Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
Palmiery ze szpinakiem
- praskę do czosnku
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Słońce z serem camembert
- papier do pieczenia
- pędzelek do smarowania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Warkocz z szynką
- papier do pieczenia
- nożyczki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
Palmiery ze szpinakiem
Przygotuj wcześniej:
Mrożony szpinak wyjmij około godziny przed przystąpieniem do przygotowywania palmierów.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.
KROK 3: PIECZEMY PALMIERY
Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Słońce z serem camembert
KROK 1: WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
KROK 2: SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
Ciasto nacinamy na 16 kawałków, nie docinając do krawędzi opakowania z serem camembert. Dół każdego kawałka zawijamy w przeciwległą stronę – raz w prawo, raz w lewo. Kawałki łączymy po dwa, tak aby uzyskać kształt promieni słonecznych.
KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
KROK 4: PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
Warkocz z szynką
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Baba drożdżowa
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Jajecznica na 3 sposoby
- Kajmak na trzy sposoby
- Zupa pieczarkowa
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Spaghetti alla puttanesca
- Pizza śniadaniowa na słodko
- ZIELONY MAJONEZ
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Ubijany ganasz
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Mundialówki
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Pieczona feta z warzywami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1379 dni temu
Beznadziejne ! I beznadziejna kucharka. Widać, że robi to po raz pierwszy ! Tylko po co ta ŚCIEMA !?
odpowiedz
1377 dni temu
Szczęśliwego Nowego Roku, dużo wewnętrznego spokoju, mniej złości :D