Chipsy z warzyw

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • pergamin lub papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • obieraczkę lub mandolinę do krojenia warzyw (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: PIECZEMY CHIPSY

Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Krok 3: PODAJEMY CHIPSY

Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    135 dni temu
    Czy niemowlak takie chipsy może jeść?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    134 dni temu
    Decyzja o rozszerzaniu diety niemowlaka to na tyle indywidualna kwestia, że nie jesteśmy w stanie udzielić jednej konkretnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, w jakim wieku jest dziecko i czy nie istnieją żadne przeciwskazania związane ze spożywaniem niektórych warzyw wykorzystanych w przepisie. Więcej o rozszerzaniu diety niemowlaka przeczytasz w tym artykule: https://kuchnialidla.pl/wlaczanie-nowych-pokarmow-do-diety-niemowlaka
  • Gość Gość
    130 dni temu
    nie
  • Gość Gość
    122 dni temu
    Tak
  • Gośćmaria Gośćmaria
    118 dni temu
    Nie. Sposób obróbki te warzywa dyskwalifikuje z diety niemowlęcia.
  • Magda Magda
    117 dni temu
    powyżej 6 miesiąca życia jak tylko ma ochotę niech je
  • Ania Ania
    682 dni temu
    Czy chipsy piec w termoobiegu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    682 dni temu
    Bez termoobiegu. jeśli chcesz użyć termoobiegu - ustaw na 140 stopni :)
  • Gość Gość
    716 dni temu
    czy w przepisie nie ma bledu? po godzinie pieczenia cienkich plasterkow pokrojonych za pomoca obieraczki bedzie popiol nie chipsy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    715 dni temu
    Warto obserwować zawartość piekarnika. Jeśli się przypiekają zbyt mocno - wyciągnij je wcześniej :)
  • Gość Gość
    745 dni temu
    można upiec gotowanego buraka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    755 dni temu
    W jaki sposób i jak długo można je przechowywać?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    754 dni temu
    Trzymamy w szczelnie zamkniętym pudełku, maksymalnie tydzień.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!