gałką muszkatołową. Dopełnieniem całości będą sery: żółty, feta lub pleśniowy, które znakomicie współgrają ze smakiem szpinaku.
Jak mrozić szpinak?
Mrożenie szpinaku to bardzo praktyczny sposób wykorzystania tego warzywa w kuchni poza sezonem. Należy zacząć od zblanszowania liści we wrzącej wodzie przez ok. 30 sekund do maksymalnie 1 minuty. Po wyłożeniu liści na sito i odczekaniu aż wyschną i wystygną, przekładamy je do naczynia z niewielką ilością wody i blendujemy. Później pozostaje już tylko napełnić powstałą masą foremki, np. służące do pieczenia muffinek, i zamrozić. Na koniec wyjmujemy zamrożony szpinak z foremek, wkładamy do foliowego woreczka i z powrotem do zamrażalnika.
Jak zrobić dobry szpinak?
Sekretem przyrządzenia smacznego szpinaku jest dodanie do niego odpowiedniej ilości przypraw, a także kolejność ich dodawania. Przykładowo czosnek powinniśmy wrzucić na patelnię dopiero pod koniec smażenia, aby liście nie stały się w smaku zbyt gorzkie. Podstawą jest jednak zawsze dysponowanie odpowiednio świeżym produktem.
Szpinak, nieważne, czy świeży, czy mrożony, wraca do łask i staje się coraz częstszym składnikiem diety Polaków. Jego renesans cieszy, gdyż jest to nie tylko smaczne warzywo, ale także zdrowe – bogate w witaminy i minerały. Odkrywajmy więc szpinak i korzystajmy z jego właściwości.