Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- pergamin lub papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- obieraczkę lub mandolinę do krojenia warzyw (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PIECZEMY CHIPSY
Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Krok 3: PODAJEMY CHIPSY
Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.
Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!
Chipsy z tortilli z sosem serowym
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym kurczakiem
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Szaszłyki z halloumi
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Koreczki z kiełkami
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Ocet morelowy
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Serniczkowe zajączki
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1259 dni temu
Czy niemowlak takie chipsy może jeść?
odpowiedz
1259 dni temu
Decyzja o rozszerzaniu diety niemowlaka to na tyle indywidualna kwestia, że nie jesteśmy w stanie udzielić jednej konkretnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, w jakim wieku jest dziecko i czy nie istnieją żadne przeciwskazania związane ze spożywaniem niektórych warzyw wykorzystanych w przepisie. Więcej o rozszerzaniu diety niemowlaka przeczytasz w tym artykule: https://kuchnialidla.pl/wlaczanie-nowych-pokarmow-do-diety-niemowlaka
1254 dni temu
nie
1246 dni temu
Tak
1242 dni temu
Nie. Sposób obróbki te warzywa dyskwalifikuje z diety niemowlęcia.
1242 dni temu
powyżej 6 miesiąca życia jak tylko ma ochotę niech je
905 dni temu
Nie?? Boże, biedne dziecko...
1806 dni temu
Czy chipsy piec w termoobiegu?
odpowiedz
1806 dni temu
Bez termoobiegu. jeśli chcesz użyć termoobiegu - ustaw na 140 stopni :)
1840 dni temu
czy w przepisie nie ma bledu? po godzinie pieczenia cienkich plasterkow pokrojonych za pomoca obieraczki bedzie popiol nie chipsy
odpowiedz
1840 dni temu
Warto obserwować zawartość piekarnika. Jeśli się przypiekają zbyt mocno - wyciągnij je wcześniej :)
1869 dni temu
można upiec gotowanego buraka?
odpowiedz
1880 dni temu
W jaki sposób i jak długo można je przechowywać?:)
odpowiedz
1879 dni temu
Trzymamy w szczelnie zamkniętym pudełku, maksymalnie tydzień.
zobacz wszystkie