
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Suszone pomidory, czosnek, bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę rozkładamy na cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku, dociskając. Roladę chłodzimy w lodówce. Roladę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki z ciasta francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ślimaczkami zachowujemy odstęp. Ciastka oprószamy jasnym sezamem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
Ogórek faszerowany humusem
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki. Kroimy w 2-3-centymetrowe kawałki. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Humus przekładamy do rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. Miksujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. Wierzch dekorujemy orzechami. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami mięty.
Talerz rozmaitości
Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Zalewajka
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- 3 sposoby na winegret
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa pho z wołowiną
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Bruschetta z pomidorami
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)