Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Suszone pomidory, czosnek, bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę rozkładamy na cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku, dociskając. Roladę chłodzimy w lodówce. Roladę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki z ciasta francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ślimaczkami zachowujemy odstęp. Ciastka oprószamy jasnym sezamem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
Ogórek faszerowany humusem
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki. Kroimy w 2-3-centymetrowe kawałki. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Humus przekładamy do rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. Miksujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. Wierzch dekorujemy orzechami. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami mięty.
Talerz rozmaitości
Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!
Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg pieczony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- 3 sposoby na omlet
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Szparagi na 3 sposoby
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Granita truskawkowa
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Koktajl tiramisu
- Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Faszerowana dynia
- Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
- Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
- Kanapka zielenina z grilla
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Tacos z tuńczykiem
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Ciasto na maślance
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)