Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
Palmiery ze szpinakiem
- praskę do czosnku
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Słońce z serem camembert
- papier do pieczenia
- pędzelek do smarowania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Warkocz z szynką
- papier do pieczenia
- nożyczki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
Palmiery ze szpinakiem
Przygotuj wcześniej:
Mrożony szpinak wyjmij około godziny przed przystąpieniem do przygotowywania palmierów.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.
KROK 3: PIECZEMY PALMIERY
Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Słońce z serem camembert
KROK 1: WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
KROK 2: SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
Ciasto nacinamy na 16 kawałków, nie docinając do krawędzi opakowania z serem camembert. Dół każdego kawałka zawijamy w przeciwległą stronę – raz w prawo, raz w lewo. Kawałki łączymy po dwa, tak aby uzyskać kształt promieni słonecznych.
KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
KROK 4: PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
Warkocz z szynką
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
1814 dni temu
Beznadziejne ! I beznadziejna kucharka. Widać, że robi to po raz pierwszy ! Tylko po co ta ŚCIEMA !?
Odpowiedz
1812 dni temu
Szczęśliwego Nowego Roku, dużo wewnętrznego spokoju, mniej złości :D