
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- pergamin lub papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- obieraczkę lub mandolinę do krojenia warzyw (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PIECZEMY CHIPSY
Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Krok 3: PODAJEMY CHIPSY
Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.

Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Chipsy z tortilli z sosem serowym
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!


Zobacz przepisy
na święta
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1391 dni temu
Czy niemowlak takie chipsy może jeść?
odpowiedz
1391 dni temu
Decyzja o rozszerzaniu diety niemowlaka to na tyle indywidualna kwestia, że nie jesteśmy w stanie udzielić jednej konkretnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, w jakim wieku jest dziecko i czy nie istnieją żadne przeciwskazania związane ze spożywaniem niektórych warzyw wykorzystanych w przepisie. Więcej o rozszerzaniu diety niemowlaka przeczytasz w tym artykule: https://kuchnialidla.pl/wlaczanie-nowych-pokarmow-do-diety-niemowlaka
1386 dni temu
nie
1378 dni temu
Tak
1374 dni temu
Nie. Sposób obróbki te warzywa dyskwalifikuje z diety niemowlęcia.
1373 dni temu
powyżej 6 miesiąca życia jak tylko ma ochotę niech je
1037 dni temu
Nie?? Boże, biedne dziecko...
1938 dni temu
Czy chipsy piec w termoobiegu?
odpowiedz
1938 dni temu
Bez termoobiegu. jeśli chcesz użyć termoobiegu - ustaw na 140 stopni :)
1972 dni temu
czy w przepisie nie ma bledu? po godzinie pieczenia cienkich plasterkow pokrojonych za pomoca obieraczki bedzie popiol nie chipsy
odpowiedz
1972 dni temu
Warto obserwować zawartość piekarnika. Jeśli się przypiekają zbyt mocno - wyciągnij je wcześniej :)
2001 dni temu
można upiec gotowanego buraka?
odpowiedz
2011 dni temu
W jaki sposób i jak długo można je przechowywać?:)
odpowiedz
2011 dni temu
Trzymamy w szczelnie zamkniętym pudełku, maksymalnie tydzień.
zobacz wszystkie