zobacz film 3 sposoby na ciasto francuskie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Palmiery ze szpinakiem

  • praskę do czosnku
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Słońce z serem camembert

  • papier do pieczenia
  • pędzelek do smarowania
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Warkocz z szynką

  • papier do pieczenia
  • nożyczki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

 

Sposób przygotowania:
 

Palmiery ze szpinakiem

Przygotuj wcześniej:

Mrożony szpinak wyjmij około godziny przed przystąpieniem do przygotowywania palmierów.

 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

 

KROK 2: WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE

Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.  

 

KROK 3: PIECZEMY PALMIERY

Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.

 

Słońce z serem camembert

 

KROK 1: WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.

 

 

KROK 2: SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.

 

Ciasto nacinamy na 16 kawałków, nie docinając do krawędzi opakowania z serem camembert. Dół każdego kawałka zawijamy w przeciwległą stronę – raz w prawo, raz w lewo. Kawałki łączymy po dwa, tak aby uzyskać kształt promieni słonecznych.

 

KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT

Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.

 

KROK 4: PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT


Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.

 

 

Warkocz z szynką


KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

 


KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 

KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ

Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.

 

KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ

Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.  

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Mmmm Mmmm
    1379 dni temu
    Beznadziejne ! I beznadziejna kucharka. Widać, że robi to po raz pierwszy ! Tylko po co ta ŚCIEMA !?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1377 dni temu
    Szczęśliwego Nowego Roku, dużo wewnętrznego spokoju, mniej złości :D

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!