
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Suszone pomidory, czosnek, bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę rozkładamy na cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku, dociskając. Roladę chłodzimy w lodówce. Roladę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki z ciasta francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ślimaczkami zachowujemy odstęp. Ciastka oprószamy jasnym sezamem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
Ogórek faszerowany humusem
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki. Kroimy w 2-3-centymetrowe kawałki. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Humus przekładamy do rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. Miksujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. Wierzch dekorujemy orzechami. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami mięty.
Talerz rozmaitości
Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Zobacz przepisy
na święta
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)